Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My co prawda jescze nie mieszkamy, ale nie pogniewasz się, że odpowiem? : ) Ściany w garażu docieplone, sufit również. Grzejnika nie ma. Przez całą zimę, mimo braku ogrzewania temperatura w środku utrzymywała się na plusie (kontrolne butelki wody postawione w garażu nie zamarzły), nie zauważyłam śladów przemarzania.

To Ty zobiłeś lane skosy? Pochwal się zdjęciami z budowy, na jakim etapie teraz jesteście?

Dzieki za odpowiedz wiem ze temperatura bedzie na plusie tylko obawiam sie przemarzania w pokojach od garazu tzn sporej roznicy temperatury i waham sie czy grzejnik dac dodatkowo czy tylko ocieplic sciane czy moze i jedno i drugie.

A co do etapu na ktorym jestesmy do polozylem w zime instalacje elektryczna ,antenowa i alarmowa za 2-3tyg startujemy z tynkami , jutro skocze na działke zrobie jakies zdjecia tak to ja robiem drugi strop betonowy.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

M&M Oj tam oj tam chcą to murują nikt nikogo na siłę nie pcha. Ten śnieg to tylko sciema dzisiaj było cieplutko, śnieg się zaczął topić. I dobrze :) A w planach? Decyzja odn. poddasza - podwyższać ściankę kolankową czy nie. Dotychczas byliśmy przeciwni, ale zaczynamy jednak to rozważać, pod warunkiem że przedłużony zostanie dach. A dachówka się podobno produkuje :)

Stiopek podstawy (stopy) są, zbrojenie też (widać na zdjęciu). Nie ma słupa, wykonawca nie chce lać z małej betoniarki bo ma to być beton B20. Nie chce tez lać całości razem ze stropem bo słupy mają niemal 4 metry i nie chce ryzykować że beton nie wypełni całego słupa. To on jest fachman nie my :) Nam wydaje się logiczne to co mówi, więc na razie się słuchamy ;) A jeszcze u nas teren górniczy, wstrząsy, tąpnięcia... Lepiej wydać te parę złotych na beton z betoniarni

Edytowane przez sarbela

Kochani :) !!!

Dziękuję za pamięć :)

Podczytuje od czasu do czasu ale mam taki słaby internet i komputer mi siada ;) :/ Już kilka razy zabierałam się za napisanie ale albo mnie "wywala" albo posty mi znikają ....

W niedługim czasie będę miała nowy i obiecuje nadrobić zaległości :)

My niestety jeszcze nie mieszkamy i nie pije sobie winka przy kominku :p

To jeszcze pozostaje w sferze moich marzeń ;) Ale już blisko ....

Wprowadzamy się na wiosnę, pozostało do zrobienia: kamień na ścianie, listwy przypodłogowe w salonie, rolety i parę drobnostek ....

Właściwie to już mogliśmy dawno mieszkać ale większość opóźnień dzieje się z powodu mojego 2,5 - letniego rozrabiaki, dla którego musi być wszystko na "tip-top", bo jest gotowy rozwalić wszystko, co nie jest dokończone, doklejone, przymocowane etc. ;) :p - bunt dwulatka pełną parą ;)

To tyle, na dziś :)

Pozdrawiam i działajcie na swoich budowach, bo warto !!! Chociaż są momenty, że osiwieć można ;) ale przynajmniej będzie co wspominać :)

Edytowane przez sylwiap-w29

M&M

Stiopek podstawy (stopy) są, zbrojenie też (widać na zdjęciu). Nie ma słupa, wykonawca nie chce lać z małej betoniarki bo ma to być beton B20. Nie chce tez lać całości razem ze stropem bo słupy mają niemal 4 metry i nie chce ryzykować że beton nie wypełni całego słupa. To on jest fachman nie my :) Nam wydaje się logiczne to co mówi, więc na razie się słuchamy ;) A jeszcze u nas teren górniczy, wstrząsy, tąpnięcia... Lepiej wydać te parę złotych na beton z betoniarni

to postawcie je z cegly ja tak mam zrobione a i ja podnioslem sciane kolankową o jakies 0,5 metra.

Edytowane przez stiopek

Witam

Mam prośbę do osób które już wybudowały niewielkiego i podnieśli ściankę kolankową o 1 pustak lecz nie wydłużyli krokwi. Czy móglibyście załączyć zdjęcie takiego domu? Jestem pewien co do podniesienia ścianki o 1 pustak ale nadal się wacham czy wydłużać krokwie

A w planach? Decyzja odn. poddasza - podwyższać ściankę kolankową czy nie. Dotychczas byliśmy przeciwni, ale zaczynamy jednak to rozważać, pod warunkiem że przedłużony zostanie dach. A dachówka się podobno produkuje :)

Wasz Niewielki jest większy, nie wiem jaką decyzję bym podjęła. Wiadomo - koszty kontra komfort użytkowania. Jeden, max. dwa pustaki robi różnicę. Życzę trafnych wyborów : )... no i czekam z niecierpliwością na gotowy dach.

Kochani :) !!!

Dziękuję za pamięć :)

Spokojnie - w zdjęciach wynagrodzisz :D Powodzenia : ))

A nie więcej? Pewnie pokoje na górze zyskały. Tylko to już troszkę inny projekt : )

Podniosłem dokładnie o 2 pustaki a pokoje na górze są ogromne troche za duze jak dla mnie. Myślę ze o jeden było by w sam raz ale teraz już za pózno.

http://images37.fotosik.pl/1966/2f0d2733d0f43e01m.jpg

Dlatego są podzielone na pół i wyszły 4 pokoje praktycznie.

Edytowane przez stiopek

M&M (sorki za skracanie nicka) na teraz decyzja podjęta - nie podnosimy ścianki. Nasz M05aL będzie i tak kilka razy większy od naszego obecnego mieszkania, będziemy tam we troje się w ganianego bawić :D

Antan Stiopek chyba wkleił takie zdjęcia, wydaje mi się ze dach nie jest wydłużony, a szkoda. A nie, doczytałam jednak, ze o dwa. Z jednym nie wiem jak by to wyglądało.

Edytowane przez sarbela

sarbela skracaj co chcesz i o ile chcesz : D

Myślę, że to dobra decyzja. Dom macie całkiem spory, unikniecie kombinowania z dachem.

My mamy tak: cegła, wieniec, murłata - nie postawiliśmy ślepej ścianki, jak w projekcie. Optycznie ogarnia się powierzchnię patrząc po podłodze - pomieszczenia są na prawdę zgrabne. Dodaliśmy po jednym oknie na górze - straszą nas, że będzie szklarnia... 3 w jednym pokoju to może przesada... ale mam nadzieję, że mimo wszystko to dobra decyzja.

I to lubię w budowie: D Decydujemy, słuchając mądrzejszych, bardziej doświadczonych (tak nam się wydaje) - może robimy błąd, ale to nasz wybór. My będziemy tam mieszkać.

Drugi dom będzie lepszy... a trzeci ... :D

Trzymam bardzo mocno kciuki za wszystkich budujących.

Edytowane przez m&m niewielki m05b

Buziak w piętę od Niewielkiej ciotki : ) Będę nieśmiało monotematyczna z prośbą o zapodanie foty pokoju (rozumiem, że Bartuś nie jest osobą publiczną więc może małe, maciupeńkie zdjątko na PW? : )

P.S. Da się na PW wysyłać zdjęcia??? Hm... muszę to forum jeszcze ogarnąć. :D

Też nie wiem czy się da wysyłać zdjęcia na priva;) A pokój ciągle "się robi", bo ten mały meżczyzna śpi ze mną w łóżku;) Pozdrawiam

witam:wave:

Mam pytanie do tych co już mieszkają czy zakładaliscie grzejnik w garażu i czy jeśli nie to docieplaliście sciane w garażu od strony korytarza i ewentualnie dodatkowo sufit?

Napisze ktos jak z przemarzaniem w tych miejscach

My mamy grzejnik w garażu i to była moim zdaniem dobra decyzja. W garażu trzyma się trochę rzeczy i nie trzeba się szczególnie ubierać idą po nie. Wyadaje mi się, ze kiedyś mierzyliśmy temp. w zimie i było ok 10 stopni. ścian natomiast nie mamy docieplonych, ani też stropu nad garażem. Teraz bym to napewno zrobiła, choć nie ma tragedii. W domu jest naprawdę cieplo, choć pokój nad garażem jest chlodniejszy i tez za garażem też - tam tez nie dociera tyle ciepla z kominka.

Antan ja się nie znam:cool:, ale proszę Cię, odżałuj ten jeden rząd dachówek więcej i wydłuż krokwie. To na pewno troszeczkę kosztuje, ale wizualnie wygląda lepiej.

Popieram, my mamy 1 putak więcej i wydlużone krokwie.

Edytowane przez Anndzia

My mamy grzejnik w garażu i to była moim zdaniem dobra decyzja. W garażu trzyma się trochę rzeczy i nie trzeba się szczególnie ubierać idą po nie. Wyadaje mi się, ze kiedyś mierzyliśmy temp. w zimie i było ok 10 stopni. ścian natomiast nie mamy docieplonych, ani też stropu nad garażem. Teraz bym to napewno zrobiła, choć nie ma tragedii. W domu jest naprawdę cieplo, choć pokój nad garażem jest chlodniejszy i tez za garażem też - tam tez nie dociera tyle ciepla z kominka.

.

Dzieki za odpowiedz Anndzia pozdrawiam

Pytanie do osob które podniosly ściankę kolankową o 1 pustak. O ile wydłużyliście krokwie? I czy podnosząc ściankę kolankową zwiększaliście długość słupków przez co cały dach szedł do góry zachowując ten sam kąt a czy może dłupki zostały bez zmian ale za to zmienił sie kąt dachu na nieco mniejszy?

Ja podniosłem o pół pustaka + wieniec na wys. 20cm (w projekcie był na 14) i o tyle odpowiednio wydłużyłem słupy więźby.

Odradzałbym zmiany w kącie nachylenia dachu bo to zupełnie zmieni wygląd domu. Mniejszy kąt dachu to wyżej położony jego dół z rynnami a to wg mnie szpeci niewielkiego robiąc go kubełkowatym. Popieram również większość na forum, że przy podniesieniu ścianki kolankowej lepiej wydłużyć dach, gdyż przy zastosowaniu okien o wymiarach z projektu całość bardzo ładnie współgra ze sobą.