Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sylwia, powiedz mi proszę jakiej grubości macie mury i jakie wymiary okien np w kuchni :wink:

I jeszcze jedno pytanie :) , a mianowicie czy macie w planie zamontować rolety zewnętrzne na oknach, jeśli tak, to jakie przyjęliście rozwiązanie montażu rolet tzn. chodzi mi o to czy to będą rolety podtynkowe czy montowane razem z oknem?

Pozdrawiam

Mróweczka :wink:

Mróweczka74 napisał:
Sylwia, powiedz mi proszę jakiej grubości macie mury i jakie wymiary okien np w kuchni :wink:

I jeszcze jedno pytanie :) , a mianowicie czy macie w planie zamontować rolety zewnętrzne na oknach, jeśli tak, to jakie przyjęliście rozwiązanie montażu rolet tzn. chodzi mi o to czy to będą rolety podtynkowe czy montowane razem z oknem?

Pozdrawiam

Mróweczo ściany tak jak w projekcie 25 plus 12 cm styropian zamierzmy dać, tylko że zamieniliśmy na porotherm....

Jeżeli chodzi o okna to zanim budowałam byłam za tym by zrobić jak w projekcie i też tak zrobiliśmy na początku na 170 wysokości ale gdy zaczęłam się temu przyglądać w rzeczywistości to stwierdziłam że jednak są zdecydowanie za nisko i wbudowaliśmy jeszcze jeden kamień, także wyjdzie gdzieś koło 150 cm...nie wiem jak jest u innych budujących ale u nas się nie sprawdziła projektowa wysokość (meble w kuchni musiałabym mieć jak dla krasnoludków, do tego nasz dom jest na lekkim spadzie i przed domem jest droga i jakby patrzeć z tej drogi do okna kuchennego przy oknach 170 to prawie widać całą postać w środku 8) aż do kolan, fajne by to nie było :roll: )

Co do rolet to na dzień dzisiajszy nie chcemy montować, ale nie zarzekam sie że za pół roku mi się nie odwidzi :wink:

Erol domek ładnie się prezentuje :D pokaż jeszcze salon i kuchnie :wink:

pozdrawiam :)

Witam po krótkiej przerwie.

U mnie po 3 miesiącach zakończony stan surowy otwarty. Teraz przewrotnie czekam na deszcz, żeby obmył dachówkę :). Postaram się później policzyć całkowity koszy budowy. Osoby zaczynające na wiosnę na pewno będą zainteresowane. Wracając jeszcze do podniesienia ścianki kolankowej o 1 pustak to dzięki temu łazienkę dało się przedłużyć do końca i umieścić centralnie okno. Po podłodze wyszło ok 15m2. My rolet zewnętrznych nie dajemy. Planuję wełnę 12cm i mocno zastanawiam się nad ciepłymi oknami 3xszyba, ocieplany profil. Może ktoś policzył o ile mniej ciepła traci się przez takie okna ? Czy jest sens dopłacać ok 4 000 zł ?

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0001_1.jpg

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0004.jpg

Koszt budowy Niewielki M05b

Stan zero

Robocizna: 12 000 zł

Materiały: 24 600 zł (bloczki-10 warstw, cement, beton, piach, izolacje, stal)

Suma: 36 600 zł

Stan surowy otwarty

Robocizna mury: 16 500 zł

Robocizna więźba: 7 400 zł

Robocizna dach: 12 300 zł

Materiały: 41 200 zł (Porotherm Profi 25 na klej, Teriva, cegły, klinkier na komin, system kominowy, stal itp.)

Więźba: 11 400 zł

Dach: 30 000 zł (Roben Fleming brąz angoba, okna Velux 5 szt 78/140, rynny stalowe Galeco)

Suma: 118 800 zł

Inne koszty

Kierownik budowy: 1 500 zł

Agregat prądotwórczy: 2 000 zł

Paliwo: 750 zł

Podłączenie wody: 1 500 zł

Ziemia do wyrównania terenu: 1 600 zł

Suma: 7 350 zł

W porównaniu z kosztorysem Muratora to jest taniej o jakieś 20%. Tam było podane 152 900 zł netto ! U mnie wyszło niewiele więcej brutto !

Konrad!

koszty budowy bardzo podobne jak na Lubelszczyźnie. za robociznę daliśmy dokładnie tyle samo. nie wiem czy dobrze odczytuję Twoje intencje jeśli chodzi o docieplenie (12 cm wełny). na poddasze to trochę za mało. widzę, że więźba robiona zgodnie z projektem tzn., że masz 20 cm między krokwie i namawiam

Cię na 10 cm między profile do regipsów. jeżeli pisałeś o dociepleniu chałupy na zewnątrz to sorki. nie podpowiem bo ja dałem 15 cm styropianu.

pozdro

ENDORFINE napisał:
Konrad!

koszty budowy bardzo podobne jak na Lubelszczyźnie. za robociznę daliśmy dokładnie tyle samo. nie wiem czy dobrze odczytuję Twoje intencje jeśli chodzi o docieplenie (12 cm wełny). na poddasze to trochę za mało. widzę, że więźba robiona zgodnie z projektem tzn., że masz 20 cm między krokwie i namawiam

Cię na 10 cm między profile do regipsów. jeżeli pisałeś o dociepleniu chałupy na zewnątrz to sorki. nie podpowiem bo ja dałem 15 cm styropianu.

pozdro

Witaj !

Nie zrozumieliśmy się. Na izolację dachu daję 25cm wełny Rockwool (20cm między krokwie i 5cm na całości). Na mury planuję 12cm wełny o najlepszym współczynniku ale styropianu też nie wykluczam.

Gdzie budujesz ? Często bywam w Puławach ...

tak myślałem, że chodzi o mury. z Puław masz do mnie ok 60 - 70 km. budujemy w okolicach Kraśnika a precyzyjniej rzecz ujmując, przy wylocie z Kraśnika na Rzeszów. Zapraszamy oczywiście jeśli będziecie w pobliżu. na budowie jest ogólny syf i sporo wykonawczej kaszanki ale damy rade . :D

sylwiap-w29 napisał:
CityMatic o dziękiiiiiiiiiiiiiiiiii :) fajny :) widać jednak zauważalny ten nasz Niewielki :wink:

pozdr.

Dlatego że kiedyś był moim faworytem-jako domek z dwustanowiskowym garażem, ale po analizie projektu wybraliśmy i wybudowaliśmy Spokojną przystań :wink:

ps:garaż ma po prawej stronie wraz z pomieszczeniem gospodarczym-wolno stojący :wink:

CityMatic napisał:
Dlatego że kiedyś był moim faworytem-jako domek z dwustanowiskowym garażem, ale po analizie projektu wybraliśmy i wybudowaliśmy Spokojną przystań :wink:

"Spokojna przystań" ładny domek :) i coś w tym jest bo wyobraź sobie kiedyś rozważałam też inny projekt E. Dziewiątkowskiej "Blisko marzeń" i już prawie byłam zdecydowana ale z rożnych względów wybraliśmy "Niewielkiego" M. Cybulskiej-Marks :) Widać te dwie autorki mają podobny gust :wink:

Witam wszystkich Niewielkich :D

U mnie w końcu coś zaczyna się dziać, może nie na placu budowy, bo tam na razie cisza, ale mamy już ekipę która będzie budować naszego Niewielkiego. Czekam też na wycenę dachu; i tu będę miała prośbę do tych, którzy mają już SSO. Moje pytanie brzmi następująco: Jaką rozsądną kwotę trzeba liczyć na dach w NIewielkim M05a tzn. robocizna i materiał. Będę zobowiązana za odpowiedzi :) .

Pozdrawiam

Witam :)

Mróweczko specjalnie dla Ciebie :) ceny zaokrąglałam

wieźba, łaty, kontrłaty, deska czołowa 13.000,00

dachówka Braass celtycka brązowa 9.500,00

dodatki typu membrana, blacha, gwoździe itp. 6.000,00

rynny 2.000,00

okna dachowe 9.000,00

robocizna i w tym (wieźba, ułożenie dachówki, rynny, montaż okien) 17.500,00

Mam nadzieję że co nieco Ci rozjaśniłam :)

U nas wygląda to tak:

więżba 20 kubików - jodła, po 330 zł kubik + deski, - 6600

cięcie na wymiar - 1750

transport-500

Wszystko 8.850,-

Blachodachówka szwedzka saab Nova Mat 32,-- 361 m = 11.000,-

pozostałe elementy, okna dachowe i rynn

Wszystko 29.000,-

robocizna cieśli 7.500,-

robocizna blacha - 5,000,-

WSZYSTKO RAZEM - 50.000,-

w tym nie ma 2 okien łazienkowych polaciowych

No cóż....

Zastanawiam się nad rozmieszczenim okien dachowych, mam jeszcze parę dni do namysłu, zanim będa kłaść blachę.

W mojej wersji projektu i przy ułozeniu działki względem stron świata, pokoje na górze mają okna, jeden wyłącznie na północ, drugi wyłącznie na południe. Zastanawiam się czy nie przenieść jednego z okien w każdym pokoju na ścianę zachodnią, czyli od strony tarasu. Dzięki temu pokój północny ma szansę na słońce, a w południowym w ja się zasłoni okno np. w południe, ze względu na słońce, to przynajmniej od zachodu będzie doświetlenie i odwrotnie.

Nie wiem tylko czy wtedy pokoje będą ustawne i jak to ogólnie będzie wyglądać.

Ale chyba to jest dobry pomysł.

I jeszcze myśle nad dodaniem okien, tylko mniejszych w garderobach na górze.

Co o tym myślicie?