Joanna94 18.11.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 I wtedy nasz śliczny niewielki straci swój urok.W sobotę zaczynamy ocieplanie poddasza!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia57 18.11.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dziękuję dziewczyny!Jesteście super,na taką szczerą opinię liczyłam, pytanie było do wszystkich,także dziękuje bardzo.Pozdrawiam wszystkichsympatyków niezmienionego Niewielkiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 18.11.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Renia dobrze że mamy takich świetnych doradców na tym forum Dziewczyny pozdrawiam U nas niebawem będą kończone kominy i wreszcie dachówka ... już nie mogę się doczekać...mam nadzieję że uwiną się przed Świętami bo juz mam dość wylewania tej wody po każdym deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 19.11.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Sylwia, powiedz mi proszę jakiej grubości macie mury i jakie wymiary okien np w kuchni I jeszcze jedno pytanie , a mianowicie czy macie w planie zamontować rolety zewnętrzne na oknach, jeśli tak, to jakie przyjęliście rozwiązanie montażu rolet tzn. chodzi mi o to czy to będą rolety podtynkowe czy montowane razem z oknem? Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 19.11.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Oto mój domek.http://images41.fotosik.pl/224/b2f2ce7eeb24e607med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 19.11.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Erol, Twój domek z zewnątrz bardzo ładnie się prezentuje, ale czekamy na fotki z wnętrza A jak u Ciebie są zamotowane rolety na oknach?? Będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 19.11.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Mam rolety podtynkowe.Niestety albo stety musiałem zrobić styropian 16cm a na ścianie z tarasem 19 cm, żeby te rolety ukryć. Rozmiar okien 120x150cm.Teraz mam dość mocno docieplony dom. Wnętrze się mebluje. Jak skończę wstawię kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 19.11.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Sylwia, powiedz mi proszę jakiej grubości macie mury i jakie wymiary okien np w kuchni I jeszcze jedno pytanie , a mianowicie czy macie w planie zamontować rolety zewnętrzne na oknach, jeśli tak, to jakie przyjęliście rozwiązanie montażu rolet tzn. chodzi mi o to czy to będą rolety podtynkowe czy montowane razem z oknem? Pozdrawiam Mróweczka Mróweczo ściany tak jak w projekcie 25 plus 12 cm styropian zamierzmy dać, tylko że zamieniliśmy na porotherm.... Jeżeli chodzi o okna to zanim budowałam byłam za tym by zrobić jak w projekcie i też tak zrobiliśmy na początku na 170 wysokości ale gdy zaczęłam się temu przyglądać w rzeczywistości to stwierdziłam że jednak są zdecydowanie za nisko i wbudowaliśmy jeszcze jeden kamień, także wyjdzie gdzieś koło 150 cm...nie wiem jak jest u innych budujących ale u nas się nie sprawdziła projektowa wysokość (meble w kuchni musiałabym mieć jak dla krasnoludków, do tego nasz dom jest na lekkim spadzie i przed domem jest droga i jakby patrzeć z tej drogi do okna kuchennego przy oknach 170 to prawie widać całą postać w środku aż do kolan, fajne by to nie było ) Co do rolet to na dzień dzisiajszy nie chcemy montować, ale nie zarzekam sie że za pół roku mi się nie odwidzi Erol domek ładnie się prezentuje pokaż jeszcze salon i kuchnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 22.11.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam po krótkiej przerwie. U mnie po 3 miesiącach zakończony stan surowy otwarty. Teraz przewrotnie czekam na deszcz, żeby obmył dachówkę . Postaram się później policzyć całkowity koszy budowy. Osoby zaczynające na wiosnę na pewno będą zainteresowane. Wracając jeszcze do podniesienia ścianki kolankowej o 1 pustak to dzięki temu łazienkę dało się przedłużyć do końca i umieścić centralnie okno. Po podłodze wyszło ok 15m2. My rolet zewnętrznych nie dajemy. Planuję wełnę 12cm i mocno zastanawiam się nad ciepłymi oknami 3xszyba, ocieplany profil. Może ktoś policzył o ile mniej ciepła traci się przez takie okna ? Czy jest sens dopłacać ok 4 000 zł ? http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0001_1.jpg http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0004.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 22.11.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Koszt budowy Niewielki M05b Stan zeroRobocizna: 12 000 złMateriały: 24 600 zł (bloczki-10 warstw, cement, beton, piach, izolacje, stal)Suma: 36 600 zł Stan surowy otwartyRobocizna mury: 16 500 złRobocizna więźba: 7 400 złRobocizna dach: 12 300 zł Materiały: 41 200 zł (Porotherm Profi 25 na klej, Teriva, cegły, klinkier na komin, system kominowy, stal itp.)Więźba: 11 400 złDach: 30 000 zł (Roben Fleming brąz angoba, okna Velux 5 szt 78/140, rynny stalowe Galeco)Suma: 118 800 zł Inne kosztyKierownik budowy: 1 500 złAgregat prądotwórczy: 2 000 złPaliwo: 750 złPodłączenie wody: 1 500 złZiemia do wyrównania terenu: 1 600 złSuma: 7 350 zł W porównaniu z kosztorysem Muratora to jest taniej o jakieś 20%. Tam było podane 152 900 zł netto ! U mnie wyszło niewiele więcej brutto ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDORFINE 23.11.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Konrad! koszty budowy bardzo podobne jak na Lubelszczyźnie. za robociznę daliśmy dokładnie tyle samo. nie wiem czy dobrze odczytuję Twoje intencje jeśli chodzi o docieplenie (12 cm wełny). na poddasze to trochę za mało. widzę, że więźba robiona zgodnie z projektem tzn., że masz 20 cm między krokwie i namawiam Cię na 10 cm między profile do regipsów. jeżeli pisałeś o dociepleniu chałupy na zewnątrz to sorki. nie podpowiem bo ja dałem 15 cm styropianu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 23.11.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Konrad! koszty budowy bardzo podobne jak na Lubelszczyźnie. za robociznę daliśmy dokładnie tyle samo. nie wiem czy dobrze odczytuję Twoje intencje jeśli chodzi o docieplenie (12 cm wełny). na poddasze to trochę za mało. widzę, że więźba robiona zgodnie z projektem tzn., że masz 20 cm między krokwie i namawiam Cię na 10 cm między profile do regipsów. jeżeli pisałeś o dociepleniu chałupy na zewnątrz to sorki. nie podpowiem bo ja dałem 15 cm styropianu. pozdro Witaj ! Nie zrozumieliśmy się. Na izolację dachu daję 25cm wełny Rockwool (20cm między krokwie i 5cm na całości). Na mury planuję 12cm wełny o najlepszym współczynniku ale styropianu też nie wykluczam. Gdzie budujesz ? Często bywam w Puławach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDORFINE 23.11.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 tak myślałem, że chodzi o mury. z Puław masz do mnie ok 60 - 70 km. budujemy w okolicach Kraśnika a precyzyjniej rzecz ujmując, przy wylocie z Kraśnika na Rzeszów. Zapraszamy oczywiście jeśli będziecie w pobliżu. na budowie jest ogólny syf i sporo wykonawczej kaszanki ale damy rade . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 A ja z innego wątku ale...udało mi sie kiedyś sfotografować Wasz domek w okolicach Zamościa-wiem że na dachu ma Brassa Pozdrawiam wszystkich budujących http://www.imagic.pl/files//15069/./Niewielkii.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 26.11.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 CityMatic o dziękiiiiiiiiiiiiiiiiii fajny widać jednak zauważalny ten nasz Niewielki ... nie wiem gdzie ma garaż, może nie ma ale to na 100% ten projekt tylko ze zmianami ..... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 CityMatic o dziękiiiiiiiiiiiiiiiiii fajny widać jednak zauważalny ten nasz Niewielki pozdr. Dlatego że kiedyś był moim faworytem-jako domek z dwustanowiskowym garażem, ale po analizie projektu wybraliśmy i wybudowaliśmy Spokojną przystań ps:garaż ma po prawej stronie wraz z pomieszczeniem gospodarczym-wolno stojący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 26.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dlatego że kiedyś był moim faworytem-jako domek z dwustanowiskowym garażem, ale po analizie projektu wybraliśmy i wybudowaliśmy Spokojną przystań "Spokojna przystań" ładny domek i coś w tym jest bo wyobraź sobie kiedyś rozważałam też inny projekt E. Dziewiątkowskiej "Blisko marzeń" i już prawie byłam zdecydowana ale z rożnych względów wybraliśmy "Niewielkiego" M. Cybulskiej-Marks Widać te dwie autorki mają podobny gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 28.11.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam wszystkich Niewielkich U mnie w końcu coś zaczyna się dziać, może nie na placu budowy, bo tam na razie cisza, ale mamy już ekipę która będzie budować naszego Niewielkiego. Czekam też na wycenę dachu; i tu będę miała prośbę do tych, którzy mają już SSO. Moje pytanie brzmi następująco: Jaką rozsądną kwotę trzeba liczyć na dach w NIewielkim M05a tzn. robocizna i materiał. Będę zobowiązana za odpowiedzi . Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 28.11.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam Mróweczko specjalnie dla Ciebie ceny zaokrąglałam wieźba, łaty, kontrłaty, deska czołowa 13.000,00 dachówka Braass celtycka brązowa 9.500,00 dodatki typu membrana, blacha, gwoździe itp. 6.000,00 rynny 2.000,00 okna dachowe 9.000,00 robocizna i w tym (wieźba, ułożenie dachówki, rynny, montaż okien) 17.500,00 Mam nadzieję że co nieco Ci rozjaśniłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 29.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 U nas wygląda to tak:więżba 20 kubików - jodła, po 330 zł kubik + deski, - 6600cięcie na wymiar - 1750transport-500Wszystko 8.850,- Blachodachówka szwedzka saab Nova Mat 32,-- 361 m = 11.000,-pozostałe elementy, okna dachowe i rynnWszystko 29.000,- robocizna cieśli 7.500,-robocizna blacha - 5,000,- WSZYSTKO RAZEM - 50.000,- w tym nie ma 2 okien łazienkowych polaciowych No cóż.... Zastanawiam się nad rozmieszczenim okien dachowych, mam jeszcze parę dni do namysłu, zanim będa kłaść blachę.W mojej wersji projektu i przy ułozeniu działki względem stron świata, pokoje na górze mają okna, jeden wyłącznie na północ, drugi wyłącznie na południe. Zastanawiam się czy nie przenieść jednego z okien w każdym pokoju na ścianę zachodnią, czyli od strony tarasu. Dzięki temu pokój północny ma szansę na słońce, a w południowym w ja się zasłoni okno np. w południe, ze względu na słońce, to przynajmniej od zachodu będzie doświetlenie i odwrotnie.Nie wiem tylko czy wtedy pokoje będą ustawne i jak to ogólnie będzie wyglądać. Ale chyba to jest dobry pomysł. I jeszcze myśle nad dodaniem okien, tylko mniejszych w garderobach na górze.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts