Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KierBud bierze 100zl za wizytę :x .

Tomek, czy Twoj budowlany K(g)B :-) jest dobry, godny polecenia - tzn. zaufany? Po glowie chodzi mi pomysl, podeslac, naaaslac kogos, kto sprawdzilby wyczyny ekipy, ktora u mnie "grasuje". Spytaj... bardzo prosze ile pan kierownik zyczylby sobie za ekstra wycieczke (lub nawet dodatkowe wypady)? Od Ciebie do mnie tooo... rzut beretem ;-).

Ps. Obecnie koniec z nadprozami, niebawem zabawa ze schodami i stropem. Drecza mnie przewody kominowe i wentylacyjne! To ostani moment, by wytknac bledy:-(.

Tomek, czy Twoj budowlany K(g)B :-) jest dobry, godny polecenia - tzn. zaufany? Po glowie chodzi mi pomysl, podeslac, naaaslac kogos, kto sprawdzilby wyczyny ekipy, ktora u mnie "grasuje".

Myślę, że Gościu się zna :-? . Wynika to z rozwiązywania przez niego częstych problemów jakie stwarzali swoimi rozwiązaniami chłopaki. Jego rozwiązania nie były dyskutowane przez majstra, który tez uwaza sie za fachowca :wink: . Moje zaufanie wzbudził :) . Wiek też wskazuje na doświadczenie. Dużo też proponuje :) .

Myślę, że wziąłby 100zł o ile nie będzie musiał za daleko dojeżdzac. U mnie wziął wpisowe, ale odpowiada za moją budowę. u Ciebie to kwestia "porady".

Nr tel wysyłam na pocztę prywatną.

Nie chce mi się na razie wklejać żadnych fotek... Wybaczcie, ale ja mam podejście pedantyczne a robotnicy nie i mnie to dołuje...

Zgłaszam temat nr chyba 9. Najbardziej estetyczne rozwiazanie :D .

Moja propozycja:

http://tomekM05a.w.interia.pl/DSC01561.JPG

To był moment - Majster powiedział, że zostało betonu i wyleje pod schody. Ja nie zajarzyłem o jakie schody chodzi i sami widzicie.

Witajcie

Ogłoszka zgadzam się z tobą w pełni, co do wielkości niewielkiego i ewentualnej zmiany nazwy, ale można go powiększać. Bo mimo że ,malutki to mi się bardzo podoba Udało nam się znaleźć numer do architekta który na podstawie projektu (takiego jak w gazecie) powiększa lub dostosowuje projekt, kosztuje to taniej niż adaptacja takiego projektu z muratora, mi najbardziej zależy na powiększeniu kuchni i sypialni na dole, bo stwierdziliśmy że chcemy spać na parterze domu,żeby nie latać po schodach, a górę zostawić przyszłym dzieciom :p

DO agnka, dziękuje za dobrą radę, na pewno skorzystamy, ja bym jeszcze metr powiększyła sypialnie na dolę żeby chociaż miała z 15 m2, ale zobaczymy co nam powie architekt.

Pozdrawiam

Renata

Witajcie

Ogłoszka zgadzam się z tobą w pełni, co do wielkości niewielkiego i ewentualnej zmiany nazwy, ale można go powiększać. Bo mimo że ,malutki to mi się bardzo podoba Udało nam się znaleźć numer do architekta który na podstawie projektu (takiego jak w gazecie) powiększa lub dostosowuje projekt, kosztuje to taniej niż adaptacja takiego projektu z muratora, mi najbardziej zależy na powiększeniu kuchni i sypialni na dole, bo stwierdziliśmy że chcemy spać na parterze domu,żeby nie latać po schodach, a górę zostawić przyszłym dzieciom :p

DO agnka, dziękuje za dobrą radę, na pewno skorzystamy, ja bym jeszcze metr powiększyła sypialnie na dolę żeby chociaż miała z 15 m2, ale zobaczymy co nam powie architekt.

Pozdrawiam

Renata

Cześć widzę że nadajemy na podobnych falach ja swój NIEWIELKI POWIĘKSZYŁAM od strony kuchni i salonu przesunełam ściane o 90 cm

co na ca lej powierzchni dało całkiem sporo m po podniesieniu ścianki kolankowej na górze mam trzy pokoje i spora łazienkę oraz dwie garderoby wygląda to fajnie teraz właśnie siedzę w domu i sobie choruje ale mąż mówił mi wczoraj że dach ma się ku końcowi pozdrawiam GOSIA :p :p :p :p

Dużo zdrówka Gosiu, jutro idziemy do architekta, który przerobi troszkę niewielkiego tak by był większy, a jeśli nie zrobi wielkiego niewielkiego to pewno tak jak ty będę przesuwać ścianę. Zgłaszałaś tą ściankę kolankowo do artysty który zrobił ten projekt czy po prostu sobie podniosłaś do góry????

Renata

Zgłaszałaś tą ściankę kolankowo do artysty który zrobił ten projekt czy po prostu sobie podniosłaś do góry????

Renata

"Artysta" znaczy autor projektu, pani Malgorzata Cybulska-Marks - przemila osoba, poznalam osobiscie. Telefon, mail - bez problemu zapodadza przez wydawnictwo, gdyby nie odpowiadali - sluze pomoca.

dzieńdoberek chcęsię pochwalić że na moim MO5 jest już dach jeszcze go nie widziałam no bo wciąż choruję na paskudne przeziębienie a propo dziękuję za pozdrowienia ale mąż twierdzi żę wyszlo OK. cieszę się bardzo że i wam prace się posówają do przodu mój etap budowy na ten rok jest zakończony mam domek w stanie surowym otwartym i pociągniętom wodę do kotłowni pozdrawiam GOSIA :p :p :p :lol:

Ja z tarasem robię tak:

- mam pełny fundament na 1.32 m

- taras jest o 10cm powiększony w stosunku do projektu - będę mieć trochę dłuższy okap

- na fundamencie tarasu stanie murek z cegły klinkierowej

.

.

.

Za jakiś czas, gdy będę mieć pieniądze zrobię tam ogród zimowy.

Grill tarasowy będzie pełnić wtedy funkcję grill/kominek z otwartym paleniskiem.

W tej chwili mam zrobione na tarasie dokładnie tak, jak wewnątrz, czyli zagęszczony piasek 30cm i chudziak 10cm.

:)

Cieszy mnie ten pomysł tarasowy jak nie wiem :)

Zwłaszcza, że mam w pobliżu skarpę, na której zrobię skalniaczki i strumyczek. I to wszystko jest od wschodu...

Już w tej chwili fajnie się tam przebywa :)

Dzisiaj wcześnie rano wyszedłem sobie na ściany parteru i wiecie co ? Tatry widać :)

W tym miejscu chciałbym zrobić dygresję... :)

W krakowskim zoo są takie kozły, które stoją na skałach i obserwują okolicę.

Mieszkam w bloku od 6 lat i normalnie mam taką wewnętrzną potrzebę zobaczenia kawałka nieba i trochę okolicy. Pewnie samce tak mają, bez względu na to jaki gatunek stworzenia :lol:

Ja z tarasem robię tak:

I to wszystko jest od wschodu...

Już w tej chwili fajnie się tam przebywa :)

Dzisiaj wcześnie rano wyszedłem sobie na ściany parteru i wiecie co ? Tatry widać :)

Rozumiem, że taras masz od wschodu... ?

Jeśli tak, to ja też. Myślę, że fajnie będzie się rano dogrzewac, a wieczorem w lato chłodzic w cieniu.

Ja też dużo wyglądałem, ale Tatr nie widac :lol: . Za to smukły komin sąsiada (150m), który dogrzewa w foliówach. Myślę jednak, że w niedługo zrezygnuje z interesu. Aby odsłonic się od sasiedniej działki planuje natomiast kupic "wyrosniete" tuje.

A ten ogród zimowy (szyby), to będziesz zwijał na lato - jak to by było?

Spotkanie z KierBudem Tomka mialo miejsce wczoraj, jestem zadowolona - u(za)spokoil mnie ;-). Tymczasem, wracajac do tematu dachowek... padlo na podwojne s, kolor czarny, firma IBF.

Ps. Tarasy... z trzech stron (wieeelkie okna). Widoki... jak wyciagne sie, widze Puszcze Kampinowska. Zajace w nocy kicaja, krzewy podzeraja. Tuz, tuz za dzialkami, na lakach... sasiedzi kosza grzyby :-).

Rozumiem, że taras masz od wschodu... ?

Właściwie to od południa, ale ponieważ mam lustro to tak naprawdę bardziej od wschodu niż od zachodu.

A ten ogród zimowy (szyby), to będziesz zwijał na lato - jak to by było?

Z pewnością będzie musiał być bardziej otwarty niż w zimie, ale nie wiem jeszcze jak to zrobić.