Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Joanna94, miło się patrzy na Twoje dzieło :D

Piękna elewacja i całe otoczenie wokół domu.

Bardzo podoba mi się działka i tak dużo już zrobiłaś w ogrodzie!!!

Twoje pomysły co do wykończenia domu są super! Nie mogę się doczekać efektów, bo z tego co się zorientowałam, to będziesz miała styl nowoczesny - tak jak lubię :p

Pozdrawiam

Izoldos

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie koloru elewacji-muszę sprawdzic w fakturach. Pamietam tylko, że na firmę fachowcy narzekali, ale oni zarzekają zawsze jak tylko coś im nie wychodzi. Pierwszą ścianę faktury położyli w pełnym słońcu i wyszły mazaje. Nasłuchaliśmy się, że nic gorszego nie mogliśmy kupic itp. Musieli poprawic. Reszta ścian wyszła super.

W środku będzie nowocześnie + kilka starych rzeczy ( krzesło, zegary, obraz i inne stare rodzinne bibeloty) Mam nadzieję, że połączenie nowego ze starym, w odpowiednich proporcjach da zamierzony efekt.

Wymysliłam także , że całe wnętrze (podobnie jak elewacja) będzie w różnych odcieniach jednego koloru, jedno pomieszczenie będzie przechodzic płynnie w drugie, a różnic się będą dodatkami. W jednym pomieszczeniu dominowac będzie inny odcień, w drugim inny. Podobnie podłoga, najchętniej terakota imitująca ciemne drewno ( niestety, znalazłam piękniutką, ale bardzo, bardzo drogą), z tego samego materiału i koloru, ale w każdym pomieszczeniu inaczej położona. Wzór przechdziłby w inny naturalnie, niesymetrycznie, nie oddzielałby pomieszczeń na równo ze scianą czy drzwiami...Prosto, na ukos, to jeszcze inaczej, połączenie proste bądź półokrągłe..Także w łazience na parterze.

Przynudzam, przepraszam Wszystkich, ale wnętrza i ogrody to moje miłości.

Ogród zakładałam drugi raz. Dwa lata temu na wiosnę przyszli nocą, rozcieli siatkę i wykopali ok. 100 nasadzeń. Zaczęłam od początku.

Izoldos- ja tu chwalę się moimi pomysłami, a dopiero teraz przejżałam wasze zdjęcia. macie slicznie! Te ceglane wstawki w różnych miejscach to super pomysł. To cegła czy płytka klinkierowa?

Na wiosnę rozpoczynamy prace w środku. Chętnie posłucham dobrych rad. szczególnie w sprawie ogrzewania podłogowego, jakie jakiej firmy itp. Podobnie z kominkiem z płaszczem wodnym. Zdanie inwestorów bezcenne. Nie mamy instalacji-żadnych. Jeżeli i tu łatwo o błąd lub można łatwo o czymś zapomniec-proszę powiedziec. Niestety kilka wpadek już zaliczyliśmy.

Aska

Ta cegła na ścianach to ręcznie formowana cegła klinkierowa. Była cięta na pół, tak aby było ją łatwiej przykleić i jednocześnie nie zajmuje tak dużo miejsca.

A z tą kradzieżą w ogrodzie to jestem w szoku!!! Co za gnojki :evil:

Ja mam w ogrodzie, od tygodnia, na razie 24 drzewka, które cieszą mnie niezmiernie :D I nie wyobrażam sobie żeby jakaś łajza przyszła i mi je ukradła!

A mam nadal niewykończone ogrodzenie i praktycznie można wejść na działkę bez przeszkód.

Jeśli chodzi o kominek - mam bez płaszcza wodnego. Kupowałam go z myślą o rekreacyjnym odpalaniu, w weekendy, przy lampce wina 8) Tak więc nie miałam potrzeby ogrzewania nim całego domu.

A okazuje się, że jest mi tak fajnie z tym kominkiem, że palę w nim codziennie i wtedy zakręcam po prostu w salonie grzejniki. Ale trzeba jednak dość często dokładać do kominka, więc nie wyobrażam sobie, żeby on miał być jedynym źródłem ogrzewania domu, tak jak to mają niektórzy. Myślę, że jest to dobre tylko dla tych co siedzą w domu.

A te Twoje opisy planów co do wykończenia - nie zanudzają, tylko pobudzają wyobraźnię :D

Będzie super!

Pozdrawiam

Izoldos

Witam Bardzo sie ciesze że sie odezwałaś

Inka 27.....Nie możemy zdecydować sie właśnie jaki projekt mamy wybrać ...Niewielki nam sie od razu spodobał bardzo pomogło nam to forum i piekne zdjecia wybudowanych niewielkich :) Niestety przed nami jeszcze bardzo długa droga niedawno zakupiliśmy działkę i powoli powoli załatwiamy resztę formalności a jest troszkę tego sami wiecie.Domek bedzie budowany pod Lublinem w kierunku Nałęczowa ....

Ciesze sie że tak blisko jest Wasz niewielki i mam nadzieje ze nie będziecie mieli nic przeciwko żebyśmy mogli się już upewnić w naszym przekonaniu co do tego właśnie domku i "podejrzeć"w realu jak wyglada tak jak już pisałam bardzo by nam to pomogło :):) Chciałam sie jeszcze spytać jeśli to nie tajemnica ile wyniusł Was koszt budowy do tej pory, jak to sie odnosi na cenach rynkowych Lubelszczyzny w końcu u nas sa troszkę tańsze materiały niż w innych częściach polski tak jak to niektórzy pisali to nawet sie nie sprawdzało z kosztorysem muratora....

Pozdrawiam

do tej pory wydaliśmy 300 tyś. mamy stan deweloperski- tak to sie chyba nazywa:) dach z ceramiki, podłogówkę

wprowadziliśmy trochę zmian - poszerzyliśmy dom o pół m z każdej strony i podnieśliśmy ściankę kolankową o dwa pustaki no i mamy piwnice pod częścia domu. wszystkiego pilnuje mój mąż więc jesli nas odwiedzicie to odpowie wam na wszystkie pytania

nie mam aktualnych zdjęc ale jak zrobię to prześlę na forum

Widzę, że NIEWIELKICH coraz więcej przybywa :wink:

U nas w końcu coś drgnęło. :D Moja połówka wczoraj miała dzień wolny od pracy, więc zabrał się ostro za szukanie ekip do poszczególnych etapów budowy. Wszystko wskazuje na to, że mamy już ekipę (z polecenia kolegi mojej drugiej połówki), która postawi nam mury od fundamentów pod wieniec (wstępnie umówieni na marzec 2010). Natomiast dalszy etap, czyli dach wykona firma współpracująca z pierwszym wykonawcą. Tak więc czekamy na wycenę prac. :-?

Jak już wspomniałam wcześniej firmy te polecił nam kolega, od którego będziemy brali większość materiałów budowlanych.

Priorytetem na chwilę obecną jest woda na działce. Dokumenty mamy już gotowe pozostaje nam tylko wykonanie przyłącza :wink:

Pozdrawiam

Mróweczka :wink:

Widzę, że NIEWIELKICH coraz więcej przybywa :wink:

Priorytetem na chwilę obecną jest woda na działce. Dokumenty mamy już gotowe pozostaje nam tylko wykonanie przyłącza :wink:

Pozdrawiam

Mróweczka :wink:

Mróweczka bez wody można spokojnie budować :) my tez jeszcze nie mamy i nie wiadomo kiedy będzie :lol: ... wodę mieliśmy od sąsiada ( bardzo chętnie pożyczał ) lub deszczówki a deszczu latem było sporo, więc zbiorniki pełne do teraz...oszczędzaliśmy a teraz trzeba będzie ją nawet wylat żeby nie zamarzło zimą :wink:

U nas stan jaki widac na zdjęciu, czyli wszystko na zewnątrz, prawie nic wewnątrz, z podłączeniem wody do budynku(własna studnia),zainstalowaniem przydomowej oczyszczalni ( chcieliśmy miec z głowy wszelkie wykopy w ogrodzie), odwodnieniem z rynien kosztował nas 190tys.

Ale ściany ze zwykłego pustaka i blachodachówka zamiast dachówki (dach z robocizną 40tys.) W zasadzie dobra blachodachówka nie była dużo tańsza od dachówki ceramicznej (w przypadku tego dachu jest dużo odpadów), ale robocizna połowę tańsza. Więc się zdecydowaliśmy.

Ocieplenie ze styropianu, a nie z wełny (za to trochę grubszy -chyba 15) i tynk akrylowy czyli nie najgorszy nie najlepszy

W tej kwocie mamy zakupioną wełnę mineralną na poddasze, dwa rodzaje 20 i 5 o współczynniku 0,035 ( nie wiem czy dobrze to napisałam)i komplet płyt gipsowo-kartonowych.

Reasumując "średnia póła"

Jeżeli ktoś kto już wie-byłby w stanie przybliżyc mi koszt całej reszty byłabym wdzięczna!!!!

Instalacje, podłogówka na parterze,piec + kominek z płaszczem wodnym, do stanu deweloperskiego.

Inka27 wydała na to wszystko 300tys, przy większym domu. Może jest więc szansa, że 100tys wystarczy?A może mniej?

Napiszcie coś. Ciągniemy na resztkach, ale bez kredytu!

Pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich sympatyków Niewielkiego!

Cieszę się bardzo, że nas jest coraz więcej.

Nie mam pojęcia czym odstraszyć ptaki, może na dachu zaczepić jakieś wiatraczki albo pociętą folie w paski?.

Ja jeszcze nie mam dachu, może w tym tygodniu przywiozą więżbę, ale mam też pytanie :

Czy ktoś z Was odważył się nad zmianami poddasza?dachu?Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

:roll:

Witam Sylwia!

Zastanawiam sie nad zmianą poddasza.a mianowicie zrobienie balkonu(lodzy)z wyjsciem z obydwu pokoi , od strony frontowej w tej kukułce

Co Ty i reszta milosników niewielkich na to? tzn dwa okna balkonowe.

a pytałaś juz jakiegoś fachowca?, bo jak patrze na tą kukułkę jak to nazwałaś :D na rzutach to wydaje mi się że nie da się tam wejść z pokoi, tylko z tej części klatki schodowej a ta część bez podnoszenia ścianki kolankowej jest bardzo nisko, coś tam by trzeba było rzeczywiście poprzerabiać ... tutaj nikt tak nie robił ... może będziesz pierwsza :wink:

Witam Sylwia!

Zastanawiam sie nad zmianą poddasza.a mianowicie zrobienie balkonu(lodzy)z wyjsciem z obydwu pokoi , od strony frontowej w tej kukułce

Co Ty i reszta milosników niewielkich na to? tzn dwa okna balkonowe.

Co prawda nie do mnie było to zdanie skierowane, ale nie mogę się powstrzymać.

Myślę,że jeśli chcesz balkon to powinnaś wybrać inny projekt.

Pozdrawiam