Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :)

Aktualizacja stanu: na poddaszu mamy już wszystkie ścianki działowe, kanaliza wg znawców ok.

Zimy ma nie być do połowy stycznia więc ciągniemy budowę. Będziemy wylewać podbeton, musimy poprawić partactwo ekipy od fundamentów i dodatkowo wykaraskać się z wysokości parteru (28 cm na podłogówkę to za dużo). Na to co mamy we wnętrzu kładziemy czarną folię, 9 cm betonu, potem już normalnie styropian 8 plus 5 i wylewki.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie w Nowym Roku,

życząc wszystkim najlepszego wklejamy ostatnie zdjęcia z naszego M05al .Obecnie jesteśmy na etapie wykańczania poddasza,elewację zostawiamy na wiosnę .Ubiegły rok zamknęliśmy fakturowo zakupując grzejniki Purmo wraz z piecem i akcesoriami Vaillant 246 -5-5 oraz panelami Kronopol Dublin w ilości 180 m2 (ilość po zmierzeniu podłóg nas powaliła...) .

ps.

Jurekj23 - śliczna willa się klaruje na zdjęciach !!!!!!!!!!!!!!!!

WKLEJ1.jpg

WKLEJ2.jpg

WKLEJ3.jpg

WKLEJ4.jpg

WKLEJ5.jpg

Edytowane przez noka2

Witajcie w Nowym Roku,

życząc wszystkim najlepszego wklejamy ostatnie zdjęcia z naszego M05al .Obecnie jesteśmy na etapie wykańczania poddasza,elewację zostawiamy na wiosnę .Ubiegły rok zamknęliśmy fakturowo zakupując grzejniki Purmo wraz z piecem i akcesoriami Vaillant 246 -5-5 oraz panelami Kronopol Dublin w ilości 180 m2 (ilość po zmierzeniu podłóg nas powaliła...) .

ps.

Jurekj23 - śliczna willa się klaruje na zdjęciach !!!!!!!!!!!!!!!!

Nie było nas u Was trzy tygodnie a tu zmiany, zmiany, zmiany...

A jeśli chodzi o willę- no cóż, czerpiemy z najlepszych wzorców:)

Pozdrowienia dla wszystkich Niewielkich w 2014 roku

[ATTACH=CONFIG]232899[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232898[/ATTACH]Witam Niewielkich w nowym roku.A oto lista zakupów z ostatniego tygodnia roku:

kominek-wkład z płaszczem wodnym 19kW PL-190 Standard/UZ +szyba pyrolit. LECHMA,

piec vailant ecoTEC Pro 226/3-3 (0010010390)+wymiennik Quattro W-E100.74 A (19326)+czujnik temperatury c.w.u. (306257).Czy ktoś ma,używa?-jeśli tak to proszę o opinie.[ATTACH=CONFIG]232898[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232899[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232899[/ATTACH]

drzwi zewnętrzne tylne londyn loxa,

drzwi wew.sosnowe radex normandia

grzejniki aluminiowe 500 Gavia,

ceramika łazienkowa,baterie,zlew,listwy podłogowe.

No i na koniec wisienka na torcie-projekt poglądowy naszej kuchni :)

Edytowane przez H&M

H&M super projekt, lodówka zabudowana po lewej obok piekarnika? Nie wiem na jakiej wysokości od blatu będzie u Was okno, ale tak na wszelki wypadek zapytam czy wylewka od zlewozmywaka nie będzie przeszkadzała w otwieraniu okna? Ja z tego powodu muszę zlewozmywak umieścić tak aby wylewka znalazła się pomiędzy oknami.

Próbuję tchnąć trochę życia w to forum. Nie wklejam kolejnych zdjęć, bo od miesiąca fizycznie nic się nie dzieje (utknęliśmy ze stanem surowym). Ustawiamy tylko kolejne prace (na razie tylko prowizorycznie bo prądu jak nie było tak nie ma- po 23 stycznia PGE ma mieć dla nas jakieś dobre informacje). Dzisiaj tynki wewnętrzne wyceniane na 30 zł za m2 razem z materiałem na gotowo). No i wycena tynków na zewnątrz (z ociepleniem 20 cm i tynkiem silikonowych) wychodzi 120 zł za m2 (robocizna i materiał). Co szanowne forum o tych cenach myśli? I czy to dobry pomysł żeby kupować robociznę z materiałem?

Dzisiaj tynki wewnętrzne wyceniane na 30 zł za m2 razem z materiałem na gotowo). No i wycena tynków na zewnątrz (z ociepleniem 20 cm i tynkiem silikonowych) wychodzi 120 zł za m2 (robocizna i materiał). Co szanowne forum o tych cenach myśli? I czy to dobry pomysł żeby kupować robociznę z materiałem?

Jeśli masz wpływ na rodzaj materiału i zaufanie do wykonawcy to czemu nie. Zwłaszcza teraz jak nie można odzyskać zwrotu Vat za materiały.

Co do ceny za ocieplenie: my za robotę płaciliśmy 32 zł/m2 bez tynku tj. styropian, siatka, pomalowanie gruntem. Przeliczyłam na szybko koszty materiałów. Wyszło mi z materiałami 70 zł/m2. Styropian był grafitowy 15 cm.

Nie wiem ile może kosztować położenie samego tynku ale zakładając 15 zł za m2 roboty to razem z kosztem zakupu tynku silikonowego wyszło mi 103zl/za m2. To tak na szybko :)

A dodam jeszcze, że podobno na naszym terenie ceny wygórowane i na robotę, i na materiały. Tynki wewnętrzne jeszcze przed nami, tu się nie wypowiem.

Próbuję tchnąć trochę życia w to forum. Nie wklejam kolejnych zdjęć, bo od miesiąca fizycznie nic się nie dzieje (utknęliśmy ze stanem surowym). Ustawiamy tylko kolejne prace (na razie tylko prowizorycznie bo prądu jak nie było tak nie ma- po 23 stycznia PGE ma mieć dla nas jakieś dobre informacje). Dzisiaj tynki wewnętrzne wyceniane na 30 zł za m2 razem z materiałem na gotowo). No i wycena tynków na zewnątrz (z ociepleniem 20 cm i tynkiem silikonowych) wychodzi 120 zł za m2 (robocizna i materiał). Co szanowne forum o tych cenach myśli? I czy to dobry pomysł żeby kupować robociznę z materiałem?

Cena 30 złza metr-w porównaniu do naszych stawek-drogo.Pytanie jeszcze za jaki rodzaj tynku ta cena.My płaciliśmy chyba ok 12 zł/metr.

Co do zewnatrz-jak juz wspominalam wczesniej na forum mamy mur trójwarstwowy,wiecw tymtemacie nie doradze.garaz.jpg

Wrzucam dziś zdjęcie garażu.Zdecydowaliśmy sie na płytki-najtansze oczywiscie.Zmoich obserwacji wyikaze najtanszy gres tech.jest w bricomanie.Niestety nie impregnowany.

Co do lodówki obok piekarnika-mam wympraktykowane to rozwiazanie.Sprawdza się strat energii nie ma,Pozatym w mojej koncepcji kuchni iaczej sie nie da :)

Wylewkę zlewu bede miala albo specjalna podokienna (niedawno dowiedzialam sie ze jest cos takiego!),albo nie-i wtedy tak ustawie zlewzeby szlo okno otwierac do polowy (w zasadzie to rozwiazenie jest mi potrzebne tylko do umycia okna,na codzien bede je tylko uchylac).

Hejka :)

Ja tak na szybko, bo coś ostatnio nie mam weny do pisania :(

Jurek - ciutek drogawo te tynki i wewnętrzne i zewnętrzne, spróbuj może jeszcze poszukać albo negocjacje :)

Sarbela - cieszę się, że z kanalizą jednak wszystko w porządku :) a tego co Ci piękną i wypielęgnowaną sosenkę ukradł, to bym ............................... wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ;)

H&M - ładna kuchnia się zapowiada :) ja mam zlew zupełnie z innej strony ale masz rację, okna w kuchni otwieram tylko do mycia i w żadnym innym wypadku ... latem okno tarasowe jest otwarte non stop i się wietrzy :)

noka - śliczny Niewielki :)

Edytowane przez sylwiap-w29

Co do lodówki obok piekarnika-mam wympraktykowane to rozwiazanie.Sprawdza się strat energii nie ma,Pozatym w mojej koncepcji kuchni iaczej sie nie da :)

Wylewkę zlewu bede miala albo specjalna podokienna (niedawno dowiedzialam sie ze jest cos takiego!),albo nie-i wtedy tak ustawie zlewzeby szlo okno otwierac do polowy (w zasadzie to rozwiazenie jest mi potrzebne tylko do umycia okna,na codzien bede je tylko uchylac).

Koncepcje mam bardzo zbliżoną :) Z wszelkich kombinacji wychodziło mi że albo dam piekarnik pod płytą kuchenną albo jeśli ma być wyżej (a tak chcę) to pasuje tylko na tej ścianie co u Ciebie, obok lodówki.

Codziennie się człowiek dowiaduje czegoś nowego, aż poszłam pooglądać te wylewki składane :)

Cena 30 złza metr-w porównaniu do naszych stawek-drogo.Pytanie jeszcze za jaki rodzaj tynku ta cena.My płaciliśmy chyba ok 12 zł/metr.

No więc to jest cena za tynk tradycyjny (cementowo- wapienny (dwuwarstwowy i zacierany filcem lub gąbką). Teoretycznie nie wymaga gipsowania. Ta nasza cena (30 zł/m2) to koszt z materiałem (tez narożniki, itp.). Mam pytanie czy te 12 zł/m2 to była cena samej robocizny? To dość tanio: u innego wykonawcy (tym razem tzw. ekipa a nie firma) usłyszeliśmy 17 zł/m2.

Jeśli chodzi o ocieplenie, tynk to zastanawiam się czy osobno umawiać się na ocieplenie a osobno (z kimś innym) na tynk? Czy to dobre rozwiązanie? No cóż- chyba jeszcze poszukamy.

My płaciliśmy 12,- zł za tynki wewnętrzne-sama robocizna, ale tylko dlatego, że ekipa robiła tynki u sąsiada i było im wygodnie podzielić pracę i sprzętów daleko nie musieli przenosić (jak to stwierdzili). Pierwotnie byliśmy umówieni z innym wykonawcą na cenę 14,50 za m2 samej robocizny. Robiliśmy tynki tradycyjne: cementowo-wapienne. Co do zewnętrznych to ciężko się wypowiedzieć: zależy jaki materiał jest w cenie: my robiliśmy 20 cm grafitowego styropianu z termodyblami i nie robiliśmy na razie tynku silikonowego, mamy w chwili obecnej siatkę zatopioną w kleju i zagruntowane.

Czy ktoś może się jeszcze wypowiedzieć w kwestii tynków wewnętrznych (materiał i robocizna albo sama robocizna) ? Chodzi oczywiście o tynk tradycyjny.
Edytowane przez MarMaj

Czy ktoś może się jeszcze wypowiedzieć w kwestii tynków wewnętrznych (materiał i robocizna albo sama robocizna) ? Chodzi oczywiście o tynk tradycyjny.

my płaciliśmy za tynki wewnętrzne (materiał i robocizna razem) 18 zł/m2 - cena z lipca 2010 - tynk cementowo-wapienny zacierany na gładko - też były w to wliczone narożniki