Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo to delikatne roślinki - nadające się do uprawy w donicach w lecie na zewnątrz a na zimę trzeba je przenosić do pomieszczeń, ale i tu może być ciężko bo nie lubią zbyt suchego powietrza. No i dopiero po zakupie sprawdziłam, że moich dwóch cyprysów "Goldcest Wilma" nie ma wśród roślin polecanych przez Związek Szkółkarzy.

A'propos kupiłam sobie na urodziny katalog roślin, jak dla mnie rewelacja :)

[ATTACH=CONFIG]213545[/ATTACH]

U nas tez kominek ma "wyjście" na taras.

A widzisz, ja popełniłam to samo przestępstwo ze srebrny calocephalus brownii https://www.google.pl/search?q=srebrny+calocephalus+brownii&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XK1AUr2fEcboswb0i4DQDg&ved=0CCoQsAQ&biw=2051&bih=965&dpr=1#facrc=_&imgdii=_&imgrc=p0ZYbEgiGcSvzM%3A%3BbguMib-YbG8wdM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages47.fotosik.pl%252F28%252F50f7266cd5865e7emed.jpeg%3Bhttp%253A%252F%252Fforumogrodnicze.info%252Fviewtopic.php%253Ff%253D2%2526p%253D1175241%3B500%3B375

kupiłam i wsadziłam na skarpę a później przeczytałam, że nie zimuje w gruncie :( przesadzę ją do doniczki i dam do garażu na okno i mam nadzieję, że moja troska o nią zaowocuje jeszcze w przyszłym roku i będzie rosła ! Ale zmyliło mnie to, że była w sklepie razem z roślinami które sadzi się do ziemi !

fajny ten katalog, muszę sobie też kupić :)

Edytowane przez sylwiap-w29

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sylwia pięknie jest :) Mało masz górnych szafek w kuchni nie brakuje Ci miejsca?

Też się tego troszkę obawiałam ale masę rzeczy kuchennych poupychałam w pomieszczeniu gospodarczym. Tam mam część starych mebli z kuchni i przechowuję rzeczy, które używam "od święta", także w samej kuchni mam full miejsca :) - tylko to co używam na co dzień. Taki ogromy dom, więc jest miejsce. Nie chciałam dużo szafek wiszących też z tego względu, że są dla mnie niewygodnie przy 157 cm wzrostu ;)

Śliczna ta roślinka, kojarzy mi się ze zmrożonymi gałązkami :)

Moje cyprysy nie staną w oknach garażowych - zamurowaliśmy je, w sensie okna garażowe nie cyprysy :D

ooooo jesteś :) chyba Cię myślami tutaj ściągnęłam ;)

no fajna jest i szkoda, żeby się zmarnowała na mrozie ......

Nie macie okien w garażu?

Witajcie,

dawno nie pisaliśmy ,jesteśmy po wykonaniu tynków cementowo-wapiennych Dolina Nidy ,wyszło 603 m bez łazienek i syfitu nad garażem .Przed nami wylewki oraz docieplenie zewnętrzne .W listopadzie chcemy wykonać docieplenie poddasza .Dzisiaj zaczeliśmy spawać przesła ogrodzenia przedniego (na zdjęciu) .

PS

Jurekj23

u nas laliśmy chudziak z B15 Budokrusz ,zamówiliśmy 20m ,wyszło 18 ,grubość jakieś 12 cm (na wysokość bloczka) .Rura do kominka w naszym domu wychodzi z lewego boku domu patrząc od przodu.

pozdrawiamy

Norbert i Beata

super ! :) prawie jakbym widziała swój dom dwa lata temu :D ale macie płot :D - zazdraszczam, bo my chyba dopiero w przyszłym roku zrobimy ...

Ale życiem tknęło na forum super:).U nas wybrane płytki do łazienek w Obi ( do którego w ogóle nie miałam w planach jechać! ;) ),pod koniec października mamy umówionego bardzo fajnego i niedrogiego fachowca do płytek,paneli i ścian,jak będą jakieś postępy to wyślę zdjęcia.Tymczasem chciałam się juz chwalić skończonym płotem ,ale murarz wyjechał do Anglii i płota jak nie było tak nie ma... :(Pozdrawiam wszystkich niewielkich,jak macie jakiekolwiek zdjęcia z Waszych domów,działek to wrzucajcie,to jest taka frajda oglądać zdjęcia "swojego" domu i motywacja do dalszej pracy na budowie jednocześnie :)

Też się tego troszkę obawiałam ale masę rzeczy kuchennych poupychałam w pomieszczeniu gospodarczym. Tam mam część starych mebli z kuchni i przechowuję rzeczy, które używam "od święta", także w samej kuchni mam full miejsca :) - tylko to co używam na co dzień. Taki ogromy dom, więc jest miejsce. Nie chciałam dużo szafek wiszących też z tego względu, że są dla mnie niewygodnie przy 157 cm wzrostu ;)

Ja też wiele wyższa nie jestem, ale chciałam jedną ścianę od podłogi do sufitu wypełnić szafkami (mam lekką traumę związaną z obecną miniaturową kuchnią heh)

W garażu najpierw otwory były, potem postanowiliśmy je zamurować. Mąż jest typem nie grzebiącym w samochodzie, ja też :D W niejednym domu okien w garażu nie ma i jest ok. Mam nadzieję że nie będziemy żałować. W całym domu zakładamy rolety zewnętrzne więc i tam musiałyby być. Najprawdopodobniej byłyby cały czas zasunięte, dlatego zrezygnowaliśmy z okien całkowicie.

Chciałabym za to okno w górnej łazience, mąż twierdzi że będzie dziwnie dom wyglądał z zewnątrz z tym oknem, ale ja tutaj u kogoś widziałam i było całkiem dobrze. Za to boje się że bez okna będzie zbyt wilgotno. Ale z kolei projektantka nie uważała okna w łazience za niezbędne skoro go nie zaprojektowała. I masz, znowu błędne koło robić nie robić. I tak co chwilę...

Edytowane przez sarbela

Ale życiem tknęło na forum super:).U nas wybrane płytki do łazienek w Obi ( do którego w ogóle nie miałam w planach jechać! ;) ),pod koniec października mamy umówionego bardzo fajnego i niedrogiego fachowca do płytek,paneli i ścian,jak będą jakieś postępy to wyślę zdjęcia.Tymczasem chciałam się juz chwalić skończonym płotem ,ale murarz wyjechał do Anglii i płota jak nie było tak nie ma... :(Pozdrawiam wszystkich niewielkich,jak macie jakiekolwiek zdjęcia z Waszych domów,działek to wrzucajcie,to jest taka frajda oglądać zdjęcia "swojego" domu i motywacja do dalszej pracy na budowie jednocześnie :)

świetnie !!! czekam na Wasze zdjęcia :) jakie płytki w Obi wybraliście?

Ja też wiele wyższa nie jestem, ale chciałam jedną ścianę od podłogi do sufitu wypełnić szafkami (mam lekką traumę związaną z obecną miniaturową kuchnią heh)

W garażu najpierw otwory były, potem postanowiliśmy je zamurować. Mąż jest typem nie grzebiącym w samochodzie, ja też :D W niejednym domu okien w garażu nie ma i jest ok. Mam nadzieję że nie będziemy żałować. W całym domu zakładamy rolety zewnętrzne więc i tam musiałyby być. Najprawdopodobniej byłyby cały czas zasunięte, dlatego zrezygnowaliśmy z okien całkowicie.

Chciałabym za to okno w górnej łazience, mąż twierdzi że będzie dziwnie dom wyglądał z zewnątrz z tym oknem, ale ja tutaj u kogoś widziałam i było całkiem dobrze. Za to boje się że bez okna będzie zbyt wilgotno. Ale z kolei projektantka nie uważała okna w łazience za niezbędne skoro go nie zaprojektowała. I masz, znowu błędne koło robić nie robić. I tak co chwilę...

Musze przyznać Ci rację, że okna w garażu nie są aż tak potrzebne ... ja mam te okna od zachodu i właściwie też mało światła przez nie wchodzi.

Ale błagam, zróbcie sobie okno w górnej łazience - nie wyobrażam sobie łazienki bez okna ! Brak tego okna, to pomyłka moim zdaniem. U nas otwierane jest non stop. Chociażby dzisiaj dałam płynu do sedesu, żeby później wyczyścić. Wchodzę za pół godziny i zapach ostry roznosi się, że ledwo tam weszłam i zaraz okno otwierałam, żeby przewietrzyć. Upały są na poddaszu potworne latem :( ... my mamy nawet dwa okna na klatce schodowej i uwierz, nie wygląda to źle :)

sarbela - okna łazienkowego zobacz, nawet z tej perspektywy nie widać, jest schowane za daszkiem ;)

jak chcesz mogę pstryknąć jutro zdjęcie łazienkowe tak, że będzie widoczne

Pięknie proszę o takie zdjęcie, będę pracować nad małżonkiem szanownym :) Podaj mi też wymiary twojego okna łazienkowego jak pamiętasz. Do pokojów zamawiamy 78x140 ale do łazienki myślałam o mniejszym.

świetnie !!! czekam na Wasze zdjęcia :) jakie płytki w Obi wybraliście?

Na łazienkę na dół elvano nero i perla rek.(pod prysznic),ściana vesuvio pearl a na podłogę gres gento grey. Łazienkę na górze mamy w miejscu sypialni,więc jest baaardzo duża i zaplanowałam ją w formie pokoju kąpielowego z pralnią (obok jest garderoba) prawdopodobnie będzie podłoga gres natura brown a na ściany gres sofio.Bardzo jestem zadowolona z wyboru który oferuje obi,płytki wyglądają bardzo ładnie i "drogo",a cena tych które wybrałam większości nie przekracza 49 zł.Byłam wcześniej w Castoramie i w Praktikerze i powiem tak-szału nie ma....;).Tylko w kuchni pozwolę sobie na szaleństwo i chyba wybiorę vaniliowe muggaty :rolleyes:(ale jeśli ktoś zna tańszy zamiennik chętnie wezmę namiar :) )

Na łazienkę na dół elvano nero i perla rek.(pod prysznic),ściana vesuvio pearl a na podłogę gres gento grey. Łazienkę na górze mamy w miejscu sypialni,więc jest baaardzo duża i zaplanowałam ją w formie pokoju kąpielowego z pralnią (obok jest garderoba) prawdopodobnie będzie podłoga gres natura brown a na ściany gres sofio.Bardzo jestem zadowolona z wyboru który oferuje obi,płytki wyglądają bardzo ładnie i "drogo",a cena tych które wybrałam większości nie przekracza 49 zł.Byłam wcześniej w Castoramie i w Praktikerze i powiem tak-szału nie ma....;).Tylko w kuchni pozwolę sobie na szaleństwo i chyba wybiorę vaniliowe muggaty :rolleyes:(ale jeśli ktoś zna tańszy zamiennik chętnie wezmę namiar :) )

ładnie i ciekawie się zapowiada :) nie mogę doczekać się już efektu ... mam nadzieję, że będzie foto-relacja? ;)

Bardzo dobrze to wygląda. Tylko my tam mamy jeszcze komin, ale według mnie małe okno spokojnie się zmieści między kominem a koszem.

no tak ale my mamy dokładnie w tym samym miejscu kominki wentylacyjne (zajrzałam do Twoich zdjęć) ... jutro jeszcze spojrzę od środka na to okno łazienkowe i sprawdzę jakie ma wymiary