Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

>duma

Bardzo ładna łazienka. Mamy wersję M05b (po modyfikacjach) więc górna łazienka jest inna. Obie łazienki są prawie skończone. Zostały detale (obudowa wanny, lustro itd). Niestety skończoną będę miał dopiero za miesiąc (ekipa poszła na inną robotę). Poniżej projekt. W rzeczywistości sufit wyszedł dużo niżej (pomiary przed KG).

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/4_1.jpg

Dawno tu nie zaglądałem więc podam w skrócie dziennik budowy :)

W marcu zrobiona została instalacja elektryczna i hydrauliczna.

W kwietniu tynki i wylewki.

W maju brama (Wiśniowski), drzwi wejściowe (Włoszczowa), okna (Włoszczowa Capital Sosna 3 szyby).

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0061_1.jpg

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0064_1.jpg

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0068_1.jpg

Czerwiec to poddasze KG, łazienki, glazura w garażu, PG, i garderobach.

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0193_1.jpg

http://www.imagic.pl/files/15086//thumbs/IMG_0201_1.jpg

Teraz osuszam wylewki bo chcę jak najszybciej przykleić deskę parkietową. Jest też gładź na dole.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

Edytowane przez KonradRak

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KonradRak domek rewelacyjny :) Czy zdradzisz ile wyniosła Cię obudowa poddasza płytami karton-gips? Byłabym wdzięczna chociaż za przybliżoną kwotę bo jeszcze się nie zapoznałam z tym tematem ;)

Pozdr.

Witaj, dziękuję za ciepłe słowa :). Poddasze do ocieplenia miało ok 200m2, u Ciebie na pewno jest więcej. Ocieplenia dawałem 20+5, nad sufitami 20+10

Wyliczenia w przybliżeniu:

1. Wełna Rockwool Toprock 20cm: 4500 zł

2. Wełna Rockmin Plus 5cm: 1 500 zł

3. Płyty KG, OSB (na strych), schody (na strych), gładź, profile, taśmy itd: 7000 zł

4. Robocizna: 12000 zł

W sumie jakieś 25000 zł więc powinnaś przygotować się na jakieś 30000 zł.

Zmykam na budowę ...

Witaj wojtekwj :) którą wersję budujesz?

KonradRak dziekuję za wyczerpującą odpowiedź :) Rzeczywiście nasz dasz dach jest obszerniejszy ale chyba ocieplenie zrobimy sami. Jednak do płyt karton-gips już bym wolała kogoś doświadczonego :) Bo już nie jeden mówił, że zrobienie ich jest proste jak barszcz a potem tragedia jak coś popęka. Tak, zawsze można zwalić na ekipę i domagać się poprawek :)

Witaj wojtekwj :) którą wersję budujesz?

KonradRak dziekuję za wyczerpującą odpowiedź :) Rzeczywiście nasz dasz dach jest obszerniejszy ale chyba ocieplenie zrobimy sami. Jednak do płyt karton-gips już bym wolała kogoś doświadczonego :) Bo już nie jeden mówił, że zrobienie ich jest proste jak barszcz a potem tragedia jak coś popęka. Tak, zawsze można zwalić na ekipę i domagać się poprawek :)

Jeśli macie dużo czasu to warto coś dać od siebie ale w rzeczywistości nawet ułożenie wełny między krokwie nie jest takie proste. Mój pierwszy 'fachowiec' został wygoniony z budowy jak zabrał się do profili i KG.Wełnę też trzeba było po nim poprawiać. Katastrofa. Mam drugą niby profesjonalną ekipę ale trzeba ich pilnować bo były już poprawki. Profile zastosowali pionowe i poziome dopiero KG. Znajdź kogoś kto zajmuje się tym zawodowo a nie dorywczo. Trzeba mieć do KG zdolności modelarskie :).

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie zaczną mi ocieplać budynek. Tylko jeszcze ostateczny kolor elewacji nie jest wybrany.

Witamy wojtekwj:) miło ze ktos do nas doaczył

Kondrad powiem ci ze niemyslałem ze koszty ocieplenia i połozenia KG to az taka kwota ale dzieki za sciagniecie mnie z orbity hehe,tera wiemy z sylwia na co sie nastawiac uf ciagnie za kieszen ten nasz niewieki :) no ale co zrobic nie my sami:) pozdrawiamy

Witam wszystkich " NIEWIELKICH". Zamierzamy wraz z żoną kupić projekt niewielkiego w podstawowej, najmniejszej wersji. Niestety widzę w nim dwie wady. Łazienka na parterze jest bardzo mała oraz wejście z pomieszczenia gospodarczego do domu znajduje się w strefie nocnej. Zastanawiam się czy byłaby możliwość powiększenia tej łazienki kosztem pomieszczenia gospodarczego. Wtedy łazienka byłaby większa o szerokość drzwi do pomieszczenia gospodarczego. Ale tutaj się pojawia taki problem że wtedy nie ma gdzie zrobić wejścia do tego pomieszczenia. Może dałoby się wtedy przeprojektować schody aby się zaczynały wcześniej i wtedy z przedsionka może dałoby się wyprowadzić drzwi pod schodami do pomieszczenia gospodarczego. Czy ktoś z forumowiczów próbował zrobić cokolwiek aby powiększyć łazienkę? Może znaleźliście inny sposób rozwiązania tego problemu. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi

Pozdrawiam :)

Cześć andrzej i viki

ja w moim niewielkim wersja podstawowa zrobiłem podpiwniczenie w pomieszczeniu gospodarczym (tym większym) zrobiłem łazienkę a tam gdzie miała być łazienka powstała garderoba, garaż został przedłużony do końca. Oczywiście zależy też czym zamierzasz ogrzewać mieszkanie jeśli gazem to możliwe ze nie potrzebujesz piwnicy ,ale jak ogrzewaniem opałowym to możesz zastanowić się nad piwnicą.

WITAM, w przyszłym tygodniu wybieram się z rodzinką do rodziny koło Kraśnika, bardzo nam zależy na obejrzeniu Niewielkiego na żywo, wymiany doświadczeń, zdobyciu cennych uwag, dlatego jeśli ktoś z Kraśnika, czy z woj. lubelskiego zechciałby z nami się spotkać to chętnie przyjedziemy. U nas robota ruszyła na działce, mamy wylane ławy :) i ogólnie zarys naszego niewielkiego na działce. Pozdrawiam.

Szkoda że tak rzadko zaglądam na forum i dopiero dzisiaj przeczytałem twojego posta, jeśli jeszcze kręcisz się okolicy Kraśnika to masz do mnie całkiem nie daleko bo jakieś 50km . Buduje w Nisku kole Stalowej Woli, więc jak by co to zapraszam

Cześć andrzej i viki

ja w moim niewielkim wersja podstawowa zrobiłem podpiwniczenie w pomieszczeniu gospodarczym (tym większym) zrobiłem łazienkę a tam gdzie miała być łazienka powstała garderoba, garaż został przedłużony do końca. Oczywiście zależy też czym zamierzasz ogrzewać mieszkanie jeśli gazem to możliwe ze nie potrzebujesz piwnicy ,ale jak ogrzewaniem opałowym to możesz zastanowić się nad piwnicą.

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

Fajny pomysł. Tylko wtedy wychodzi łazienka na ponad 10 m. Z jednej skrajności w drugą:). Ale w sumie to można zrobić łazienkę z pralnią. Powiedz mi jeszcze w którym miejscu zrobiłeś schody do piwnicy i o ile wzrosły koszty budowy domu po wybudowaniu piwnicy.

dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

Fajny pomysł. Tylko wtedy wychodzi łazienka na ponad 10 m. Z jednej skrajności w drugą:). Ale w sumie to można zrobić łazienkę z pralnią. Powiedz mi jeszcze w którym miejscu zrobiłeś schody do piwnicy i o ile wzrosły koszty budowy domu po wybudowaniu piwnicy.

schody do piwnicy zrobiłem pod tymi schodami co idą na piętro (zachodzą na siebie) , wiatrołap sie zmniejszył przez to i łazienka. Koszty wybudowania piwnicy to dokładanie nie liczyłem około 15-20 tyś . Piwnica - beton(strop,schody) , bloczki betonowe, drut, wykop,

Nam spodobała się Universo - Carna Angoba, produkt WINENBERGER , jest to ciężka masywna dachówka

Ps. dach w tym projekcie jest bardzo kosztowny

- dachówka i akcesoria 22500 zł

- więźba 8000 zł

- orynnowanie 6300 zł

- okna Fakro, 6szt wedle projektu

+ jedno w łazience 10500 zl

- robocizna + łaty + kontrłaty 22000 zł

Razem 69 300 zł