TomekM05a 07.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Pani Małgorzato - autorko projektu . Projekt nie jest łatwy dla niezłej ekipy budowlanej. Kolejny problem - komin wentylacyjny nad kuchnią. Zajeżdzam - Mietek ciągnie scianke miedzy kuchnią, a przedsionkiem! Patrze komin tu jakos leci. Sprawdzam w projrkcie - o co biega? Patrze opis kominów i wentylacji??? I nic. A Majster leci w górę - mówi, - no... mogę zrobic ławę na dwie cegły /szerokosc/ coby komin miał na czym stac Patrze, no tak: - ale gdzie mi sie kuchnia wkomponuje w taki wystep Myslimy, myslimy.. Pytam Majstra: - wystarczy jak komin podeprze sie na działówce - wystarczy, mówi majster, lec po dwa kolanka hydrauliczne 110, sie jakos wyciagnie i betonem zaleje, kanały, a więc komin centralnie na działówie damy i juz, nie bedziemy przeciez dziur w suficie zostawiac/projekt?/, bedzie raczej dłuższy komin niz kwadratowy, ale dla cegły to lepiej pasuje, W więźbe pasuje. Odpaliłem sprzet, pojechałem, kupiłem. Kuchnia bedzie standardowa. A moze pani Mołgosia zakłada, że warto utrudniac, trzeba pomyslec. Ale pani Małgosiu - Ekipa chce zrobic i wziac kase. Nie zastanawiac sie nad kruczkami. A wystarczyło dodac trochę opisu PS. A tak przy okazji to ciekawe kogo pierwszego biorą za nie powiem co jesli dojdzie do katastrofy budowlanej???? Zauwazmy, że odstępstwo od projektu jest nieuniknione!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 07.10.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Hehe... Przerabiałem ten problem ze specjalistą od Schiedla bo będę dawać wentylacje systemowe. Wentylacje zaczynają się na poziomie stropu i są dwie. Później jest jeszcze dodatkowo 3-cia wentylacja. Facet od schiedla stwierdził, że w pokojach na poddaszu nie jest konieczna wentylacja i będą 2 kanały do samej góry. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 07.10.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Hehe... Facet od schiedla stwierdził, że w pokojach na poddaszu nie jest konieczna wentylacja i będą 2 kanały do samej góry. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzimy Ja bym spytał innego "specjaliste od schiedla" Nie jestem specjalistą, ale spytaj o brak wentylacji na górze Na dole są 2 kanały - może wystarczy jeden? Tak tylko sobie gadam. Jednoczesnie przypominam, że: Uwaga - tresci tu przedstawiana sa wyłacznie moja improwizacją, nie jestem budowlancem, ani nie konsultowałem ich z zadnym uprawnionym budowlancem. Nie ponosze zatem żadnej kary z tytułu zawalenia się budynku wykorzystujacego przedstawione tu pomysły - chyba to dodam do stopki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 07.10.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Ja bym spytał innego "specjaliste od schiedla" Nie jestem specjalistą, ale spytaj o brak wentylacji na górze Chodziło o to, że kominiarze nie wymagają wentylowanych pomieszczeń na poddaszu. Tak naprawdę 3-ci kanał wentylacyjny do pokoju na górze zaczyna się na wysokości około 1.2m. To jest bez sensu - wentylacja na poziomie pasa... Później jest jeszcze kawałek komina, który nie ma szans dobrze działać. Będzie wwiewać do pokoju a nie wywiewać, zwłaszcza gdy będzie, tak jak u mnie, komin od strony zachodniej. Schiedlowiec stwierdził, że to już lepsze efekty daje wentylacja w oknach połaciowych. Tyle z tego co słyszałem i zgodziłem się z tego typu rozumowaniem, ale też nie jestem budowlańcem ! Na dole są 2 kanały - może wystarczy jeden? Na dole są 2 - jeden od kuchni, a drugi od okapu kuchennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 07.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 To wyjasnienie mnie przekonuje. Tez mam dwa w kuchni przyszłej - w obecnej 1: wentylacja/wyciag i działa OK. Na górze taz doloze, a co tam, jak szalec to szalec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 08.10.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Tak się zastanawiam... Rysunek A2, przekrój B-B, na ścianach zewnętrznych jest pokazana wysokość +20. Poniżej tej wysokości jest ściana zakreskowana inaczej niż cokolwiek na rysunku. W dokumentacji: "Uwaga: cztery pierwsze warstwy (do poziomu +0,20) oraz trzy ostatnie warstwy ściany pod oparcie nadproży wykonać z cegły pełnej kl. 15 na zaprawie kl. 5" Ktoś z Was tak robił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 08.10.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Kolejny przerabiany przez nas temat. 0,2 + 10*0,25 (wys.bloczka lu porothermu) =2,70 sciana. Tak pewnie myslala p. Małgosia . Ale popatrz jak ulozone sa belki stropowe!!! Dochodzi 3 cm . Ja dalem 2 do poz zero, od poz. 0 10 porothermow, na scianach zew. u gory mam K-2 (0,14), w srodku 2 cegly (zabrakło K-2). Mam sciany na 2,65 od poz. zera + reglowanie 4cm = 2,7 sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 08.10.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 0,2 + 10*0,25 (wys.bloczka lu porothermu) =2,70 sciana. Tzn, że zakładasz spoiny na 12mm ? Bo przy 10 warstwach to jak się będą super starać (utopia) to można kilka cm w tą lub w drugą stronę mieć... Ale popatrz jak ulozone sa belki stropowe!!! Dochodzi 3 cm . Nie potrafię sobie tego wyobrazić Nie wiem jak wygląda wykonawstwo tego, nie widziałem na oczy. Spróbuję poguglać i poszukać zdjęć... Ja dalem 2 do poz zero, od poz. 0 10 porothermow, na scianach zew. u gory mam K-2 (0,14), w srodku 2 cegly (zabrakło K-2). Następny brak mojej wyobraźni... To może dać 11 porothermów, tak jak "niewielka" ? http://images4.fotosik.pl/118/1a7f678f777ca7ecm.jpg Apropos tych 2 warstw pierwszych cegieł do poziomu "0". Moi wykonawcy powiedzieli "Robi się wysokość otworów drzwiowych większą a na dole zapełnia pianką i wylewką" Mam sciany na 2,65 od poz. zera + reglowanie 4cm = 2,7 sufit. Nie znam jeszcze tego terminu Co to jest "reglowanie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 08.10.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Ale popatrz jak ulozone sa belki stropowe!!! Dochodzi 3 cm . Nie potrafię sobie tego wyobrazić Nie wiem jak wygląda wykonawstwo tego, nie widziałem na oczy. Spróbuję poguglać i poszukać zdjęć... Wiem o co Ci TomekM05a chodziło - patrzę teraz na projekt. W tej sprawie mi nie odpowiadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renataf 09.10.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witajcie miłośnicy niewielkiego. Dawno mnie nie było bo czas spędzaliśmy na robieniu wizualizacji. kupiliśmy taki program gdzie można narysowac dom i pochodzic w srodku po nim. I jedno po tej przechadzce mnie bardzo zaniepokoiło. KUCHNIA - jest tak malutka że jak na lewa ścianę wsadzę lodówkę to mi szafka 60 cm nie wejdzie. to że stół się nie zmieści to pół biedy ale i szafek za dużo nie bardzo da się tam wsadzić. Czy moge prosić o radę od tych którzy już budują niewielkiego M05aL czy ta kuchnia naprawdę jest taka malutka czy nam coś się pomyliło w rysowaniu. Dajcie znać bo jestem przerażona tymi wymiarami. Renata Ma05L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnka 09.10.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Do Renataf - my poszerzylismy dom o metr i kuchnia wyszła super, może nie jest nie wiem jak wielka, ale szafek zmieści sie sporo. I dzięki temu zyskał też na wielkości salon. Poprzesuwaliśmy troche jeszcze ścianki i dodatkowo zmieści sie szafa przy wejściu po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 09.10.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Obiecane zdjecia ze wspinaczki:http://tomekm05a.w.interia.pl/sciany10.jpghttp://tomekm05a.w.interia.pl/sciany11.jpghttp://tomekm05a.w.interia.pl/sciany14.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnka 09.10.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 TomekM05, Jean_Luc czy zdecydowaliście sie już na klinkier (na słupy i kominy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 09.10.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 U mnie robia szalunek - slupy beda 24x24 na razie tylko betonowe. Zatem odpowiedz brzmi - nie. Chyba wszystko pojade płytkami - rowniez kominy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 09.10.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Fajne fotki Tomek05a, ale takie mało wyraźne agnka - nie wybrałem jeszcze. Słupy i komin z pewnością cegłąklinkierową a elewację płytkami, ale jeszcz się nie wybrałem na poszukiwania odpowiedniego koloru do dachówek, które już kupilem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 09.10.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 KUCHNIA - jest tak malutka że jak na lewa ścianę wsadzę lodówkę to mi szafka 60 cm nie wejdzie Obawiam się, że tak może być właśnie... Niestety do momentu aż nie będę mieć ścian to nie jestem w stanie wiele o tym powiedzieć. Inna sprawa, że to, co dla niektórych jest małe dla innych jest duże więc trudno wyczuć Moja żona np. nie lubi spraw kuchnnych i pewnie nie będzie jej to przeszkadzać. Ja za to czasem lubię coś fajnego zrobić i może mi to przeszkadzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 09.10.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Fajne fotki Tomek05a, ale takie mało wyraźne Specjalnie zmniejszam jakosc - wszystko dla tych, posiadajacych łacze wąskopasmowe . Ja w domu posiadam asynchronicznie 115 kbit/s, czyli 80. A poniewaz jest to bezprzewodowka, a przy okazji tecnologia CDMA wprowadzana dopiero na rynek -czasami jet wyjatkowo ciezko. Ale co ja gadam, przeciez to forum o budowaniau, Bardziej wyraźne fotki włoze jutro na moja strone i poinformuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 10.10.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Zapraszam na:http://tomekm05a.w.interia.plszczegolnie na "sciany". http://tomekm05a.w.interia.pl/sciany.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_GlosSumienia 10.10.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Obiecane zdjecia ze wspinaczki: TomekM05 a dlaczego te rurki od kibla są tak wysoko przy sufice ??? To, że kibelek jest podwieszany to nie znaczy, że tak wysoko bo będziesz musiał wchodzić po drabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 10.10.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 TomekM05 a dlaczego te rurki od kibla są tak wysoko przy sufice ???Wiesz, kazdy ma jakis pomysł na swój dom, chciałby w nim dodac cos swojego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts