Renataf 25.09.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witajcie miłośnicy niewielkiego Jestem nowym użtkownikiem naszego forum ale mam nadzieję że zostanę tu na długo (czas budowy) lub nawet dłużej. Naoglądałam się mnóstwo projektów domów i Niewielki spełnia moja prawie wszytskie oczekiwania. Bo inne projekty sa na prawdę bardzo beznadziejne. Do budowy jeszce długo bo czekamy na decyzję o warunkach i końcowe akty zakupu działki. Chcemy zacząć na wiosnę po załatwieniu wszytskich formalności i kredytu. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś buduje już niewielkiego z okolic Warszawy. Po obejrzeniu całego forum i obejrzeniu zdjęć fundamentów, zastanawiałam się czy domek nie jest za "niewielki" i dlatego bardzo bym chciała rozwiać swoje wątpliwości. Druga sprawa która mnie bardzo nurtuje to kwestia pomieszczeń gospodarczych, planujemy ogrzewanie na paliwa stałe (węgiel) z zasobnikiem, to zajmuje trochę miejsca i się bardzo brudzi. Z racji tego chciałbym się dowiedzieć gdzie zamierzacie wstawiać piec do którego z pomieszczeń. Bo trochę się boję że jak kotłownia będzie w tym duzym pomieszczeniu gospodarczym to cięzko tam będzie zrobić również pralnie i np suszarnie bo wszytsko będzie usyfione. A może martwię się na zapas. Pozdrawiam cieplutko CHce budować M05aL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 25.09.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witamy Widzę, że trafiłaś (To ja znalazłem Renataf w nieodpowiedzianych postach ). Okolice W-wy to np ja. Własnie kupuję materiał na sciany i upemniam się, że mój Majster wróci do mnie w tym tygodniu. Póki co, zapraszam na moja stronę. http://tomekm05a.w.interia.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 25.09.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Bo inne projekty sa na prawdę bardzo beznadziejne. Polecam projekt "Zacisze z garażem" i drugi "d12a" lub "d12b". Dla mnie były to alternatywy, nad którymi długo się zastanawiałem. Dlaczego nie wybrałem tamtych ? Hm... w życiu trzeba czasem wykonywać szybko trudne wybory... Po obejrzeniu całego forum i obejrzeniu zdjęć fundamentów, zastanawiałam się czy domek nie jest za "niewielki" i dlatego bardzo bym chciała rozwiać swoje wątpliwości. Domek jest niewiele mniejszy od wspomnianego "Zacisze z grażem", który jest straszną chałupą, zwłaszcza po podniesieniu o 2-3 bloczki. M05a jest porównywalny, jeśli chodzi o powierzchnię zabudowy, ale z uwagi na specyficzną elewację i konstrukcję dachu trudniej jest podnieść piętro. Druga sprawa która mnie bardzo nurtuje to kwestia pomieszczeń gospodarczych, planujemy ogrzewanie na paliwa stałe (węgiel) z zasobnikiem, to zajmuje trochę miejsca i się bardzo brudzi. Z racji tego chciałbym się dowiedzieć gdzie zamierzacie wstawiać piec do którego z pomieszczeń. Bo trochę się boję że jak kotłownia będzie w tym duzym pomieszczeniu gospodarczym to cięzko tam będzie zrobić również pralnie i np suszarnie bo wszytsko będzie usyfione. A może martwię się na zapas. Chyba masz rację... może się usyfić, ale ktoś (TomekM05a ?) przenosi komin do pomieszczenia gosp. za garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 25.09.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Cena U220 - 2,80 do 3,00. A jeszcze jakies 1,5 miesiaca temu bylo po 2,20 . Dwa tygodnie temu po 2,50. Porotherm - brak, ale poniewaz pojeździlem trochę, gościu powiedział, że ma zamówiony transport, ale zamawiający zrezygnował. Dałem zaliczkę na cały transport tj. 1320 sztuk. Cena za metr2 - konkurencyjna do U220. Wreszcie konkretny argument. U220: 2,8 *22 = 61,6 Porotherm: 5,75 * 11 = 63,25 No tak, ciekawe czy zdaza do soboty, podobno kolejki przed cegielniami zaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 26.09.2006 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 TomekM05a - piszesz o maxie wienerbergera ? O jakim porothermie piszesz ? Ja płaciłem za porotherm 30 P+W 4.03 za bloczek. Do tego narożne i połówkowe a także 25 P+W na ściany nośne wewnętrzne. Pogoda sprzyja budowaniu a poza tym obawy przed dalszym wzrostem cen i niepewnością gospodarczo-polityczną skłania ludzi do pośpiechu. Moi znajomi wczoraj rozpoczęli budowę i przed zimą chcą przykryć. Ja już mam zakupione materiały na ściany parteru, kupiłem dachówkę, kominy schiedla. Żeby nie było, że jestem gołosłowny to zamieszczam mój pierwszy obrazek z mojej budowy: http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/fundamenty.jpg Niewiele na nim widać, ale jak znajdę czas to przygotuję album na zewnętrznym serwerze, gdzie będzie większa rozdzielczość. Jakoś nikt nie odpowiedział mi o uziemieniu. Kłopotliwe pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koalla 26.09.2006 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 witam,to może ja spróbuję z tym uziemieniemtak więc od początku to znajomy elektryk, który będzie zkładał mi instalacje(dobry fachowiec sam zresztą jest na podobnym etapie z budową) uświadomił mnie o uziemieniu czy instalacji odgromowej, u mnie znajomość elektryki kończy się na wymianie żarówki Podczas wykonywania ław, zbrojenie zostało połączone na całym obwodzie za pomocą spawarki a w miejscu gdzie będzie skrzynka elektryczna została przyspawana bednarka i wyprowadzona do budynku w moim przypadku jest to garaż, podobnie także jest wyprowadzona bednarka do odgromowej instalacji acha i jeszcze na czterech rogach budynku zostały wbite w ziemię pręty stalowe na głebokość 2m i także przyspawane do zbrojenia ław.To chyba wszystko a mam przynajmniej taką nadzieję.Buduje M05L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 26.09.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Jean_Luc,:Porotherm 25 P+W na sciany zewnetrzne, klasa wytrzymalosci 15, zużycie dokładniej: 10,7. Twoj metr sciany zewnetrznej: 16 * 4,05 = 64,8 - brutto ? Mój:10,7 * 5,75 = 61,53 brutto.Myślę, że na ten okres kupowania całkiem nieźle. Jean_Luc, pytanie zasadnicze: czy bedziesz ocieplał styropianem przy takiej scianie zewnetrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renataf 26.09.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 WItajcie, Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Tomekm05 to twoje zdjęcie fundamentów tak mnie przeraziło że ten domek taki malutki. Kupiliśmy z mężem taki program do budowania wirtualnego, wrzucasz tam swój projekt a potem masz wizualizacjie 3d i możesz pochodzić po pokojach i popatrzeć co i jak wygląda. WIec jak tylko uda nasz się wszytsko przerysowac to będziemy mogli pospacerować po niewielkim (na razie na monitorze) TOmekm05 - Jak by maister wrócił to ty można byłoby obejrzeć twoje dzieło.... byłabym bardzo wdzięczna. Co do dachu to faktycznie, utrudnia on podniesienie poddasza o np. 2 pustaki, ale z tego co widziałam na tym formum nie jest to niemożliwe... A jak wyglądają sprawy z pozwoleniem od autorki w związku z tym podniesieniem. Zgodziła się ???? Jeszcze się nie bardzo znam ale przenieisienie komina może być chyba kłopotliwe bo trzeba zmieniać całą instalację budyku. Wiele tematów jeszcze przed nami do rozwiązania. teraz najbardziej dyskutowany to ta nieszczęsna kotłownia. Bo jeśli umieścimy piec w tym pomieszczeniu koło wejścia, to raz trzeba wybić nowe drzwi koło garażu żeby nie paradować z węglem przez cały dom, oddzielić cześć tego pomieszczenia żeby było zamknięte i się nie syfiło. Ale powstaje dyskusyjny problem okna przy głównym wejściu do domku w kotłowni. Bo jeśli będzie tam piec na węgiel, to się strasznie będzie brudzić. WIec okno koło wejścia bedzie cały czas usyfione nawet jeśli się go zasłoni roletą albo żaluzją. WIec można nie robić w ogóle okna ale ja się boję że to będzie brzydko wyglądało (ale prawdą jest że widok na kotłownie i węgiel też za piuękny nie jest) myślałam jeszce o luksferach ale to duża strata ciepła z kotłowni wiec poco chłodzić piec??? Ale sie rozpisałam... Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 26.09.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Pytanie za 100 pkt. Dlaczego SW2 w projekcie M05a jest jaka jest? - cena - raczej nie - wytrzymałosc - moze - inne powody? Uziemienie: wrzuc na forumowe szukaj, hasło: uziemienie and bednarka. Tyle "literatury", że mnie sie nie chce czytac, (ani nie chciało ), choc widziałem tam niezłe kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 26.09.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 TomekM05a - chcę ocieplić wełną 12cm. Styropian podobno robi z domu termos i są problemy z oddychaniem ścian. Co do SW2 - to jest ściana garażowa, ocieplona a dodatkowo są podobne ściany w domu - nośne, więc SW2: - ściana wewnętrzna nośna (ma fundamenty !) - zewnętrzna, ocieplona - w garażu jest przecież zimno Czy mogłaby być inna? Pewnie tak... apropos: http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/fundamenty1.jpg Posmarowane na razie 1x suprabit, wyszło 8 wiaderek (160L), około 650 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 26.09.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Jean_Luc: "ale ogromny dom budujesz". Na temat SW2 slyszłem tez teorie przeciwwybuchową i przeciwpozarowa . Od silnej ekipy budowlanej z pracy. Trochę to logiczne, bo to garaz. Smarowanie: ja tez smarowałem od wewnatrz, choc projekt tego nie przewiduje. A sąsiad jak się przygladał, to powiedział: - nie za duzo tej izolacji przeciwwilgociowej. Zamawialem kiedys ekipe do studni glebinowej, to powiedzieli zebym zapomniał. A, jeszcze pytanie: czy robiłeś zbrojone ławy "tarasowe", czy zrobiłeś zgodnie z projektem, czyli bez zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.09.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Posmarowane na razie 1x suprabit, wyszło 8 wiaderek (160L), około 650 PLN Ale za to jak pięknie wygląda!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 26.09.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Prawda, że duży ? Mówiłem, że straszna chałupa z tego wychodzi A Wy jeszcze powiększacie go Taras ma faktycznie pełne fundamenty. Zamierzałem tam dać niski murek, żeby nikt nie spadał z tarasu jak zbyt daleko się przesunie. Dodatkowo mam zakusy, żeby kiedyś zrobić na tarasie ogród zimowy. Po zakończeniu inwestycji. Zdecydowano więc, żeby zrobić tam normalne fundamenty Koszt jakiś dodatkowy jest, ale znowu nie tak wielki na tym etapie. Od razu mówię, że staram się nie przesadzać i to jest jedyna modyfikacja "na zapas". Liczę się z kosztami. Teraz muszę tam szybko chudziak wylać i zasypać to wszystko, bo już mam serdecznie dość obaw sąsiadów, że buduję tam wieżowiec Byłbym całkowicie dumny z tych fundamentów gdyby nie zapomniany uziom fundamentowy i komentarze troszczących się o moje finanse sąsiadów Tutaj ostrożnie i skromnie chciałbym zaznaczyć, że z pewnością mają trochę racji i biorę ich słowa pod rozwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 28.09.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Witam Niewielkich, niebyło mnie tu troszke ale już jestem U nas zaczęli działac murarze od wczoraj. Mam nadzieję że zdążą do zimy, bo chce miec stan surowy z dachem, zobaczymy . Mam pytanko co do chudziaka, mój murarz mówi że można go wylac potem jak już mury powstaną, piach sie fajnie zbije, uleży, będą to robic za pomocą taczek, sami. Dobry to pomysł czy lepiej wylewac zanim powstaną mury, a wy jak robicie?? Jak to jest z tym podniesieniem poddasza o pustak, dwa, można tak zrobic, trzeba miec zgode architekta, zmieni sie cos?? Poradźcie A ocieplaliście fundamenty styropianem zanim je zasypaliście? Czekam na Wasze bezcenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 28.09.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 magdac. napisała: Mam pytanko co do chudziaka, mój murarz mówi że można go wylac potem jak już mury powstaną, piach sie fajnie zbije, uleży, będą to robic za pomocą taczek, sami. Dobry to pomysł czy lepiej wylewac zanim powstaną mury, a wy jak robicie?? Dlatego, że wywodzę sie z ziem częstochowskich i często tam zaglądam, również na jedna z budów, odpowiem Ci na to tak: U was moda taka. Robi tak wiekszośc ekip. W okolicach W-wy "trendy" jest wsypany piach zagęścic stosownym sprzętem (koszt od ok 70 zl za dobę w zaleznosci od gabarytu maszyny), zamontowac odpływy i zalac chudziakiem. Ot i odpowiedź. Zalety wczesniej wylanego chudziaka: - "fajniejszy" stan surowy, Wady: - koniecznosc kucia w betonie gdy zapomni, lub zle rozplanuje się odpływy, czy nawiew kominka. Temat nr 7. - Podnoszenie poddasza. Na dzień dzisiejszy o pustak nie podnoszę. Niewielki, to niewielki. Temat nr 8 - Sciana SW2 Rozmawiałem z Kierbudem: Porotherm 25 P+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 28.09.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 ja dostałem zgodę na 0,5 m na podwyższenie ścianki kolankowej mój projektant do adaptacji twierdzi, ze przez to będzie trzeba jakieś stalowe obejmy na ściany konstrukcyjne położyć dostałem wycenę na pokrycie dachu materiał koramic naturalny L 15 czerwony za 14500 pln brutto, wiżba za 9000 wraz z materiałem ale to ceny na dziś a ja nie mam jeszcze pozwolenia, co sądzicie o dachówce koramica L 15 naturalny, mi powiedzieli ze z uwagi na las powinna być angobowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_GlosSumienia 28.09.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 ja dostałem zgodę na 0,5 m na podwyższenie ścianki kolankowej mój projektant do adaptacji twierdzi, ze przez to będzie trzeba jakieś stalowe obejmy na ściany konstrukcyjne położyć trochę dziwne te obejmy. U mnie przy wyższych ściankach 120-150 cm wystarczyły zbrojone słupy w ściankach kolankowych które łączyły wieniec stropowy z wieńcem od murłaty. Słupy robi się tak, że trzeba wypuścić z wieńca stropowego w górę zbrojenie (takie jak w wieńcu). Ściankę kolankową muruje sie z przerwami na to zbrojenie, potem szaluje się deskami z boków i zalewa betonem razem z więńcem na górze ściany kolankowej. Tak jest w wielu projektach. Gratuluję odwagi, będziesz miał sporo więcej m2 poddasza praktycznie za darmo, a 0.5 m w żaden sposób nie zakłóci proporcji domu. Możesz ewentualnie wydłużyc o 20-30 cm krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_GlosSumienia 28.09.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 magdac. napisała: Temat nr 7. - Podnoszenie poddasza. Na dzień dzisiejszy o pustak nie podnoszę. Niewielki, to niewielki. Może byc niewielki wiekszy o 40 m2, wystarczy tylko dołożyć ok 133 porothermy i 2 worki cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 28.09.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 magdac. napisała: Temat nr 7. - Podnoszenie poddasza. Na dzień dzisiejszy o pustak nie podnoszę. Niewielki, to niewielki. Może byc niewielki wiekszy o 40 m2, wystarczy tylko dołożyć ok 133 porothermy i 2 worki cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 29.09.2006 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Mam pytanko co do chudziaka, mój murarz mówi że można go wylac potem jak już mury powstaną, piach sie fajnie zbije, uleży, będą to robic za pomocą taczek, sami. Dobry to pomysł czy lepiej wylewac zanim powstaną mury, a wy jak robicie?? Ja robię teraz, wcześniej nawożę piasku na zasypkę, zagęszczam, itp... Tutaj ważna jest kwestia dobrego zagęszczenia - w przeciwnym razie chudziak się załamie. Jeden z moich budujących się sąsiadów zrobił chudziak, ale chyba zasypał ziemią i w efekcie lał jeszcze 2 razy chudziak. Drugi sąsiad robił chudziak po wymurowaniu, ale w efekcie ma ładny, świeży, niepodeptany beton i ładnie ustawione rury. Murarze w pośpiechu mogą to źle zrobić. Jeśli zdecydujesz się na chudziak na etapie stanu zero to koniecznie skontaktuj się z hydraulikiem. Podobnie na etapie ław i zbrojenia - skontaktuj się z elektrykiem. Może coś doradzi w kwestii uziemienia/odgromienia. A ocieplaliście fundamenty styropianem zanim je zasypaliście? Tak. Izolacja pionowa - 2 x suprabit, ocieplenie - 5cm styropianu ekstrudowanego, folia kubełkowa na to. Tylko że u mnie to jest przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts