Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Zmiana tematu na chwilkę - jeśli można. W jaki sposób robiliście izolację poziomą na fundamentach? W projekcie jest tak:

- chudziak (podbetonka)

- ławy

- papa + lepik

- ściana fundamentowa.

Ja w tej chwili mam chudziak, który majstrowie chcą posmarować dysperbitem i zrezygnować z papy co mi brzydko pachnie...

Jean_Luc:

Oto moj fundament w przekroju:

http://tomekm05a.w.interia.pl/lawa_przek.JPG

Przekrój A-A od dołu:

- folia budowlana

- zelbeton

- dysperbit

- folia budowlana

- bloczki betonowe (6 warstw)

- dysperbit

- papa

- cegła pełna (2 warstwy)

Przekrój poziomy B-B od prawej:

- zageszczony piach

- dysperbit

- bloczki

- dysperbit

- styropian FS 20 (8cm)

- siatka

- klej

- folia budowlana

- grunt

Niewielcy, którzy nie wybudowaliście ścian:

Chciałbym wam powiedziec tez w tym miejscu o warstwie dwóch cegieł na wierzchu fundamentu (rysunek). Ich górna krawędź wyznacza poziom zero. Czyli poziom np dolnych krawędzi drzwi, czy poziom wierzchni posadzki. Do wysokości tych dwóch cegieł zmieścic się musi później styropian i szlichta. Często tych dwóch cegieł się nie stosuje, a później nagle okazuje się, że nadproże drzwi jest za nisko i żadne standardowe drzwi sie nie mieszczą. Tak było u moich kilku kolegów, zatem nieomieszkam i was poinformowac. Jest to częsta tzw. fuszerka budowlana. Spytajcie o to waszych majstrów, jak to rozwiążą.

Przy okazji przypominam o:

http://tomekm05a.w.interia.pl

I nic na temat umowy kredytowej nie powiem, coby nie zapeszyc. :D

TomekM05a - dziękuję za fotki i za info.

Właśnie od kilku dni studiuję tą warstwę nad chudziakiem i nie mogłem wymyśleć co to jest.

Tylko, że na rysunku tam jest "coś" do poziomu +20 a nie 0 ! Wygląda jak wieniec jakiś. Zobaczcie na rysunek A7

Podzielę się z Wami za to innym pomysłem.

Otóż przy schodach są 3 ścianki o grubości 12 cm.

Jest sobie pustak porotherm 8 P+W. Jeśli teraz zastąpić te 3 ścianki takim pustakiem to zyskujemy 12 cm. Szerokość schodów można więc powiększyć z 88 na 94cm a to już jest konkret ! Można spokojnie dać jakąś balustradę, itp.

To na razie tylko teoria :-) Muszę to jeszcze przemyśleć i popytać majstrów, ale podoba mi się :)

No chyba, że to 8cm to za mało, ale na tym nic się nie podpiera. Dodatkowo schody, które idą po skosie, klinują te cienkie ścianki, nadając im sztywność.

witam,

z tego co słyszałem z kilku źródeł to nie powinno się dawać cegły na tym poziomie, podobno pije wodę czy coś takiego.

A u mnie w dniu dzisiejszym wylewają chudziaka także stan 0 zamknięty

Od dołu papa, od wewnatrz wystajaca na chudziakpapa lub folia, od zewnatrz styropian. Wilgoc nie ma szans.

Tradycyjnie buduje sie tak, ze na sciankę fundamentowa kladzie sie np. pape i pustak. Gdzie jest poziom zero??? :roll:

Dwie cegły wyznaczaja wlasnie poziom zero. Od tego poziomu latwo wyliczyc jest np. wysokosc nadproza nad drzwiami.

Inne rozwiazanie niz cegly - wyliczyc ile zajmie styropian + szlichta, wziac farbe w spray'u i namalowac majstrom poziom zero, aby wiedzieli jak wymierzyc nadproza.

Nikomu nic nie narzucam, przemyslcie. Moi koledzy juz wybudowali i zwracali mi na to uwage, co czynie i tu. Kiedy powiedzialem im o moich majstrach jak to rozwiazali - powiedzieli ze OK.

A na wierz cegiel idzie tez papa.

Jean_Luc:

Tylko, że na rysunku tam jest "coś" do poziomu +20 a nie 0 ! Wygląda jak wieniec jakiś. Zobaczcie na rysunek A7

zobacz str. 13, sciany zewnetrzne, uwagi. Z tym ze mowa jest o 4 warstwach cegly. 4*6 + zaprawa = 34 cm

Poziom zero jest na dwoch ceglach.

Ja pozostaje przy dwoch, na to pustaki.

Witajcie Kochani!

Dawno nie pisalam poniewaz zmagalismy sie z adaptacja, do projektu M05a wprowadzilismy troche zmian a teraz czekamy na pozwolenie na budowe.

Mamy je otrzymac na dniach, a wtedy ruszamy...

Ekipa budowlana juz zalatwiona jeszcze tylko ta papierologia...

Mamy bardzo ambitny plan poniewaz chcemy w tym roku postawic stan surowy otwarty, na biezaco postaram sie Was informowac o postepach.

W nawiazaniu do watku dot. schodow zabiegowych, ktore w projekcie sa zmora nas wszystkich, chcialabym Wam pokazac projekt schodow ze spocznikiem wykonany przez mojego Tate, mnie do tego etapu jeszcze daleko, ale moze komus sie przyda.

Pozdrawiam Ania.

http://img136.imagevenue.com/img.php?image=28101_schody_1_122_435lo.jpg

Witam,

W większości budujecie z Porothermu. Myśle, ze wsród powodów jest jego zblizony rozmiar do bloczkow (na wysokosc).

Ja caly czas się zastanawiam nad Porothermem. Zamierzałem wybudowac z U220. Tez sie da go jakos dopasowac:

UWAGA: Treśc tu przedstawiona przed usunięciem była bez sensu, w związku z tym postanowiłem ją usunąc

Uwaga - powyzej uwzledniono poziom zaprawy 1cm.

Uwaga - tresci tu przedstawiana sa wyłacznie moja improwizacją, nie jestem budowlancem, ani nie konsultowałem ich z zadnym uprawnionym budowlancem. Nie ponosze zatem żadnej kary z tytułu zawalenia się budynku wykorzystujacego przedstawione tu pomysły :lol:

Nie za bardzo też widzę ściane SW2 - kto buduje ja zgodnie z projektem?

Pytaliscie kierbudów.Zgodnie z planem wykonana jest z cegły pełnej gr. 25cm. Jakieś opinie?

Witajcie Niewielcy (M05a) :D

Dostalismy właśnie kosztorys na robociznę

1. Sciągniecie humusu we własnym zakresie (ładowarka 200zł)

1. Ławy fundametowe 3700zł+vat

- ręczny wykop pod ławy

- wykonanie zbrojenia

- zabetonowanie

2. Wymurowanie pn''0''z bloczków betonowtch 3850zł+vat

- wymurowanie wszystkich ścian nosnych

- wykonanie izolacji poziomych i pionowych

- wykonanie rapówki ścian

3. Zasypanie pn''0'' + zabetonowanie 2.300zł+vat :o

- zasypanie zageszczenie

- zabetonowanie

4. Obłożenie scian styrodurem 1800zł+vat :o

5. Wymurowanie scian parteru 5900zł+vat

- wymurowanie wszystkich ścian nosnych

- wymurowanie kominów do wysokości parteru

- przesklepienie otworów

6. Wykonanie stropu 5600zł+vat

- wykonanie szalunków

- ułozenie stropu, zbrojenie, zabetonowanie

7. Poddasze 2900zł+vat

- wymurowanie ścian kolankowych (podnosimy o 30cm), obmurowanie krokwi i murłat, wymurowanie kominów, wykonanie słupów i wieńców żelbetowych

8. Schody żelbetowe 1500zł+vat

9. Wieźba dachowa 24/m2+vat

10. Ułożenie dachówek 26/m2+vat( po obmiarze)

11. Rynny+ rury 20zł/mb

12. Wstawienie okien dachowych 150zł/szt

Jeszcze słów kilka na temat zmian w projekcie M05a;

PARTER: przesuwamy ścianę salonu (przy której jest komin) o ok. 30 cm, rezygnujemy z dwóch łazienek, będzie jedna duża, kosmetyczne zmiany jeśli chodzi o okna - okno w kuchni jedno duże, na ścianie zachodniej zamiast małego okna, okno tarasowe, na ścianie południowej nie będzie okna tarasowego przy kominie i w pokoju gościnnym wyjścia na taras.

PIĘTRO przesuwamy ścianę łazienki zyskując dodatkową jej powierzchnię i wstawiamy w niej okno, dodatkowe okno dachowe również nad schodami.

Na razie tyle, pewnie jescze jakieś koncepcje się zrodzą podczas samej budowy, które nie będą wymagały zmian projektowych ;-)

Ciekawe jak Wasze koszty sie kształtuja, czy sa podobne, prosze o komentarze,

Pozdrawiamy :wink:

Jesli mozna skomentowac:

Ceny fundamentów sa tak duże, że ho, ho. Sama robisz :o w kilku pozycjach (wg mnie 1 i 2. :o ). Ale całkowity koszt znośny. Wydaje mi się że ekipa jest sprytna i tak ceni swoją pracę ponizej poziomu zero, że koszty tego co powyzej są już bardziej przekonujące (To jakby promocja ale i uwiazanie się ekipy z Twoją budową - oj sprytni budowlańcy). Zapłacisz 24 brutto za to, za co ja 16 netto, co przy dobrej jakości wykonania jest ceną OK. Już bowiem przygotowuje nerwy do kolejnych etapów budowy, wyposażyłem się również w poziomicę laserową 8) - wartą 150zl w promocji :lol: .

Halo...

numer "szesc" melduje: wytyczenie budynku nastapilo (o 8 rano).

Niewielcy, gonie za Wami - do 30 wrzesnia (wg harmonogramu pracy) maja byc wykonane fundamenty!

Zmiany...

np. dodatkowe wc na parterze pod schodami i zamiana funkcji pomieszczen na poddaszu; poza tym powieeekszam okna.

Kosztorysy... w (okolicy) stolicy, ekipy budowlane nie wiedza juz, ile maja sobie liczyc za uslugi. Wykorzystuja fakt braku rak do pracy i szalonych podwyzek materialow. Szok!

Do... uslyszenia.

A mnie dzisiaj w pracy chcieli zjeśc, że nie podnoszę poddasza o dwa pustaki.

:cry: :cry: :cry: :evil: :cry: :cry: :cry: :evil: :cry: :cry: :evil: :x :x :cry: :cry: :cry: :x :x

Wciskają mi smyki, że będą klitki na górze. I prawie im uwierzyłem. :x

Czy ktoś ma już wybudowane poddasze. Zmiłujcie się i zróbcie zdjęcia, ogłoszka :roll: :D .

A tak przy okazji: Podpisałem umowę o kredyt. Jak dorwę kasę (a będzie to w tym tygodniu) to się będzie działo. Pierwsza transza 110 tys. pięknych złociszków. :D :D :D :D :D

W kwestii przepustów: Jako dobrze zapowiadający się budowlaniec zostawiłem przepust na odpływ kanalizacji w zewnętrznej ściance fundamentowej (pod garażem) 8) . Co z tego. Później chłopaki hydraulika naparzrzali młotem żeby przebi się przez scianki wewnętrzne fundamentu jeszcze dwukrotnie :( . Pozostałe przepusty odpuściłem. Tego, że nie wpusciłem rury wodnej pod fundamentem żałuje. Ale to wina hydraulika, który powiedział: A... to później, studzienka daleko... I teraz będą mi rozwalac chudziak,żeby wprowadzac rurę. A i jeszcze rura dopływu powietrza do kominka - nie wiem gdzie będzie dokładnie kominek, więc wyluzowałem. I znowu będzie niszczenie chudziaka. Oj budowlanko, budowlanko...

A już mówie, już, zaczekaj.

Multibank, złotówy. Czemu - 8) , mechanizm bilansowania. I nie namawiali mnie z żadnego Expandera.

Po prostu wydaje mi się że wcześniej go spłacę, niż za 20 lat, a każda złotówa na koncie zmniejsza zadłużenie. Ponieważ mam jakąś tam zdolnośc kredytową, to może mi się uda. :D

W ramach takiego kredytu (jak dobrze idzie spłacanie) można sobie później np ''wózek" zmienic.

Oprocentowanie 5,6. Kwota 240 000. Rata: kto to wie. :D

Sciana od poziomu zero ma 2,55, okna 0,85(dolna krawedz).

Porotherm/bloczki:

1 wariant (bardzo fajny): Mozna zrobic odpowiednio na 11 i 4 porothermy jak u niewielkiej, od poziomu -0.14 (patrz zdjęcia).

2 wariant ("projektowy"): 4 * 0,06(cegła) = (0.14 + 0.20) ? i co dalej? Ile Porothermu do stropu? Czegos nie rozumię .

3. dwie cegły(poziom 0) : 10*0,25 = 2,5 + cegła na wierzch(pod wieniec) = 2,56 . Pod okna 3*0,25 = 0,75 + co? Hm...

Powiedzcie cos o waszych scianach "porothermowcy" - za wczesnie?

Sam już nie wiem, ale może:

z tego co słyszałem z kilku źródeł to nie powinno się dawać cegły na tym poziomie, podobno pije wodę czy coś takiego.

Szykowac młot ?:lol:

Jean_Luc: Są cegły w projekcie (nad fundamentem i w scianach garazowych wewnetrznych), czy nie, i co ty na to? (W ramach odpoczynku od fundamentu)

Schody:

anjawi:

200cm/8 stopni= 25 cm długośc stopnia, OK

182,7/9 stopni = 20,3 - nie za dużo? Dobrze liczę? A może chciałaś wysoką szafę pod podestem?