Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani,

jeśli Ktoś z Was jeszcze nie załatwiał finansowania to służę wskazówką; ruszyła II edycja akcji Ładnego Domu, dzięki wypełnionemu i wysłanemu kuponowi można otrzymać kredyt (kwota pow 150 tys) w mBanku w CHF (marża+LIBOR) 3 % -TO JEDNAK NA TEN MOMENT NAJTAŃSZY KREDYT i najbardziej stabilna waluta (za wyjątkiem jenów! ale nasze banki nie mają takiej wakuty w koszykach), pozostałych kosztów właściwie nie ma tzn, prowizja przygotowawcza 0% !, za przewalutowanie 0%! za wcześniejszą spłatę 0% i również działa mechanizm bilansowania, jedyny problem to nie do końca kompetentni doradcy , ale z tym mozna sobie poradzić i poważniejszy problem to długi okres oczekiwania na rozpatrzenie wniosku.

Tomku,

co do schodów to nic nie wiem, mój Tata to wnikliwie analizował i być może coś przeoczył, ale na pewno jak już będzie tak blisko, to skonsultujemy to z naszym architektem, który będzie również kierownikiem budowy

Cały czas ze zniecierpliwieniem czekamy na pozwolenie na budowę, jak tylko będzie to nie omieszkam się "pochwalić"

Pozdr Wszystkich

Ania

prowizja przygotowawcza 0% !, za przewalutowanie 0%!

Brzmi zbyt fantastycznie, ale.... Prowizja przygotowawcza brzmi jak rozpatrzenie wniosku, przewalutowanie - OK, ale kupno po cenie zbytu

również działa mechanizm bilansowania
nie bez znaczenia dla takiego czegos jest fakt, że zarabiamy w złotówkach.

poważniejszy problem to długi okres oczekiwania na rozpatrzenie wniosku
no tak, dla mnie powód zasadniczy.

Mbank i Multibank to placówki podobne. W Multibanku było tak: Rozpatrzenie wniosku - 0zl, wycena (operat szacunkowy) - załatwiłem za 800 zl, prowizja 0,8%, ubezpieczenie na rok do czasu wpisu do księgi wieczystej - ok. 1% pozyczonej kwoty - z tego po uzyskaniu wpisu oddawają częśc niewykorzystaną (nazwa kredytu: WWJ). Wpis do hipoteki 200 zl, urząd skarbowy 19 zl (jakies PCC).

Co do schodów:

Poproś o opinię tatę, dogadajmy sprawę. Wydaje się że on wie więcej na ten temat ode mnie. Ja tylko słyszłem cos o typowych wysokościach stopni, stąd moje zapytanie. Ja będę robił tez podobne, dlatego trzeba o tym pogadac.

A tak przy okazji: Kto jeszcze ma zamiar budowac do zadaszenia w tym roku. Ja tak, i dlatego dzis załatwiam materiał na wieźbę. Tam gdzie zamawiam czas oczekiwania 1 miesiąc. W sobotę jadę z rzutem dachu do dekarza, również po wycenę.

I jeszcze jedno. Piszę głupoty a wy nic. Sciany "wyciągnięte" bedą pustakami na 2,70 od poziomu zero. A 2,55 to jest do nadproży okien. Zatem wczesniejsze wywody o wykorzystaniu danego materiału na sciany są bez sensu i zobowiązuje się wkrótce je poprawic.

UWAGA: WERSJA ROBOCZA POPRAWKI!

Wysokosc sciany 270 cm:

U220:

(od poz. 0 /dwie ceły/):

12 * 0,23 = 276 :-?

Porotherm:

(od poz. 0 /dwie ceły/):

11 * 0,25 = 275 :-?

(od poziomu -0.14):

12 * 0,25 = 300

300 - 14 = 286 wysokosc od poziomu zero (podłogi), do sufitu

lub 275 (11 pustaków) - 14 = 261 (Niewielka - pytanie - Jaką wysokośc bedą miały u Ciebie pokoje od posadzki/docelowej/ do sufitu?)

(0d 20 cm w planie):

10 * 25 = 250 + 20 = 270

I stąd chyba wiadomo skąd te 20 cm w planie! :o A może te 20cm dotyczy znów tylko przekrojów okien :-? Ale siana powinna byc jednak "wiązana" na jak najwiekszej powierzchni.

No tak - czy to co piszę ma sens - skuscie się i odpowiedzcie.

A tak przy okazji: Kto jeszcze ma zamiar budowac do zadaszenia w tym roku. Ja tak, i dlatego dzis załatwiam materiał na wieźbę. Tam gdzie zamawiam czas oczekiwania 1 miesiąc. W sobotę jadę z rzutem dachu do dekarza, również po wycenę.

Hi,

moj optymistyczny harmonogram przewiduje, ze konstrukcja dachu, pokrycie oraz montaz okien zakonczy sie 15 listopada. Niestety, nie jestem w stanie pomoc w kwestii zakupow materialow - darowalam sobie.

Ciekawa jestem jakich firm wybraliscie okna? Interesuja mnie: (drozszy) Thermoplast - Royal i (tanszy) Jezierski - Premium.

BettyAnn:

Witam w gronie tych, dla których prognoza pogody będzie najciekawszą pozycją w TV w najbliższym okresie.

montaz okien zakonczy sie 15 listopada

A co na to złodzieje?

Ja z oknami zaczekam do wiosny jednocześnie instalując instalacje alarmową.

PS. U mnie złodzieje już byli.

BettyAnn:

Tej "ekipy" nie bralam pod uwage
:lol: :lol: :lol: DOBRE

A co z tzw. suszeniem scian przez zimę? Stara budowlana zasada mówi by budowac co najmniej dwa lata.

No tak, ale jeśli potrzeba Twojego zamieszkania jest b. silna - to zrozumiałe.

Niewielcy:

Jak by to kogos interesowało:

Cena drewna na więźbę, impregnowanego ciśnieniowo 700 za m3 - gatunek lux - mój kolega brał od nich - już się prawie zdecydowałem.

http://www.zakladstolarski.com.pl/

Ja również zamierzam w tym roku wybudować stan surowy otwarty.

Jeśli się uda, to najpóźniej 15 grudnia. Ekipa jest zwarta i prawie sensowna, więc jest to jak najbardziej do zrealizowania, zwłaszcza, że wygląda na to, że stan zero będę mieć jeszcze w tym miesiącu.

Mam już zakupione prawie wszystkie materiały z wyjątkiem stropu, więźby, okien połaciowych - dachówkę już mam...

Więźbę trzeba zamiawiać w Krakowie i okolicach miesiąc wcześniej.

Jak tylko dostanę kredyt to zamawiam okna i robię alarm. Okolica w miarę spokojna tylko sąsiedzi sa jacyś dziwni... Wprowadzili się miesiąc temu i mają nawyk zasłaniania na noc rolet zewnętrznych, więc nie mogę liczyć na ich czujność.

W zimię robię instalacje i chciałbym się wprowadzić na zimę przyszłego roku, ale to wszystko zależy od zakładu energetycznego, któy musi się uporać z zabobonnymi sąsiadami, którym kury jaja przestaną nieść, jeśli na ich działce pojawi się transformator na słupie...

Co jeszcze...

Dzisiaj obniżyłem posadzkę w samym garażu o 30cm - z uwagi na ukształtowanie terenu. I tak może być wysoko, ale nie da rady inaczej. Muszę zrobić po 2 schodki w garażu do pomieszczenia gospodarczego i do kotłowni.

Postanowiłem również zrobić pełny fundament pod krawędź dużego tarasu. Przewiduję, że pojawi się tam kiedyś ogród zimowy... Nie ma szans, tak będzie - żona tego nie podaruje... Wyobraźcie sobie kwiaty, oszklenie, kominek z otwartym ogniem (grill). Taras jest zdecydowanie największym pomieszczeniem w tym domu :)

Każdy kto przychodzi podziwiać mówi "ale ogromny dom budujesz" a ja na to "nazywa się Niewielki"

:lol:

Mówią jeszcze "takie fundamendy to na 4-piętrowy budynek"... :oops:

No to jest właśnie ciekawa sprawa... Mam jeszcze projekt domu "Neptun", który miałem kiedyś budować i on ma podobne fundamenty, tyle że niższe - 30 cm, u nas są 40cm.

Pamiętam też, gdy jakieś 20 lat temu moi rodzice budowali dom to fundamenty były lane bezpośrednio do ziemi, wrzucane były kamienie i co gorsza dom jest posadowiony na kurzawce. I stoi. Na etapie budowy rozmroziło jedną kolumnę na tarasie i przez to w jednym pokoju jest rysa na połowie stropu. Później w odległości 3-4 m od domu wykopaliśmy studnię i trochę domek siadł tym rogu, ale nie widać większych problemów. Dodam jeszcze, że to jest dom, który ma 3 kondygnacje i jeszcze do wykorzystania ogromny strych...

To może nie są potrzebne takie fundamenty ? :)

Ja się jednak na tym nie znam i nie będę ryzykować. Poza tym jestem gadżeciarz i lubię fajne gadżety - to mam fundamenty :)

Na wstępie witam wszystkich Bobów Budowniczych. Szkoda że nie trafiłem na wasze forum wcześniej, bo już zbliżam się ku końcowi.

A mnie dzisiaj w pracy chcieli zjeśc, że nie podnoszę poddasza o dwa pustaki.

No i chyba mają rację. Też nad tym myślałem, bo te pokoje na górze wydawały mi się takie klity. Bałem się, że na 7m2 to nawet się dobrze nie przeciągnę :D Dlatego zrobiłem ściankę na dwa pustaki

Dzięki temu nie będę musiał chodzić na czworakach, żeby poodkurzać w kątach a pokoje mam dwa razy większe :o

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/970c302b28fdcc36.html

Teraz sprawa izolacji pionowej...

3x suprabit + styropex auqa

http://www.suprabit.pl/

http://www.styropex.com.pl/main.php?fid=34&pg=3&pg2=9&pg3=70&pg4=80&id_lang=0

Czy:

3x suprabit + styropian ekstrudowany + folia kubełkowa ?

Podobno folia kubełkowa tak naprawdę zbyt dobrze nie przylega do izolacji, na rogach nie można jej zgiąć, itp...

Co o tym sądzicie ?

Czy ktoś tego wogóle używał ?

Wykonawca jest ostrożny, jeśli chodzi o styropex, ale jeden z hurtowników, który nazywa siebie "doradcą technologicznym" poleca styropex.

Co do suprabitu to obydwaj (nie znają się wzajjemnie zbyt dobrze) stwierdzili, że jest to rewelacyjna sprawa.

W związku z licznymi prośbami zamieszczam kilka zdjęć z kroniką budowy

Na początku zaczęliśmy tradycyjnie od fundamentów. Przyjechała ekipa i z wielkim rozmachem zrobiła to co widać:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7dbcc91d60b8a21d.html

Po dwóch tygodniach stały ściany, że aż się patrzy... :roll: :o :lol: 8) :roll:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23725b40f0b1f896.html

A później wyjechaliśmy na tydzień wakacji i to był błąd. :oops: :evil: :oops: :evil:

Ekipa sobie pozwoliła na nieco alkoholu a co gorsza chcieli się zrealizować artystycznie. I po powrocie okazało się, że do naszego projektu majster naniósł kilka poprawek i nasz NIEWIELKI zrobił się NIECOWIĘKSZY

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17e671bc487e793c.html

Potencjalnym zaintersowanym mogę udostępnić kontakt do wykonawcy :wink: :wink:

A później wyjechaliśmy na tydzień wakacji i to był błąd. :oops: :evil: :oops: :evil:

Ekipa sobie pozwoliła na nieco alkoholu a co gorsza chcieli się zrealizować artystycznie. I po powrocie okazało się, że do naszego projektu majster naniósł kilka poprawek i nasz NIEWIELKI zrobił się NIECOWIĘKSZY

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17e671bc487e793c.html

Sorki ale widzę że ten wyjazd to Wasz STRASZNY błąd!!! :-? :wink:

Mam nadzieję, że moje posty nie naruszyły dóbr osobistych, dobrych obyczajów, nie atakowałały w obraźliwej formie osoby, poglądów, itp.... :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Jeśli tak, to przepraszam wszystkich, którzy poczuli się dotknięci, ale uważam, że nad ścianką kolankową warto się zastanowić :D :D :D :D :D

Kto z Sznownych Budowniczych M05* zrobił uziemienie otokowe w fundamencie ? Chodzi o tzw. "sztuczne uziemienie fundamentowe".

Ja nie zrobiłem chociaż jestem 'technik elektronik" i "magister inżynierii komputerowej" :evil:

Trzeba by tutaj prawdziwego psychiatry, żeby wyjaśnić to zjawisko...

tfu, tfu, tfu - pluję sobie w brodę. :evil:

Przyznam, że nie było czasu, więc zatelefonowałem do znajomego z pytaniem "czy nie trzeba przypadkiem zalać bednarki w betonie?", na co znajomy "nie trzeba, wystarczy położyć kilka metrów obok ław". Zero pomyślunku - zdałem się na wykonawców...

To chyba psychiczne obciążenie - w końcu popuściłem wykonawcom, słysząc ciągle teksty w stylu "a po co to?". "tak nie robimy", "tak się nie robi", itp...