Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Niewielki" nie jest wcale taki niewielki :) To duży dom, jak dla mnie ;) nawet za duży ... Co prawda, jest dużo małych pomieszczeń o ile nie zmienialiście układu w środku. Salon jest fajny i wystarczający ale trochę mało ustawny :/ Do dziś nie jestem pewna jak i gdzie ułożyć komplet wypoczynkowy, by nie zagracać. Dlatego nie zrobiliśmy wcale tej ścianki na której chcecie wbudować luksfery . Ale pomysł z luksferami trafny, będzie ładnie wyglądało :)

A powiedz mi, jak wyszło u Was z oknami? Robicie tak jak w projekcie? My dołożyliśmy jeden kamień na dole, bo wyszły kosmicznie nisko !!! Po dołożeniu było idealnie i wydaje mi się, że nawet tego nie widać :)

W sprawie przycinania sosenek, to jeszcze Ci nie pomogę, bo jestem dalej kompletnie "zielona" :p:P:P

Właśnie! Miałam sprawdzić na jakiej wysokości mam blat w obecnej kuchni i porównać jak to wygląda w Niewielkim. Na razie są zgodnie z projektem, ale możliwe że coś jeszcze pokombinujemy z wysokością. Nie chcę zbyt dużo zmieniać, żeby wyglądu nie stracił.

Nad ścianką w salonie też zastanawialiśmy się czy ją robić.

Sosenkom, podobno można w maju ułamać "świeczki", ale się jeszcze zastanowię czy im to robić bo nie są aż tak wielkie. Za to wrzosy należy na przełomie marca/kwietnia przyciąć :)

taka skarpa, to moje marzenieeeeeee :D Nawet mam to samo zdjęcie w inspiracjach. Tylko kurcze, skąd wytrzasnąć takie kamienie? Orientowałaś się może? Za kostki granitowe 10/10cm - te którymi mamy otoczony taras zapłaciliśmy około 300 zł/tone i wychodzi ich po rozłożeniu na długość 40 mb. Na murki oporowe wyjdzie z 7 - 10 ton ... jak nie więcej drugie zdjęcie też zjawiskowe :) ale skarpa łagodniejsza ...

Nieee, na razie ustalam co mi się podoba, i zachowuję się jak Scarlet: "Nie chcę o tym teraz myśleć. Pomyślę o tym jutro" ;) Na razie na tapecie zamówienie dachówki i kominów, oraz wybór dachowców.

Nie ma za co.

Wrzucanie gifów na forum potrenuję innym razem.

Idę sobie do Ciebie na hamak :D

prawym przyciskiem myszy klikasz na wybranego gifcia i zaznaczasz "kopiuj adres obrazka"

następnie postępujesz jak przy wklejaniu zdjęć, czyli z paska narzędzi klikasz ikonkę "dodaj zdjęcie"

wybierasz zakładkę "url", wklejasz zapamiętany adres obrazka, i odznaczasz pole "pobierz obrazek na serwer"(zazwyczaj jest automatycznie zaznaczone)

a hamaczek czeka na Ciebie

http://www.bibliotekazpszio.republika.pl/buziak.gif

Witam wszystkich forumowiczów Niewielkiego!!

Od dawna już obserwuję Wasze poczynania przy budowach Waszych niewielkich, czytam z uwagą Wasze cenne rady, podpatruję…

Sama już teraz mogę pochwalić się swoim niewielkim.

Budowę zaczęliśmy w zeszłym roku, mamy stan surowy zamknięty. Jak wszystko pójdzie dobrze może uda się wprowadzić do naszego Niewielkiego w tym roku.

Teraz nasz niewielki jeszcze zimuje, ale jak tylko zrobi się ciepło ruszamy z mężem dalej…

Wrzucam jeszcze 3 fotki niewielkiego z jesieni.

Pozdrawiam wszystkich gorąco, bo zima znów wróciła:(

Z utęsknieniem wypatruje wiosny…

Obraz 009.jpgObraz 110a.jpgObraz 126.jpg

Dobrze piszesz, ale i tak trzymam się wersji niewielkiej. Wyszło bardzo super, będzie się nam dobrze mieszkać. Dopiero teraz widzę wszystkie wady i zalety projektu ; )

I powiem w sekrecie, że chyba cholerka stodółka wygrywa... mniej nerwów, kasy no i bardziej praktyczna : )

Ja też upierałam się przy wersji Niewielkiego ;) ale tak jak piszesz wyszły jednak pewne mankamenty, chociażby u nas okna. Mimo wszystko zalet jest dużo i z pewnością będzie się dobrze mieszkać a pewne niedociągnięcia, niedoróbki mam nadzieję będą do zaakceptowania ;)

Stodółka :) - ja bym już teraz mogła nawet stodółkę budować byle wreszcie mieszkać :D

Tak - Kratki.pl rulez. Projekt inspirowany kominkiem Konrada. Mam nadzieję, że się sprawdzi : ))

kiedy ruszacie z komikiem ?:) akurat budowę kominka miło wspominam - kominek robiła jedna z nielicznych ekip, która się sprawdziła.

Temat ogrodów to rzeka nie do przebrnięcia.:D

[ATTACH=CONFIG]175442[/ATTACH] )

marzenie :):):):)

Właśnie! Miałam sprawdzić na jakiej wysokości mam blat w obecnej kuchni i porównać jak to wygląda w Niewielkim. Na razie są zgodnie z projektem, ale możliwe że coś jeszcze pokombinujemy z wysokością. Nie chcę zbyt dużo zmieniać, żeby wyglądu nie stracił. .

sprawdźcie to koniecznie. Może u Was będzie ok. ale lepiej "dmuchać na zimne" ;)

Sosenkom, podobno można w maju ułamać "świeczki", ale się jeszcze zastanowię czy im to robić bo nie są aż tak wielkie. Za to wrzosy należy na przełomie marca/kwietnia przyciąć :)

dobrze wiedzieć, ale ja bym ze dwa, trzy lata przetrzymała bez ułamywania, niech sobie rosną i dopiero zaczęła kontrolować jak zaczną się widocznie rozrastać ... o przycinaniu wrzosów też nigdy nie słyszałam :) dzięki za lekcje, na pewno się przyda w przyszłości ;)

Nieee, na razie ustalam co mi się podoba, i zachowuję się jak Scarlet: "Nie chcę o tym teraz myśleć. Pomyślę o tym jutro" ;) Na razie na tapecie zamówienie dachówki i kominów, oraz wybór dachowców.

robiłam tak samo ... gromadziłam zdjęcia które mi się podobały a teraz jak mam z nich skorzystać, to wszystko co mi się podobało, oczywiście jest NAJDROŻSZE !!! osz :)

prawym przyciskiem myszy klikasz na wybranego gifcia i zaznaczasz "kopiuj adres obrazka"

następnie postępujesz jak przy wklejaniu zdjęć, czyli z paska narzędzi klikasz ikonkę "dodaj zdjęcie"

wybierasz zakładkę "url", wklejasz zapamiętany adres obrazka, i odznaczasz pole "pobierz obrazek na serwer"(zazwyczaj jest automatycznie zaznaczone)

a hamaczek czeka na Ciebie

http://www.bibliotekazpszio.republika.pl/buziak.gif

ja jak zwykle "zielona" ups .... gdzie można znaleźć gifty :) ?

Wrzucam jeszcze ciepłe zdjęcia poddasza - pokój i łazienka [ATTACH=CONFIG]175622[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]175623[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]175624[/ATTACH]

no pięknie !!! :) ale ze zdjęć widzę, że jeszcze troche pracki trzeba, gipsowanie itd. - to jeszcze nie koniec syfu !

co będziecie robić z krokwiami? zostawiacie nieobudowane?

Ja podczytywacz jestem i cieszę się, że forum jest aktywniejsze niż ostatnio. Na tyle mi czas przy moim maluszku pozwala, a właśnie 3 miesiące skończył.

Pozdrawiam wszystkich budujących;)

Podczytywacze, miałam na myśli osoby, które się jeszcze nie udzialały a chciałyby ale brakuje im odwagi, albo co raz, czy dwa coś napisały i zamilkły ;)

To miło, że mimo matczynych obowiązków jeszcze zaglądasz :)

Edytowane przez sylwiap-w29

Drodzy forumowicze:

Jaką macie wysokość pomieszczeń na poddaszu po jego wykończeniu i w jaki sposób wykonaliście sufit na poddaszu? Jeśli można to proszę o zdjęcia z etapu wykonywania tego sufitu

Chodzi mi tu o sufit nad górnymi pokojami i wykonanie mikro stryszku:)

z chęcią bym pomogła ale teraz mało przebywam na budowie, żeby to zmierzyć i zdjęć z realizacji też nie mam :/ ale mamy dość wysoko sufity ... nawet fachowiec uważał, że po co tak wysoko robimy ale ja chciałam czuć przestrzeń :)

Witam wszystkich forumowiczów Niewielkiego!!

Od dawna już obserwuję Wasze poczynania przy budowach Waszych niewielkich, czytam z uwagą Wasze cenne rady, podpatruję…

Sama już teraz mogę pochwalić się swoim niewielkim.

Budowę zaczęliśmy w zeszłym roku, mamy stan surowy zamknięty. Jak wszystko pójdzie dobrze może uda się wprowadzić do naszego Niewielkiego w tym roku.

Teraz nasz niewielki jeszcze zimuje, ale jak tylko zrobi się ciepło ruszamy z mężem dalej…

Wrzucam jeszcze 3 fotki niewielkiego z jesieni.

Pozdrawiam wszystkich gorąco, bo zima znów wróciła:(

Z utęsknieniem wypatruje wiosny…

[ATTACH=CONFIG]176413[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176414[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]176415[/ATTACH]

Witaj :)

Cieszę się, że kolejna Wielbicielka "Niewielkiego" się uaktywniła !!!

Domek wyszedł bardzo ładny i zgrabny :)

Nie wiem, czy się nie mylę ale chyba też dołożyliście bloczek w oknach?

Zima wróciła, trzeba Marzanne topić !!!

Cieszę się, że kolejna Wielbicielka "Niewielkiego" się uaktywniła !!!

Domek wyszedł bardzo ładny i zgrabny :)

Nie wiem, czy się nie mylę ale chyba też dołożyliście bloczek w oknach?

Zima wróciła, trzeba Marzanne topić !!!

Hej:smile:

Tak jeden bloczek dołożony w tych dwóch oknach od strony frontowej.

Baliśmy się że w kuchni okno wyjdzie za nisko w stosunku do blatu kuchennego.

Pozostałe okna bez zmian i trzeba przyznać że z zewnątrz lepiej się prezentują niż te pomniejszone.

ja jak zwykle "zielona" ups .... gdzie można znaleźć gifty :) ?

sylwiu moja droga, gifów w internecie całe mnóstwo, wystarczy wpisać do wyszukiwarki, wybierać i wklejać http://emots.yetihehe.com/1/buzki.gif http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000202EC.gif

Edytowane przez mariola3108

Nareszcie możemy napisać coś konkretnego a nie tylko "podczytywać". Pozwolenie na budowę wydane (obyło się bez kłopotów i szczerze mówiąc dość sprawnie). Jutro (18 marca) pozwolenie na budowę się uprawomocni. Dostaliśmy pierwszą wycenę robocizny stanu surowego. Wydaje mi się, że dość drogo wychodzi (M05aL). Robocizna od fundamentów do więźby (bez krycia dachu) to 65 tys zł. Dodatkowo deskowanie i krycie papą więźby to 4700 zł. Prośba o Wasz komentarz (drogo/tanio/normalnie). Sąsiad buduje (zakończył stan surowy) podobnej wielkości domu (też projekt Murator) i zapłacił (tak mówi) 46 tys zł w ubiegłym roku. Co o tym myślicie?

Jeśli ktoś z Was ma kontakt do polecanej ekipy (budowa pod Warszawą) to będziemy wdzięczni. Chcielibyśmy zacząć pomiędzy czerwcem i sierpniem.

U nas koszt robocizny wyniesie 44 tys. bez dachu, ze stropem lanym zamiast teriwy. Za cały dach (nie deskowany, kryty dachówka) mamy wycenę 22 tys. Budujemy na terenie górniczym, mamy wzmocnione fundamenty i strop (więcej stali i sciagi w fundamentach). Kwota zbliżona, ale jednak cały dach zrobiony, a jeszcze będziemy szukać taniej lub ponegocjujemy te 22 tyś.