Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sylwiap-w29 dziekuje za odpowiedz. Pan ktory nanosi mi zmiany powiedzial "nie jest to dobry pomysl. To położenie spowoduje, że wykonanie instalacji będzie droższe a sama instalacja będzie miała mniejszą sprawność." Nie wiem co mam robic?

Bzdura jakaś..... Pewnie nie chce Mu się zmian nanosić ;) ...... Nie zapłaciliśmy jakoś strasznie dużo za instalacje. A zapytaj Go dlaczego ma mniej sprawnie działać? Bo jest trochę dalej? A co z wielkimi domami, które mają ogromne powierzchnie, też jakoś wszystko działa mimo odlgłości. A nasz domek jest tylko "Niewielki" :) Wszystko można jakoś usprawnić i rozwiązać. My mamy kocił na węgiel i nie wyobrażam sobi mieć go w pomieszczeniu gosodarczym w środku domu. Projekt jest przewidziany na grzanie gazem a my nie mamy instalacji gazowej i nigdy nie będzie w naszej okolicy, dlatego chcieliśmy wprowdzić takie zmiany. Nam nikt nie robił prolemów :)

Fornalowie ale Wy macie M05 czy M05a ? Bo M05 jest z garażem na jeden samóchód. My w naszym M05a mamy dwa pomieszczenia gospodarcze, jedno z przodu między klatką schodową a garażem a drugie z tyłu za garażem.

Tak my też mamy wersję z garażem na dwa stanowiska.

Bardzo proszę o przysłanie zdjęć z Waszym rozmieszczeniem pomieszczeń na parterze. Jak to najlepiej rozwiązać? Jestem zdolny poświęcić nawet część miejsca jednego samochodu aby tylko postawić tam kocioł węglowy z zasobnikiem.

Znowu jak najrozsądniej rozwiązać aranżację tej nowej łazienki, która będzie od frontu?

Jeszcze jedno pytanie: gdzie umieściliście zbiornik wodny (bufor na około300l)?

mój e-mail na foto: [email protected]

Krzysiek z Rzeszowa

Bardzo proszę o przysłanie szkicu (rysunku) Waszego rozmieszczenia pomieszczeń na parterze: [email protected].

Gdzie stoi kocioł węglowy? Jak to się ma do kominów? Itp.

Kurcze mam podjąć szybko decyzję bo mam teraz przed wylewkami taką możliwoś a nie jestem pewien co robić.

Proszę o pomoc

Krzysiek

http://img42.imageshack.us/img42/9812/niewielkiparter4.jpg

Uploaded with ImageShack.us to są nasze rzuty, wyszło fajnie w rzeczywistości :)

My mamy tę właśnie "Niewielkiego" wersję cudeńka tylko odbicie lustrzane.

Co macie w miejscu pomieszczenia gospodarczego - tego przy klatce schodowej?

Garaż nie tknięty?

Czym grzejecie?:goodnight:

:)

Bzdura jakaś..... Pewnie nie chce Mu się zmian nanosić ;) ...... Nie zapłaciliśmy jakoś strasznie dużo za instalacje. A zapytaj Go dlaczego ma mniej sprawnie działać? Bo jest trochę dalej? A co z wielkimi domami, które mają ogromne powierzchnie, też jakoś wszystko działa mimo odlgłości. A nasz domek jest tylko "Niewielki" :) Wszystko można jakoś usprawnić i rozwiązać. My mamy kocił na węgiel i nie wyobrażam sobi mieć go w pomieszczeniu gosodarczym w środku domu. Projekt jest przewidziany na grzanie gazem a my nie mamy instalacji gazowej i nigdy nie będzie w naszej okolicy, dlatego chcieliśmy wprowdzić takie zmiany. Nam nikt nie robił prolemów :)

Bylam Twojego zdania, dlatego zdziwilo mnie to Jego stwierdzenie - no ale co bede podwazac zdanie "eksperta" :) Dziekuje za odp.

Tak my też mamy wersję z garażem na dwa stanowiska.

Bardzo proszę o przysłanie zdjęć z Waszym rozmieszczeniem pomieszczeń na parterze. Jak to najlepiej rozwiązać? Jestem zdolny poświęcić nawet część miejsca jednego samochodu aby tylko postawić tam kocioł węglowy z zasobnikiem.

Znowu jak najrozsądniej rozwiązać aranżację tej nowej łazienki, która będzie od frontu?

Jeszcze jedno pytanie: gdzie umieściliście zbiornik wodny (bufor na około300l)?

mój e-mail na foto: [email protected]

Krzysiek z Rzeszowa

Hej :) Jeśli chodzi o zdjęcia to mam parę w linku poniżej ale najlepiej nasz układ widać na tym zdjęciu, które zamieściłam. Gdyby interesowała Cię jeszcze kotłownia to mogę zrobić zdjęcie ale dopiero gdy będę na budowie. My chciliśmy konieczne mieć garaż na dwa samochody dlatego zmniejsznie go nie wchodziło w ogóle w gre. Zrobliśmy kotłwnie w tym pomieszczeniu gosp. za garażem. Wiele osób miało obawy, że tam się nie zmieści kocioł :) ale spokojnie zmieści się nawet z podajnikiem....Zbiornik wodny mamy na 140 l i zmieścił się jeszcze w kotłowni za garażem (jest wiszący na ścianie)

Bardzo proszę o przysłanie szkicu (rysunku) Waszego rozmieszczenia pomieszczeń na parterze: [email protected].

Gdzie stoi kocioł węglowy? Jak to się ma do kominów? Itp.

Kurcze mam podjąć szybko decyzję bo mam teraz przed wylewkami taką możliwoś a nie jestem pewien co robić.

Proszę o pomoc

Krzysiek

kocioł jest przy ściance od pokoiku na dole i tam mamy też komin :)

Co macie w miejscu pomieszczenia gospodarczego - tego przy klatce schodowej?

Garaż nie tknięty?

Czym grzejecie?:goodnight:

tam będzie trochę pomieszczenie gospodarcze, trochę pralnia, trochę spiżarnia czyli takie wszystko :) ..... garaż bez zmian ... a grzejemy teraz ekogroszekiem lecz piec jest też na inne rodzaje paliwa np. miał :)

Witam Serdecznie od pewnego czasu zaczynam intensywnie myśleć nad budową Domku. I jakoś padło na projekt Niewielki 05 tylko, że planował bym troszkę zmienić rozmieszczenie pomieszczeń rezygnacja z garażu na rzecz kotłowni+ dodatkowy pokoik z niewielkim schowkiem zamiast p. gospodarczego powiększenie dolnej garderoby. tylko jak czytam cenę tego dachu to momentami słabo się robi. no ale myślę, że może uda się coś taniej :) a tu takie nabazgrane zmiany http://img718.imageshack.us/img718/4638/beztytuufuj.jpg

Witam Serdecznie od pewnego czasu zaczynam intensywnie myśleć nad budową Domku. I jakoś padło na projekt Niewielki 05 tylko, że planował bym troszkę zmienić rozmieszczenie pomieszczeń rezygnacja z garażu na rzecz kotłowni+ dodatkowy pokoik z niewielkim schowkiem zamiast p. gospodarczego powiększenie dolnej garderoby. tylko jak czytam cenę tego dachu to momentami słabo się robi. no ale myślę, że może uda się coś taniej :) a tu takie nabazgrane zmiany http://img718.imageshack.us/img718/4638/beztytuufuj.jpg[/quote

Witam.Dach wcale nie musi być drogi.my z żoną jesteśmy po zakupie materiałów:dachówka cementowa braas celtycka lumino + gąsiory+membrana+grzebień okapu+taśma kalenicy +wszystkie inne dodatki niezbędne do pokrycia dachu to w naszym przypadku 8,5tyś zł(bez rynien).dochodzi jeszcze tarcica po 550zł m3 (potrzeba ok 9m3) i zaprzyjazniony dekarz który pomoże poskładać wszystko do kupy +masę własnej pracy.niemniej dach jest skomplikowany ale stanowi o urodzie tego domu.pozdrawiamy.

sylwiap-w29 czy zmienialiscie rozmiar okien? Zmieszcza sie pod nimi meble w kuchni, blat nie bedzie zbyt nisko?

Tak, zmieniliśmy i mamy 150 wysokość a szerokość bez zmian .... chciałam początkowo tak jak w projekcie ale jak murarz wymurował projktowe otwry to rzeczywiście blaty kuchenne miałabym na wysokości kolan :D (do osób wysokich nie należe).... ale dołożyliśmy jeden kamień od dołu i jest ok. Myślę, że też dobrze wygląda :)

Gość KONTO usunięte123

Witam Wszystkich "niewielkich"

Po latach prac na budowach przyszedł czas na pomyślenie o swoim własnym domqu. ;)

Myślę, że może być to właśnie EM 05.

Powiedzcie mi proszę czy ktoś z was lub waszych znajomych buduje lub planuj zbudować ten dom w technologi szkieletowej??

Od razu uprzedzam pytanie, szkielet bo nie lubię "bunkrów" a przy wielu takich pracowałem i w takim mieszkają moi rodzice, poza tym poznałem tą technologie troszkę pracując przez rok na "kontraktorce" w stanach. Oczywiście szanuje wybór większości tu budujących.

pozdrawiam

marcin

Tak, zmieniliśmy i mamy 150 wysokość a szerokość bez zmian .... chciałam początkowo tak jak w projekcie ale jak murarz wymurował projktowe otwry to rzeczywiście blaty kuchenne miałabym na wysokości kolan :D (do osób wysokich nie należe).... ale dołożyliśmy jeden kamień od dołu i jest ok. Myślę, że też dobrze wygląda :)

Domek masz super. Chcialabym byc juz na tym etapie budowy :yes: .

Zdaje sobie sprawe, ze te tematy byly juz przerabiane, ale nie mam kiedy ich przesledzic, dlatego tym bardziej dziekuje Ci za pomoc.

Domek masz super. Chcialabym byc juz na tym etapie budowy :yes: .

Zdaje sobie sprawe, ze te tematy byly juz przerabiane, ale nie mam kiedy ich przesledzic, dlatego tym bardziej dziekuje Ci za pomoc.

Dziękuje za komplement, bo ten domek to jest dla mnie prawie jak dziecko :D ... budujemy go z wielką przyjemnością :) pytaj a ja zawsze chętnie odpowiem, o ile będę w temacie :)

A na jakim Wy jesteście etapie? I gdzie budujecie?