Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MarMaj, dziękuję za pomoc. Pod linkiem znalazłam realizacje i aranżacje jadalni. Kiedy chcecie się wprowadzić ? My w przyszłym roku na jesień:) Zobaczymy czy się uda. Uważam, ze Twoje okna są przepiękne. Czy otwierają się czy masz fixa , a otwieralny tylko bok ?

Ja mam okno podzielone, choć bardzo chciałam w całości:) MOja wizja salonu to różne odcienie szarości ( podłoga i kuchnia), sciany w kuchni szary półmat, salon kremowy. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Może coś mi się jeszcze zmieni :)

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam,

Jeśli chodzi o przeprowadzkę to mi się to ciągle zmienia :) Zresztą podobnie z wystrojem :). Początkowo chciałam sprzedać mieszkanie i szybko się wprowadzić, ale wiązałoby się to z tym, że musielibyśmy do wielu prac, które obecnie robimy we własnym zakresie nająć ludzi, a to podrażałoby cały koszt budowy. Na chwilę obecną mieliśmy plany wprowadzić się dopiero wiosną 2015r. Chcieliśmy uniknąć wyprowadzki na jesień, gdyż wtedy nie nacieszymy się tarasem i kawką na nim pitą (a to jest główny dla mnie plus posiadania domu) i do tego dojdzie sezon grzewczy, który mocno nam da po kieszeni, która i tak po budowie jest pusta :) Jeśli chodzi o okna to mamy uchylno-rozwierne tylko te małe części przy oknach narożnych, a w salonie tylko drzwi balkonowe (bodajże 1m szerokie). Mamy wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i dlatego mamy prawie wszystkie okna fixy.

Edytowane przez MarMaj

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o wystrój chcę mieć minimalistycznie w bielach, szarościach, może trochę czarnego i turkusu, ale chcę, żeby było ciepło i przytulnie stąd "drewniana" podłoga. Kuchnię mam zaprojektowaną praktycznie taką jak ta czuszki, tzn. tylko dolna zabudowa i potrójny słupek z zabudowaną lodówką. Bardzo się ucieszyłam jak ją zobaczyłam bo to co miałam w projekcie ktoś zrobił na żywo i wiem, że będzie fajnie wyglądać. Na pewno będzie dużo jasnych barw, żeby przestrzeń wydawała się większa niż jest w rzeczywistości. A inspiracji mam mnóstwo-mój mąż mówi, że jestem uzależniona od oglądania dzienników budowy i zawsze się dziwi jak mówię, że nie wiem jak będzie wyglądać łazienka i co gdzie stać: Jak to nie wiesz?? Siedzisz oglądasz całymi popołudniami te aranżacje a nie wiesz gdzie co ma być ? :rolleyes: Edytowane przez MarMaj

Podrzucam w takim razie kolejny temat :) Czy ktoś wykonywał u siebie przydomową oczyszczalnię ścieków? Jeśli tak to jakiej firmy i jaki był jej koszt? Ja zdecyduję się chyba na EKOSYSTEMY, gdyż dają 30 lat gwarancji na zbiornik, ale może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie i się podzieli nimi?

Znalazłam na eplytki.pl Pulso w cenie 36zł :) na m2 Wow:) Normalna cena to 56zł lub 49,99 na Allegro .

Tylko sama nie wiem jak one będą wyglądać ? Czy nie będzie zbyt "zimno"

No nic sama sobie zadaję pytania :wiggle:

Najchętniej zobaczyłabym je u kogoś na podłodze i dopiero zdecydowała ...:rolleyes:

Pozdrówka

Zaga

Edytowane przez zaga1
oooo

Znalazłam na eplytki.pl Pulso w cenie 36zł :) na m2 Wow:) Normalna cena to 56zł lub 49,99 na Allegro .

Tylko sama nie wiem jak one będą wyglądać ? Czy nie będzie zbyt "zimno"

No nic sama sobie zadaję pytania :wiggle:

Najchętniej zobaczyłabym je u kogoś na podłodze i dopiero zdecydowała ...:rolleyes:

Pozdrówka

Zaga

A który kolor chcesz kupić?? Te Bianco wyglądają całkiem przyjemnie.:yes:

A zdjęcia wstawia się bardzo prosto. Przy pisaniu postu na samej górze jest menu i zaraz koło rysunku kadru filmowego jest taki obrazek z drzewkiem bodajże. Klikasz na niego i dalej pisze jak postępować. Ja chcę płytki wielkoformatowe o kształcie prostokątu, coś o wymiarach 90*45.

Edytowane przez MarMaj

Monika Dziękuję , chyba to było mi potrzebne bo miałam ( mam?) moment zwątpienia w całe to zamieszanie

Nie no spoko, budujemy sobie ciut dłużej więc mam takie stany obcykane :D

Padło pytanie o wełnę na poddaszu - my mamy 28 cm skalnej (nie pamiętam której) i trzy okna w każdym pokoju. W lato w największy skwar było ciepło, ale mi osobiście to nie przeszkadzało... bardziej martwi mnie zima i argumentacja, że zawalone śniegiem okna wymuszają ciągłe sztuczne światło... ale z drugiej strony ciemno robi się już o 16 więc... trza przetrwać : ))

Przestudiowałam wątek SzK (naszego Niewielkiego M05a), gapiłam się w Nowy Ś. (najmniejszy Niewielki)... Oprócz unowocześnionej elewacji i mega wypasionych okien, które wyglądają rewelacyjnie (mają sens na działce w Bieszczadach z widokiem do horyzontu) można sobie tylko parę ładnych groszy z potrtfela odliczyć... Faktycznie pani Cybulska-Marks z jednej strony odwaliła fajną robotę (po części zgapiając ten wątek) i zaproponowała odświeżoną, nowoczesną wersję projektu, ale równocześnie wprowadziła w błąd ludzi nie mających doświadczenia, których stać tylko na mały, w miarę tani dom. Sztuka iluzji, liczy się sprzedaż. Nie będę się wymądrzać, ale zbadanie możliwości i potrzeb, dobór projektu odpowiedniego do działki i stron świata... i trzymanie się tego z rozsądnym i bardzo uważnym zmienianiem projektu i planów w trakcie budowy to podstawa sukcesu.

P.S. Fajnie się czyta odkrywanie Ameryki w wątku SZK pt. czy podnieść ściankę kolankową i o ile... a jeżeli już, to czy wydłużać krokwie :D Łezka się w oku kręci :D

sarbela zaga1 Sylwiuś MarMaj

i inni podglądający...pokazujcie, piszcie...

Cholernie lubię ten wewuntek

:D

Edytowane przez Monika m&m

Witam :)

zaga - ja wklejam zdjęcia przez http://imageshack.us/ ale możliwości jest wiele :) chociażby ta, którą sugerowała MarMaj :) Koniecznie wklej zdjęcia, jestem bardzo ciekawa Twojego domu :) ...

Jeśli chodzi kryzys budowlany, to każdy to przechodzi, bez wyjątków. Budowa, to szkoła życia. Trzeba być po trochu "wszystkim" - projektantem, budowlańcem, księgowym, ekonomistą, handlowcem etc. a czasami nawet psychologiem - jednym słowem zgłębiać wiedzę z różnych dziedzin. A przy okazji, pomijając samą budowę jeszcze wiele się dzieje ... ktoś bliski umiera, narodziny dziecka, utrata pracy i wiele innych okoliczności.

My też wiele błędów popełniliśmy ale co zrobić jak sama napisałaś mleko się rozlało i nie ma co nad nim płakać ;) Czasem mam takie dni, że nic mi się u mnie nie podoba i najchętniej, to bym podpaliła tą budę i zaczęła jeszcze raz - już z tą wiedzą, którą mam teraz :D Ale to na chwilę, mija parę dni i znowu staję na nogi z nowymi pomysłami i planami co by tu jeszcze poprawić, zmienić :) Tak więc musimy iść do przodu i nie odpuszczać.

MarMaj - my jeszcze nie mamy urządzonego poddasza. Mieszkamy tylko na dole :) Poddasze jest już wykończone, w takim sensie, że nie ma syfu ... są panele, ale ściany tylko zagruntowane mleczkiem. Łazienka zrobiona, schody też. Reszta czyli meble, czeka na później ... może w przyszłym roku zaczniemy działać u góry. I nie mogę się doczekać urządzania poddasza. Straaaaaaaasznie mi się tam podoba :) Jest takie przytulne, o wiele bardziej niż dół domu. Mamy trzy pokoje u góry - jeden, ten nad salonem jest otwarty i tam będzie drugi salon albo jak kto woli pokój do oglądania TV z porządnym narożnikiem, takim na którym można się wieczorem "rozwalić", bo na taki "wypasiony" komplet na dole miejsca nie ma . W tym pokoju planuje ścianę z imitacją cegły. Cegła we wnętrzach zawsze mi się podobała i nigdy mi się nie znudzi.

Pokój drugi ten nad tarasem, będzie dla Synka. Trzeci pokój nad garażem, to nasza docelowa sypialnia. W każdym pokoju są po dwa okna. Ja niestety nic przez nie nie widzę :( Też jestem krasnalowatych rozmiarów. Nie wiem jak to się stało, że dokładnie nie dopilnowaliśmy tego. Ale już teraz sobie to tak tłumaczę, że to są przecież okna dachowe :D Tak więc widzę tylko niebo. Dodatkowo mamy doświetloną klatkę schodową dwoma oknami - i to był też dobry pomysł. W łazience u góry też okno - jak dla mnie konieczność i dziwię się, że w projekcie M05a okna tego nie ma.

Zdjęcia wkleję Ci na pewno w przyszłym tygodniu razem z ostatnio zakupionymi krzesłami, bo jeszcze stoją na poddaszu i czekają na stół :)

Chcieliśmy robić oczyszczalnię i nawet staraliśmy się o dotację bardzo długo. Dostaliśmy ją ale jak przyszło co do czego i wyliczyli nam koszty, to sobie darowaliśmy. Wstępnie miało być około 6 tys. ale potem się okazało, że na nasze warunki, chyba chodziło o to, że jest glina - trzeba robić jakieś dodatkowe studzienki czy coś ... i zrobiło się nagle 12 tys, bo dodatkowo przez ten cały czas jak staraliśmy się o tą dotację wygasła nam ważność mapek i musielibyśmy na nowo je wyrabiać i znowu ponosić te same koszty. Wkurzona byłam, że nawet wole myślami do tego nie wracać. Zrobiliśmy szambo trzykomorowe. W ciągu najbliższych 10 lat są perspektywy na kanalizację więc się podłączymy.

Edytowane przez sylwiap-w29

Monika, Sarbela - co robicie aktualnie na Waszych budowach? Sezon zamknięty, czy dalej coś się dzieje?

My dzisiaj poprawialiśmy taras, bo po zeszłej zimie w jednym miejscu nam upadło ale to było do przewidzenia przy płytach tarasowych. Mam nadzieję, ze teraz już będzie ok :) Sezon ogrodowy zakończony. Wszystko co miałam w planach na ten rok zrobione :) Nasadzenia zabezpieczane przed mrozami :) Musze jeszcze w najbliższych dniach schować do garażu moje oleandry, kuflika i srebrny calocephalus browni (ten którego wsadziłam do gruntu w niewiedzy, że nie zniesie mrozów)

Sylwiap-w29 z tym poddaszem to ciekawa sprawa, bo widzieliśmy kilka Niewielkich i w żadnym nie było wykończonego poddasza :) Każdy mieszkał na dole, ba tylko w jednym z nich były zrobione schody i panele na górze, ale byliśmy tam w nocy i w sumie niewiele było widać. Niewielkie, które oglądaliśmy wydawały nam się bardzo duże w środku, a nasz dom wydaje nam się taki malutki. Może to kwestia tego, że jest na razie taki surowy i jak urządzimy to wyda nam się większy (oby:)). Pamiętam też jak pytaliśmy o koszty budowy to każda z osób powiedziała nam inna kwotę, a najbardziej skrajne różniły się o 200 tyś. (domy były wykończone mniej więcej w tym samym stopniu-jedynie dół). Nasz salon jest powiększony kosztem łazienki, więc będzie miał koło 32 m2-mam nadzieję, że zmieszczę tam wygodny wypoczynek. Mam podciągnięte kable w trzy różne miejsca jeśli chodzi o podłączenie telewizji, ale rozważam opcję salonu bez telewizji -wtedy ustawiłabym wypoczynek po ścianie i było by przynajmniej przestronnie. Edytowane przez MarMaj

Monika, Sarbela - co robicie aktualnie na Waszych budowach? Sezon zamknięty, czy dalej coś się dzieje?

Coś się dzieje : )) Kotłownia wypłytkowana, czekamy na gaz... Robimy casting na Panów od wykończenia płota. Marzy mi się zamieszkanie i dłubanie w ogródku... Mam dość bloku, kawalerki i porannego wyścigu do łazienki... Cztery sztuki zgromadzone na 33 metrach, to nie jest dobry pomysł. Jeszcze chwilka...

Nasz salon w Niewielkim ma 25 metrów. Nie rozumiem potrzeby posiadania 40 metrowych pomieszczeń... no chyba, że ma się czwórkę małych dzieci na stanie... to wtedy tak... Potem dzieci dorastają i mają w du siedzenie ze starymi w pokoju :D

My na 100% wykończymy całość. Nie piszę się na wprowadzanie w prowizorkę. Never nigdy. Wolę się przemęczyć pół roku dłużej.

Edytowane przez Monika m&m

Witam, dawno się nie odzywałam a trochę u nas się zmieniło. Tynki wewnętrzne zrobione, ogrzewanie podłogowe i wylewki również. Jeśli mi się uda to jutro zrobię kilka zdjęć wewnątrz. Teraz jesteśmy w trakcie docieplenia zewnętrznego i rozmawiamy z ekipą, która wykona nam poddasze.

Zrobiłam podsumowanie kosztów i przedstawiają się następująco:

Fundamenty wraz z zkupem projektu, wytyczeniem budynku i kierownikiem budowy : 30 719 zł

Materiały na budowę do stanu surowego otwartego w tym więzba dachowa: 87 339 zł

Ekipa budowlana robocizna: 28 000zł

Dach materiały (bez więzby): 24 797zł

Okna dachowe: 12 681 zł

Dach robocizna: 8 500 zł

Elektryk podłączenie do budynku: 2 100 zł

Elektryka materiały: 5 870 zł

Elektryk robocizna: 4 300 zł

Alarm : 2 910 zł

Okna i drzwi zewnętrzne parter: 26 880 zł

Tynki wewnętrzne: 19 000 zł

Hydraulika materiały: 14 227 zł

Hydraulik robocizna: 4 200 zł

Ogrodzenie : 10 456 zł

Ogrzewanie podłogowe materiały: 1 200 zł

Ogrzewanie podłogowe robocizna: 660 zł

Łącznie wydaliśmy 279 000 zł.

Przed nami jeszcze z takich najważniejszych to: poddasze, zakup pieca i grzejników. A potem to już tylko wykończeniówka:)

Witam, dawno się nie odzywałam a trochę u nas się zmieniło. Tynki wewnętrzne zrobione, ogrzewanie podłogowe i wylewki również. Jeśli mi się uda to jutro zrobię kilka zdjęć wewnątrz. Teraz jesteśmy w trakcie docieplenia zewnętrznego i rozmawiamy z ekipą, która wykona nam poddasze.

Zrobiłam podsumowanie kosztów i przedstawiają się następująco:

Fundamenty wraz z zkupem projektu, wytyczeniem budynku i kierownikiem budowy : 30 719 zł

Materiały na budowę do stanu surowego otwartego w tym więzba dachowa: 87 339 zł

Ekipa budowlana robocizna: 28 000zł

Dach materiały (bez więzby): 24 797zł

Okna dachowe: 12 681 zł

Dach robocizna: 8 500 zł

Elektryk podłączenie do budynku: 2 100 zł

Elektryka materiały: 5 870 zł

Elektryk robocizna: 4 300 zł

Alarm : 2 910 zł

Okna i drzwi zewnętrzne parter: 26 880 zł

Tynki wewnętrzne: 19 000 zł

Hydraulika materiały: 14 227 zł

Hydraulik robocizna: 4 200 zł

Ogrodzenie : 10 456 zł

Ogrzewanie podłogowe materiały: 1 200 zł

Ogrzewanie podłogowe robocizna: 660 zł

Łącznie wydaliśmy 279 000 zł.

Przed nami jeszcze z takich najważniejszych to: poddasze, zakup pieca i grzejników. A potem to już tylko wykończeniówka:)

Podziwiam tych, którzy liczą tak skrupulatnie koszty budowy. Ja od momentu kiedy przekroczyliśmy 200 tyś. nic nie liczę bo te kwoty mnie przerażają. Kiedy zaczynałam wydawało mi się, że 300 tyś. to wystarczająca kwota, żeby zrobić wszystko co najważniejsze (łącznie z meblami kuchennymi, całkowicie wykończonymi łazienkami, lecz bez mebli do salonu)-jakaż byłam naiwna. :bash:

W podsumowaniu nie ma wymienionych kosztów wylewek, a ja akurat teraz się do nich szykuję-jeśli pogoda mi na to pozwoli. Czy podzielisz się ile Cię one kosztowały? Ocieplenie zewnętrznego nie masz jeszcze zrobionego?

Edytowane przez MarMaj

Witam wszystkich dawno nie zaglądałem do tematu i widzę że zrobił sie bardzo aktywny.

Ktoś pytał o ogrzewanie podłogowe i położenie na to paneli ja mam tak zrobione.Trzeba pamietać tylko żeby za izolacje użyć tylko tektury falistej i folii w innym przypadku będzie izolowac ciepło i podłogówka nie będzie dobrze działać.

Witam wszystkich dawno nie zaglądałem do tematu i widzę że zrobił sie bardzo aktywny.

Ktoś pytał o ogrzewanie podłogowe i położenie na to paneli ja mam tak zrobione.Trzeba pamietać tylko żeby za izolacje użyć tylko tektury falistej i folii w innym przypadku będzie izolowac ciepło i podłogówka nie będzie dobrze działać.

Masz może jakieś zdjęcia wewnątrz? Mało na forum jest zdjęć już wykończonych Niewielkich, a chętnie bym jakieś zobaczyła-zawsze można się czymś zainspirować, na coś zwrócić uwagę-i nie chodzi mi bynajmniej o meble czy czyjś gust w wykończeniu wnętrz.

Podziwiam tych, którzy liczą tak skrupulatnie koszty budowy. Ja od momentu kiedy przekroczyliśmy 200 tyś. nic nie liczę bo te kwoty mnie przerażają. Kiedy zaczynałam wydawało mi się, że 300 tyś. to wystarczająca kwota, żeby zrobić wszystko co najważniejsze (łącznie z meblami kuchennymi, całkowicie wykończonymi łazienkami, lecz bez mebli do salonu)-jakaż byłam naiwna. :bash:

W podsumowaniu nie ma wymienionych kosztów wylewek, a ja akurat teraz się do nich szykuję-jeśli pogoda mi na to pozwoli. Czy podzielisz się ile Cię one kosztowały? Ocieplenie zewnętrznego nie masz jeszcze zrobionego?

MarMaj wylewki mam jeszcze nie rozliczone. Wyszło nam 250 m2, koszt robocizny to 2 750 zł, nie mam wyliczonych materiałów bo w hurtowni płacimy zawsze po realizacji bo czasami coś tam zwracamy jak zostanie za dużo materiału. Ocieplenie również nie jest ujęte bo jeszcze go nie skończyliśmy.

MarMaj wylewki mam jeszcze nie rozliczone. Wyszło nam 250 m2, koszt robocizny to 2 750 zł, nie mam wyliczonych materiałów bo w hurtowni płacimy zawsze po realizacji bo czasami coś tam zwracamy jak zostanie za dużo materiału. Ocieplenie również nie jest ujęte bo jeszcze go nie skończyliśmy.

To strasznie dużo wyszło, bo wg naszych obliczeń to jakieś 167 m2 będzie wylewek, z tym, że jest to bez garażu bo tam mamy już zrobione wylewki. Mamy też zrobione za ściankami przykolankowmi więc może stąd ta różnica.