Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Wczytałem się w Wasze posty w poszukiwaniu kogoś, kto buduje lub zamierza m05c - nie udało się.

Czy wariant "c" to nowy projekt, czy nieudany? Pytam bo bardzo się nim zainteresowałem i jestem bliski podjęcia decyzji o jego kupnie i budowie, a nie znajduje żadnych opinii o nim.

Założyłem też osobny temat pt.: Projekt M05c Niewielki.

Czekam na informacje/porady/sugestie

Pozdrawiam

Andrzej

Do sylwiap-w29

Jak tam z tą Twoją pogodą ,bo w Warszawie cały czas pada .My się przeprowadzamy w sobotę i mam nadzieję ,że bedzie ładna pogoda(chociaz bez deszczu)

Witam :)

pogodę mamy w kratkę ale nie jest najgorzej, dziś rano padało ale już słoneczko wyszło...prawię kończą murować fundamenty, za niedługo dam fotki :)

pozdrawiam !!!!

Witam Cię Renato i dziekuję za odpowiedż.

Jestem na etapie nanoszenia zmian w projekcie.Chciałabym podnieśc ścianke kolanową,zmienić okna połaciowe na proste w tym chociaz jedno z balkonem oraz zrezygnowac z garderoby na parterze wykorzystując ja na przejcie z pomieszczenia gospodarczego tak,żeby było niezalezne wyjście na ogród.

Zastanawiam się też na powiekszeniu domu o około 1 metra.?

Nikt nie zmieniał okien na poddaszu, czy według Ciebie jest to zły pomysł?

Będe Ci bardzo wdzieczna za kazde uwagi.

Pozdrawiam i czekam na opinię.

Mam nadzieje że ktoś z Forumowiczów przyłączy się do dyskusji.

Witam

Jeżeli mogę się wtrącić: zmiana okien to nie jest dobry pomysł w przypadku Niewielkiego. Jeżeli tak bardzo nie pasują Ci okna połaciowe, zmień lepiej projekt na inny. Cały urok tego domu polega na tym, że dach wygląda jakby ktoś na oczy (czytaj okna) nasunął zbyt głęboko czapkę. Jak dodasz na dachu inne elementy-stracisz ten urokliwy widok. Takie jest moje zdanie. Pędzelito i wielu innych (tak myślę...) Niewielkich też już o tym pisało.

Pozdrawiam z Niewielkiego z pięknymi oknami połaciowymi.

Dziękuję bardzo za każda opinię,sa one dla mnie bardzo cenne.

Juz jest za póżno na zmiane projektu bo juz mam zakupiony ale zresztą bardzo mi się podoba i nie chcę zmieniać na inny. Chciałabym z pokoi na poddaszu podziwiać piękno pobliskiej okolicy a mam obawy że z tych okien można będzie podziwiac tylko urok gwiazdzistego nieba, może sie myle?

Pozdrawiam

Regina

Chciałabym z pokoi na poddaszu podziwiać piękno pobliskiej okolicy a mam obawy że z tych okien można będzie podziwiac tylko urok gwiazdzistego nieba, może sie myle?

Pozdrawiam

Regina

Regina też się nad tym zastanawiałam ale tłumacza sobie to tak że to są przecież okna dachowe jak sama nazwa wskazuje :lol: są wysoko na dachu i nie zobacze za wiele, no chyba że te gwiazdy ale na inny projekt bym się nie zdecydowała bo .............. powodów jest setki :wink:

Pozdrawiam :)

Witam Cię bardzo gorąco i dziekuje za opinię.Siedze juz którys dzien na forum i prawdę mówiąc juz zgłupiałam kto i jakie poprawki naniósł.Ja kupiłam projekt EMO5 L i w tym tygodniu muszę zdecydować na zmiany, juz sama nie wiem o ile mam podnieść ściankę kolanową,co z oknami?,a może poszerzyć budynek od strony salonu do nok.1 m.Mam tyle watpliwości że bez waszej pomocy Forumowicze juz na samym poczatku chyba sobie nie poradzę.

Pozdrawiam Cię oraz wszystkich miłośników Niewielkich.

Regina

Juz jest za póżno na zmiane projektu bo juz mam zakupiony ale zresztą bardzo mi się podoba i nie chcę zmieniać na inny. Chciałabym z pokoi na poddaszu podziwiać piękno pobliskiej okolicy a mam obawy że z tych okien można będzie podziwiac tylko urok gwiazdzistego nieba, może sie myle?

Pozdrawiam

Regina

Pewnie, ze się mylisz. Nie możesz mieć tych okien za wysoko,bo wtedy rzeczywiście zostaje do podziwiania tylko niebo. Ja z moich okiem widzę całą okolicę. A poza tym-gwarantuję, ze gdy poczujesz chęć zobaczenia czegoś fajnego -zejdziesz na taras i będziesz delektowała się swoim ogrodem...

Kto traci czas na oglądanie okolicy :wink:

Witam Cię bardzo gorąco i dziekuje za opinię.Siedze juz którys dzien na forum i prawdę mówiąc juz zgłupiałam kto i jakie poprawki naniósł.Ja kupiłam projekt EMO5 L i w tym tygodniu muszę zdecydować na zmiany, juz sama nie wiem o ile mam podnieść ściankę kolanową,co z oknami?,a może poszerzyć budynek od strony salonu do nok.1 m.Mam tyle watpliwości że bez waszej pomocy Forumowicze juz na samym poczatku chyba sobie nie poradzę.

Pozdrawiam Cię oraz wszystkich miłośników Niewielkich.

Regina

Jakbym siebie słyszała pół roku temu :) podobnie przerabiałam wszystko jak Ty, radze dostosuj wszystko do siebie, do swoich potrzeb, nie patrz co ktoś zrobił bo komuś może jedno pasować a innemu drugie. Jeżeli lubisz przestrzeń po podnieś ściankę na górze ale przy tym trzeba brać pod uwagę proporcje, wydłużyć krokwie itd. to chyba już wiesz :), co do salonu to w Waszym wariancie rzeczywiście nie jest za duży, a jest to jednak miejsce gdzie najwięcej spędza się czasu w gronie i o tym bym tutaj chyba pomyślała. Jeszcze ważne jak liczną macie rodzine i znajomych i jak będą się zjeżdżać czy będzie gdzie ich usadzić :) Chyba Aladin robił podobne zmiany sprawdź w dzienniku bo domek wyszedł Im ładny i zgrabny http://forum.muratordom.pl/niewielki-m05l-domek-dla-ani-i-jacka,t96151.htm

Jednak okien to bym raczej nie ruszała.

Życzę trafnych decyzji :)

Pozdrawiam

Regina

Powinnaś zobaczyć domek na żywo,wtedy byś zobaczyła jak wygląda to wszystko,projekt nie oddaje tego wszystkiego,a co do okien to jest prawda,cały urok właśnie jest w tych oknach na poddaszu.A z zewnątrz nie wygląda że w nim mimo wszystko jest sporo miejsca,ja mieszkam w Niewielkim od soboty i jest super.

Sylwia i Duma!

Jestescie super Forumowiczki!

Dziekuję Wam bardzo za pomoc.

Domek Ani i Jacka dziennik mam nawet wydrukowany jako wzór i drogowskaz który bedzie mnie prowadził przy moich zmaganiach!

Dopiero teraz widze że z jego okna polaciowego widać nie tylko gwiazdy?

Dziewczyny podpowiedzcie mi ,czy te zmiany to juz trzeba nanieśc przed złożeniem pozwolenia( niektore mysle ze napewno ,takie jak poszerzenie domu o 90 cm.)czy mozna cos zmieniac w trakcie budowy bez zmian w planach?

Wielkie uznanie dla Aladinów! Domek super!Oni super!

Pozdrawiam

Regina

Dziewczyny podpowiedzcie mi ,czy te zmiany to juz trzeba nanieśc przed złożeniem pozwolenia( niektore mysle ze napewno ,takie jak poszerzenie domu o 90 cm.)czy mozna cos zmieniac w trakcie budowy bez zmian w planach?

Regina

Regina trzeba nanieść przed złożeniem pozwolenia niestety a to jest najgorsze bo często dopiero w trakcie budowy różne sprawy wychodzą i pomysły. Jak poszerzysz budynek albo podniesiesz ściankę to zmieni się powierzchnia użytkowa domku. Wiem że można robić jakieś zmiany i wystarczy podpis Kierownika Budowy ale na pewno nie takie jak poszerzenie. Okna, ścianki działowe które nie są nośnymi itp. można sobie poprzestawiać i raczej nikt nie powinien się do tego doczepiać ale najlepiej pytac o to kierownika bo to On jest za wszystko odpowiedzialny.

Pozdrawiam :)

DO sylwiap-w29

Super pewnie się bardzo cieszysz,My zaczeliśmy od soboty mieszkać już.

Renata bardzo się cieszę że coś już się robi, bo najgorsze było to czekanie, teraz będzie już łatwiej bo domek wydobywa się z ziemi nareszcie. W środe jeśli będzie pogoda ma przyjść murarz kończyć fundament :wink: Już bym chciała żeby zniknęły te góry ziemi z mojej działki heh bo wygląda jak jedno wielkie pobojowisko. Renata a jak się mieszka? Był już pierwszy gril na tarasie? Jak pierwsza noc? Dzień? Jak się tam czujesz? :wink: