sylwiap-w29 29.11.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Andzia i kiedy będziecie mieli już zrobiony dach ? Nie wiem co Ci doradzić z tymi oknami bo rzeczywiście lepiej doświetli ale mniej ustawny będzie już i tak nieustawny pokój bo skosy ...u mnie są od wschodu, południa, zachodu i tak zostawie jak jest, będzie jeszcze jedno w łazience i na klatce schodowej 2 ale to już od północy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiury 29.11.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam wszystkich . Zacząłem budowę w maju 2009 i od tej pory doszliśmy do intensywnego wysiłku umysłowego dotyczącegozrobienia dachu. Postaram się zamieszczać zdjęcia na bieżąco co u mnie. Jeśli chodzi o okszta to troszkę u mnie ma się to inaczej, czyli: BUDOWA ROZPOCZĘTA 28.04.2009 PROJEKT 1950 ARCHITEKT 2100 GEODECI 2550 URZĄD 100 KIEROWNIK 800 DRZEWKA 840 NOTARIUSZ 500 8840 FUNDAMENTY I PŁYTA tzw.CHUDZIAK BETON LANY, BEZ BLOCZKÓW BET. 25,5q 5300 8q 1680 14q 2940 9920 ŻWIR FUNDAMENTY 1800 DROGA ŻWIR 2000 KOPARKA FUNDAMENTY 550 4350 RURY KANALIZACYJNE 400 CEGŁA Porotherm 24 1480SZT 7560 DRUT 12TKA (2 tony) i DRUT 6TKA (300 kg okazało się 2x za dużo) 4800 DESKI 2100 TACZKI, ŁOPATY, GWOŹDZIE ITP. 400 15260 ROBOCIZNA FUNDAMENT 2350 ROBOCIZNA MURY 1 1700 ROBOCIZNA MURY 2 1790 3490 CEMENT 800 WANNY 50 TARCZE PIŁY 150 PIASEK 420 CEGŁA 700 WENTYLACJA 50 TARCZE BOSCH 50 DRUT 12 DOKUPIONY 400 DESKI 1,8Q DOKUPIONE 750 DRUT WIĄZ. I 4KA 200 GWOŹDZIE,ŚRÓBY 400 4500 ROBOCIZNA PŁYTA 4150 BETON PŁYTA 21,5Q 4500 SUMA 57280 Czyli podsumowując buduję pod Krakowem i na wszystko co jest związane z działką (bez ceny zakupu działaki) i budową do płyty nad parterem, wraz z wylanymi schodami wydałem 57 000. Teraz czas na dach. Jak wyliczę to dam znać, bo jak na razie to wydaje mi się że się zmieszczę w 30000(robota + materiały) ale czytając inne posty wygląda to na niemożliwe. Zobaczymy jak wyjdzie. Erol ja buduję niewielkiego w Gdowie koło Krakowa. Jestem na etapie wylanej płyty nad parterem. Chętnie obejrzłbym budowę oczywiście jeśli jest taka możliwość..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijasek 29.11.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 WitamCzy ktoś ma zamontawona okna DAKO (jakieś opinie) a w szczególności okno tarasowe przesówne. Jak by ktoś chciał oglądnąć MO5b w okolicach Krakowa to zapraszam bo właśnie kończą dach chyba w tym tygodniu. Co do ceny dachu to tak z grubsza to dachówka Creaton (Harmonica brązowa glazura) i wszystkie dodatki ok 26tys, blacha do obróbki ok1500 gwożdzie pewnie kolo 1000 więżba ok 8000 okna dachowe 6500 nie wiem czy kominy to sie wlicza do dachu ale na to poszło tez kupe kasy od płyty stropowej licząc cegła zwykła klinkierowa na góre zaprawa do klinkieru wkłady ceramiczne na dwa kominy i nierdzewka do gazu to wszystko tak dokładnie nie pamietam ale pewnie z 5000 to minimum no i robocizna jeszcze nie płacona ale to akurat chyba bedzie bardzo tanio tak mi się udało ale dopuki nie skończą i się nie rozlicze to nie zapeszam. PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 29.11.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 asiury witaj który wariant budujecie? taniutko u Was wyszło, u nas trochę więcej ale chyba dlatego że wariant M05a ... jak skończymy dach (już wkrótce, licze na to że przed Świętami) to przytoczę wszystkie koszty SSO plus okna dachowe, na razie nie chce zapeszać ale jestem zadowolona fijasek jakieś zdjęcia miło byłoby zobaczyć , kominów raczej nie wliczamy do dachu, powiedziałabym że do murowania ale masz rację sporo kasy na to poszło, akurat u nas też skończyli wczoraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiury 30.11.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witaj Sylwia i reszta Niewielkich Forumowiczów Buduje M05 podstawowy wariant. Proszę o porady:- budować 4 kominy czy 2 spalinowe i 2 wietrzniki?- jeśli ktos ma doświadczenie z kryciem blachodachówką to proszę o info, ponieważ mam wrażenie, że jest to mało opłacalne z uwagi na dużo odpadów blachy. Jeśli ktoś się zastanawiał nad blachodachówką i dachówką to proszę o cenne podpowiedzi. P.S. jak się nauczę wklejać zdjęcia to dodam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijasek 30.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam korekta do ceny dachu która podałem wyżej.Okna dachowe częściowo były zawarte w kwocie 26tys tz tz 4,5tys natomiast potem dokupowałem jeszcze za 2 tysiące. W cenie 26 sa tez rynny ok 2.2tys. Co do zdjęć to może po niedzieli bo w tygodniu jestem na budowie albo o 6 rano albo o 18 to zdjęć nie da rady zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna94 01.12.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witaj Asiury!Zastanawialismy się nad zredukowaniem ilości kominów. Żrobił tak nasz znajomy budujący średnią wersję niewielkiego, ale: dom ma ogrzewany jedynie prądem, a komin salonowy połączył w wentylacyjnym w łazience ( bo łazienka za ścianą). W naszym niewielkim nie udało sie tak zrobic i zostały 4-kominy.Krylismy blachodachówką ( jakas powlekana alu-cynkiem, zapomniałm nazwy)bo nawet przy sporych odpadach blachy wyszło taniej (duża różnica chociażby w cenie gąsiorów).A poza tym panowie za m.kw.robocizny wzieli 45zl. ( za ułożenie dachówki chcieli 70-75zł za m. kw.)Dach ze wszystkim kosztował nas 40tys. Chociaż dachówka ceramiczna jest bardziej ekskluzywna i trwalsza -tak przynajmniej mówią. My niestety musieliśmy pooszczędzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 01.12.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 U nas wygląda to tak: WSZYSTKO RAZEM - 50.000,- w tym nie ma 2 okien łazienkowych polaciowych No cóż.... Zastanawiam się nad rozmieszczenim okien dachowych, mam jeszcze parę dni do namysłu, zanim będa kłaść blachę. W mojej wersji projektu i przy ułozeniu działki względem stron świata, pokoje na górze mają okna, jeden wyłącznie na północ, drugi wyłącznie na południe. Zastanawiam się czy nie przenieść jednego z okien w każdym pokoju na ścianę zachodnią, czyli od strony tarasu. Dzięki temu pokój północny ma szansę na słońce, a w południowym w ja się zasłoni okno np. w południe, ze względu na słońce, to przynajmniej od zachodu będzie doświetlenie i odwrotnie. Nie wiem tylko czy wtedy pokoje będą ustawne i jak to ogólnie będzie wyglądać. Ale chyba to jest dobry pomysł. I jeszcze myśle nad dodaniem okien, tylko mniejszych w garderobach na górze. Co o tym myślicie? >Anndzia Ja mam takie samo ustawienie wg stron świata. Czyli taras jest od wschodu (skręca lekko na południe). Co do okien to od wschodu nie masz gdzie ich zmieścić. Ja garderobę tak zabudowuję, że też nie da się zmieścić nawet symbolicznego. Radzę Ci dać 3 okna w każdym pokoju - super je doświetli lub 2 ale 78x160 (ja wybrałbym ten wariant) ale już za późno. Mnie dach kosztował 60 000 zł brutto. Na wszystko poza robocizną brałem fakturę. Dachówka Roben Fleming Angoba, 5 okien Velux 78x140 dodatkowo kołnierz izolacyjny, rynny stalowe Galeco, więźba zgodna z projektem. http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0002_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 02.12.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Dzięki KonradRak za podpowiedź. Tak w sumie zdecydowaliśmy z oknami, że chyba będzie trochę ich dużo na poddaszu i przez to będzie trochę drogo... Ale tak zostanie, czyli w pokojach na poddaszu będą po 3 okna 140x78, w garderobach na górze po jednym okienku 78x55, oprócz tego nad schodami będa 2 o wymiarach 78x55 i takiej samej wielkości będą 2 okna w łazience.tak zostało zamówione. Dzisiaj, może jutro skończą kominy. A w przyszłym tygodniu zaczną kłaść blachę. Mam nadzieję, że na koniec przyszłego tygodnia bedzie już skończony dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 04.12.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Dzięki KonradRak za podpowiedź. Tak w sumie zdecydowaliśmy z oknami, że chyba będzie trochę ich dużo na poddaszu i przez to będzie trochę drogo... Ale tak zostanie, czyli w pokojach na poddaszu będą po 3 okna 140x78, w garderobach na górze po jednym okienku 78x55, oprócz tego nad schodami będa 2 o wymiarach 78x55 i takiej samej wielkości będą 2 okna w łazience. tak zostało zamówione. Dzisiaj, może jutro skończą kominy. A w przyszłym tygodniu zaczną kłaść blachę. Mam nadzieję, że na koniec przyszłego tygodnia bedzie już skończony dach. >Anndzia Bardzo dobra decyzja. Dużo światła to podstawa. Ja żałuję, że nie zwiększyłem na 78x160. Trzeciego 78x140 nie będę już dokładał. W łazience mam 1szt 78x140. Pomyślę jeszcze nad doświetleniem schodów. Dach już skończony ? Pochwal się zdjęciami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 05.12.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Na jakiej wysokości od podłogi macie zamontowane okna dachowe w Waszych NIEWIELKICH???? Ja mam ściankę kolankową na 2 pustaki (czyli około 50 cm) plus murłata. Jakie jest najlepsze rozwiązanie, żeby można było swobodnie wyglądać. Czy 90 cm będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719503689 09.12.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 witamMacie może zdjęcia z wykończonych wnętrz? Chodzi nam głównie o kolory ścian i sposób zabudowy garderób (drzwi tradycyjne czy przesuwane) oraz szaf wnękowych.Jeśli ktoś posiada zdjęcia to proszę o wstawienie lub wysłanie na meila [email protected]pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDORFINE 14.12.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Na jakiej wysokości od podłogi macie zamontowane okna dachowe w Waszych NIEWIELKICH???? Ja mam ściankę kolankową na 2 pustaki (czyli około 50 cm) plus murłata. Jakie jest najlepsze rozwiązanie, żeby można było swobodnie wyglądać. Czy 90 cm będzie ok? to dobre pytanie. zwłaszcza jeśli decydujesz się na podniesienie dachu. ja np. rzadko bywałem na budowie i panowie zrobili tak, że nie jestem zadowolony. każde combo jest na innej wysokości a okno od południa ,z którego mieliśmy oglądać zielone pastwiska i strumyki, zamontowane jest na wysokości ok. 150 cm. słabo bo moja żona ma tyle w kozakach. muszę zamontować drążek na suficie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijasek 16.12.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam Okna powinny być montowane chyba około 100-120 cm od podłogi dolna krawędz. Biorąc pod uwage ze dojdzie jeszcze steropian i wylewka ok 8-10cm czyli okno plus 10cm. Ja mam w tym momencie od stropu ok.120 czyli po wylewkach bedzie 110 i jest ok. ale to wszystko zalezy jak wyjdzie łata pod dachówke bo dołem dachówki sie nie docina tylko góra a łaty przy dachówce to rozzstaw ok 35-40cm więc moze wjśc idealne albo trzeba będzie zdecydować czy ciut wyżej czy niżej zamontować. Ja mam okna Roto po jednym standardowym i jednym podwyzszona oś obrotu i powiem tak jezeli trzeba bedzie decydować wyzej czy nizej to zwykłe lepiej troche wyzej a to drugie smiało mozna nizej montować. Mam nadzieje ze jest to choć troche zrozumiałe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradRak 17.12.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam Okna powinny być montowane chyba około 100-120 cm od podłogi dolna krawędz. Biorąc pod uwage ze dojdzie jeszcze steropian i wylewka ok 8-10cm czyli okno plus 10cm. Ja mam w tym momencie od stropu ok.120 czyli po wylewkach bedzie 110 i jest ok. ale to wszystko zalezy jak wyjdzie łata pod dachówke bo dołem dachówki sie nie docina tylko góra a łaty przy dachówce to rozzstaw ok 35-40cm więc moze wjśc idealne albo trzeba będzie zdecydować czy ciut wyżej czy niżej zamontować. Ja mam okna Roto po jednym standardowym i jednym podwyzszona oś obrotu i powiem tak jezeli trzeba bedzie decydować wyzej czy nizej to zwykłe lepiej troche wyzej a to drugie smiało mozna nizej montować. Mam nadzieje ze jest to choć troche zrozumiałe Pozdrawiam Sam miałem dylemat z wysokością okien. Valux zaleca dolną krawędź 90cm, górną trochę ponad 200cm (górna klamka). Fakro odwrotnie. Górna krawędź minimum na 220cm, wtedy dół ok 120cm (klamka dolna). U mnie wyszło z rozstawu łat ok 120cm dolna krawędź (po gotowej podłodze), 220 górna, okno 140cm. Teraz mądrzejszy o doświadczenie zamontowałbym okno 160cm. Dolna krawędź 90cm, górna 210cm (górna klamka). Tak właśnie zaleca Velux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 17.12.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 http://lh6.ggpht.com/_y3bJD5CY9n8/SyqgWBFz9KI/AAAAAAAAALk/JFeyLEgPPIQ/s640/015%20-%20Copy.JPG http://lh4.ggpht.com/_y3bJD5CY9n8/SyqgZqSHOwI/AAAAAAAAAL0/6tUb0vmUg0Q/s640/025%20-%20Copy.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 17.12.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 http://lh3.ggpht.com/_y3bJD5CY9n8/Syqgb1sxWOI/AAAAAAAAAL8/IeUwocAXpZE/s640/004%20-%20Copy.JPG http://lh4.ggpht.com/_y3bJD5CY9n8/SyqgdIDVOuI/AAAAAAAAAMA/HMBDOWX9QM8/s640/008%20-%20Copy.JPG http://lh3.ggpht.com/_y3bJD5CY9n8/SyqgWyvpsgI/AAAAAAAAALo/Ffu7nstNwB0/s640/016%20-%20Copy.JPG http://lh5.ggpht.com/_y3bJD5CY9n8/Syqf6XiJE6I/AAAAAAAAALc/mhaMHQD5YHU/s640/012%20-%20Copy.JPG Dach skonczony tydzień temu. Teraz odpoczywamy, ale niedugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 17.12.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Andzia no pieknie teraz sobie odpoczniecie ... Ja bym się chętnie swoim też pochwaliła, bo od dwóch dni kładą dachówkę ale wszystko zaraz przykrył śnieg więc relacja fotkowa będzie dopiero w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 23.12.2009 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Pomocy Mam dylemat następujący...jaka jest powierzchnia dachu w Niewielkim M05a? Chodzi mi o dach bez jakichkolwiek zmian, bez podnoszenia ścianki itd....do tej pory myślałam że 270m2 ale dzisiaj już zdębiałam. Może ktoś jeszcze zajrzy przed Świętami i odpowie I tak przy okazji życzę Wesołych Świąt A może ktoś spędza w tym roku pierwsze Święta w swoim nowym domku? Może jakieś ładne fotki z choinką w Niewielkim hmm? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 24.12.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Eh, chyba nikt tutaj już nie zagląda a tymczasem mogę się pochwalić gotowym dachem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/405e3cec214d3b8a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bec782801318219.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09ead94201915ae0.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf403ec4eeef5f14.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts