Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sarbela - okno w łazience górnej ma 68/108 mierzyłam od środka :)

Pozdrawiam :)

no i jakie efekty w przekonywaniu? ;)

Dziękuję :) Na razie trwa przekonywanie.

Kazałam mu pogadać z dachowcem, który będzie nam instalował okna dachowe, żeby nie miał wątpliwości że okno zmieści się między kominem, a koszem. Jestem dobrej myśli :D

Tymczasem zamówiliśmy wełnę do ocieplenia poddasza i styropian grafitowy na zewnątrz domu :) Styro już przyjechał. W poniedziałek okna :wiggle:

ładnie i ciekawie się zapowiada :) nie mogę doczekać się już efektu ... mam nadzieję, że będzie foto-relacja? ;)

mam taka nadzieję-oczyma wyobraźni wiedzę efekt i baardzo mi się podoba :D .Oczywiście nie omieszkam się pochwalić;)Myślę,że pod koniec października będę już mogła coś pokazać

Mamy okna na dole :D

Profil Brugmann (producent AdamS z Mrągowa), trzyszybowe, drzwi tarasowe przesuwane, rolety sterowane elektrycznie, brama garażowa Normstahl, wszystko w kolorze złoty dąb. Okno łazienkowe z szybą nieprzezroczystą, taki drobny wzorek żeby nie trzeba było zasłonki dawać ;)

Ocieplenie styro grafitowy 15 cm, współczynnik lambda 0,032 (kilka paczek 0,031 - resztki z budowy szwagra).

niewielki_taras.jpgsuwanka.jpgbrama.jpg

Edytowane przez sarbela

Profil Brugmann (producent AdamS z Mrągowa), trzyszybowe, drzwi tarasowe przesuwane, rolety sterowane elektrycznie, brama garażowa Normstahl, wszystko w kolorze złoty dąb. Okno łazienkowe z szybą nieprzezroczystą, taki drobny wzorek żeby nie trzeba było zasłonki dawać ;)

Ocieplenie styro grafitowy 15 cm, współczynnik lambda 0,032 (kilka paczek 0,031 - resztki z budowy szwagra).

[ATTACH=CONFIG]217441[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217442[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217443[/ATTACH]

Macie taka sama brame jak my :).Nam również marzyły się przesuwne drzwi,ale cena nas trochę zniechęciła,za to u Was wygląda to świetnie.

No i to otoczenie lasu...zazdroszczę,zazdroszczę ;)

[ATTACH=CONFIG]217441[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217442[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217443[/ATTACH]

super !!! gratulacje, czyli już dom zamknięty całkowicie?

też mamy bramę z Normstahl :)

czym się różni styro grafitowy od białego?

Macie taka sama brame jak my :).Nam również marzyły się przesuwne drzwi,ale cena nas trochę zniechęciła,za to u Was wygląda to świetnie.

No i to otoczenie lasu...zazdroszczę,zazdroszczę ;)

Dziękuję :) Suwanek są dwa rodzaje. Te, których my nie mamy są niemal dwa razy droższe od naszych. Nie wiem jaka jest różnica w cenie między naszą suwanką a otwieranymi, woleliśmy nie sprawdzać ;)

super !!! gratulacje, czyli już dom zamknięty całkowicie?

też mamy bramę z Normstahl :)

czym się różni styro grafitowy od białego?

Zamknięty :) Brakuje tylko okien dachowych i głównych drzwi wejściowych - wstawimy je na końcu, a tymczasem mamy tam piekną płytę ozdobioną mrugającym czerwonym okiem ;) Do domu wchodzimy przez gospodarcze przy garażu.

Grafitowy ma bardzo dobry współczynnik lambda czyli podobno jest cieplejszy. Cenę niestety też ma wyższą od białego :( Płaciliśmy 199 zł za m3

Dzisiaj mam wybrać grunt do elewacji, są kolorowe. Niby wiem, że chciałabym coś w jasnej oliwce, zgaszonej zieleni ale się trochę cykam jak to będzie wyglądać. Ktoś tu miał taki idę grzebać w wątku :)

Edit: grunt wybrany, ciekawa jestem efektu.

Edytowane przez sarbela

Proszę niee... oliwka i zieleń? Zrobisz, jak zechcesz, ale nie to... proszę : ))

Złamana, neutralna biel...

Kolor dachu jest wystarczająco wyrazisty, nie trzeba zasmażki : ))

Zupełnie się z Tobą nie zgadzam, wkoło same beże, słomki, biele, łososie. Nuda. Miedź, cegła pięknie współgra z zielenią. Tak uważam dzisiaj ;) Na szczęście to tylko kolorowy grunt, jeśli uznam ze to nie to tynk zrobimy inny. To nie ma być soczysta zieleń, odcieni zieleni jest mnóstwo.

Zupełnie się z Tobą nie zgadzam, wkoło same beże, słomki, biele, łososie. Nuda. Miedź, cegła pięknie współgra z zielenią. Tak uważam dzisiaj ;) Na szczęście to tylko kolorowy grunt, jeśli uznam ze to nie to tynk zrobimy inny. To nie ma być soczysta zieleń, odcieni zieleni jest mnóstwo.

Heh i zdaje się, że jednak zmienię zdanie na temat elewacji domu ;) Tak to wygląda na dzisiaj - zagruntowane, ale raczej nie pójdę ta drogą mimo, że zieleni prawie nie widać ;) Zasmażka mnie przekonała.

DSC03267a.jpg

Heh i zdaje się, że jednak zmienię zdanie na temat elewacji domu ;) Tak to wygląda na dzisiaj - zagruntowane, ale raczej nie pójdę ta drogą mimo, że zieleni prawie nie widać ;) Zasmażka mnie przekonała.

[ATTACH=CONFIG]218726[/ATTACH]

Sarbela - taka jest prawda, że na próbniku kolor zupełnie inaczej wygląda niż na całej elewacji :)

Ja bym raczej też w zieleń nie szła ... wiesz dlaczego? Ty masz w około bardzo dużo zieleni, las i na pewno pojawi się masa innych już Twoich nasadzeń w ogrodzie :) ... wydaje mi się, że to by się za bardzo zlewało ... mam na myśli zieleń przyrody z elewacją domu ... ale zawsze warto poeksperymentować tym bardziej, że to tylko grunt :)

Sarbela - taka jest prawda, że na próbniku kolor zupełnie inaczej wygląda niż na całej elewacji :)

Ja bym raczej też w zieleń nie szła ... wiesz dlaczego? Ty masz w około bardzo dużo zieleni, las i na pewno pojawi się masa innych już Twoich nasadzeń w ogrodzie :) ... wydaje mi się, że to by się za bardzo zlewało ... mam na myśli zieleń przyrody z elewacją domu ... ale zawsze warto poeksperymentować tym bardziej, że to tylko grunt :)

Wczoraj właśnie dokładnie o tym pomyślałam i przyjrzałam się już zrealizowanym ogrodom z domem w tle. Jasna elewacja wygląda najlepiej wśród zieleni ogrodu :)

W sobotę jadę obejrzeć i pewnie już wybrać parapety granitowe na zewnątrz. Wiele osób przekonuje nas aby w domu też zrobić granitowe parapety i blat w kuchni. Blat - jestem na tak, co do parapetów wewnętrznych się waham jeszcze.

sarbela ufff.. dobra decyzja : ) Przerobiłam wszystkie kolorystyczne warianty elewacji i wyszło mi, że przy naszym miedzianym dachu jednak biel leciusieńko przełamana najlepiej wygląda.

Co do parapetów - też mieliśmy burzę mózgów i ostatecznie stanęło na drewnianych zakupionych w markecie i własnoręcznie przez ema zabejcowanych pod kolor okien. Pierniczenia było troszeczkę, bo bardzo trudno utrafić w odpowiedni odcień, ale wyszło ładnie. Ja osobiście choruję ciężko na drewniany blat :)

sylwiap-w29 będą fotki? :D

P.S. To mówiłam ja, m&m niewielki m05b po drobnej technicznej korekcie : )

sarbela ufff.. dobra decyzja : ) Przerobiłam wszystkie kolorystyczne warianty elewacji i wyszło mi, że przy naszym miedzianym dachu jednak biel leciusieńko przełamana najlepiej wygląda.

Co do parapetów - też mieliśmy burzę mózgów i ostatecznie stanęło na drewnianych zakupionych w markecie i własnoręcznie przez ema zabejcowanych pod kolor okien. Pierniczenia było troszeczkę, bo bardzo trudno utrafić w odpowiedni odcień, ale wyszło ładnie. Ja osobiście choruję ciężko na drewniany blat :)

Ja też jestem zakochana w drewnianych blatach-niestety bez wzajemności,bo podobno są bardzo cięzkie w użytkowaniu.

Chciałbym sie pochwalić że u nas na działce dziś został wyrównany teren-wreszcie to wygląda przyzwoicie a nie jak w buszu...W piątek płot,a po iedzieli płytki....w końcu ruszyło...ale się cieszę :)

Ja też jestem zakochana w drewnianych blatach-niestety bez wzajemności,bo podobno są bardzo cięzkie w użytkowaniu.

Chciałbym sie pochwalić że u nas na działce dziś został wyrównany teren-wreszcie to wygląda przyzwoicie a nie jak w buszu...W piątek płot,a po iedzieli płytki....w końcu ruszyło...ale się cieszę :)

Super :) to bardzo cieszy kiedy coś się dzieje :)

Na granitowych blatach tępią się noże i łatwiej stłuc naczynia. Trzeba się przyzwyczaić - to słowa znajomych mających granit w kuchni, nie zamieniliby na nic innego. Drewno piękne, ale obchodzić się z nim trzeba w specjalny sposób, olejować, uważać z nożami. Nie dla mnie, jeśli chodzi o blaty. Za to parapety jednak wolałabym drewniane, ładniejsze :)

ja tutaj ostatnio dwie strony fotkami zawaliłam :D ... powstawiam jak coś będzie do pokazania ..... powoli przymierzam do zakupu mebli ... w pierwszej kolejności stół i krzesła do jadalni .... ciężki wybór :( ??? ... kupiliśmy też kilka drzewek do ogrodu :D ... poza tym nuda ...

kapnęłam się :D

"lecicie" jak burza, to jest się z czego cieszyć :D jaki robicie płot? my sobie zostawiliśmy na następny rok ... zero koncepcji jak do tej pory, nic mi się nie podoba