Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sarbela-dzieki za informacje. U nas dla wykonawcy cena robocizny z teriva i stropem lanym jest taka sama (w projekcie jest i tak sporo belek, ktore trzeba wylac). My tez zdecydujemy sie na strop lany. Wyglada na to, ze nasza wycena to ok 15% drozej.

Czy ktos z Was ma lub jeszcze pamieta swoja wycene albo poleci wykonawce (budowa od Warszawa)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sarbela-dzieki za informacje. U nas dla wykonawcy cena robocizny z teriva i stropem lanym jest taka sama (w projekcie jest i tak sporo belek, ktore trzeba wylac). My tez zdecydujemy sie na strop lany. Wyglada na to, ze nasza wycena to ok 15% drozej.

Czy ktos z Was ma lub jeszcze pamieta swoja wycene albo poleci wykonawce (budowa od Warszawa)

Poszło na PW,jeśli nie dostałeś daj znać

pzdr

• 2 weeks później...
Anndzia - u mnie też tak wczoraj wyglądało :/ ... zima wiosną ...... płotków nie mam, więc mamy ekstremalnie :) można to jeszcze jakoś zamontować w razie czego, czy już pozamiatane?

My też nie mamy i będziemy montować. Koniecznie, bo raz mieliśmy taką sytuację, ze trzeba było z dzieckiem szybko do lekarza, a tu autem nie wyjedzie z garażu, śnieg zsypał z dachu i powstała sterta wysoka na prawie metr. Innym razem zleciało na auto stojące przed domem.

Jest to naprawdę niezbezpieczne, bo jak juz leci z dach to jest tego sporo i jest to bardzo cieżki, mokry snieg.

Niewielcy jaką grubość wełny dawaliście do ocieplenia poddasza? Mój dekarz polecał mi obłożenie poddasza przed gips-kartonami płytami OSB-tylko biorąc pod uwagę wielkość zabudowy wychodzą mi ogromne koszty takiego rozwiązania. Planuję dać 28-30 cm wełny skalnej Rockwool i zastanawiam się czy nie będzie na poddaszu za ciepło i czy nie zdecydować się jednak na te płyty OSB.

Tak jak napisałam przewiduję 28-30 cm wełny skalnej Toprock i będziemy mieć dodatkowo wentylację mechaniczną. Zastanawiam się tylko czy jest sens dawać te płyty OSB, które też są dodatkowym izolatorem cieplnym czy od razu gips-karton. Wiadomo, że z płytami OSB byłoby lepiej, ale czy jest sens ponosić tak duże koszty?:bash: Im dalej tym więcej pytań się pojawia. W sobotę kończymy instalację elektryczną i alarmową i jak się zrobi ciepło ruszamy z tynkami. Na gorąco wymyśliliśmy, że z pokoju znajdującego się na przeciw łazienki na poddaszu robimy łazienkę, a tam gdzie jest obecnie łazienka powstanie garderoba. Musimy tylko jeszcze raz wszystko dokładnie rozrysować i dostawić z jednej strony ściankę. Mam nadzieję, że się uda. Domek jest piękny z zewnątrz, ale wewnątrz tak nieustawny, że ... Po prostu nieźle trzeba się nakombinować, żeby fajnie wszystko wyglądało. Nie mam pojęcia jak w salonie postawić narożnik żeby go nie zagracić.:mad: Zresztą my dość dużo pozmienialiśmy, więc aż sama jestem ciekawa ostatecznego efektu.:confused:

Im wiecej tym lepiej ja 2x10cm ale ja mam strop betonowy na skosach.Pamietaj tez o tym ze welna dociepla ale tez izoluje w lato jak dasz malo to bedzie bardzo goraco, mysle ze mniej niz 30 w twoim przypadku nie ma co dawac.
Edytowane przez MarMaj

Popieram Anndzię w 100 %. Pomimo, iż na razie mamy stan surowy zamknięty i jeszcze nie możemy się podzielić doświadczeniami z mieszkania w domku to też nam się zdarzyło, że jak wchodziliśmy do domu spadła obok nas wielka sterta śniegu. Aż strach pomyśleć co by było, gdyby to zleciało na dziecko.:eek:

My też nie mamy i będziemy montować. Koniecznie, bo raz mieliśmy taką sytuację, ze trzeba było z dzieckiem szybko do lekarza, a tu autem nie wyjedzie z garażu, śnieg zsypał z dachu i powstała sterta wysoka na prawie metr. Innym razem zleciało na auto stojące przed domem.

Jest to naprawdę niezbezpieczne, bo jak juz leci z dach to jest tego sporo i jest to bardzo cieżki, mokry snieg.

• 2 weeks później...

Darineczka piękny ten Twój Niewielki:jawdrop:. Pewnie na żywo wygląda jeszcze piękniej (bo wydaje mi się, że to domena naszych Niewielkich, że zdjęcia nie oddają ich uroku). Gratuluję. Ja nie mogę się doczekać kiedy sama będę mieć domek już na tym etapie zaawansowania robót :bash::bash:

Witam wszystkich posiadaczy "Niewielkiego". Oto nasza wersja projektu M05.

[ATTACH=CONFIG]183303[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]183302[/ATTACH]

Super. Bardzo udana, delikatna i urokliwa elewacja. Drzwi wejściowe pasują do całości. Jestem pod wrażeniem, gratulacje.

M. sugerował dokładnie takie wykończenie kostki z przodu, w delikatne bonie, ale na niego nakrzyczałam, że boniowanie nigdy w życiu. Dziś, gdy zobaczyłam Wasze zdjęcie przyznałam mu rację - wygląda to na prawdę bardzo sympatycznie. Świetna robota : )))

Pokaż proszę więcej zdjęć : )

Edytowane przez m&m niewielki m05b