Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sarbela - cieszę się, że moje zdjęcia pomogły Ci w podjęciu decyzji :) Z tym otwarciem pokoju u góry, to od początku miałam taką wizję ale właśnie Mąż nie był przekonany, w końcu jednak mi uległ ;) I fajnie, bo zrobił się taki jeden przestrzenny pokój a skoro ma być rekreacyjny, a nie służyć jako sypialnia, to po co mi go zamykać? Poza tym, wydaje mi się, że w razie czego, jeśli będzie potrzebne to pomieszczenia jako sypialnia (w co wątpię), to łatwiej dobudować ściankę i wstawić drzwi, niż burzyć :)

To nieszczęsne okno w łazience :) - pomieszkacie, zobaczycie, na pewno da się żyć bez okna i jest to do zaakceptowania, przyzwyczajenia się :)

okno na klatce schodowej - świetna decyzja! będzie jaśniej a nie ciemny tunel :)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślałam o tej ścianie, która oddziela salon od łazienki.

tak siedzę, patrzę na moje ściany i kombinuje jak to może wyglądać u Ciebie po przesunięciu ścianki ... czyli u Was salon kończy się gdzieś na przeciwko klatki schodowej tak? a gdzie macie w planach zrobić kominek, bo na zdjęciach które ostatnio wstawiłaś nie mogę się doszukać tej strony salonu.

tak siedzę, patrzę na moje ściany i kombinuje jak to może wyglądać u Ciebie po przesunięciu ścianki ... czyli u Was salon kończy się gdzieś na przeciwko klatki schodowej tak? a gdzie macie w planach zrobić kominek, bo na zdjęciach które ostatnio wstawiłaś nie mogę się doszukać tej strony salonu.

Zdjęcia mam mało reprezentacyjne, gdyż ciągle się coś dzieje na budowie i dlatego nie wstawiałam wszystkich, ale proszę jest i takie, na którym widać tę stronę.2013-11-02 11.37.50.jpg

Zdjęcia mam mało reprezentacyjne, gdyż ciągle się coś dzieje na budowie i dlatego nie wstawiałam wszystkich, ale proszę jest i takie, na którym widać tę stronę.[ATTACH=CONFIG]224787[/ATTACH]

to musisz następnym razem jeszcze bardziej salon "obstrykać", bo nie widzę gdzie chcecie kominek :p ... ale u Ciebie fajnie, jest więcej miejsca ... u mnie ta ściana jest gdzieś o 1 m bliżej ... z tego co pamiętam, to Duma też przesunęła ścianę ( chyba nawet jeszcze bardziej) i elegancko to wyglądało, miejsca było sporo i kanapa była ustawiona tyłem do kuchni

zaga - co tak oklapnęłaś :) ??? chyba nam nie uciekniesz z wątku ;)

Hej

Nie nie uciekam z watku, ale na ten rok juz skonczylismy przygodę z budowaniem. Brama garazowa zabita deskami, wstawione tymczasowe drzwi.

Teraz mamy czas na przemyslenie co dalej, jak rozmiescic instalacje itd.

Nie mam zdjec, telefon mam do bani, a akumulatorki do ladwarki cyfrówki sie zepsuły i nie ma kto kupic.

Nie mam co zaoferowac, co pokazac. W każdym razie obrys domu wyglada jak projekt Szcześliwa Kraina, nie ma prostej sciany od strony "jadalni", jest uskok w ktorym mamy dwa wąskie i dlugie nieotwieralne okna. Polecam takie rozwiązanie, salon jest swietnie doświetlony naturalnytm południowym światłem. Pomiedzy tymi fixami bedzie stał stól.

W najnowszym Muratorze jest świetna aranżacja bardzo nowoczesnego domu z szarografitową gresową podłogą. Wyglada to fantastycznie, moze nawet lepiej niz Bianco Pulso, ale cena jest zbyt wysoka jak dla mnie. MOze znajdę cos tanszego w tym odcieniu :) Nie wiem podloga jasna czy ciemna:D:D:D

Mam pytanie do osoób, ktore nie maja drzwi do wiatrołapu? Jak takie rozwiązanie się sprawdza zimą? Brak takiego bufora zimą powoduje wlot zimnego powietrza do salonu. Marzy mi się otwarty wiatrołap, ale juz sama nie wiem ...

Ogladam też namietnie Domo i podpatruję jak mozna fajnie zaprojektowac mala przestrzen by wygladała na większą. Nie lubię zagracenia, zbyt duzej ilosci bibelotów. Chcialbym sciany i podlogi w jednolitych kolorach, podobnie meble, tak bym mogla jednym dodatkiem zmienic przestrzen. Nie odpoczywam w miejscu gdzie jest chaos. Tak mamy w smoim obecnym mieszkaniu. Mnostwo wszytskigo, pozapychane szafy, jak poukladam to nic juz nie moge znalesc. Brak szaf do poupychania ubran czy drobnych przedmiotów. Jestem ciagle zmeczona tym nadmiarem. Marzą mi sie prawie puste przestrzenie :rolleyes:

Chyba zrezygnujemy z kominka( z żalem), przemawiaja za tym różne wzgledy. Zabierze sporo miejsca na scianie, zmniejszy i tak już maly salonik.

W naszym projekcie na tej samej scianie jest komin jakby na zewnatrz sciany, jest ogromny 140cm dlugi i 45 szeroki, zaraz obok kominek i zostaje wneka ok 120 cm , zbyt malo na telewizor. Praktycznie innej sciany nie ma w salonie, tak by wygodnie postawic kanapę i przed nia telewizor.

Odzucam postawienie kanapy tylem do wejscia, bo zmniejszy to optycznie przestrzen i ogólnie nie pasuje mi takie ustawienie.

Z tymi problemami wnetrzarskimi wybiegam dosc daleko w przyszlośc:), bo mamy wszytsko na surowo i nie wiadomo no co starczy, byc moze bedzie trzeba przeprosic stare blokowe mebelki i sie z nimi przeprowadzic a wtedy nie bede myslala, czy stara, zuzyta kanapa bedzie przodem czy tylem do wejscia :rolleyes:

Sylwia kiedys jednak bedę chciala zebrac się i wstawic jakies zdjecie. Zapomnialam dodac, ze wysokosc naszej scianki kolankowej na poddaszu to 70 cm, w projekcie jest 45cm. Podniesliśmy ja niechcąco, nasz majster zrobił wyższy wieniec pod murłatę, wynika z tego, ze mamy te scianke wyzszą o jeden pustak max ( 25cm). Nie wydłużaliśmy krokwi i wyglada mega zgrabnie i w sam raz., Moja mama stwierdziła, ze ten domek wyglada jak " cukiereczek", wg mnie dośc drogi cukiereczek. Czytam wszystko ale jestescie na innym etepie prac, stad nie zawsze jestem w temacie.

Pozdrówka

Edytowane przez zaga1
pp

Mam pytanie do osoób, ktore nie maja drzwi do wiatrołapu? Jak takie rozwiązanie się sprawdza zimą? Brak takiego bufora zimą powoduje wlot zimnego powietrza do salonu. Marzy mi się otwarty wiatrołap, ale juz sama nie wiem ...

Nie widzę problemu. W ten sposób optycznie powiększysz mały salon. Sama nawet przez chwilę myślałam o takim rozwiązaniu ale już miałam wstawione drzwi zewnętrzne z szybkami przez które widać do środka i pozamiatane :). Wystarczy dobrze ogrzać to pomieszczenie zagęszczając np. podłogówkę - u mnie we wiatrołapie jest bardzo ciepło. Otwieranie drzwi - odbywa się to przez chwilę a lekkie przewietrzenie zimą wnętrza domu i wpuszczenie świeżego powietrza, to samo dobro :) Zresztą mamy tyle okien w salonie i jakoś nie marzniemy :)

Nie lubię zagracenia, zbyt duzej ilosci bibelotów. Chcialbym sciany i podlogi w jednolitych kolorach, podobnie meble, tak bym mogla jednym dodatkiem zmienic przestrzen. Nie odpoczywam w miejscu gdzie jest chaos.

tak jak ja i mam nadzieję, że uda mi się nie zagracić ;)

Odzucam postawienie kanapy tylem do wejscia, bo zmniejszy to optycznie przestrzen i ogólnie nie pasuje mi takie ustawienie.

zgadzam się, to rozwiązanie do większych salonów

Zaga wszyscy mamy ten sam problem z ustawieniem wypoczynku w salonie. I wydaje mi się, że problem leży nie w tym, że jest on za mały-on jest po prostu nieustawny i gdy nie chcemy postawić kanapy na środku żeby nie zagracić to nie mamy możliwości powieszenia telewizora w dogodnym do oglądania miejscu i w moim przypadku nawet rezygnacja z kominka i powiększenie salonu nic nie dały. Ale jak napisałaś do czasu urządzania wnętrz mamy jeszcze sporo czasu, więc nie ma co marudzić.

W związku z tym, że wszystko wskazuje na to, iż od 2014r. nie będzie można skorzystać już z rozliczenia różnicy VAT na materiały budowlane pojechaliśmy z mężem na "maraton" po sklepach budowlanych-chcemy kupić trochę rzeczy naprzód, żeby choć trochę pieniędzy odzyskać. Niestety płytek gresowych, które miałam "upatrzone" w jednym ze sklepów już nie ma-a nie spisałam nazwy-bo zawsze kiedy byłam w tym sklepie te płytki były i leżały w tym samym miejscu, a że do wykończeniówki jeszcze miałam sporo czasu to myślałam, że może jeszcze mi się zmieni i nie interesowałam się z jakiej są firmy. Paneli, które już prawie na 100% będziemy mieć w całym domu również nie było. Jedyne co dobrego wynikło z tego naszego wyjazdu to to, że wybraliśmy pstryczki. Początkowo byłam zdecydowana na VIKO KARRE ale po przeczytaniu niekorzystnej opinii w dzienniku formuowej Mooreli musiałam wybrać co innego.

Edytowane przez MarMaj

Zaga wszyscy mamy ten sam problem z ustawieniem wypoczynku w salonie. I wydaje mi się, że problem leży nie w tym, że jest on za mały-on jest po prostu nieustawny i gdy nie chcemy postawić kanapy na środku żeby nie zagracić to nie mamy możliwości powieszenia telewizora w dogodnym do oglądania miejscu i w moim przypadku nawet rezygnacja z kominka i powiększenie salonu nic nie dały. Ale jak napisałaś do czasu urządzania wnętrz mamy jeszcze sporo czasu, więc nie ma co marudzić.

W związku z tym, że wszystko wskazuje na to, iż od 2014r. nie będzie można skorzystać już z rozliczenia różnicy VAT na materiały budowlane pojechaliśmy z mężem na "maraton" po sklepach budowlanych-chcemy kupić trochę rzeczy naprzód, żeby choć trochę pieniędzy odzyskać. Niestety płytek gresowych, które miałam "upatrzone" w jednym ze sklepów już nie ma-a nie spisałam nazwy-bo zawsze kiedy byłam w tym sklepie te płytki były i leżały w tym samym miejscu, a że do wykończeniówki jeszcze miałam sporo czasu to myślałam, że może jeszcze mi się zmieni i nie interesowałam się z jakiej są firmy. Paneli, które już prawie na 100% będziemy mieć w całym domu również nie było. Jedyne co dobrego wynikło z tego naszego wyjazdu to to, że wybraliśmy pstryczki. Początkowo byłam zdecydowana na VIKO KARRE ale po przeczytaniu niekorzystnej opinii w dzienniku formuowej Mooreli musiałam wybrać co innego.

MarMaj, u mnie wlasnie rezygnacja z kominka rozwiążę problem, bo wtedy w tym miejscu powiesimy telewizor, kanapę postawie po przeciwnej stronie, będzie bokiem do wejścia. To nie jest układ idealny, bo będzie stała tyłem do stołu co już mnie wścieka. U nas cala prawa, południowa strona w oknach i d.... , nijak nie mam tego wszystkiego poustawiać. Gdybym chciała ustawić kanapę normalnie, przy ścianie, wtedy telewizor musiałby

wisieć w kuchni :D:D:D, albo na ściance

Z tymi zakupami masz racje. Ja się boje tego etapu prac, bo często mi się zmienia. Raz podoba mi się to innym razem co innego...

Raz chcę grafitowe jasne innym ciemne te nieszczęsne płytki, raz z fakturą raz bez. Może i jestem niezdecydowana, ale mam świadomość , że jak juz wszystko poprzyklejamy to będę chodzić i patrzeć na nie przez najbliższe 10lat. A jak mi coś nie pasuje to jestem nieszczęśliwa :):):), i wyrzucam sobie, ze mogłam wybrać lepiej( tak jak z projektem). Jak nie mogę sobie poukładać salonu to pocieszam się, że " pomyślę o tym jutro". Chciałabym zeby ta przestrzeń była zupełnie inna niz w której obecnie mieszkamy. Dlatego będę się długo zastanawiać....:):)

Pozdrówka

( zbyt szybko poszedł post) na ściance zamykającej kuchnie, a to bez sensu

To mnie pocieszyłaś :). Ja właśnie tak bez sensu chcę zrobić :) U mnie innej możliwości nie ma, a nie chcę wypoczynku na środku. A co do płytek to z mojego doświadczenia najlepiej jasne i matowe.

Edytowane przez MarMaj

MarMaj może hurtownie uzupełnią braki i kupisz w grudniu ?? A jakie kolor płytek i paneli ?

No co TY, moze to będzie dobrze u Ciebie wyglądać. :)Masz duży salon , ja mam 26m2 i u mnie to niewykonalne, bo ja przy tej ściance stawiam stól, zrobiłam takie miejsce jadalniane.

Mam przedłużoną tylko tę jedna sciankę, od strony okna, ta druga, od strony wiatrołapu jest ciut skrócona.

W dużym salonie ( 30m2) możesz pozwolić sobie na więcej. Masz piękny dom i salon. Poradzisz sobie :)

Ja niestety jestem ciągle niezadowolona z tego wyboru i zazdroszczę osobom, które teraz zastanawiają się nad domkiem swoich marzeń i maja czystą kartę.

Ok, wiem wiem... nie beczeć

Edytowane przez zaga1
oo

Moze czyta posty ktoś, kto buduje M127 ? Chciałabym jeszcze wiecej opinii w temacie otwartego wiatrołapu ( Sylwia- dziękuję )

W najnowszym M . ( zakupiłam wczoraj po kościele:) jest opisany z foto relacją sliczny domek dwuspadowym dachem , piękny ustawny salon, jadalnia i super otwarty wiatrołap. Nie pamiętam jak się nazywał.

ok, ok, ok nie beczeć ..........:mad:

Edytowane przez zaga1
o