sarbela 06.06.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dzisiaj przyjeżdża dachóweczka Roben Bornholm miedziana angoba. Wybrałam do niej rynny w kolorze miedzianym Ciekawa jestem jak to będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 06.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Układanie dachu to fajny moment budowy, bo bardzo szybko widać efekty. W ciągu chwili powstaje bryła przypominająca dom : )) A bornholm to ładna dachówka. Na pewno wyjdzie świetnie : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 08.06.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Co prawda nie mam jeszcze gotowego salonu - i pewnie jeszcze długo nie będę miała, ale mam takie coś na ścianę. Malowała to bardzo zdolna bestia i gdyby ktoś był chętny, to ma więcej obrazów : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noka2 22.06.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Dawno nie pisałam ale terminy się rozjechały, więc nic ciekawego się nie działo. Dach prawie na ukończeniu bo Panowie coś tam musieli poprawiać. Mąż jest z tych linijkowych więc się lekko czepił. Hydraulika zakończona, elektryka też. Na początku lipca lub w połowie wejdą tynkarze. Mam nadzieję że do końca lipca zakończą i zostanie nam już tylko ocieplenie poddasza i wylewki. Reszta w rękach mojego męża, który potrafi bardzo wiele co oczywiście też wpłynie na nasze finanse:))) Zdjęcia dla zainteresowanych z jeszcze nie skończonym dachem- czarna Finnera Ruuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 29.06.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Mamy dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 30.06.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ile dawaliście styropianu pod podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 03.07.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Jakie ładne dachy : ) Prawda, że fajnie gdy budowa zaczyna przypominać dom? Jezeli chodzi o styro pod połogówkę - daliśmy 10 cm, ale okazało się, że to zbyt mało i wylewka wyszła za gruba. A co się dzieje u mieszkających Niewielkich? Anndzia, Sylwia dajcie znak życia : ) Nam udało sie ogarnąć troszkę teren za domem. Pan z glebogryzarką czyni cuda w 3 godziny - to już nie ugór, ale całkiem piknie przygotowana ziemka do sadzenia... no właśnie czego? Bo patelnia z trawą, to nie jest to... Mariolaaa... pomocy : )) Nie mam pomysła, co z tym zrobić. A może inaczej - mam zbyt duzo pomysłów. Obiecałaś zdjęcia swojej zieloności : ) Edytowane 3 Lipca 2013 przez m&m niewielki m05b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 03.07.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Bardzo fajnie O styropian pytam bo nam, szef ekipy murującej, zaproponował zwiększenie styropianu do 20 cm. Zgodziliśmy się, bo argumenty jak dla laikow były przekonywujące. Potem od innego speca usłyszeliśmy że to głupota bo na tak gruby styro musi też iść więcej wylewki tj. 8 cm, a wylewka powinna mieć ok 6 cm. I teraz to najlepiej zmniejszyć grubość styropianu dorobić stopień do schodów, a w przedpokoju zrobić skośną ścianę i wtedy stopień nie będzie przeszkadzał. Każdy gada co innego i jeden wiesza psy na drugim A ja jak słyszę o skosie to mnie trzepie. Wszystko tzn. wysokość okien i schody zostały już zrobione pod tą pierwszą propozycję. Prawdę mówiąc mamy dylemat, albo robimy wersję 20 cm albo zmniejszamy grubość styropianu ale wtedy musimy dorobić ten dodatkowy stopień do schodów, wystający poza ścianę. Wg mnie to poroniony pomysł, bo korytarzyk jest za wąski na takie eksperymenty. Na razie mam dość budowlańców i ich rad Trzeba się na urlop wybrać Nasz teren wokół domu jeszcze całkowicie w zgodzie z naturą, rośnie co chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 03.07.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Jakie ładne dachy : ) A co się dzieje u mieszkających Niewielkich? Anndzia, Sylwia dajcie znak życia : ) mieszkamy od połowy maja jest cudownie !!! czuje się jak w luksusowym hotelu na wakacjach w porównaniu z tym co mieliśmy do tej pory ... na razie w środku nic nie robimy (brak mebli w salonie itd. ) a walczymy z ogrodem .... skarpa przy tarasie zrobiona, trawa zasiana - nie wszędzie, no ale jest ... w najbliższym czasie trzeba jeszcze zrobić ogrodzenie ....... o rany ile tego jeszcze jest do zrobienia .... Sarbela - już nie pamiętam ile daliśmy styropianu ale na pewno nie aż 20 cm ... wylewka wyszła z tego co pamiętam na około 8 cm .... tak dawno to było, że takie detale już mi niestety umknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarMaj 06.07.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Super czytać takie słowa-mam nadzieję, że ja również się tak poczuję, bo teraz mam taki etap zrezygnowania i sama na siebie jestem zła za wybór tego projektu. Domek z zewnątrz nam się bardzo podobał, ale środek to porażka jak przyszło do rozmieszczenia wszystkiego: salon mały-nieustawny, kuchnia mała, schody wąskie, łazienka mała i te wszystkie skosy-porażka. Poza tym to dom drogi w budowie. Czy każdy ma takie chwile zwątpienia? Czy to normalne? mieszkamy od połowy maja jest cudownie !!! czuje się jak w luksusowym hotelu na wakacjach w porównaniu z tym co mieliśmy do tej pory ... na razie w środku nic nie robimy (brak mebli w salonie itd. ) a walczymy z ogrodem .... skarpa przy tarasie zrobiona, trawa zasiana - nie wszędzie, no ale jest ... w najbliższym czasie trzeba jeszcze zrobić ogrodzenie ....... o rany ile tego jeszcze jest do zrobienia .... Sarbela - już nie pamiętam ile daliśmy styropianu ale na pewno nie aż 20 cm ... wylewka wyszła z tego co pamiętam na około 8 cm .... tak dawno to było, że takie detale już mi niestety umknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 06.07.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) MarMaj Normalne. Przypuszczam, że poziom zwątpienia zależy od zmęczenia materiału a nie projektu... w końcu budowa to nie wakacje : ) Nasze Niewielkie nie są doskonałe. To fakt niezaprzeczalny. Tylko pokaż mi taki idealny projekt... Będzie dobrze - głowa do góry : )) Ruszyliście już z wykończeniem? sylwiap-w29 cieszę się, że Wam się dobrze mieszka. Wrzuć parę zdjęć w wolnej chwilce : ) sarbela My też mamy wylewkę 8 cm, podlogówka będzie się pewnie rozkręcać dość długo... no ale tak wyszło... M. do tej pory ciężko to przeżywa. A gdyby dać zwykłego styro 15 cm plus 3 cm twardego a resztę regulować wylewką? Edytowane 6 Lipca 2013 przez m&m niewielki m05b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarMaj 07.07.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Teraz czekamy na naszego hydraulika, bo niestety jak się chce, żeby było taniej i ktoś z rodziny zrobił to trzeba czekać cierpliwie na swoją kolejkę. Generalnie wygląda to tak, że mamy tynki i podłączenia wody, geberity powkuwane i teraz robi się wentylacja mechaniczna. Na początek sierpnia mamy umówioną ekipę od ocieplenia zewnętrznego, a jeszcze przed tym mamy zamiar zamontować rolety zewnętrzne. We wrześniu wylewka, a zima zostaje na wykończeniówkę. Mieliśmy szybko wszystko robić i się wprowadzić jeszcze w tym roku, ale stwierdziliśmy, że nie ma co pędzić i zrobimy wszystko powoli, a dokładnie. MarMaj Normalne. Przypuszczam, że poziom zwątpienia zależy od zmęczenia materiału a nie projektu... w końcu budowa to nie wakacje : ) Nasze Niewielkie nie są doskonałe. To fakt niezaprzeczalny. Tylko pokaż mi taki idealny projekt... Będzie dobrze - głowa do góry : )) Ruszyliście już z wykończeniem? sylwiap-w29 cieszę się, że Wam się dobrze mieszka. Wrzuć parę zdjęć w wolnej chwilce : ) sarbela My też mamy wylewkę 8 cm, podlogówka będzie się pewnie rozkręcać dość długo... no ale tak wyszło... M. do tej pory ciężko to przeżywa. A gdyby dać zwykłego styro 15 cm plus 3 cm twardego a resztę regulować wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga1 09.07.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Teraz czekamy na naszego hydraulika, bo niestety jak się chce, żeby było taniej i ktoś z rodziny zrobił to trzeba czekać cierpliwie na swoją kolejkę. Generalnie wygląda to tak, że mamy tynki i podłączenia wody, geberity powkuwane i teraz robi się wentylacja mechaniczna. Na początek sierpnia mamy umówioną ekipę od ocieplenia zewnętrznego, a jeszcze przed tym mamy zamiar zamontować rolety zewnętrzne. We wrześniu wylewka, a zima zostaje na wykończeniówkę. Mieliśmy szybko wszystko robić i się wprowadzić jeszcze w tym roku, ale stwierdziliśmy, że nie ma co pędzić i zrobimy wszystko powoli, a dokładnie. Witam My budujemy Nowy świat m127. Zaczynamy zalewac strop. Tez jestem zaskoczona "wielkoscią salonu". Nasza ekipa twierdzi, ze dom jest przekonstruowany i prze to drogi w budowie. Hol na parterze jest miniaturowy, chyba mniejszy niz w Niewielkim M05. Na chwile obecną boje sie " wielosci" poddasza i mimo, ze budowa cieszy to mam w sercu obawe, czy o to dokladnie chodziło. Pozdrawiam Zaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga1 09.07.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Projekt M127 NOwy świat , rozni sie od Niewilekigo Oknami narożnymi w kuchni, kotłowni, salonie i malym pokoiku. Z naroznych zostalo tylko w kuchni, z reszty zrobilismy typowe. Salon ma 26m2, ale razem z holem, ktory jest praktycznie nieuzytkowy. Brak mi przestrzeni. Staram sie byc dobrej mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 09.07.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) zaga1 Całkiem sympatyczny projekt, pani Cybulska chyba jednak czyta nasz wątek : ) dodała okno w salonie : ) Z tego, co widzę, to ulepszony baardzo na plus M05. Gdyby taki projekt był za "naszych czasów" to kto wie... Wydaje Ci się, że salon jest za mały? Chyba trudno by było na powierzchni 120 m wyczarować pokój o pow. 40 m. Poczekaj z waleniem głową o ścianę, pomieszczenia bez tynków zawsze wyglądają klaustrofobicznie. A fachowcami się nie przejmuj, ciężko by się pochorowali, gdyby nie krytykowali projektanta, poprzednie ekipy, inwestora, kierbuda i HGW kogo jeszcze - taki ich urok. Nasi też tak mieli.Dobrze, że hol jest mały - to tylko ciąg komunikacyjny. Pokoje na górze mam mniejsze, bo są w nich garderoby. Dla dzieci wystarczą, zmieści się w nich wszystko, co potrzeba. Nie wyglądają na małe, bo optycznie powierzchnię ocenia się patrząc po podłodze. Skosy? No cóż - wiedziałam, że będą i wiedziałam, że będę się o nie pierdykać przy każdej okazji, ale tak chciałam - są klimatyczne i lubię je. Jedyny problem w pamiętaniu o zamykaniu okien. Nie martw się na zapas - to ładny, przytulny domek. Problem polega na tym, że jak człowiek osięgnie cel, to mu się nudzi i szuka na siłę, co można zrobić lepiej, co poprawić... Ja też tak mam, ale zawsze zajeżdżając na działkę i patrząc na to, co na niej stoi mam banana na twarzy : )Czekam na relację fotograficzną : ) Chętnie Cię przygarniemy, bo chyba Wasz projekt nie ma oddzielnego watku. Szkoda, ze zrezygnowałaś z okien narożnych, ale wiem chyba dlaczego : ) Wiadomo... finanse... Powodzenia i trzmam kciuki : ) Edytowane 9 Lipca 2013 przez m&m niewielki m05b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga1 09.07.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) zaga1 Całkiem sympatyczny projekt, pani Cybulska chyba jednak czyta nasz wątek : ) dodała okno w salonie : ) Z tego, co widzę, to ulepszony baardzo na plus M05. Gdyby taki projekt był za "naszych czasów" to kto wie... Wydaje Ci się, że salon jest za mały? Chyba trudno by było na powierzchni 120 m wyczarować pokój o pow. 40 m. Poczekaj z waleniem głową o ścianę, pomieszczenia bez tynków zawsze wyglądają klaustrofobicznie. A fachowcami się nie przejmuj, ciężko by się pochorowali, gdyby nie krytykowali projektanta, poprzednie ekipy, inwestora, kierbuda i HGW kogo jeszcze - taki ich urok. Nasi też tak mieli. Dobrze, że hol jest mały - to tylko ciąg komunikacyjny. Pokoje na górze mam mniejsze, bo są w nich garderoby. Dla dzieci wystarczą, zmieści się w nich wszystko, co potrzeba. Nie wyglądają na małe, bo optycznie powierzchnię ocenia się patrząc po podłodze. Skosy? No cóż - wiedziałam, że będą i wiedziałam, że będę się o nie pierdykać przy każdej okazji, ale tak chciałam - są klimatyczne i lubię je. Jedyny problem w pamiętaniu o zamykaniu okien. Nie martw się na zapas - to ładny, przytulny domek. Problem polega na tym, że jak człowiek osięgnie cel, to mu się nudzi i szuka na siłę, co można zrobić lepiej, co poprawić... Ja też tak mam, ale zawsze zajeżdżając na działkę i patrząc na to, co na niej stoi mam banana na twarzy : ) Czekam na relację fotograficzną : ) Chętnie Cię przygarniemy, bo chyba Wasz projekt nie ma oddzielnego watku. Szkoda, ze zrezygnowałaś z okien narożnych, ale wiem chyba dlaczego : ) Wiadomo... finanse... Powodzenia i trzmam kciuki : ) Witam Chyba Masz racje Edytowane 9 Lipca 2013 przez zaga1 zbyt krotki post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 09.07.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Pewnie, że mam : PDo przodu, to jedyny dobry kierunek : ) Co macie w planach do końca sezonu? Edytowane 9 Lipca 2013 przez m&m niewielki m05b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga1 10.07.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Pewnie, że mam : P Do przodu, to jedyny dobry kierunek : ) Co macie w planach do końca sezonu? Chcemy zadaszyć i zrobić wszystkie instalacje, jak sie uda to może i tynki. Chyba, ze nas zima zastanie Co do okien naroznych to są piękne. U nas uklad dzialki jest taki, ze mamy bardzo blisko sasiada i w sumie nie ma widoków na " ogród" tylko na jego altenkę. Gdyby byl tam piekny widok to pewnie zrobilibyśmy to okno w salonie, a tak stanęło na tym, że postawilismy murawany slupek i rozdzielilismy na dwa - ma byc taniej ). Mysle, ze OK . Okno w kuchni ma wymiar 220cmX 127cm róg 80X127 cm. Troche je zmniejszylismy odpowiednia 200 cm 65 cm i chyba jest OK Pokoj na parterze jest bardzo ustawny i duzy, jestem z niego najbardziej zadowolona Zmniejszylismy garderobe, zrobilismy wnęke na szafę. ( 75cm). Zrezygnujemy tez z drzwi od wiatrołapu, szukamy troszke przestrzeni ) .Szerokosc holu to 129cm, troszke wąsko, ale powieszę tam lustro. Salon jest nieustawny, ale moze jakos damy rade. W salonie jest Mega komin wentylacyny 142cm X 45, to tez zabiera przestrzen. Sa tez uskoki w obrysie domu, ale moze to jest calkiem fajne:) Nie podnosimy scianki kolankowej, boimy sie utraty proporcji. W domu bedzie mieszkać 3-osobowa rodzina - powinno starczyc :) Dom jest dosc szeroki 13,60 m, wygląda na bardzo duży :) Pokoje są " w kwadracie" Nie mamy jeszce wszytskich scianek dzialowych i szalujemy schody na poddasze. Zalewanie stropu planujemy na przyszly tydzień . Pozdrawiam serdecznie, Zaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotniks 12.07.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Witam, czy ktoś buduje lub wybudował M05 na terenie województwa świętokrzyskiego lub ościennych i mógłby na chwilkę mnie zaprosić? Chciałabym go zobaczyć w realu, zanim zdecyduję się na niego. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 15.07.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Ostatnio nie widziałam tu nikogo z tych okolic, ale rzuć okiem na M127 - jest chyba lepszym projektem. Edytowane 15 Lipca 2013 przez m&m niewielki m05b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts