Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej, oto mój niewielki w środku :)

kilka zdjęć, które pstryknęła moja córka :)

pozdrawiam :)

Nie ma co.... wnętrze ładnie się prezentuje, tylko pozazdrościć takiego etapu budowy. Bardzo mi się podoba rozwiązanie wejścia do kuchni, czyli że jest od strony korytarzyka a tym samym zyskuje się przestrzeń w salonie. Jesteś zadowolona Kasiu z tego wyboru patrząc już od strony użytkowej? No i łazienka minimalystycznie ale z klasą :-). Pięknie

Pozdrawiam

Witam

Przymierzam się do zakupu [ciach] projektu niewielkiego.

Z góry bardzo dziękuję.

Ja kupiłem okna 3 szybowe, a właściwie 4 szybowe z firmy Jezierski (3+3/Ar/4/Ar/4 czy coś tak) profile 70 mm. Powiem po 4 latach używania w porównaniu z sąsiadami co mają 2 szyby (4/Ar/4) WARTO było wydać tych parę złotych więcej. W 2010 zapłaciłem ok. 15 tyś. Ale ja mam Niewielki z podwójnym garażem (czyli większy).

Marta nie dziękuję : ) kciuki się przydadzą, bo im dalej tym większa depresja budowlana nas ogarnia, co zresztą widać po urokliwym, biodymamicznym ogrodzie ;)

Wycieczki właziły, jedna z sąsiadek szczerze przyznała, że obejrzała dom i ta kuchnia coś mała jest :D Pamiętam Panią z dzieckiem spacerującą ulicą... nagle latorośl wypruła sprintem do przodu, mamusia odczekała dobrą chwilę aż wpadnie na teren obiektu a potem niby za nim z "pewną dozą nieśmiałości" pomknęła : )

A co u Was? alternatywny plan B ogarnięty? : )

Edytowane przez Monika m&m

• 2 weeks później...

Tu masz całkiem niezły projekt parterówki podobnej do Niewielkiego, chociaż też mogę kilka mankamentów palcem pokazać :D

http://projekty.muratordom.pl/projekt_sloneczna-polana,2070,0,0.htm

Wszystko zależy pod Waszych potrzeb i funduszy, działki i paru innych dorbiazgów : )

• 3 weeks później...

Hej Monika

Zmieniłam nazwę użytkownika z marta-m05b-niewielki na MJBB. Jak narazie przypadł nam do gustu Wariantowy m132, trochę większy od słonecznej doliny, ale zastanawiamy się czy faktycznie 4 pokoje plus do tego jeszcze duży salon to nie zbyt wiele na rodzinę z jednym dzieckiem,ale jak narazie to chyba najbardziej nam się spodobał.

A co tam u Was? Udało się już zamieszkać?

Cześć : )

Projekt ładny, ale faktycznie salon gigant, choć w miarę ustawny a to bardzo ważne. Powierzchnia ciut większa... wszystko zależy od finansów - pod koniec każda złotówka się liczy więc trzeba już od startu wszystko dobrze przemyśleć. Policz 25 m2 różnicy razy ok. 3.000 zł = 75.000. Ile za to można cudów do wnętrza kupić :D No ale to tylko moja, minimalistyczna opinia : )) Trzymam mocno kciuki za trafne decyzje.

Co do przeprowadzki... hm... wiadomo, ze nastąpi przed świętami. Jeszcze nie do końca wiadomo, którymi :D Mamy tego pecha a może szczęście, że budujemy bez kredytu, mamy gdzie się podziać, mieszkania sprzedawać nie musimy. Młodsza córka jest w 5 klasie i do końca podstawówki jeszcze chwila. Starsza emigruje od października na studia do innego miasta i okazało się, że jeden pokój będzie gościnny. A ja i szanowny również mamy tak, że jak nie wisi nam nóż nad gardłem, to nie panikujemy : ) Jest podbitka i elewacja, pokój za garażem wykończony i czeka na zmontowanie regałów, coby całe budowlane burdello w postaci narzędzi i innych pierdół tam upchnąć. Podłogi i łazienki to już mały pikuś, bo CHYBA :D strategię dizajnerską mamy opracowaną : ))

W załączeniu obrazek. Proszę pominąć wzrokiem ogród i rynny, są już docelowo zamontowane. Podjazd do garażu też zostanie opanowany. Bałagan sprzątnięty oraz taras zbyt wysoko przez pana Janka wymurowany ogarnięty. Róże okrywowe to całkiem niezła opcja. Za chwilę będzie ładnie : ))

Dobra, wywnętrzyłam się : ))

Co u reszty Niewielkich? Gdzie to, co lubię najbardziej czyli zdjęcia? Piszcie, żeby nam wątek nie zdechł. Szkoda by było, bo parę fajnych ludków tu zaglądało...

PICT0004.jpg

PICT0001.jpg

ogród.jpg

Tak wygląda nasz niewielki z tej lepszej (ogrodowej) strony. Instalacje, tynki, okna dachowe, ogrodzenie zakończone (no prawie). Teraz czekamy na Pana Adama (żeby zadaszył nam śmietnik), Jacka (żeby zrobił bramę, furtki i przęsła do ogrodzenia frontowego), Pana Zdzisława od płytek ceramicznych (robimy płytki elewacyjne jak w projekcie oryginalnym), itd, itp. Nawieżliśmy też ziemię ogrodową, więc taras już tak nie wyrasta ponad poziom ziemi.

Koncepcje wnętrza już mamy (łazienki, kuchnia) ale nie bardzo jest kim robić (czekamy).:cool:

front.jpg

A to ta gorsza (frontowa strona). Śmietnik jeszcze nie odeskowany (zostało nam trochę dachówek, więc wiadomo jak będzie wyglądać na gotowo). Aha zapomniałem- czekamy też na Pana od kostki.:bash:

Sami Panowie kurka wodna:(

Pozdrowienia dla czytających

Dom the best of. Taras wygląda rewelacyjnie : )) Jeszcze nikt tu na forum nie zrobił elewacji tak, jak w projekcie. Super... mam nadzieję, ze pochwalisz się rezultatem.

Może ktoś to czyta.

:D

Witam was moi drodzy!

Ja w pażdzierniku zabieram się za fudamenty....mam pytanie ile kosztuje postawienie scian i strop w Niewielkim? sciany chce z termaliki.a tak w ogole ile tez kosztowaly was fudamenty z bloczkow betonowych? ile wchodzi bloczkow na jedną warstwe.?to chyba tyle z pytan z gory dzieki za odpowiedzi pozrawiam:wiggle:

Hej Monika

Teraz to już ładnie się domek prezentuje z zewnątrz i bujna roślinność :-) z tyłu domu wykarczonwana - zaraz widać jaki ogródek będzie. Trzymam kciuki za wykończeniówkę; wiadomo jak się nie spieszy to i z większą rozwagą człowiek dobiera dodatki do domu - a nie szybko szybko i potem żałuje się , że można było jeszcze gdzieś się rozejrzeć. Chętnie wchodzę na wątek m05b bo co jakiś czas pojawiają się nowe fotki. Życzę powodzenia

Jesli chodzi o fundament, to zamawialiśmy 21 palet bloczków betonowych (72 sztuki na palecie). Cena: 2,03 zł za sztukę (wrzesień 2013). Licząc zgrubnie wyszło 215 bloczków na jedna warstwę (M05aL). Bloczki to tylko cześć kosztów fundamentu. Nie wiem jak będziecie robić stopy fundamentowe (wykop pod stopy szalowany czy nie, itp.). Nasz koszt do stanu zero (z projektem, adaptacją, geodetą, stałą i betonem do zalania fundamentu, zasypką, dysperbitem) bez robocizny (umówiliśmy sie na stan surowy z więźbą) to było 31 tys zl