sylwiap-w29 31.05.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A my się zaczynamy przeprowadzać.... Szkoda, że budowa się skończyła;) Życzę wszystkim cierpliwości, ale to budowanie tak szybko mija, wiec cieszcie się każdym dniem dylematów. Pozdrawiam. No to Gratulacje !!!!! Moja budowa jakoś się zdaje ciągnąć i dociągnąć nie może :/ Ale z drugiej strony tak jak piszesz to się cieszę bo jest co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 06.06.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Anndzia GRATULACJE ) Wasz domek prezentuje się super. Czekamy na więcej zdjęć wykończeniówki. Napisz proszę, jak sprawdzają się dodatkowe okna na poddaszu? Też zamówiliśmy po trzy do każdego pokoju i mam nadzieję, że będzie ok Cicho tu... czy tylko my wystartowaliśmy tej wiosny? Kominy już wymurowane, więźba stoi, do końca tygodnia panowie skończą deskować a w połowie miesiąca wchodzi dekarz. http://img90.imageshack.us/img90/7219/pict0348x.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img194.imageshack.us/img194/7492/zdjcie0061p.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 08.06.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Anndzia GRATULACJE ) Wasz domek prezentuje się super. Czekamy na więcej zdjęć wykończeniówki. Napisz proszę, jak sprawdzają się dodatkowe okna na poddaszu? Też zamówiliśmy po trzy do każdego pokoju i mam nadzieję, że będzie ok Cicho tu... czy tylko my wystartowaliśmy tej wiosny? Kominy już wymurowane, więźba stoi, do końca tygodnia panowie skończą deskować a w połowie miesiąca wchodzi dekarz. Jak miło popatrzeć Czekam waszego domku z dachem. Dodatkowe okna to był świetny pomysł i w pokojach i w garderobach. Nad klatką schodową też, ale umyć je to będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 08.06.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Dodatkowe okna to był świetny pomysł i w pokojach i w garderobach. Nad klatką schodową też, ale umyć je to będzie problem. Możesz wrzucić zdjęcie pokoju na poddaszu w widokiem na trzecie okno? : ) Boję się, że ten kącik będzie mocno nieustawny, bo jest tam jeszcze przecież słupek, chociaż u Konrada spokojnie w tym miejscu zmieściło się łóżko. Kombinuję, żeby wstawić tam małe biurko (zmieści się?) a łóżko na środku pokoju pod oknami. Z okien na klatce zrezygnowaliśmy, ale zawsze można wręczyć kominiarzowi ściereczkę do przetarcia szyby : D A co słychać u innych Niewielkich? Odezwijcie się : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 08.06.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 m&m niewielki m05b jak miło patrzeć jak rośnie koleny piękny domek A u mnie ciągle wszystko w planach. Mamy wybrany kominek i łazienki. Chyba wybraliśmy ekipę do regipsów. Płytki do salonu Woodentic z Paradyża, prawdopodobnie kolor ochra Taras - jeszcze jestem w rozsypce co do tej kwestii ale chyba jednak betonowy i damy na to coś drewnopodobnego. To tyle, a prawdziwe realizacje będą dopiero w lipcu Anndzia a Wy postanowilście coś odnośnie tarasu? Będzie drewniany, wiecie już coś więcej na ten temat? Pozdrawiam i piszcie coś więcej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratym 10.06.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Cześć. Pozdrawiam wszystkich budujących....od długiego czasu śledzimy wasze postępy w budowach...gratulacje! My budujemy M05 i jesteśmy na etapie wyboru okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 12.06.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Ratym witamy serdecznie;) Wybór okien to nie jest prosty temat. Sylwia z tarasem to ciężka sprawa. Pewnie nie szybko się doczekamy, bo się pieniążki kończą ;( Planowany termin realizacji wiosna 2013;)Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zrobiłabym wylewanego, bo bym go już miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu_f 14.06.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam wszystkich budujących lub wybudowanych:) Z zainteresowaniem przejrzałem całe forum....ufff było tego trochę....Jestem pod wrażeniem Waszych dokonań szczególnie tych budujących wersję M05b. Ta wersja projektu najbardziej przypadła mi do gustu dlatego mam serdeczną prośbę do osób które już wybudowali dom wg tego projektu o podzielenie się informacjami na temat kosztów kolejnych etapów budowy. Ja jestem na etapie wybierania projektu a zaraz potem występowania o PnB. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Mój adres e-mailowy [email protected] Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego "na nowej, lepszej drodze życia":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 15.06.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 jak w temacie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 15.06.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Hej Kupiliśmy projekt M05aL czyli taki jak twój Sylwia Na pewno zlikwidujemy toaletę na dole, zastanawiamy się tylko czy powiększyć łazienkę zostawiając tylko jedną szafę wnękową i w resztce toalety zrobić spiżarnię, czy zostawić układ, a zmienić przeznaczenie toalety na spiżarnię. I kusi mnie jeszcze ścianka w sypialni na dole przesunęłabym ją ciutkę w głąb gospodarczego i byłaby garderoba zamiast szafy. Muszę przeczytać ten wątek od początku zobaczę jakie mieliście pomysły Edit: Sylwia czy dobrze widzę że dodaliście okna na klatce schodowej i łazience na poddaszu? Witam. Nie likwiduj ubikacji na dole. Jestem już po ponad 8 miesięcznym używaniu domu i to WC sprawdza się, szczególnie jak przyjdą jacyś goście (u mnie to norma). Ja zlikwidowałem wnękę na korytarzu, zrobiłem z niej garderobę z przesuwanymi drzwiami. Wejście do łazienki na dole zrobiłem z sypialni - świetnie się to sprawdza! Zostawiłem zgodnie z projektem głębokość wnęki w sypialni na dole - weszła całkiem duża szafa z BRW. Mam okno w łazience na górze oraz okno-właz na korytarzu na górze - światło za darmo. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez mczajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 15.06.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 3 okno w pokojach na górze ... hmmm mam 2 i jest szklarnia szczególnie w pokojach od południa i zachodu. No może sprawdziło by się w trzecim pokoju (nad garażem od północy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 15.06.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mam problem w pokojem nad garażem. Jest zimny. Nawet 3 stopnie mniej niż w tym nad salonem ... Mimo, że mam 20 cm styropianu na suficie w garażu i zimą mogłem tam (garaż) utrzymać nawet 8-10 st. (przy -20 st. mrozu) podłoga w tym pokoju jest zimna ... a tym samym i pokój. Czy też tak macie? Planuję w te wakacje docieplić wszystkie ścianki od strony pustki 5 cm styropianu a w tym nad garażem nawet 10 cm. Swoja drogą dla wszystkich, którzy planują budować ten dom. Dajcie u góry cegły 24 cm od strony dachu, a nie 12 cm jak proponują w projekcie ... koszt niewielki a będzie cieplej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 15.06.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam. Nie likwiduj ubikacji na dole. Jestem już po ponad 8 miesięcznym używaniu domu i to WC sprawdza się, szczególnie jak przyjdą jacyś goście (u mnie to norma). Ja zlikwidowałem wnękę na korytarzu, zrobiłem z niej garderobę z przesuwanymi drzwiami. Wejście do łazienki na dole zrobiłem z sypialni - świetnie się to sprawdza! Zostawiłem zgodnie z projektem głębokość wnęki w sypialni na dole - weszła całkiem duża szafa z BRW. Mam okno w łazience na górze oraz okno-właz na korytarzu na górze - światło za darmo. Ok, ale przeniosłeś wejście do łazienki do pokoju więc u Ciebie uzasadnione było zostawienie wc żeby goście nie łazili po pokoju U nas łazienka zostaje tak jak jest dlatego wc uważam za zbędny - wystarczający będzie "kibelek" w łazience. Co do przesunięcia ściany w pokoju na dole - jednak zostanie tak jak w projekcie, uznaliśmy że będzie wystarczająco duża bez powiększania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 15.06.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) no i obcy będą "łazić" po Twojej łazience No ale to już prywatna sprawa. Ja przerabiam wszystko w praktyce i widzę tego zalety. Spiżarka jest w gospodarczym ... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=61312&d=1308173461 Wywaliłem okno przy kominku. W tym miejscu jest teraz kominek. Zysk - większa wolna ściana. Powiększyłem okno przy stole w salonie do 180 cm, jest ok. (wszędzie mam 3 szybowe pakiety w oknach) W miejscu wanny jest kabina 100x90 cm obok umywalka i obok przy drzwiach muszla klozetowa. Jedyny problem do otwierające się na siebie drzwi. Ale to mały problem. Zysk. Spora (jak na ten dom) garderoba. No i jeszcze jedno. Zrobiłbym piwnice pod całym garażem i wtedy w niej kotłownię. teraz mi tego BARDZO brakuje !! I jestem zły, że tak nie mam. Na moje same plusy (nie licząc paru złotych więcej wydatku). Edytowane 15 Czerwca 2011 przez mczajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 15.06.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Sylwia z tarasem to ciężka sprawa. Pewnie nie szybko się doczekamy, bo się pieniążki kończą ;( Planowany termin realizacji wiosna 2013;) Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zrobiłabym wylewanego, bo bym go już miała. oj, chyba też zrobimy ten wylewany właśnie też chciałabym już mieć ten taras w końcu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 15.06.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 ratym witaj i jakie okna wybraliście????????? grzesiu_f witaj ... cieszę się, że nowych Niewielkich przybywa !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 15.06.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) 3 okno w pokojach na górze ... hmmm mam 2 i jest szklarnia szczególnie w pokojach od południa i zachodu. No może sprawdziło by się w trzecim pokoju (nad garażem od północy ??? w sumie ja też mam po dwa oka i wszędzie jest mega jasno od północy mam tylko łazienkę na górze. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez sylwiap-w29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 15.06.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mam problem w pokojem nad garażem. Jest zimny. Nawet 3 stopnie mniej niż w tym nad salonem ... Mimo, że mam 20 cm styropianu na suficie w garażu i zimą mogłem tam (garaż) utrzymać nawet 8-10 st. (przy -20 st. mrozu) podłoga w tym pokoju jest zimna ... a tym samym i pokój. Czy też tak macie? Planuję w te wakacje docieplić wszystkie ścianki od strony pustki 5 cm styropianu a w tym nad garażem nawet 10 cm. Swoja drogą dla wszystkich, którzy planują budować ten dom. Dajcie u góry cegły 24 cm od strony dachu, a nie 12 cm jak proponują w projekcie ... koszt niewielki a będzie cieplej ... hmm, akutat ten pokój nad garażewm będzie u nas od zachodu i planujemy tam właśnie naszą sypialnię a czy będzie zimno to dowiem się prawdopodobnie już przyszłej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 15.06.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 no i obcy będą "łazić" po Twojej łazience A po twoim WC nie będą? Gdybym miała w domu jakieś biuro czy coś w tym stylu to oczywiście byłby to dobry pomysł, natomiast moi goście spokojnie mogą wchodzić do mojej łazienki - nie jest to dla mnie problem bo nie są to obce osoby. Poza tym przewiduję raczej górną łazienkę jako prywatną. Ty uważasz, ze takie rozwiązanie jest lepsze ja tak nie uważam, ale nie ma to większego znaczenia ponieważ każdy dostosowuje projekt do swoich potrzeb. Ja jestem ciekawa co kto zmienił u siebie, bo może mi to pomóc w podjęciu różnych decyzji, natomiast żadnego znaczenia nie ma dla mnie fakt, że komuś jest tak wygodniej. Mi może nie być Wyjścia na taras przy kominku też likwidujemy, podobnie zewnętrzny grill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 15.06.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) sarbela bo właśnie każdy dostowosuje projekt i pomieszczenia do własnych, indywidualnych potrzeb ... niby projekt ten sam, ale jednak mieszkańcy inni ... my akurat ten pokoik na dole przeznaczyliśmy dla Mamy, która będzie miała swoją prywatną łazienkę, dlatego to WC zostawiliśmy ale gdyby pokój na dole miał być np. biurem, to absolutnie nie robiłabym WC na dole, bo wystarczyłaby nam jedna łazienka na dole Edytowane 15 Czerwca 2011 przez sylwiap-w29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts