Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sylwia, powiedz mi proszę jakiej grubości macie mury i jakie wymiary okien np w kuchni :wink:

I jeszcze jedno pytanie :) , a mianowicie czy macie w planie zamontować rolety zewnętrzne na oknach, jeśli tak, to jakie przyjęliście rozwiązanie montażu rolet tzn. chodzi mi o to czy to będą rolety podtynkowe czy montowane razem z oknem?

Pozdrawiam

Mróweczka :wink:

Sylwia, powiedz mi proszę jakiej grubości macie mury i jakie wymiary okien np w kuchni :wink:

I jeszcze jedno pytanie :) , a mianowicie czy macie w planie zamontować rolety zewnętrzne na oknach, jeśli tak, to jakie przyjęliście rozwiązanie montażu rolet tzn. chodzi mi o to czy to będą rolety podtynkowe czy montowane razem z oknem?

Pozdrawiam

Mróweczo ściany tak jak w projekcie 25 plus 12 cm styropian zamierzmy dać, tylko że zamieniliśmy na porotherm....

Jeżeli chodzi o okna to zanim budowałam byłam za tym by zrobić jak w projekcie i też tak zrobiliśmy na początku na 170 wysokości ale gdy zaczęłam się temu przyglądać w rzeczywistości to stwierdziłam że jednak są zdecydowanie za nisko i wbudowaliśmy jeszcze jeden kamień, także wyjdzie gdzieś koło 150 cm...nie wiem jak jest u innych budujących ale u nas się nie sprawdziła projektowa wysokość (meble w kuchni musiałabym mieć jak dla krasnoludków, do tego nasz dom jest na lekkim spadzie i przed domem jest droga i jakby patrzeć z tej drogi do okna kuchennego przy oknach 170 to prawie widać całą postać w środku 8) aż do kolan, fajne by to nie było :roll: )

Co do rolet to na dzień dzisiajszy nie chcemy montować, ale nie zarzekam sie że za pół roku mi się nie odwidzi :wink:

Erol domek ładnie się prezentuje :D pokaż jeszcze salon i kuchnie :wink:

pozdrawiam :)

Witam po krótkiej przerwie.

U mnie po 3 miesiącach zakończony stan surowy otwarty. Teraz przewrotnie czekam na deszcz, żeby obmył dachówkę :). Postaram się później policzyć całkowity koszy budowy. Osoby zaczynające na wiosnę na pewno będą zainteresowane. Wracając jeszcze do podniesienia ścianki kolankowej o 1 pustak to dzięki temu łazienkę dało się przedłużyć do końca i umieścić centralnie okno. Po podłodze wyszło ok 15m2. My rolet zewnętrznych nie dajemy. Planuję wełnę 12cm i mocno zastanawiam się nad ciepłymi oknami 3xszyba, ocieplany profil. Może ktoś policzył o ile mniej ciepła traci się przez takie okna ? Czy jest sens dopłacać ok 4 000 zł ?

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0001_1.jpg

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0004.jpg

Koszt budowy Niewielki M05b

Stan zero

Robocizna: 12 000 zł

Materiały: 24 600 zł (bloczki-10 warstw, cement, beton, piach, izolacje, stal)

Suma: 36 600 zł

Stan surowy otwarty

Robocizna mury: 16 500 zł

Robocizna więźba: 7 400 zł

Robocizna dach: 12 300 zł

Materiały: 41 200 zł (Porotherm Profi 25 na klej, Teriva, cegły, klinkier na komin, system kominowy, stal itp.)

Więźba: 11 400 zł

Dach: 30 000 zł (Roben Fleming brąz angoba, okna Velux 5 szt 78/140, rynny stalowe Galeco)

Suma: 118 800 zł

Inne koszty

Kierownik budowy: 1 500 zł

Agregat prądotwórczy: 2 000 zł

Paliwo: 750 zł

Podłączenie wody: 1 500 zł

Ziemia do wyrównania terenu: 1 600 zł

Suma: 7 350 zł

W porównaniu z kosztorysem Muratora to jest taniej o jakieś 20%. Tam było podane 152 900 zł netto ! U mnie wyszło niewiele więcej brutto !

Konrad!

koszty budowy bardzo podobne jak na Lubelszczyźnie. za robociznę daliśmy dokładnie tyle samo. nie wiem czy dobrze odczytuję Twoje intencje jeśli chodzi o docieplenie (12 cm wełny). na poddasze to trochę za mało. widzę, że więźba robiona zgodnie z projektem tzn., że masz 20 cm między krokwie i namawiam

Cię na 10 cm między profile do regipsów. jeżeli pisałeś o dociepleniu chałupy na zewnątrz to sorki. nie podpowiem bo ja dałem 15 cm styropianu.

pozdro

Konrad!

koszty budowy bardzo podobne jak na Lubelszczyźnie. za robociznę daliśmy dokładnie tyle samo. nie wiem czy dobrze odczytuję Twoje intencje jeśli chodzi o docieplenie (12 cm wełny). na poddasze to trochę za mało. widzę, że więźba robiona zgodnie z projektem tzn., że masz 20 cm między krokwie i namawiam

Cię na 10 cm między profile do regipsów. jeżeli pisałeś o dociepleniu chałupy na zewnątrz to sorki. nie podpowiem bo ja dałem 15 cm styropianu.

pozdro

Witaj !

Nie zrozumieliśmy się. Na izolację dachu daję 25cm wełny Rockwool (20cm między krokwie i 5cm na całości). Na mury planuję 12cm wełny o najlepszym współczynniku ale styropianu też nie wykluczam.

Gdzie budujesz ? Często bywam w Puławach ...

tak myślałem, że chodzi o mury. z Puław masz do mnie ok 60 - 70 km. budujemy w okolicach Kraśnika a precyzyjniej rzecz ujmując, przy wylocie z Kraśnika na Rzeszów. Zapraszamy oczywiście jeśli będziecie w pobliżu. na budowie jest ogólny syf i sporo wykonawczej kaszanki ale damy rade . :D

CityMatic o dziękiiiiiiiiiiiiiiiiii :) fajny :) widać jednak zauważalny ten nasz Niewielki :wink:

pozdr.

Dlatego że kiedyś był moim faworytem-jako domek z dwustanowiskowym garażem, ale po analizie projektu wybraliśmy i wybudowaliśmy Spokojną przystań :wink:

ps:garaż ma po prawej stronie wraz z pomieszczeniem gospodarczym-wolno stojący :wink:

Dlatego że kiedyś był moim faworytem-jako domek z dwustanowiskowym garażem, ale po analizie projektu wybraliśmy i wybudowaliśmy Spokojną przystań :wink:

"Spokojna przystań" ładny domek :) i coś w tym jest bo wyobraź sobie kiedyś rozważałam też inny projekt E. Dziewiątkowskiej "Blisko marzeń" i już prawie byłam zdecydowana ale z rożnych względów wybraliśmy "Niewielkiego" M. Cybulskiej-Marks :) Widać te dwie autorki mają podobny gust :wink:

Witam wszystkich Niewielkich :D

U mnie w końcu coś zaczyna się dziać, może nie na placu budowy, bo tam na razie cisza, ale mamy już ekipę która będzie budować naszego Niewielkiego. Czekam też na wycenę dachu; i tu będę miała prośbę do tych, którzy mają już SSO. Moje pytanie brzmi następująco: Jaką rozsądną kwotę trzeba liczyć na dach w NIewielkim M05a tzn. robocizna i materiał. Będę zobowiązana za odpowiedzi :) .

Pozdrawiam

Witam :)

Mróweczko specjalnie dla Ciebie :) ceny zaokrąglałam

wieźba, łaty, kontrłaty, deska czołowa 13.000,00

dachówka Braass celtycka brązowa 9.500,00

dodatki typu membrana, blacha, gwoździe itp. 6.000,00

rynny 2.000,00

okna dachowe 9.000,00

robocizna i w tym (wieźba, ułożenie dachówki, rynny, montaż okien) 17.500,00

Mam nadzieję że co nieco Ci rozjaśniłam :)

U nas wygląda to tak:

więżba 20 kubików - jodła, po 330 zł kubik + deski, - 6600

cięcie na wymiar - 1750

transport-500

Wszystko 8.850,-

Blachodachówka szwedzka saab Nova Mat 32,-- 361 m = 11.000,-

pozostałe elementy, okna dachowe i rynn

Wszystko 29.000,-

robocizna cieśli 7.500,-

robocizna blacha - 5,000,-

WSZYSTKO RAZEM - 50.000,-

w tym nie ma 2 okien łazienkowych polaciowych

No cóż....

Zastanawiam się nad rozmieszczenim okien dachowych, mam jeszcze parę dni do namysłu, zanim będa kłaść blachę.

W mojej wersji projektu i przy ułozeniu działki względem stron świata, pokoje na górze mają okna, jeden wyłącznie na północ, drugi wyłącznie na południe. Zastanawiam się czy nie przenieść jednego z okien w każdym pokoju na ścianę zachodnią, czyli od strony tarasu. Dzięki temu pokój północny ma szansę na słońce, a w południowym w ja się zasłoni okno np. w południe, ze względu na słońce, to przynajmniej od zachodu będzie doświetlenie i odwrotnie.

Nie wiem tylko czy wtedy pokoje będą ustawne i jak to ogólnie będzie wyglądać.

Ale chyba to jest dobry pomysł.

I jeszcze myśle nad dodaniem okien, tylko mniejszych w garderobach na górze.

Co o tym myślicie?