Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej:)

U nas decyzja zapadła wezniemy Brassa w brazie ,ale kurna niemyslałem ze to tyle wyjdzie za ten dach ups

w sumie to narazie

- drzewo tzn,krokwie,łaty kontrłaty i deska czołowa do wykonczenia 12000

-za robote ma byc za dach 14000

-i za montaz okien+rynny 3000

i teraz niewiem ile za dachówke wyjdzie i za okna i rynny -czekam na oferte;)

no nic zobaczymy

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej:)

i teraz niewiem ile za dachówke wyjdzie i za okna i rynny -czekam na oferte;)

no nic zobaczymy

pozdrawiam

okna dachowe np. Fakro około 10 tys.

rynny jeżeli z tańszych np. Marley około 2 tys.

reszta materiału na dach: dachówka Braas podstawowa, gąsiory, membrana, gwoździe, wkręty, łączniki, blacha itp. około 20 tys.

Edytowane przez sylwiap-w29

Witaj, dziękuję za ciepłe słowa :). Poddasze do ocieplenia miało ok 200m2, u Ciebie na pewno jest więcej. Ocieplenia dawałem 20+5, nad sufitami 20+10

Wyliczenia w przybliżeniu:

1. Wełna Rockwool Toprock 20cm: 4500 zł

2. Wełna Rockmin Plus 5cm: 1 500 zł

3. Płyty KG, OSB (na strych), schody (na strych), gładź, profile, taśmy itd: 7000 zł

4. Robocizna: 12000 zł

W sumie jakieś 25000 zł więc powinnaś przygotować się na jakieś 30000 zł.

Zmykam na budowę ...

Witam,

Chciałbym zaktualizować koszty zabudowy. Wczoraj rozliczałem się z ekipą. Za robociznę wyszło mniej niż sądziłem bo zabudowy było tylko 160m + obudowy słupów itd.

Więc robocizna wyniosła mniej więcej 8 000 zł. W sumie 21 000 zł.

Rozliczyłem się także za gładzie + malowanie (biały podkład 1x). Robiłem pełną gładź także na KG żeby nie było problemów z malowaniem.

Ścian betonowych było 500 m2 x 20 zł = 10 000 zł (cena za robociznę z materiałem)

Ścian na KG było 100 m2 x 16 zł = 1 600 zł (robocizna i materiał)

Malowanie 650 m2 x 2 zł = 1 300 zł

Suma: 13 000 zł za gładź i malowanie

okna dachowe np. Fakro około 10 tys.

rynny jeżeli z tańszych np. Marley około 2 tys.

reszta materiału na dach: dachówka Braas podstawowa, gąsiory, membrana, gwoździe, wkręty, łączniki, blacha itp. około 20 tys.

Dzieki za przyblizenie kosztow,narazie dostałem wycene z Gliwic i okna 8900 ,a na dachowke wyszło około 10000ale bez gasiorów i dodatkow musze to jeszcze raz poczytac co oni mi tam nakreslili:) no i dalej czekam na wycene z budozbytu-licze na nich hehe;)

pozdrawiam

krzychur dachówka podstawowa to jest zaledwie 1/3 tych kosztów, lepiej niech policzą Ci wszystko od A do Z, na same gwoździe poszło sporo pieniążków a w hurtowniach często nie biorą tego pod uwagę przy wycenach. Co do okien to my zapłaciliśmy 9.100 zł za Fakro...w sumie mamy 9 okien dachowych...

KonradRak chyba fajne uczucie jak coś na budowie wychodzi mniej niż sie zakładało co? :) Bo zazwyczaj jest w drugą stronę...

Ten jeden plusik niknie w wielu minusach ale zawsze to miło :). Do stanu surowego zamkniętego mieściłem się w kosztorysie. Teraz wydaję więcej niż zakładałem. Droższa armatura łazienek, droższe drzwi wewnętrzne itd. Zachciało nam się także płytek ręcznie formowanych na elewacji.

co to za płytki? Masz może link do strony internetowej? Chętnie bym zobaczyła bo też się zastanawiam co na elewację dać :)

Płytkami obłożymy cokół (tylko 4 płytki na wysokości), wejście do budynku (dookoła drzwi), wyjście tarasowe (obie ściany). Wybraliśmy cegłę CRH NUTHS 04. Tynk będzie 'najjaśniejszy beż'. Problem jest teraz z fugą bo w kolorze elewacji nie dobierzemy i trzeba będie coś mieszać (duże ryzyko). Ogrodzenie frontowe też wymurujemy z tych cegieł. Żałuję tylko, że na początku budowy nie wybraliśmy koloru. Wtedy kominy byłyby także z tej cegły. Ale niestety wszystkiego nie da się przewidzieć.

http://www.imagic.pl/files//15086/./Nuths-04.jpg

KonradRak wow :) strasznie mi się podoba :) A filarki też będą obłożonę płytką? Właśnie też zrobiliśmy kominy z brązowej klinkierki ale myślę, że jakoś nie będzie się rzucało w oczy gdy cokół, wejście i taras będą obłożone inną. Myślę, że fuga mogłaby być nawet ciemniejsza od elewacji i wcale źle to nie będzie wyglądało. Jeżeli sama elewacja będzie w jasnym beżu to i tak płytki się wyróżnią. Podoba mi się :) Koniecznie daj zdjęcia jak już będzie gotowe ...

KonradRak wow :) strasznie mi się podoba :) A filarki też będą obłożonę płytką? Właśnie też zrobiliśmy kominy z brązowej klinkierki ale myślę, że jakoś nie będzie się rzucało w oczy gdy cokół, wejście i taras będą obłożone inną. Myślę, że fuga mogłaby być nawet ciemniejsza od elewacji i wcale źle to nie będzie wyglądało. Jeżeli sama elewacja będzie w jasnym beżu to i tak płytki się wyróżnią. Podoba mi się :) Koniecznie daj zdjęcia jak już będzie gotowe ...

> sylwiap-w29

Słupy także będą obłożone płytkami. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Trochę się obawiam bo sporo kasy na to pójdzie więc spodziewam się super efektu (nie chciałbym się rozczarować).

Dziś budowlańcy zaczęli kołkować wełnę. Za 2 tygodnie płytki powinny być przyklejone. Właśnie zamówiłem materiał (3000 szt. płytek; 2100 szt. cegły).

Sylwia widzę, że kominy masz podobne do moich (klinkier CRH Wega N). Dachówkę mam Roben brąz angoba. Twoja wygląda podobnie. Jeśli to to samo będę zaskoczony :)

Edytowane przez KonradRak

Sylwia widzę, że kominy masz podobne do moich (klinkier CRH Wega N). Dachówkę mam Roben brąz angoba. Twoja wygląda podobnie. Jeśli to to samo będę zaskoczony :)

No właśnie nie jest ta sama, jedynie kolorystycznie. Dach mamy z dachówką cementową braas celtycka a ten klinkier na kominie jest z Winerbergera kolor silesia :)

Co do tych płytek to myślę, że się nie rozczarujesz i sama będę brała pod uwagę te i podobne bo też mi się podobają :) Chyba, że mnie koszty przerosną :)

Udało sie bo bardzo dobrym instrukatazu ( dzieki wielkie;)) ;), domek był bardzo ładny a my wtedy bylismy na etapie załatwiania pozwolenia na budowe ,pani bardzo miła zaprosiła nas do srodka i oprowadziła ale bylismy w takim szoku ze jak wyszlismy to zupełnie wszystko wyleciało z głowy dopiero w domu przy projekcie patrzelismy i acha a to było tak a to tak hehhehe pozdrawiam,jeszcze raz dzieki sylwia

Szkoda że tak rzadko zaglądam na forum i dopiero dzisiaj przeczytałem twojego posta, jeśli jeszcze kręcisz się okolicy Kraśnika to masz do mnie całkiem nie daleko bo jakieś 50km . Buduje w Nisku kole Stalowej Woli, więc jak by co to zapraszam

Panie Mariuszu dziękujemy za zaproszenie, ale niestety wróciliśmy już z okolic Kraśnika, szkoda ,że dopiero teraz weszliśmy na forum bo w tym czasie jeszcze byliśmy u rodziny. Następnym razem, liczymy na Pana odzew, a to będzie chyba dopiero listopad także w tym czasie przypomnimy się Panu :). A u nas działeczce stan zero się ociepla. No i na ten rok tyle. Pozdrawiamy wszystkich na forum. Dominika i Kamil.

Dzieki za przyblizenie kosztow,narazie dostałem wycene z Gliwic i okna 8900 ,a na dachowke wyszło około 10000ale bez gasiorów i dodatkow musze to jeszcze raz poczytac co oni mi tam nakreslili:) no i dalej czekam na wycene z budozbytu-licze na nich hehe;)

pozdrawiam

W projekcie jest okien 6, więc gdzie wy daliście te trzy następne i w jakich wymiarach ?

Panie Mariuszu dziękujemy za zaproszenie, ale niestety wróciliśmy już z okolic Kraśnika, szkoda ,że dopiero teraz weszliśmy na forum bo w tym czasie jeszcze byliśmy u rodziny. Następnym razem, liczymy na Pana odzew, a to będzie chyba dopiero listopad także w tym czasie przypomnimy się Panu :). A u nas działeczce stan zero się ociepla. No i na ten rok tyle. Pozdrawiamy wszystkich na forum. Dominika i Kamil.

Musimy częściej na forum zaglądać :)

W projekcie jest okien 6, więc gdzie wy daliście te trzy następne i w jakich wymiarach ?

Witam;)

jedno okienko dalismy do łazienki na pietrze o tym samym wymiarze czyli 140x98 ,a jeszcze dodatkowo chcemy doswietlic klatke schodowa oknami 98x78 wyglada to n iezle i jest naszym zdaniem konieczne pozdrawiamy