Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Oto nasze zmiany :)

Powiększyliśmy naszego Niewielkiego o 0,5 metra od strony salonu i garażu(głównie chodzilo nam o szerszy garaż). Kotłownia jest za garażem, pralnia jest z przodu domu, powiększylismy klatkę schodową (kosztem wiatrołapu), łazienka znieniła miejsce, jak widać na zdjęciu. Ścianka kalenicowa na 2 pustaki. Tak wogóle to bardzo kombinowaliśmy z góra, raz podnosiliśmy dach raz obniżaliśmy, przesuwaliśmy łazienkę ... ale jakoś wyszło.

IMG.jpg

Witam wszystkich Niewielkich po długim nie udzielaniu się na tym forum. Poniżej obiecane fotki mojego Niewielkiego, zwłaszcza dla Sylwii, której przesyłam pozdrowionka

A oto front domku:

http://images35.fotosik.pl/558/8346f42310c5bd85m.jpg

i tył z naszym HS-em

http://images49.fotosik.pl/742/f425f63cd0f612c8m.jpg

http://images35.fotosik.pl/559/f235e09a7fda382em.jpg

http://images35.fotosik.pl/559/1a66c33495eb25afm.jpg

Wygospodarowaliśmy też miejsce na małą piwnicę;-)

http://images39.fotosik.pl/736/180dd6425b183301m.jpg

W chwili obecnej jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych

Pozdrawiam

Mróweczka

Edytowane przez Mróweczka74

Mróweczko, pięknie i teraz dopiero się chwalisz? .... jeszcze troche i mnie przegonisz z budową. Wpadaj częściej na forum :)

Oj, chyba raczej jest to nierealne, chociaż nie wiem na jakim etapie jesteś. Pewnie wykończeniówka;-), Co? Kiedy planujesz przeprowadzkę do nowego domu?

Pozdrawiam

Mróweczka;-)

Oj, chyba raczej jest to nierealne, chociaż nie wiem na jakim etapie jesteś. Pewnie wykończeniówka;-), Co? Kiedy planujesz przeprowadzkę do nowego domu?

Pozdrawiam

Mróweczka;-)

Wykończeniówka dopiero nas czeka, tak więc jak najbardziej realne. Chcielibyśmy w tym roku się wprowadzić ale zobaczymy czy się to uda :)

Sylwia, my też mamy cichą nadzieję, że tegoroczne Święta Bożego Narodzenia spędzimy w nowym domku.

Co do bieżących spraw z naszej budowy, to od poniedziałku walczą tynkarze, którzy swoją pracę zakończą w najbliższy wtorek, czyli tydzień prac i mamy tynki na ścianach. Zaraz po nich wchodzi instalator i działa z ogrzewaniem. Czekamy też na przyłącze gazu, które zgodnie z umową ma być gotowe z końcem kwietnia.

W końcu coś drgnęło po tak długiej zimie brrrrrr ;-)

Mróweczka

Sylwia, my też mamy cichą nadzieję, że tegoroczne Święta Bożego Narodzenia spędzimy w nowym domku.

Co do bieżących spraw z naszej budowy, to od poniedziałku walczą tynkarze, którzy swoją pracę zakończą w najbliższy wtorek, czyli tydzień prac i mamy tynki na ścianach. Zaraz po nich wchodzi instalator i działa z ogrzewaniem. Czekamy też na przyłącze gazu, które zgodnie z umową ma być gotowe z końcem kwietnia.

W końcu coś drgnęło po tak długiej zimie brrrrrr ;-)

Mróweczka

Bardzo się cieszę bo będziemy w takim razie razem walczyły w tym roku :) A masz już jakiś pomysł na kominek? Robicie ogrzewanie podłogowe? Zaraz będzie 100 pytań do :p

Z kominkiem w przypadku naszego domu nie można zaszaleć (mimo powiększenia pokoju dziennego w naszym przypadku), dlatego postawimy na prosty kominek, taki jak poniżej:

http://images39.fotosik.pl/755/8c14088442a00b3bm.jpg

Co do ogrzewania to zdecydowaliśmy się na podłogówkę w pokoju dziennym, kuchni, przedsionku, częściowo holu i łazienkach: na dole i na piętrze. W pokoju dziennym dodatkowo grzejnik pod oknem oraz grzejnik przy drzwiach wejściowych z przedsionka, gdzie wchodzi się bezpośrednio do pokoju, zrezygnowaliśmy z tej ściany łączącej hol z pokojem.

Co do bieżących spraw z budowy, to dziś pracę zakończyli tynkarze, od jutra wchodzi instalator.

Pogoda za oknem tak piękna, że aż człowieka trafia nie powiem w co, bo się wstydzę... Można ruszyć z budową, ale trza czekać na papier... (w chwili niepoczytalności braliśmy pod uwagę poczęcie samowolne - tylko takie malutkie fundamenty - ale zdrowy rozsądek wygrał... budujemy się nie w szczerym polu, ale na oczach sąsiadów szanownych, zresztą nerwy inwestorów są na wagę złota : D) Jedną ekipę szlag trafił, druga - z polecenia forumowego - w sobotę ostatecznie się zdeklaruje. Musi się udać... nie takie joby się kładło : ))

Dziękuję za fotki Niewielkich. Proszę o więcej : )))

Edytowane przez m&m niewielki m05b

Z kominkiem w przypadku naszego domu nie można zaszaleć (mimo powiększenia pokoju dziennego w naszym przypadku), dlatego postawimy na prosty kominek, taki jak poniżej:

http://images39.fotosik.pl/755/8c14088442a00b3bm.jpg.

ładny :) fajnie, że udało Wam się już wybrać, bo ja ciągle się waham...

Co do ogrzewania to zdecydowaliśmy się na podłogówkę w pokoju dziennym, kuchni, przedsionku, częściowo holu i łazienkach: na dole i na piętrze..

... a jaka podłoga na podłogówkę? myśleliście już?

zrezygnowaliśmy z tej ściany łączącej hol z pokojem..

też nie mamy tej ścianki bo jakoś tak przytłaczała :)

Co do bieżących spraw z budowy, to dziś pracę zakończyli tynkarze, od jutra wchodzi instalator.

gratulacje !!! :)

Pogoda za oknem tak piękna, że aż człowieka trafia nie powiem w co, bo się wstydzę... Można ruszyć z budową, ale trza czekać na papier... (w chwili niepoczytalności braliśmy pod uwagę poczęcie samowolne - tylko takie malutkie fundamenty - ale zdrowy rozsądek wygrał... budujemy się nie w szczerym polu, ale na oczach sąsiadów szanownych, zresztą nerwy inwestorów są na wagę złota : D) Jedną ekipę szlag trafił, druga - z polecenia forumowego - w sobotę ostatecznie się zdeklaruje. Musi się udać... nie takie joby się kładło : ))

Dziękuję za fotki Niewielkich. Proszę o więcej : )))

Haha tak to jest, że na początku do przodu się rwie ale gwarantuję Ci, że jeszcze nie raz Twój zapał się ostudzi i zatęsknisz za słodkim lenistwem ;) :p

W każdym razie jeżeli należy się do osób, których budowa uskrzydla a nie rujnuje to można jakoś szczęśliwie i nawet z uśmiechem na twarzy dobrnąć do końca :D

Edytowane przez sylwiap-w29

Sylwia, co do materiału na podłogę w przypadku ogrzewania podłogowego, zdecydujemy się raczej na płytki. NIe będziemy ryzykować z panelami czy też z deską barlinecką, myślałam jeszcze o podłodze egzotycznej. Osobiście bardziej podoba mi się podłoga drewniana w pokoju dziennym. W naszym przypadku można byłoby połączyć deskę z płytką, jednak wydaje mi się, że jest to zbyt mała powierzchnia i jakoś dziwnie by to wyglądało. Zasięgnęliśmy też opinii różnych niezależnych fachowców. Poza tym w jednym z ostatnich numerów Muratora był artykuł na ten temat, mianowicie o przenikalności ciepła ogrzewania podłogowego przez poszczególne rodzaje podłóg.

I stwierdziliśmy, że jednak w pokoju dziennym położymy płytki.

Za płytkami przemawiał jeszcze jeden argument, tzn. wyjście na taras i do ogrodu, z którego z pewnością często będziemy korzystać. Płytki w użytkowaniu jednak są trwalsze niż drewno.

Pozdrawiam

Mróweczka

Mam takie techniczne pytanie do "niewielkich":

Czy ktos, kto budowal (E)M05a i podnosil scianke kolankowa musial zmieniac cos w polaczeniu scianki kolankowej z dachem (polaczenie murłaty z

trzpieniami)? My chcemy podniesc o 20cm. Nasz kierownik twierdzi ze kotwy w trzpieniach sa za slabo zamocowane, one sa wygiete w taki hak a nasz kierownik twierdzi ze trzpienie powinny byc polaczone poprzez dodatkowy wieniec. Czy spotkal sie ktos z podobnym problemem?

mam takie techniczne pytanie do "niewielkich":

Czy ktos, kto budowal (e)m05a i podnosil scianke kolankowa musial zmieniac cos w polaczeniu scianki kolankowej z dachem (polaczenie murłaty z

trzpieniami)? My chcemy podniesc o 20cm. Nasz kierownik twierdzi ze kotwy w trzpieniach sa za slabo zamocowane, one sa wygiete w taki hak a nasz kierownik twierdzi ze trzpienie powinny byc polaczone poprzez dodatkowy wieniec. Czy spotkal sie ktos z podobnym problemem?

ja w moim niewielkim mam to tak zrobione. Podniesiony o trzy pustaki.

IM000073.jpg

Haha tak to jest, że na początku do przodu się rwie ale gwarantuję Ci, że jeszcze nie raz Twój zapał się ostudzi i zatęsknisz za słodkim lenistwem ;) :p

Zdaję sobie z tego sprawę. Wiem, że to przygoda, problemy, wybory i pewnie nie raz pomyślę: Po co mi to kurka było. Wiem też, że to wyzwanie... logistyczne, organizacyjne, egzamin z umiejętności pójścia na kompromis, próba dla związku etc. - a właśnie to sprawia, że można poczuć, że się żyje.

Dziś odebraliśmy pozwolenie na budowę. :wiggle:

wojtekwj sporo podnieśliście - możesz pokazać, jak wygląda dom z zewnątrz? : )

zdaję sobie z tego sprawę. Wiem, że to przygoda, problemy, wybory i pewnie nie raz pomyślę: Po co mi to kurka było. Wiem też, że to wyzwanie... Logistyczne, organizacyjne, egzamin z umiejętności pójścia na kompromis, próba dla związku etc. - a właśnie to sprawia, że można poczuć, że się żyje.

Dziś odebraliśmy pozwolenie na budowę. :wiggle:

wojtekwj sporo podnieśliście - możesz pokazać, jak wygląda dom z zewnątrz? : )

tak wygląda z zewnątrz

IM000108.jpg

IM000111.jpg

IM000085.jpg

Sylwia, co do materiału na podłogę w przypadku ogrzewania podłogowego, zdecydujemy się raczej na płytki. NIe będziemy ryzykować z panelami czy też z deską barlinecką, myślałam jeszcze o podłodze egzotycznej. Osobiście bardziej podoba mi się podłoga drewniana w pokoju dziennym. W naszym przypadku można byłoby połączyć deskę z płytką, jednak wydaje mi się, że jest to zbyt mała powierzchnia i jakoś dziwnie by to wyglądało. Zasięgnęliśmy też opinii różnych niezależnych fachowców. Poza tym w jednym z ostatnich numerów Muratora był artykuł na ten temat, mianowicie o przenikalności ciepła ogrzewania podłogowego przez poszczególne rodzaje podłóg.

I stwierdziliśmy, że jednak w pokoju dziennym położymy płytki.

Za płytkami przemawiał jeszcze jeden argument, tzn. wyjście na taras i do ogrodu, z którego z pewnością często będziemy korzystać. Płytki w użytkowaniu jednak są trwalsze niż drewno.

Pozdrawiam

Mróweczka

Jesteśmy właśnie takiego samego zdanie :) Też zawsze marzyliśmy o drewnie w salonie, taka były moja wizja ale gdy zdecydowalismy się jednak na podłogówkę to musimy też iść na kompromis :) Więc będą płytki ale rozglądam się za tymi drewnopodobnymi, niektóre są naprawdę ciekawe i do złudzenia przypominają podłogę drewnianą ale zazwyczaj cena ich też powala :D Zobaczymy.

Masz rację, połączenie drewna z płytkami daje fajny efekt ale na dużej powierzchni. W Niewielkim mogła wyjść by z tego "kiszka"

A na tarasie będziecie dawali płytki, bo mnie się ostatnio taras drewniany zamarzył ale jak znam życie to po wycenie tego tarasu z drewna szybko się wcofam :D

Pozdrawiam.