Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niewielcy, ktoś z Was na pewno ma okna Veluxa. Sylwia? inni? Dawaliście kołnierze kombi do głębokiego montażu (EKJ) czy zwykłe (EKW) i czy ktoś zamawiał inny niż standard kolor kołnierzy?

Ja mam Veluxa, podwójne i potrójne, ale zwykłe kołnierze EKW (dach pokryty dachówką). Kolor też standardowy, ale przy ceglastej dachówce robi fajny kontrast i dach nie jest taki nudny.

Witam się : )

Żyję, jesteśmy na etapie projektu "płot". Uf... ciężki orzech do zgryzienia jak nic, co wokół się nie podoba a to, co się podoba kosztuje majatek... Po burzy mózgów stanęło na słupkach z klinkieru, który na samym początku został stanowczo odrzucony (bo nie będziemy robić tak, jak wszyscy:D) Do wyboru był beton łupany - nie podoba mi się, otynkowane słupki ładne, ale niezbyt praktyczne... i tak w kółko :D

Teraz trza wybrać przęsła, poniżej fachowa ;) wizualizacja - mają być takie cośki, materiał do ustalenia... drewno? ceowniki? kompozyt? profile? Coby portfela nie urwło i było ładne... Pomocy!! :bash:

płot git.jpg

Ja mam Veluxa, podwójne i potrójne, ale zwykłe kołnierze EKW (dach pokryty dachówką). Kolor też standardowy, ale przy ceglastej dachówce robi fajny kontrast i dach nie jest taki nudny.

W sobotę zamówiliśmy okna dachowe z roletami zewnętrznymi (ostatni gwizdek żeby skorzystać z promocji na rolety) , okazuje się że do naszych klapowych GHL-ów nie można zastosować kołnierzy do głębokiego montażu, został więc standard w typie kołnierzy i w ich kolorze. Okna do górnej łazienki na razie nie zamawialiśmy, ale temat jest cały czas otwarty :)

Witam się : )

Żyję, jesteśmy na etapie projektu "płot". Uf... ciężki orzech do zgryzienia jak nic, co wokół się nie podoba a to, co się podoba kosztuje majatek... Po burzy mózgów stanęło na słupkach z klinkieru, który na samym początku został stanowczo odrzucony (bo nie będziemy robić tak, jak wszyscy:D) Do wyboru był beton łupany - nie podoba mi się, otynkowane słupki ładne, ale niezbyt praktyczne... i tak w kółko :D

Teraz trza wybrać przęsła, poniżej fachowa ;) wizualizacja - mają być takie cośki, materiał do ustalenia... drewno? ceowniki? kompozyt? profile? Coby portfela nie urwło i było ładne... Pomocy!! :bash:

[ATTACH=CONFIG]220924[/ATTACH]

Jestem za drewnem :)

U siebie chciałabym nie mieć ogrodzenia ale chyba się nie da. Za to muszę zrobić zdjęcie płotu, a raczej płoteczku który mijam po drodze i go tu pokazać. Jest świetny, choć malutki.

Monika - ja też jestem za drewnem i chyba sama będę miała podobny płot jak ten z Twojego projektu tzn. deski poprzeczne w kolorze podbitki i okien ale podmurówka i słupki raczej granitowe :)

Sarbela - cyknij mały płoteczek z Twojej okolicy :) bardzo lubię takie maleństwa ;)

Pozdrawiam wszystkich podglądających :D Piszcie !

Skoro wątek ostatnio "odżył" to może i ja się pochwalę zdjęciami mojego "nieco" zmodyfikowanego przeze mnie Niewielkiego M05aL. Jeszcze brak mu tynku oraz drewna na elewacji, ale ogólny zarys widać :)

[ATTACH=CONFIG]222196[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222196[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222197[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222198[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222199[/ATTACH]

prezentuje się świetnie :) taki nowoczesny Niewielki ... okna chyba majątek kosztowały, co? :D no ale jest efekt !

Kupiliśmy dzisiaj krzesła do jadalni :) może w końcu coś ruszy z tym naszym urządzaniem środka :) ... a szczerze się przyznam, że jak się już mieszka, to coraz mniej się chce :/ .... chociaż z ogrodem dalej miałabym ochotę działać (niestety pogoda już nie dopisuje) jednak kombinuje nad następną skarpą i co na niej nasadzić ....

szkoda, że tak mało osób tutaj już pisze :(

Niestety muszę przyznać, że na elementach domu, które zostają prawie "na zawsze" nie oszczędzaliśmy, ale stwierdziliśmy, że to co w środku może się znudzić po jakimś czasie, a poza tym się zużywa więc nie będziemy nie wiadomo ile inwestować w wykończenie, ale i tak koszty sporo przerosły nasze wyobrażenia :) W chwili obecnej montuje się wentylacja mechaniczna, którą musimy wykonać przed wylewkami, a z samymi wylewkami chyba zaczekamy do wiosny. Zimą może pokusimy się jeszcze o ocieplenie poddasza, ale wciąż się wahamy jakim materiałem robić to ocieplenie. Przy okazji mam pytanie o nagrzewanie się poddasza i jego nasłonecznienie. Z jednego pokoju na poddaszu zrobiliśmy łazienkę (będzie taki duży salon kąpielowy), z łazienki (którą na etapie budowy maxymalnie powiększyliśmy) zrobiliśmy garderobę, będzie jeszcze nasza sypialnia i jeden pokój dla dziecka i tu jest właśnie problem: nie chciałabym, żeby mu się ten pokój zbytnio nagrzewał (najprawdopodobniej damy 30 cm wełny skalnej Rockwool) i zastanawiam się czy przy tych dwóch oknach dachowych nie będzie u niego w pokoju za ciemno. Poważnie rozważam dołożenie okien (może coś w stylu jak ma kombalion). Może ktoś kto już mieszka podzieli się swoimi wrażeniami na temat nagrzewania się pokoi na poddaszu i ich nasłonecznienia?

prezentuje się świetnie :) taki nowoczesny Niewielki ... okna chyba majątek kosztowały, co? :D no ale jest efekt !

Proszę się pochwalić krzesełkami. Mnie niedługo czekają takie właśnie wnętrzarskie wybory i aż się tego boję, bo teraz na etapie wyboru koloru okien, bramy, żaluzji fasadowych miałam duży problem z decyzją na jaki kolor się zdecydować.

Kupiliśmy dzisiaj krzesła do jadalni :) może w końcu coś ruszy z tym naszym urządzaniem środka :) ... a szczerze się przyznam, że jak się już mieszka, to coraz mniej się chce :/ .... chociaż z ogrodem dalej miałabym ochotę działać (niestety pogoda już nie dopisuje) jednak kombinuje nad następną skarpą i co na niej nasadzić ....

szkoda, że tak mało osób tutaj już pisze :(

Skoro wątek ostatnio "odżył" to może i ja się pochwalę zdjęciami mojego "nieco" zmodyfikowanego przeze mnie Niewielkiego M05aL. Jeszcze brak mu tynku oraz drewna na elewacji, ale ogólny zarys widać :)

[ATTACH=CONFIG]222196[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222196[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]222197[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222198[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222199[/ATTACH]

Witam

MarMaj Twoj dom to nic innego jak najnowszy Projekt Niewielkiego " Nowy świat M127" W projekcie są narożne okna.

Planujesz drewnianą elewacje, dokładnie jak na wizualizacji "Nowego Świata" http://projekty.muratordom.pl/projekt_nowy-swiat,2412,0,0.htm

Także zbudowałaś nie Niewielkiego, ale M127. Ślicznie to u Ciebie wyszło. Zmieniłaś okna salonowe z dwóch wąskich na jeden duży Fix. my zostawilśmy te dwa okna.

Gratuluję, bo wyszło pięknie.

Ja tez buduję M127, ale z pojedyńczym garażem. To jest bardzo drogi dom w porównaniu do metrażu jaki oferuje..

Mam SSZ, ale bez drzwi i bramy garażowej.

Na stronie Muratora koszt SSO to 110 tys netto:) :) :) Nasz wyszedł 160tys plus 10 tys okna( jedno narożne)

Także te ich wyliczenia można wlożyć miedzy bajki :) Chyba chodzi o sprzedaż projektu, bo nie da się zbudować tego domu w tej cenie i nie wiem skąd te wyliczenia...:) :)

Sam dach to koszt 65tys ( przy oszczędnościach)

Gdybym miała wybierać jeszcze raz nigdy nie wybrałabym już tego projektu..

Także radzę każdemu kto planuję budowę o głębokie przemyślenie tego co się wybiera.

Teraz na 100% wybrałabym dach dwuspadowy, ale już za późno.

Pozdrawiam serdecznie

ZAGA1

Witam.

Rzeczywiście podobny :), ale się na nim nie wzorowałam bo jakoś wcześniej nigdy nie widziałam tego projektu. Jeśli chodzi o okna narożne to wybraliśmy je, żeby trochę unowocześnić i odświeżyć Niewielkiego-tym bardziej, że wybraliśmy ten projekt, gdyż podobał nam się Niewielki, który został wybudowany w naszej okolicy parę lat temu. Ten fix, który mamy w salonie też powstał przypadkiem, gdyż mąż zmienił wymiary tego okna już przy ostatnim zatwierdzaniu adaptacji projektu u architekta nic mi na ten temat nie mówiąc :). Dom jest strasznie drogi w budowie i ja drugi raz też bym go nie budowało-pisałam o tym kilka postów wcześniej. Jeśli Cię to pocieszy to ja wydałam jeszcze więcej na stan surowy (ale tu cenę zrobiła płaska dachówka, która kiedy ją kupowałam była nowością i w mojej okolicy były zaledwie trzy domy nią pokryte) i jeszcze więcej na okna-i przy bardzo dużym udziale pracy własnej. Również nie polecam nikomu tego projektu. Nieźle się jeszcze będę musiała nagimnastykować, żeby w środku jakoś to wyglądało bo u mnie rozmieszczenie pomieszczeń jest fatalne. Dla porównania znajomi budują fajny domek z dachem dwuspadowym to nie dość, że jest w środku przestronniej to w cenie mojego stanu surowego mieli stan surowy zamknięty (okna, drzwi, brama) oraz instalację CO i tynki wew.

Witam

MarMaj Twoj dom to nic innego jak najnowszy Projekt Niewielkiego " Nowy świat M127" W projekcie są narożne okna.

Planujesz drewnianą elewacje, dokładnie jak na wizualizacji "Nowego Świata" http://projekty.muratordom.pl/projekt_nowy-swiat,2412,0,0.htm

Także zbudowałaś nie Niewielkiego, ale M127. Ślicznie to u Ciebie wyszło. Zmieniłaś okna salonowe z dwóch wąskich na jeden duży Fix. my zostawilśmy te dwa okna.

Gratuluję, bo wyszło pięknie.

Ja tez buduję M127, ale z pojedyńczym garażem. To jest bardzo drogi dom w porównaniu do metrażu jaki oferuje..

Mam SSZ, ale bez drzwi i bramy garażowej.

Na stronie Muratora koszt SSO to 110 tys netto:) :) :) Nasz wyszedł 160tys plus 10 tys okna( jedno narożne)

Także te ich wyliczenia można wlożyć miedzy bajki :) Chyba chodzi o sprzedaż projektu, bo nie da się zbudować tego domu w tej cenie i nie wiem skąd te wyliczenia...:) :)

Sam dach to koszt 65tys ( przy oszczędnościach)

Gdybym miała wybierać jeszcze raz nigdy nie wybrałabym już tego projektu..

Także radzę każdemu kto planuję budowę o głębokie przemyślenie tego co się wybiera.

Teraz na 100% wybrałabym dach dwuspadowy, ale już za późno.

Pozdrawiam serdecznie

ZAGA1

Edytowane przez MarMaj

Witam.

Rzeczywiście podobny :), ale się na nim nie wzorowałam bo jakoś wcześniej nigdy nie widziałam tego projektu. Jeśli chodzi o okna narożne to wybraliśmy je, żeby trochę unowocześnić i odświeżyć Niewielkiego-tym bardziej, że wybraliśmy ten projekt, gdyż podobał nam się Niewielki, który został wybudowany w naszej okolicy parę lat temu. Ten fix, który mamy w salonie też powstał przypadkiem, gdyż mąż zmienił wymiary tego okna już przy ostatnim zatwierdzaniu adaptacji projektu u architekta nic mi na ten temat nie mówiąc :). Dom jest strasznie drogi w budowie i ja drugi raz też bym go nie budowało-pisałam o tym kilka postów wcześniej. Jeśli Cię to pocieszy to ja wydałam jeszcze więcej na stan surowy (ale tu cenę zrobiła płaska dachówka, która kiedy ją kupowałam była nowością i w mojej okolicy były zaledwie trzy domy nią pokryte) i jeszcze więcej na okna-i przy bardzo dużym udziale pracy własnej. Również nie polecam nikomu tego projektu. Nieźle się jeszcze będę musiała nagimnastykować, żeby w środku jakoś to wyglądało bo u mnie rozmieszczenie pomieszczeń jest fatalne. Dla porównania znajomi budują fajny domek z dachem dwuspadowym to nie dość, że jest w środku przestronniej to w cenie mojego stanu surowego mieli stan surowy zamknięty (okna, drzwi, brama) oraz instalację CO i tynki wew.

Dokładnie, tak jest jak napisałaś. U nas podobnie, znajomi równocześnie budują 120m2 z dachem dwuspadowym- jest śliczny i ma prosty układ. Już nawet nie wspomnę o poddaszu ile tam miejsca i jakie doświetlenie oknami bocznymi. Zaoszczędzili ładna sumkę na resztę prac. Nasz dach do 240m2. Dostałam na prywatne konto pytanie co myślę o tym projekcie:) Napisałam im co myślę, może dzięki temu wybiorą rozsądniej.

Decyzja muszą podjąć sami.

My praktycznie nie robiliśmy żadnych zmian z wyłączeniem okien, a ścianka kolankowa to ok.65 cm.

Masz śliczną dachówkę chyba Creaton Domino ? Pięknie to wygląda.

Ja już wiem, ze wygląd zewnętrzny domu to nie wszystko :) Chyba trzeba zbudować pierwszy dom, żeby sie o tym przekonać :):) MY szukaliśmy projektu z dwoma pokojami na poddaszu. Nie było łatwo znaleść, praktycznie nie było żadnego wyboru i wtedy o godz. 1 nad ranem znalazłam M127.

Moze po prostu jestem już zmęczona budową i stresem z tym związanym.

Może trzeba nabrać dystansu. Nie wiem, ale fakt jest taki, ze gdybym mogła to zbudowałabym wszystko od początku.

Pozdrawiam

Edytowane przez zaga1

My zmieniliśmy bardzo dużo. W środku trochę zamknęliśmy kuchnię-na poniższych zdjęciach widać przejście ma ono 1,3 szerokości-także w sumie kuchnię będzie widać z salonu jedynie gdy będzie ktoś siedział przy stole, poza tym zrobiliśmy wejście do kuchni z przedsionka. Powiększyliśmy salon kosztem łazienki na dole-jest ona teraz bardzo malutka-w sumie to ubikacja z prysznicem, do której wejdzie góra jedna osoba. Pozmienialiśmy na dole też wejścia do garażu, ale to mało istotne. Na górze były trzy pokoje i łazienka-łazienka bardzo mała, więc na etapie adaptacji projektu poprzesuwaliśmy co się tylko dało, żeby ją powiększyć, ale i tak byłoby trudno tam zmieścić wannę wolnostojącą (która mi się marzy), więc wymyśliliśmy, że dobudujemy w jednym pokoju ścianę tak, żeby na niej dało się umieścić umywalki (oczywiście odbyło się to kosztem metrażu), więc zostały nam na górze dwa pokoje, a z łazienki postanowiliśmy zrobić garderobę. Trochę się obawiam, że kiedyś jednak przyda się ten trzeci pokój na poddaszu i trzeba będzie kombinować jak zmienić łazienkę w pokój, a garderobę w łazienkę :( Mam jednak nadzieję, że jakoś fajnie uda się to wszystko zaaranżować i w sumie dom będzie pięknie wyglądał w środku. Wiem jedno-idealnego domu nie ma, ale ten który wybudowałam ma zbyt wiele wad :( I zdecydowanie wiem na obecnym etapie, że skosy to najgorsze co może być :) (w moim odczuciu oczywiście).2013-11-02 11.37.54.jpg2013-11-02 11.38.48.jpg2013-11-02 11.38.09.jpg

Dokładnie, tak jest jak napisałaś. U nas podobnie, znajomi równocześnie budują 120m2 z dachem dwuspadowym- jest śliczny i ma prosty układ. Już nawet nie wspomnę o poddaszu ile tam miejsca i jakie doświetlenie oknami bocznymi. Zaoszczędzili ładna sumkę na resztę prac. Nasz dach do 240m2. Dostałam na prywatne konto pytanie co myślę o tym projekcie:) Napisałam im co myślę, może dzięki temu wybiorą rozsądniej.

Decyzja muszą podjąć sami.

My praktycznie nie robiliśmy żadnych zmian z wyłączeniem okien, a ścianka kolankowa to ok.65 cm.

Masz śliczną dachówkę chyba Creaton Domino ? Pięknie to wygląda.

Ja już wiem, ze wygląd zewnętrzny domu to nie wszystko :) Chyba trzeba zbudować pierwszy dom, żeby sie o tym przekonać :):) MY szukaliśmy projektu z dwoma pokojami na poddaszu. Nie było łatwo znaleść, praktycznie nie było żadnego wyboru i wtedy o godz. 1 nad ranem znalazłam M127.

Moze po prostu jestem już zmęczona budową i stresem z tym związanym.

Może trzeba nabrać dystansu. Nie wiem, ale fakt jest taki, ze gdybym mogła to zbudowałabym wszystko od początku.

Pozdrawiam

zaga1 MarMaj Nie beczeć tylko budować :D

Koszty są zawsze większe niż planowane. I nie mam na myśli tylko kasy. Deprecha budowlana dopada każedego twardziela. Plan: wykończyć, zamieszkać i docenić to, co się udało zdziałać. Nie ma idealnych domów, zawsze może być śliczniejszy, praktyczniejszy i tańszy. Bo znajomi zrobili lepiej :D

To jest Wasze miejsce na ziemi. Tylko Wasze z wadami i zaletami. Skosy? Lubię je i nie mogę doczekać się uwalenia w wannie na poddaszu z oknem nad głową : ))

Witaj Zaga1 :) na naszym wątku o Niewielkim. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej a nie tylko gościnnie :)

Czytając Wasze powyższe wypowiedzi doszłam do wniosku, że osiągnęłam sukces ;), bo po pierwsze udało nam się zrealizować SSZ w kwocie 140 tys. - wariant M05aL ... (budowa rozpoczęta w 2009 roku), a po drugie jestem usatysfakcjonowana z naszych dotychczasowych poczynań. Co prawda zrobiłabym dzisiaj kilka zmian. Na pewno zrobiłabym większy salon kosztem WC na dole. Jednak, gdy podejmowaliśmy decyzję o rozkładzie pomieszczeń na dole - wtedy było idealnie. Dokładnie, miała mieszkać z nami moja Teściowa i dla Niej był pokój na dole i łazienka, jednak niestety nie dożyła, zmarła nagle 2 lata temu :(

Poddasze mimo skosów jest bardzo przytulne, dach faktycznie wyszedł najdrożej, tu się zgodzę w 100% ale za to ma urodę :)

MarMaj - jeśli chodzi o okna na poddaszu, to moim zdaniem dwa w zupełności wystarczą, jest bardzo jasno. Nie widzę potrzeby dokładania trzeciego. Bo coś mi świta, że w poprzednich wypowiedziach wspominałaś o tym.

A co się przyczyniło do sukcesu? :) Chyba to, że od początku mieliśmy określony ograniczony budżet na całą budowę. Zrobiliśmy dokładne rozeznanie, co ile może kosztować. Cała inwestycja była przez nas podzielona na etapy i wcześniej z góry założyliśmy ile możemy na dany etap przeznaczyć. Rękami i nogami zapieraliśmy się, żeby się w tym zmieścić. I udało się :) W sumie nic nas bardzo nie zaskoczyło jeżeli chodzi o koszty. W takim sensie, że już przy kopaniu przysłowiowej dziury :) wiedzieliśmy ile wydamy na wylewki, tynki, instalacje etc.

Co do ludzi (firm), to niestety bardzo ale to bardzo się zawiedliśmy. Nie sądziłam, że ludzie potrafią tak oczy mydlić, oszukiwać inwestora, który flaki sobie wypruwa, żeby jakoś zbudować ten swój własny wymarzony dom. A ja ludzi szanuje i ich pracę, każdy zawsze był u nas miło traktowany (kaweczka, ciasteczko, czasem nawet jakąś zupę się ugotowało) Ale niestety ludzie tą dobroć wykorzystują za bardzo ... cóż :( takie życie, zapomina się i żyje się dalej.

Na materiałach za bardzo nie oszczędzaliśmy. Natomiast na robociźnie już tak i to bardzo. Ile się dało robiliśmy sami. A prawda jest taka, że samemu zrobi się lepiej, bo firmy są bardzo niestaranne, przynajmniej te na jakie my trafialiśmy :( jak pisałam powyżej.

Dużo też dały negocjacje w hurtowniach. Naprawdę jak się człowiek wysili, to są skłonni bardzo dużo zejść z ceny. Np. Łazienki - płytki i armaturę kupowaliśmy w jednej hurtowni, dali nam gigantyczne rabaty. Nigdzie taniej nie znalazłam, nawet na allegro dla tych samych materiałów. Panele - w jednym sklepie przy tej samej ilości chcieli 6 tys. ale pochodziliśmy i w innym zapłaciliśmy 5 tys. Ale to tylko przykłady dla porównania. Dlatego Dziewczyny - negocjujcie, bo naprawdę można i są skłonni dawać rabat byle tylko sprzedać towar.

Tak więc Dziewczyny życzę powodzenia w dalszym budowaniu i samych trafnych decyzji już do końca - mimo to, że projekt teraz wydaje Wam się nietrafiony. To mam nadzieję, że za rok, dwa jednak powiecie, że nie jest tak źle :) Wiadomo, zawsze może być lepiej ale ....... trzeba się cieszyć z tego co się ma ;) i nie narzekać za bardzo, że ktoś ma lepiej (a może ten ktoś też nie jest zadowolony ze swojego wyboru i właśnie nam zazdrości, że my coś mamy czego on niema) - chyba zamotałam :D

zaga1 MarMaj Nie beczeć tylko budować :D

Koszty są zawsze większe niż planowane. I nie mam na myśli tylko kasy. Deprecha budowlana dopada każedego twardziela. Plan: wykończyć, zamieszkać i docenić to, co się udało zdziałać. Nie ma idealnych domów, zawsze może być śliczniejszy, praktyczniejszy i tańszy. Bo znajomi zrobili lepiej :D

To jest Wasze miejsce na ziemi. Tylko Wasze z wadami i zaletami. Skosy? Lubię je i nie mogę doczekać się uwalenia w wannie na poddaszu z oknem nad głową : ))

No ! popieram powyższe :D

Jak chcesz się "uwalić" w wannie na poddaszu, to przyjedź do mnie ;) Co prawda mam akurat okno nie nad głową ale nad nogami :p