sylwiap-w29 12.01.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 i już tak od razu wyprzedzę może następne pytania, póki jestem w papierach budowlanych tynków wyszło nam 640 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 12.01.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 U mnie tynki wewnętrzne wyszły podobnie jak u sylwiap-w29.Robiłem w lipcu 2013. Ok 750m2.Robocizna kosztowała 13zł/m2 (bez dodatkowych kosztów za szpalety, narożniki).Materiały wyszły niecałe 3tys.Zatem koszt całości w przeliczeniu na m2 to ok 17zł. Tynk cementowo-wapienny zacierany na gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 12.01.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Dzięki za wszystkie (p)odpowiedzi. Jeszcze poszukamy. Pytanko: ile czasu taka ekipa tynkowała Wasze "niewielkie"? Firma, z którą rozmawiałem obiecuje 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 12.01.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 jurek z tego co pamiętam, to bardzo szybko i sprawnie szło ... u nas to było 7-10 dni ze sprzątaniem ... na pewno 2 tygodnie nie siedzieli ... dodam jeszcze, że ekipa liczyła 3-5 osób w zależności od dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarMaj 13.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 U mnie tynki wewnętrzne robili około 10 dni. A za ocieplenie zewnętrzne płaciłam 18 zł za m2 na razie... Dzięki za wszystkie (p)odpowiedzi. Jeszcze poszukamy. Pytanko: ile czasu taka ekipa tynkowała Wasze "niewielkie"? Firma, z którą rozmawiałem obiecuje 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM1719511543 13.01.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 U mnie tynki wewnętrzne robili około 10 dni. A za ocieplenie zewnętrzne płaciłam 18 zł za m2 na razie... U nas tynki wew.robili 2 tygodnie.Albo i dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 15.01.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam serdecznie i bardzo dziękuję za wszystkie komentarze w sprawie tynków (wewnętrznych). Trochę jestem w kropce. Z jednej strony firma to taka spokojna głowa (płacisz i za 2 tygodnie masz). Z drugiej na tych 750m2, pięć złotych różnicy to zawsze coś (zakładam robociznę 17 i materiały chyba nie mniej niż 6-8 zł czyli 25 zł max a firma to 30). Gorzej, ze majster się rozchorował i na razie nawet terminu nie ma jak ustalić (a firma wysyła drugą ekipę- ich problem). Na szczęście pogoda gorsza to i robić nie ma jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 16.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 jurek - ja bym się bała robić tynki zimą ... to jednak długo schnie ... bo tak Cię zrozumiałam, że chcecie robić już ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 16.01.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 jurek - ja bym się bała robić tynki zimą ... to jednak długo schnie ... bo tak Cię zrozumiałam, że chcecie robić już ? Najpierw to chcieliśmy zrobić instalacje:) a potem tynki. Jak było sporo na plusie to u nas można by było przynajmniej wstawić okna i zacząć instalacjhe (z tynkarzami chcieliśmy się umówić (na termin i kasę), ale na razie nie ma jak). W tej chwili wybieramy (i porównujemy oferty na dachówkę). Czy ktoś kładł na dachu Roben Piemont angobę miedzianą? Jeśli tak to prośba o opinie. Cena jak cena (wszystkie materiały na pokrycie (dachówka, gąsiory, rynny Flamingo, itd) + robocizna to 40 tys zl). Dach mamy trochę przedłużony (o jakieś 25 cm). Zastanawiamy się też nad inną dachówką w tym stylu. Może ktoś z forumowiczów coś poleca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 17.01.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 My mamy Roben Bornholm miedziana angoba, trudno powiedzieć czy polecam nie mam porównania z innymi, ale nam się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 17.01.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 No i tak trzymać (satysfakcja jest najważniejsza). My też tak byśmy chcieli. Póki co relacja cena/jakość też ma znaczenie (teraz na tapecie Creaton Titania miedziana angoba). Ktoś już wcześniej pisał o trudnych wyborach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarMaj 17.01.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ja mam płaską Turmalin Braas w kolorze antracyt. Wygląda pięknie, ale kiedy kupowaliśmy ją była też piekielnie droga. Najpierw to chcieliśmy zrobić instalacje:) a potem tynki. Jak było sporo na plusie to u nas można by było przynajmniej wstawić okna i zacząć instalacjhe (z tynkarzami chcieliśmy się umówić (na termin i kasę), ale na razie nie ma jak). W tej chwili wybieramy (i porównujemy oferty na dachówkę). Czy ktoś kładł na dachu Roben Piemont angobę miedzianą? Jeśli tak to prośba o opinie. Cena jak cena (wszystkie materiały na pokrycie (dachówka, gąsiory, rynny Flamingo, itd) + robocizna to 40 tys zl). Dach mamy trochę przedłużony (o jakieś 25 cm). Zastanawiamy się też nad inną dachówką w tym stylu. Może ktoś z forumowiczów coś poleca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 23.01.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 A my płacimy dzisiaj za dachówkę Creaton Titania (miedziana angoba). Cena chyba nie najgorsza (za dachówkę, gąsiory i trójniki wychodzi 10500 zł)- dach trochę przedłużony (25 cm). Po dołożeniu okien dachowych (6 sztuk 78x160 i jedno łazienkowe 78x140 wszystko Velux) + rynny Galeco + dodatki (grzebienie, obróbki, itp.) + robocizna za położenie dachu i rynien wyjdziemy w sumie na jakieś 40 tys zł). Komentarze do decyzji o rodzaju dachówki i umiejętnościach negocjacyjnych inwestora mile widziane:) A potem już tylko....czekamy na wiosnę. Wkurza tylko zakład energetyczny (przez 1,5 roku przygotowali projekt i prawie już wybrali wykonawcę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noka2 23.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 A my płacimy dzisiaj za dachówkę Creaton Titania (miedziana angoba). Cena chyba nie najgorsza (za dachówkę, gąsiory i trójniki wychodzi 10500 zł)- dach trochę przedłużony (25 cm). Po dołożeniu okien dachowych (6 sztuk 78x160 i jedno łazienkowe 78x140 wszystko Velux) + rynny Galeco + dodatki (grzebienie, obróbki, itp.) + robocizna za położenie dachu i rynien wyjdziemy w sumie na jakieś 40 tys zł). Komentarze do decyzji o rodzaju dachówki i umiejętnościach negocjacyjnych inwestora mile widziane:) A potem już tylko....czekamy na wiosnę. Wkurza tylko zakład energetyczny (przez 1,5 roku przygotowali projekt i prawie już wybrali wykonawcę ) Cześć Jurek, pozwalam sobie za żonę zabrać głos Co do dachówki to nie wypowiem się , nie mam wiedzy,natomiast orynnowanie Galeco cudo ,super jakość oraz wygląd (również mamy tej firmy) .Rozumiem że wybór padł na stal .Czy bierzecie całość z firmy Dachl....? Cena za całość przyzwoita .Okna wstawiacie wysokie ,my wzieliśmy 78x118 - 10 szuk,może za niskie ....W naszym przypadku całość zamknęła się ok 48000 zł z robocizną, więc podobnie .Dach to chyba jeden z najdroższch etapów...Teraz co do wcześniejszych Twoich postów odnośnie tynków ,wydaje mi się że na naszym terenie ceny są wyższe ,stąd też kwoty podawane przez forumowiczów z innych terenów mogą nas nieco drażnić .Jak byliśmy w ubiegłym roku nad morzem,to znajomy powalił mnie gdy stwierdził że płacił za tynki c/w urabiane po 15 zł z materiałem !!! w okolicach Wejherowa ,dwukrotnie za swoją stawkę mógłbym tynk rzucać .Stawki w naszej okolicy kształtują się pomiedzy 26-30 zł z towarem ,ja płaciłem 29 zł - wiesz kto to robił ,mój sąsiad po 30 zł -ekipę miał spod Radomia .Co do docieplania sugerowałbym abyście sami zorganizowali sobie towar ,lepiej na tym wyjdziecie ,łatwiej tutaj również przewidzieć ilości zapraw oraz styropian.My wykonaliśmy docieplenie z 15 cm Knauf grafit klejonego na Mapei ,siatka poszła Caparola zatapiana również Mapei .Mogę Ci gorąco polecić te produkty ,nie wiem jaki damy na wiosnę tynk ,zobaczymy co będzie w dobrych cenach.Dogadajcie się tylko do samej roboty ,parę złotych powinno zostać w kieszeni .Kończąc dodam że na ten moment jesteśmy w trakcie układania podbitki ,nawet mróz -14 C nie odstraszył naszej ekipy.Kładziemy belgijską Orobel ,w kolorze antracyt (grafit 143) .JAk skończą wrzucimy fotki.pzdr Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 23.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Norbert, dzięki za wsparcie. Dachówka zamówiona- tzw. okazja w firmie na D... (okna jeszcze nie, nie będziemy robić dodatkowych, więc 140 to minimum). Co do tynków jeszcze myślimy. Być może zostaniemy przy polecanej firmie. Ocieplenie z tynkiem zewnętrznym po 120 za m2 trochę drogo... więc pewnie będziemy kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 28.01.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Witajcie "niewielcy" Mieszkam w M05aL od jesieni 2010 r. Budowa trwała 2 lata (2008-2010). Dla ciekawskich. Ogrzewanie (z CWU i gotowanie) po 3 sezonach (gaz ziemny + drewno ok. 8 m) ok. 3600 zł/rok, prąd (4 osoby) 1200 zł/rok. Dociepliłem dom 15 cm styropianem, mam okna Jezierskiego Elita Thermo (coś takiego) z szybami 4/ar/4/ar/3+3 czyli 2 komory w pakiecie okiennym 4 szyby. W tym sezonie gaz włączyłem dopiero przy -10 st. średnio/doba na zewnątrz ok 7 stycznia !! b.r. Temperatura w domku 16-24 st. Dachowe okna słabe. Zwykłe Veluksy, teraz zainwestowałbym w energooszczędne mimo, że sporo droższe. Poddasze dachówka Roben/folia/20cm wełna + 5 cm wełna/folia paraizolacyjna/karton-gips. Tynki zewnętrzne(polikrzemian KABE 1,5 mm barwiony w masie) kładłem sam z żoną !! 2 tygodnie i po robocie!! 3 tyś za robociznę w kieszeni. Jak ktoś chce więcej to niech da znać. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez mczajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 29.01.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Do mczajka My chętnie. Najbardziej interesują nas w tej chwili okna dachowe. Mamy też ofertę na "zwykle" Veluxy. Zastanawiamy się nad wymiarami (140 czy 160). Wiadomo: im mniejsze tym cieplej, ale tez mniej światła. Jak to u Was wygląda? Możemy poprosić o kilka zdjęć? Co do okien to planujemy pakiet trzyszybowy (Oknoplast Platinum Evolution). Cena z montażem (ciepłym): 13 tys. Te czteroszybowe to pewnie kolejne 2-3 tys wiecej? Ocieplenie będzie na 20 cm styropian (tak wychodzi z rozmiaru okapu). Poddasze pewnie ocieplony tak samo (krokwie mają przekrój 8x20). Jeśli można to chętnie poprosimy o zdjęcia (zwłaszcza okien na poddaszu i tynku zew (kolor). Adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 29.01.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Teraz kilka liczb jeszcze od nas (z prośbą o ocenę). Tynk cw filcowany: 22 zł/m2 (sama robocizna), tynk cw gipsowany: 27 zł/m2 (robocizna), ocieplenie (styropian+siatka/klej): 30 zł/m2 (robocizna) + struktura (13 zł/m2). Za podbitkę: 25 zł/mb no i na koniec wylewki 10-12 zł/m2 (jeśli z ułożeniem styropianu)- też sama robocizna. Co na to niewielcy z Polski centralnej? Czy lepiej umawiać się na samą robociznę (wtedy narożniki, taśmy, itp.) kupuję takie jak chcę. No i jak fachowiec/złota rączka (nie firma) to nie będzie kręcił nosem na gipsokarton, itp. Co myśllicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 30.01.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Dodam od siebie w sprawie okien dachowych, że wg nas dobrym wyborem było kupienie okien obrotowo-klapowych (GHL Veluxa), chcieliśmy mieć okna dość nisko zamontowane i przy zwykłych obrotowych, stukalibyśmy głowami w szybę przy ich otwieraniu. Klapowe są świetne, otwieram i mogę swobodnie przy nim stanąć, wyjrzeć na zewnątrz. maja tylko jedną wadę są ciut droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 30.01.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Mam 140x78 veluxy GGL M08. Obniżyłem je w dachu tak, że daję je rade otwierać z podłogi. Wg. projektu nie sięga się do górnego otwarcia. Nie jestem z nich zadowolony - słaba izolacyjność ... teraz zamówiłbym te z lepszymi pakietami szybowymi (ciepło i hałas) !! Na dole mam okna jak pisałem. SUPER efekt 4 szyby !! W prawdzie nie jest to antywłamaniowa sprawa (ale tzw. bezpieczne - nie mam rolet), ale jeżeli chodzi o izolację ciepła super. Sprawdzałem termo-kamerą - ciepło szyby rewelka - z zewnątrz zimna !! Mnie te okna wyszły ok. 14 tyś. (2010 r. styczeń - była promocja) Krokwie mam 7x20 i 10x20 główne. Teraz deskowałbym dach !! I zrobił 30 cm wełny kładąc ją do samej wylewki stropowej po ściance kolankowej. A i jeszcze jedno. Ścianki na poddaszu, zewnętrzne. Mam 12 cm solbet. Docieplałem je od strony pustki 5 cm styropianem (wolna przestrzeń w stronę dachu. Teraz dałbym 24 cm !! i ocieplił. Koszt niewiele większy. Moje zdjęcie domu jest już wrzucone - poszukaj po moich postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts