Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem nowa na tym forum i powiem szczerze, że ucieszyło mnie 181 stron na temat wymarzonego projektu, ale... No właśnie, ciężko mi będzie znaleźć informacje, tym bardziej, że od pierwszego wpisu minęły już cztery lata, a interesuje mnie obejrzenie domku już stojącego, albo się kończącego budować. Jesteśmy z mężem z Kołobrzegu i bardzo chętnie byśmy dojechali gdzieś ze swoją roczną latoroślą obejrzeć wymarzone nasze małe co nieco :yes:

Nie złoście się i nie mruczcie pod nosem - ech... Już raz ten wątek był poruszany... ech... już się ktoś o to pytał.... :(

Pozdrawiam mieszkających, budujących i marzących o Niewielkim

secreta

Witaj :) miło, że kolejna osoba dołączyła do sympatyków naszego domku ;)

...... tak samo radzę troszkę przeczytać forum, bo sporo się dowiesz, sama też kiedyś czytałam ...

A w razie czego pytać na bieżąco ....

A latorośl to dziewczynka czy chłopczyk?

Edytowane przez sylwiap-w29

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Latorośl płci żeńskiej :D

W weekend postawiliśmy sobie z mężem cel - NIEWIELKI . Mam nadzieję, że zadecydujemy i zamkniemy temat projektu, bo wbrew opiniom nie budowa, ale wybór tego co się chce budować jest najtrudniejszy. Przynajmniej tak mi się wydaje... Tysiące projektów przejrzanych, setki katalogów i ciągle nie było to, a jak już było to to znajomy architekt i budowlaniec kręcił głową i pytał "chcecie wyrzucać pieniądze" ? :no: Oczywiście, że nie ! Niewielki był projektem, który wybraliśmy zanim maleństwo było na świecie i to był pierwszy TEN. I sprawdza się stara prawda, że pierwszy wybór jest najlepszy :lol2:

Pozdrawiam wszystkich

Latorośl płci żeńskiej :D

my też mamy 6-cio miesięczną latorośl ale płci męskiej ;)

W weekend postawiliśmy sobie z mężem cel - NIEWIELKI . Mam nadzieję, że zadecydujemy i zamkniemy temat projektu, bo wbrew opiniom nie budowa, ale wybór tego co się chce budować jest najtrudniejszy. Przynajmniej tak mi się wydaje... Tysiące projektów przejrzanych, setki katalogów i ciągle nie było to, a jak już było to to znajomy architekt i budowlaniec kręcił głową i pytał "chcecie wyrzucać pieniądze" ? :no: Oczywiście, że nie ! Niewielki był projektem, który wybraliśmy zanim maleństwo było na świecie i to był pierwszy TEN. I sprawdza się stara prawda, że pierwszy wybór jest najlepszy :lol2:

masz moje słowo, że będze to dobry wybór ale jeszcze się chyba nie pochwaliłaś który wariant wybraliście?

Wybraliśmy M05a - nie za duży, nie za mały, w sam raz - naniosłam kilka swoich poprawek, jak miałam wenę twórczą, nie ukrywam, że informacje zawarte na ty forum mi w tym pomogły :D

Dzisiaj mąż da swoje propozycje i dojdziemy do consensusu. Ale od razu mam pytanko, widzę, że ten wątek był już przerabiany i różne są opinie - klatka schodowa i schody - doświetlać czy nie, schody murowane czy drewniane. Jak dobrze pamiętam ze zdjęć ( sylwiap-w29 ) wy macie u siebie murowane. Dlaczego taki wybór ?

Pzdr

klatka schodowa i schody - doświetlać czy nie,

Nie widziałam na żywo nie doświetlonej klatki schodowej ale bałam się, że wyjdzie ponuro i doświetliliśmy dlatego myślę, że warto :)

schody murowane czy drewniane. Jak dobrze pamiętam ze zdjęć ( sylwiap-w29 ) wy macie u siebie murowane. Dlaczego taki wybór ?

Wybraliśy murowane nie tylko dlatego, że tak przewiduje projekt. Jakoś wolę chodzić (czasem zbiegać :)) po stabilniejszych schodach. Drewniane lub te systemowe wydają mi się też trochę głośne. Może dlatego, że tutaj gdze mieszkam teraz są takie i gdy ktoś po nich wchodzi, to się nisie po całym domu. Nie wiem, może nie każde takie schody tak się zachowują ale już jestem jakoś uprzedzona. Dlatego też wybraliśmy betonowe i ze spocznikiem, trochę je poszerzyliśmy. A i jeszcze jeden plus takich schodów jest taki, że przy budowie nie musisz wchodzić po drabinie na góre bo zalewa się je razem ze stropem :)

A jakie jeszczez zmiany wprowadzacie?

Forum lekko się ożywiło, idzie wiosna : )

W telegraficznym skrócie - będziemy budować wersję m05b - tutaj ukłon w stronę Konrada z Radomia : ) - projekt jest szyty na naszą miarę. Załatwiamy papierzyska (elektrownia - i od razu pytanie - o jaki przydział mocy występowaliście?, geodeta, architekt, wodociągi i inne drobiazgi). Zmiany? Niewielkie - dodatkowe okno w salonie, powiększenie łazienki na dole kosztem wnęki na szafę, góra - jedno duże okno w łazience, likwidacja ściany przy klatce schodowej, powiększenie tarasu, nieduże podniesienie ścianki kolankowej, drobne kuchenne przeróbki Uf... decyzja podjęta, klamka zapadła : )

P.S. Nowy projekt Pani Małgosi C-M - bez urazy - nie wzbudza mojej euforii. Jest bardziej "dworkowy", zniknęła garderoba+łazienka+sypialnia na dole, salon lekko ponadwymiarowy - jak dla mnie - pokoje na górze? no cóż... rzecz gustu :)

P.S.1 Konrad - wrzuć proszę na forum zdjęcia wykończonego domu - to wzór dla przyszłych budujących : ) Gdzie macie rozdzielnię elektryczną? Zgodnie z projektem?

Pozdrawiamy serdecznie wszystkich Niewielkich: ) Monika i Marcin

Wybraliśy murowane nie tylko dlatego, że tak przewiduje projekt. Jakoś wolę chodzić (czasem zbiegać :)) po stabilniejszych schodach. Drewniane lub te systemowe wydają mi się też trochę głośne. Może dlatego, że tutaj gdze mieszkam teraz są takie i gdy ktoś po nich wchodzi, to się nisie po całym domu. Nie wiem, może nie każde takie schody tak się zachowują ale już jestem jakoś uprzedzona. Dlatego też wybraliśmy betonowe i ze spocznikiem, trochę je poszerzyliśmy. A i jeszcze jeden plus takich schodów jest taki, że przy budowie nie musisz wchodzić po drabinie na góre bo zalewa się je razem ze stropem :)

mnie chyba też przekonałaś, jak wiesz miałam problem z wyborem schodów pomiędzy murowanymi a drewnianymi, ale wydaje mi się, że murowane faktycznie będą lepsze

Forum lekko się ożywiło, idzie wiosna : )

W telegraficznym skrócie - będziemy budować wersję m05b - tutaj ukłon w stronę Konrada z Radomia : ) - projekt jest szyty na naszą miarę. Załatwiamy papierzyska (elektrownia - i od razu pytanie - o jaki przydział mocy występowaliście?, geodeta, architekt, wodociągi i inne drobiazgi). Zmiany? Niewielkie - dodatkowe okno w salonie, powiększenie łazienki na dole kosztem wnęki na szafę, góra - jedno duże okno w łazience, likwidacja ściany przy klatce schodowej, powiększenie tarasu, nieduże podniesienie ścianki kolankowej, drobne kuchenne przeróbki Uf... decyzja podjęta, klamka zapadła : )

P.S. Nowy projekt Pani Małgosi C-M - bez urazy - nie wzbudza mojej euforii. Jest bardziej "dworkowy", zniknęła garderoba+łazienka+sypialnia na dole, salon lekko ponadwymiarowy - jak dla mnie - pokoje na górze? no cóż... rzecz gustu :)

P.S.1 Konrad - wrzuć proszę na forum zdjęcia wykończonego domu - to wzór dla przyszłych budujących : ) Gdzie macie rozdzielnię elektryczną? Zgodnie z projektem?

Pozdrawiamy serdecznie wszystkich Niewielkich: ) Monika i Marcin

Witajcie,

Zdjęć wnętrza nie umieszczałem bo ciągle coś niedokończone ale dla Was i Sylwii zrobię wyjątek :). Standardowa moc przyłączeniowa to 12kW. Rozdzielnię elektryczną mam w garażu między bramą a drzwiami do kotłowni. Z czego ostatecznie będziecie budować ściany ?

Poniżej nasze klony 'pomagające' rozpakowywać meble

http://www.imagic.pl/files/15086/thumbs/Copy%20%281%29%20of%20IMG_0001_1.JPG

mnie chyba też przekonałaś, jak wiesz miałam problem z wyborem schodów pomiędzy murowanymi a drewnianymi, ale wydaje mi się, że murowane faktycznie będą lepsze

szkoda, że nie wypowiedział się nikt kto ma schody drewniane, miałabyś wtedy plusy i minusy bo ja zapewne przedstawim Ci same negatywy ;)

dostałaś moją widomoć na prv?

ja bym powiedziała, że jest badziej nowoczesny ;) ale przecież jest sypialnia, garderoba i łazienka na dole? ;) jednak salon jak dla mnie to rzeczywiście też trochę za duży.

ja bym powiedziała, że jest badziej nowoczesny ;) ale przecież jest sypialnia, garderoba i łazienka na dole? ;) jednak salon jak dla mnie to rzeczywiście też trochę za duży.

Tylko elewacja jest bardziej nowoczesna i to mi się nawet podoba. W wersji a rewelacyjnym rozwiązaniem jest sypialnia z własną łazienką i garderobą, czego w nowym projekcie nie ma. Niewielki znów nieco się rozrósł, przybyła kolumna... Zdecydowanie m05a to lepszy projekt : )

Dom Konrada to majstersztyk. Zdjęcia mogą pokazać tylko częsciowo urok domu.

Sylwia, a może Ty też wrzucisz swoje fotki na forum? Proooszę : ))))

Niewielki znów nieco się rozrósł, przybyła kolumna...

tej kolumny nawet nie zauważyłam wcześniej :) Myślę, że ten projekt jest dobrą alternatywą dla osób, które właśnie poszerzały "Niewielkigo" lub dla których salon był za mały.

Zdecydowanie m05a to lepszy projekt : )...

z tym zdaniem się zgodzę bo innego też bym nie wybrała ;)

Sylwia, a może Ty też wrzucisz swoje fotki na forum? Proooszę : ))))

zdjęcia mojego domu są w linku poniżej :) A wykańczać zaczniemy dopiero w tym roku i myślę, że razem z wiosną bo narazie jakoś energii i weny brak :/