Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sarbela spokojnie, urośnie - zazdroszczę Wam tego etapu... a potem, to tylko z górki ;) poddasze, wykończenie się... zbieraj siły :D

sylwiap-w29 no... i piknie : )) pierwsze zdjęcie z avatara żywcem zdjęte : ))) Taras też bardzo ładnie wygląda. Kawał dobrej roboty :D

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5812006

Kurcze piękny ten domek :D

Też będziemy musieli sporo podsypać przy tarasie, pewnie wyjdzie podobnie :)

oj, ja nawet nie miałam pojęcia, że tak wyjdzie z tarasem, dopiero przy kopaniu nas oświeciło, że jest taka różnica ...

z przodu mamy troszkę wybrane - dom nisko posadowiony, taki wciśnięty w ziemię a jak spojrzeć od strony tarasu, to jest na wzniesieniu ;) ...

nie wiem czy nasza skarpa nie jest za stroma :(

masz już pomysł jak urządzić skarpę, żeby nie była monotonna?

myślę, że jak urządzimy ogród, obsadzi się roślinkami skarpy to zrobi się ciekawie

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5815657

sylwiap-w29 no... i piknie : )) pierwsze zdjęcie z avatara żywcem zdjęte : ))) Taras też bardzo ładnie wygląda. Kawał dobrej roboty :D

haha, też to zauważyłam :)

jeśli chodzi o taras, to miałam obawy ale naprawdę w realu wygląda bajkowo :)

i teraz nawet nie żałuję, że nie bylo nas stać na drewniany :D

a co tam u Was na budowie? jak daleko jesteście?

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5815668

Tak w ogóle, to przymierzam się do planowania ogrodu, a nie mam na ten temat bladego pojęcia !!!

Przeglądam właśnie ogrody Toli ... macie może jakieś namiary na ładne fotki ogrodów albo link do dzienników wartych obejrzenia? :)

mariola :) - Twój dziennik też podglądam !!! Rozumiem, że kiedyś na dziełce którą aktualnie obsadzasz będzie budowany wymarzony dom?

Duma - proszę wstaw jakieś fotki !!! Chętnie obejrzę, szczególnie zieleń, co nasadziłaś :) ?

Anndzia - co słychać? :)

Podczytywacze - zachęcam do udzielania się :)

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5815686

Nadrabiam zaległości :)

Zdjęcia jesień 2012 - proszę nie zwracać uwagi na bałagan i jakość zjęć :p ... to zdjęcia "robocze"

Twój niewielki jest cudny, wszystko w nim takie jakby dla mnie budowane :cool:

myślę, że jak urządzimy ogród, obsadzi się roślinkami skarpy to zrobi się ciekawie

już nie mogę się doczekać

a niewielka różnica w terenie w postaci skarpy daje cudne możliwości zielonego zagospodarowania więc w sumie dobrze wyszło, bo to ozdobnik

Tak w ogóle, to przymierzam się do planowania ogrodu, a nie mam na ten temat bladego pojęcia !!!

Przeglądam właśnie ogrody Toli ... macie może jakieś namiary na ładne fotki ogrodów albo link do dzienników wartych obejrzenia? :)

mariola :) - Twój dziennik też podglądam !!! Rozumiem, że kiedyś na dziełce którą aktualnie obsadzasz będzie budowany wymarzony dom?

ogród Toli to prawdziwa skarbnica wiedzy i okazów, ale uważaj można się nabawić kompleksów, bo ogród Tolusi jest idealny

ja uczę się metodą prób i błędów, ale daje mi to wielką frajdę

są jednak tematy, które mnie wykańczają np. dzisiejszy - pojechałam dziś do siebie i jak zobaczyłam działkę to prawie się pobeczałam

wygląda jak pole minowe po detonacji albo krajobraz w kosmosie, same dziury i kretowiny, po 10 na 1m2, takiego dramatu jeszcze u siebie na działce po żadnej zimie nie widziałam. Jeśli zdecyduję kiedyś założyć porządny trawnik na pewno zainwestuję w siatkę, boję się tylko, czy do tego czasu te darmozjady nie wpierdzielą mi wszystkich roślin. Byłam tam tylko na chwilę więc nie wiem jakie straty w roślinach, jednak część jest mocno podkopana i wysadzona - to jakaś masakra.

Co do wymarzonego domu - trzymam za niego kciuki i wierzę w realizację marzeń

ściskam i obiecuję Cię dopingować oraz wszystkich innych miłośników mojego wymarzonego niewielkiego

POWODZENIA WAM ŻYCZĘ!!!

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5817551

a co tam u Was na budowie? jak daleko jesteście?

Powoli... baardzo powoli do przodu. Poddasze prawie zrobione - uff... nareszcie, bo temat ciągnął się od lata. Jednym nie pasowało spać w tynkach gipsowych (preferują odpoczynek nocny w cementowo-wapiennych), innych lumbago znienacka całkiem nagle pogięło i w tych naszych skosach na kolanach to się kiepsko pracuje. Rozumiem i nie dyskutuję. Roboty się nie boimy. Upychanie wełny to fajna sprawa. MusiSięUdać, ale też trzeba parę innych spraw ogarnąć. Praca i inne takie...

TŻ latał rok "za kanalizacją" aż w końcu szambo zakopaliśmy, bo "Paaniee... będzie wkrótce, najpóźniej w 2015". No i właśnie w ulicę gminna kopara wjechała. Mamy chyba bardzo kosztowny zbiornik na deszczówkę :D

Tola to oddzielna bajka. Trzeba sobie sznurek wyrychtować. Nasz ugór cudownie zasiany chwastami rosnącymi radośnie przez cały czas budowy krzyczy: Zadbajcie inwestorzy o ziemkę!!!... potem będzie za późno... :D

ściskam i obiecuję Cię dopingować oraz wszystkich innych miłośników mojego wymarzonego niewielkiego

POWODZENIA WAM ŻYCZĘ!!!

Nie wiesz kobieto, co mówisz - zawsze można zrobić coś lepiej.

Doping wskazany, wręcz niezbędnie konieczny - właśnie dlatego lubię Muratora. : ))

Edytowane przez m&m niewielki m05b
https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5819873

Witam :)

Będę Was co jakiś czas męczyć nudnymi zdjęciami z budowy. Ale się cieszę :wiggle: ściany już wysoko :D I jak ściany wyższe to i domek od razu w środku urósł, fajnie, fajnie :) Jedna decyzja wnętrzarsko-ścienna już nawet podjęta została. W ściance, która oddziela salon od korytarzyka wstawimy dwa rzędy luksferów, coby nam światełko ładnie przeświecało. I przyjemniej będzie na wejściu do chałupki :) Poniżej stan budowy na dzień dzisiejszy i przykład ścianki luksferowej - nasza będzie miała 7 luksferów w pionie.

IMAG0047.jpg1303151372_190242298_1-Zdjecia--Podswietlane-luksfery-LED.jpg

EDIT:

Aaaa, chciałam się jeszcze wstrzelić w temat ogrodowy :) Na tym naszym piachu to niewiele pewnie urośnie, ale mam zastane 3 piękne krzewinki wrzosu i ze trzy sosenki. Podobno warto te sosenki przyciąć leciutko na wiosnę, same czubki - będą gęściejsze. Muszę zacząć się obczytywać bo wiosna tuz, tuż :D

Edytowane przez sarbela
https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5820686

oj, ja nawet nie miałam pojęcia, że tak wyjdzie z tarasem, dopiero przy kopaniu nas oświeciło, że jest taka różnica ...

z przodu mamy troszkę wybrane - dom nisko posadowiony, taki wciśnięty w ziemię a jak spojrzeć od strony tarasu, to jest na wzniesieniu ;) ...

nie wiem czy nasza skarpa nie jest za stroma :(

Chciałabym coś w tym stylu:

z2512720X.jpg

tu też podobnie

http://images8.fotosik.pl/211/3fa0e7fd50c20fc6.jpg

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5821270

już nie mogę się doczekać

a niewielka różnica w terenie w postaci skarpy daje cudne możliwości zielonego zagospodarowania więc w sumie dobrze wyszło, bo to ozdobnik

ogród Toli to prawdziwa skarbnica wiedzy i okazów, ale uważaj można się nabawić kompleksów, bo ogród Tolusi jest idealny

ja uczę się metodą prób i błędów, ale daje mi to wielką frajdę

są jednak tematy, które mnie wykańczają np. dzisiejszy - pojechałam dziś do siebie i jak zobaczyłam działkę to prawie się pobeczałam

wygląda jak pole minowe po detonacji albo krajobraz w kosmosie, same dziury i kretowiny, po 10 na 1m2, takiego dramatu jeszcze u siebie na działce po żadnej zimie nie widziałam. Jeśli zdecyduję kiedyś założyć porządny trawnik na pewno zainwestuję w siatkę, boję się tylko, czy do tego czasu te darmozjady nie wpierdzielą mi wszystkich roślin. Byłam tam tylko na chwilę więc nie wiem jakie straty w roślinach, jednak część jest mocno podkopana i wysadzona - to jakaś masakra.

Co do wymarzonego domu - trzymam za niego kciuki i wierzę w realizację marzeń

POWODZENIA WAM ŻYCZĘ!!!

mariola - jak Ci się u mnie podoba, to zaproszenie wciąż jest aktualne ;) liczę na to, że kiedyś do nas zawitasz i to na serio ! nie masz daleko :)

wiem, wiem skarpy są fajne i w sumie, to się cieszę, że tak wyszło - ogród jest ciekawszy, wydaje się bardziej przestronny ale kiedy ja się doczekam namiastki ogrodu jaki ma Tola, ha ...

jeśli chodzi o krety, to sama nie jesteś ... nie wiem co jest grane ale u nas (nie na budowie) tylko tutaj gdzie teraz mieszkam też jest kretowina na kretowinie ... właśnie wczoraj zbieraliśmy kopce - wyszło półtorej taczki, osz ... jak żyje, to czegoś takiego nie widziałam i myślę, że to jakiś jednoroczny wybryk, oby !

na przyszłość, to wydaje mi się, że pies albo kot przy domu częściowo rozwiąże ten problem ... hmm ...

...... dzięki za doping :) przyda się na pewno !!!

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5822063

mariola - jak Ci się u mnie podoba, to zaproszenie wciąż jest aktualne ;) liczę na to, że kiedyś do nas zawitasz i to na serio ! nie masz daleko :)

jeśli tylko będę wybierać się w Twoje okolice, na pewno wcześniej dam znać

choć cierpię na permanentny brak czasu - jak większość chyba

Baaaardzo dziękuję za ponowienie zaproszenia :hug::hug::hug:

Co do kretów, u nas szczególnie rozrabiają, chyba taki teren, skoro Ty również to potwierdzasz

pozdrawiam i podglądam:cool:

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5823553

Powoli... baardzo powoli do przodu. Poddasze prawie zrobione - uff... nareszcie, bo temat ciągnął się od lata. Jednym nie pasowało spać w tynkach gipsowych (preferują odpoczynek nocny w cementowo-wapiennych), innych lumbago znienacka całkiem nagle pogięło i w tych naszych skosach na kolanach to się kiepsko pracuje. Rozumiem i nie dyskutuję. Roboty się nie boimy. Upychanie wełny to fajna sprawa. MusiSięUdać, ale też trzeba parę innych spraw ogarnąć. Praca i inne takie...

Oj, nie tak powoli ;) powoli, to jest u mnie :p

Poddasze w Niewielkim, to udręka. U nas temat też ciągnął się rok. Mieliśmy dwie ekipy, które trzeba było wyrzucić i kończył Mąż.

TŻ latał rok "za kanalizacją" aż w końcu szambo zakopaliśmy, bo "Paaniee... będzie wkrótce, najpóźniej w 2015". No i właśnie w ulicę gminna kopara wjechała. Mamy chyba bardzo kosztowny zbiornik na deszczówkę :D))

he, he o temacie "szambo" też wolałabym zapomnieć :)

Tola to oddzielna bajka. Trzeba sobie sznurek wyrychtować. Nasz ugór cudownie zasiany chwastami rosnącymi radośnie przez cały czas budowy krzyczy: Zadbajcie inwestorzy o ziemkę!!!... potem będzie za późno... :D))

Ja już nabrałam do takich spraw dystansu i przestałam się wieszać ;) Będzie co ma być i już tak mase spraw nie poszło tak jak miało. Mało tego, niektóre rzeczy, to bym dzisiaj rozwaliła i robiła od nowa - inaczej. Taka jest prawda, że na przestrzeni lat gdy się buduje nawet gusta potrafią się zmienić ;)

Kominek już wybraliście? Decyzja zapadła? :)

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5823952

Będę Was co jakiś czas męczyć nudnymi zdjęciami z budowy. Ale się cieszę :wiggle: ściany już wysoko :D I jak ściany wyższe to i domek od razu w środku urósł, fajnie, fajnie :) Jedna decyzja wnętrzarsko-ścienna już nawet podjęta została. W ściance, która oddziela salon od korytarzyka wstawimy dwa rzędy luksferów, coby nam światełko ładnie przeświecało. I przyjemniej będzie na wejściu do chałupki :) Poniżej stan budowy na dzień dzisiejszy i przykład ścianki luksferowej - nasza będzie miała 7 luksferów w pionie.

[ATTACH=CONFIG]174896[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]174897[/ATTACH]

EDIT:

Aaaa, chciałam się jeszcze wstrzelić w temat ogrodowy :) Na tym naszym piachu to niewiele pewnie urośnie, ale mam zastane 3 piękne krzewinki wrzosu i ze trzy sosenki. Podobno warto te sosenki przyciąć leciutko na wiosnę, same czubki - będą gęściejsze. Muszę zacząć się obczytywać bo wiosna tuz, tuż :D

"Niewielki" nie jest wcale taki niewielki :) To duży dom, jak dla mnie ;) nawet za duży ... Co prawda, jest dużo małych pomieszczeń o ile nie zmienialiście układu w środku. Salon jest fajny i wystarczający ale trochę mało ustawny :/ Do dziś nie jestem pewna jak i gdzie ułożyć komplet wypoczynkowy, by nie zagracać. Dlatego nie zrobiliśmy wcale tej ścianki na której chcecie wbudować luksfery . Ale pomysł z luksferami trafny, będzie ładnie wyglądało :)

A powiedz mi, jak wyszło u Was z oknami? Robicie tak jak w projekcie? My dołożyliśmy jeden kamień na dole, bo wyszły kosmicznie nisko !!! Po dołożeniu było idealnie i wydaje mi się, że nawet tego nie widać :)

W sprawie przycinania sosenek, to jeszcze Ci nie pomogę, bo jestem dalej kompletnie "zielona" :p:P:P

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5824106

Chciałabym coś w tym stylu:

[ATTACH=CONFIG]174996[/ATTACH]

tu też podobnie

http://images8.fotosik.pl/211/3fa0e7fd50c20fc6.jpg

taka skarpa, to moje marzenieeeeeee :D Nawet mam to samo zdjęcie w inspiracjach. Tylko kurcze, skąd wytrzasnąć takie kamienie? Orientowałaś się może? Za kostki granitowe 10/10cm - te którymi mamy otoczony taras zapłaciliśmy około 300 zł/tone i wychodzi ich po rozłożeniu na długość 40 mb. Na murki oporowe wyjdzie z 7 - 10 ton ... jak nie więcej

drugie zdjęcie też zjawiskowe :) ale skarpa łagodniejsza ...

Edytowane przez sylwiap-w29
https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5824135

jeśli tylko będę wybierać się w Twoje okolice, na pewno wcześniej dam znać

choć cierpię na permanentny brak czasu - jak większość chyba

Baaaardzo dziękuję za ponowienie zaproszenia :hug::hug::hug:

Co do kretów, u nas szczególnie rozrabiają, chyba taki teren, skoro Ty również to potwierdzasz

pozdrawiam i podglądam:cool:

brak czasu, doba jest za krótka :) zdecydowanie .... dobrze, że chociaż jest internet i można wirtualnie poplotkować ;)

https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5824153

Ja już nabrałam do takich spraw dystansu i przestałam się wieszać ;) Będzie co ma być i już tak mase spraw nie poszło tak jak miało. Mało tego, niektóre rzeczy, to bym dzisiaj rozwaliła i robiła od nowa - inaczej. Taka jest prawda, że na przestrzeni lat gdy się buduje nawet gusta potrafią się zmienić ;)

Dobrze piszesz, ale i tak trzymam się wersji niewielkiej. Wyszło bardzo super, będzie się nam dobrze mieszkać. Dopiero teraz widzę wszystkie wady i zalety projektu ; )

I powiem w sekrecie, że chyba cholerka stodółka wygrywa... mniej nerwów, kasy no i bardziej praktyczna : )

Kominek już wybraliście? Decyzja zapadła? :)

Tak - Kratki.pl rulez. Projekt inspirowany kominkiem Konrada. Mam nadzieję, że się sprawdzi : )

taka skarpa, to moje marzenieeeeeee :D Nawet mam to samo zdjęcie w inspiracjach. Tylko kurcze, skąd wytrzasnąć takie kamienie? Orientowałaś się może? Za kostki granitowe 10/10cm - te którymi mamy otoczony taras zapłaciliśmy około 300 zł/tone i wychodzi ich po rozłożeniu na długość 40 mb. Na murki oporowe wyjdzie z 7 - 10 ton ... jak nie więcej

drugie zdjęcie też zjawiskowe :) ale skarpa łagodniejsza ...

Temat ogrodów to rzeka nie do przebrnięcia.:D

7.jpg

brak czasu, doba jest za krótka :) zdecydowanie .... dobrze, że chociaż jest internet i można wirtualnie poplotkować ;)

aaaha :D

Drodzy forumowicze:

Jaką macie wysokość pomieszczeń na poddaszu po jego wykończeniu i w jaki sposób wykonaliście sufit na poddaszu? Jeśli można to proszę o zdjęcia z etapu wykonywania tego sufitu:)

Chodzi Ci o sufit nad pokojami i wykonanie "mikro stryszku"?

Będę Was co jakiś czas męczyć nudnymi zdjęciami z budowy.

Koniecznie. Niektórzy z nas to uwielbiają : D

na przyszłość, to wydaje mi się, że pies albo kot przy domu częściowo rozwiąże ten problem ... hmm ...

...... dzięki za doping :) przyda się na pewno !!!

aaaha :D

Edytowane przez m&m niewielki m05b
https://forum.murator.pl/topic/46410-projekt-m05-niewielki/page/214/#findComment-5825413