marcinjustin 05.11.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Jeśli ktoś może to niech przeprojektuje na monolityczny. Wyjdzie przynajmniej połowę taniej ! Będzie tańszy, ale znajć taką ekipę, która będzie potrafiła zazbroić prawidłowo płytę krzyżowo zbrojoną. Przy tym nasłuchasz się tyle narzekań, że zmienisz od razu zdanie. Mówię to na podstawie doświadczenia mojego ojca, który jest inspektorem. Tak więc jest o wiele więcej pracy dla ekipy i kierbuda, który musi stale nadzorować naszych fachowców. A za to także trzeba niestety zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.11.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Hm... Z tym podwyższeniem to nie chciał bym nikomu narzucać. Chyba tak trochę wyszło. Ale naprawdę mam takie wrażenie co do większego Niewielkiego tzn. M05a. Mam jeszcze jedną symulację podwyższania. Jako jeszcze jeden argument. Widać z niej, że może te 30 góra 40 cm to jeszcze jakoś by było (1 pustak + ekstra wieniec). Nie mniej jednak "pokoje" na górze stwarzają wrażenie przytulnych. Wiele razy spotykałem się z ludzmi którzy pobudowali wielkie chaaaałupska, i teraz żałują. Dla mnie nie bez znaczenia jest właśnie wrażenie ZEWNETRZNEGO WYGLADU . Decyzja oczywiście należy do Was. http://tomekm05a.w.interia.pl/pustaki.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 05.11.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 WITAM NIEWIELKICH CHYBA DO WAS DOŁĄCZĘ , KILKU Z WAS BARDZO FACHOWO PISZE NIE SZCZĘDZĄC SWOJEGO CZASU, TYLKO CHWAŁA WAM ZA TO. JA JESTEM NA ETAPIE ZAKUPU PROJEKTU CZY KTOŚ JUŻ WYBUDOWAŁ M05, NIEWIELKI,MO5A WARIANT I Z PODWÓJNYM GARAŻEM??? DAJCIE INFO. JESTEM Z GORZOWA I CHĘTNIE ZOBACZYŁ BYM REALIZACJĘ PROJEKTU!!! POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.11.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 TomkuM05a, masz może już podliczone ile kosztował Cię parter? Z tego co pamiętam stan zero kosztował około 20 tys. No tak, czas na spowiedz . Jutro cos zapodam. CZY KTOŚ JUŻ WYBUDOWAŁ M05, NIEWIELKI,MO5A WARIANT I Z PODWÓJNYM GARAŻEM??? DAJCIE INFO. Hm, co to znaczy wybudował? Zaliczam się już do tej ekipy ? No może mi jeszcze brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 05.11.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 TOMEK CZYTAŁEM KILKA TWOICH WYPOWIEDZI I TYLKO ZAZDROSZCZĘ POSTĘPÓW W BUDOWIE. MASZ JUŻ PÓLMETEK A JA DOPIERO MYŚLĘ O ... A TAK SERIO CZY SKOŃCZYŁ JUŻ KTOŚ BUDOWĘ TEGO DOMU, ZNA PRZYBLIŻONWE KOSZTY ? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 05.11.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 ALE CISZA NA TYM FORUM -NO TAK PRZECIESZ WSZYSCY SĄ NA BUDOWIE LUB ODRACZAJĄ SPŁATĘ KREDYTU-A TAK NA MARGINESIE TO KTÓRY POLECACIE-MYŚLAŁEM O BANKU GOSP. ŻYWNŚCIOWEJ NAPISZCIE COŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.11.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 mamy pierwsza wycene od ekipy polecanej przez dwie rodzinki i zadowolonych z ich uslug wiec cena za caly stan surowy otwarty - poczawszy na lawach a na kryciu dachu i budowie scianek dzialowych skonczywszy to 24 tys co o tym sadzicie? ekipa bez rachunku jest ich 3-4 i oceniaja prace na 3-3,5 miesiaca na druga wycene ekipy rownie polecanej musimy zaczekac dwa dni zakres robot bedzie podobny o ile nie taki sam jest ich 6-7 i czas 2-2,5 miesiaca a co najwazniejsze z kazda z tych ekip mozemy zaczac na wiosne jak tylko bedziemy mieli pozwolenie - az niewiarygodne wobec tych wszystkich straszen nas ze nie bedzie mial kto tego wybudowac jak oceniacie taki koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 05.11.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Hm... Z tym podwyższeniem to nie chciał bym nikomu narzucać. Chyba tak trochę wyszło. Ale naprawdę mam takie wrażenie co do większego Niewielkiego tzn. M05a. Mam jeszcze jedną symulację podwyższania. Jako jeszcze jeden argument. Widać z niej, że może te 30 góra 40 cm to jeszcze jakoś by było (1 pustak + ekstra wieniec). http://tomekm05a.w.interia.pl/pustaki.JPG TomekM05a - niestety twoje rysunki nie są dokładne... Wynika z nich, że podwyższasz również parter. Ja chcę podnieść dokładnie o jeden bloczek, zmienić kąt połaci do 40 stopni i wydłużyć okap. Ta zmiana nie powinna być widoczna z zewnątrz prawie wogóle. Mam przynajmniej taką nadzieję. To 25 cm powinno dać sporo a przede wszystkim wyższą klatkę schodową i trochę ekonomiczniejsze pomieszczenia. Wiem, żę należy ufać architektom, ale ten domek przecież jeszcze nikt nie wybudował !!! Przytulność oczywiście jest istotna, ale ten domek ma kilka wad. Po pierwsze zajmuje naprawdę dużą powierzchnię, która jest sztucznie utracona. Po drugie, jak na niewielki domek jest strasznie drogi w realizacji. Po trzecie jest fajny Sąsiad namawia mnie cały czas "weź pan podnieś więcej niż o jeden bloczek", itp... Faktycznie on podniósł o 3 pustaki i dobrze na tym wyszedł. Jego chałupa fajnie wygląda - "zacisze z garażem". Powtarza, że i tak dojdzie 25cm wełny pod dachem, do tego rigipsy, itp... Zna się na tym bo jest budowlańcem, ale ja nie chcę niszczyć bryły domu. Spróbuję więc o 1 bloczek zwłaszcza, że chcę mieć trochę szerszy okap z różnych powodów. 1 bloczek jest chyba bezpiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnka 05.11.2006 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 do Jean_Luc: my podnieśliśmy o 1 max'a i wydłużyliśmy okap (bez zmiany kąta nachylenia dachu) i wygląda chyba tak samo jak w projekcie. Tak więc nie ma obaw. A poza tym, gdybyśmy tego nie podnieśli to nie wiem jak by było z wchodzeniem na górę, bo i tak nie jest za wysoko nad schodami (tak w sam raz dla osoby do 1.85) Wogóle to schody zmieniliśmy w ten sposób, że zrobiliśmy spocznik ale nie na całości tylko na połowie a na 2 połowie zrobiliśmy 2 schody zabiegowe co pozwoliło je zakończyć tak jak w projekcie (bez wchodzenia nad przedpokój) do aladin07: myślę że jeżeli jest to sprawdzona ekipa to nie ma się co zastanawiać ani chwilę więcej tylko brać. My płacimy za sprawdzoną ekipę 29000 netto od ław po dachówkę i ścianki działowe P.S. Mam nadzieję że przestanie padać ((( Zabrakło około 1 tygodnia dobrej pogody ..... A tak ... impregnacja spływa z deszczem i śniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.11.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 TomekM05a - niestety twoje rysunki nie są dokładne. Wynika z nich, że podwyższasz również parter. Tego nie rozumiem... Chyba, że dla Twojej modyfikacji. Jej juz nie dam rady zmontowac, tak aby oddawała wiernie to Twoje rozwiązanie . Oczywiście nie wydłużyłem okapu. Ale te krokwie i tak dośc daleko wystawają (wg mnie). Tak więc: ... zmienić kąt połaci do 40 stopni i wydłużyć okap. wydaje się wychodzic na przeciw temu zjawisku. Tylko co stanie się z dachem . No nic, pozostaje mi tylko czekac na Wasze fotki z przykrytym dachem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 06.11.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 P.S. Mam nadzieję że przestanie padać ((( Zabrakło około 1 tygodnia dobrej pogody ..... A tak ... impregnacja spływa z deszczem i śniegiem Wydaje mi się, że najlepsza pogoda krótkoterminowa, tzn. 3 dni do przodu jest na icm. Jak do tej pory nie zwiodłem się...niestety http://meteo.icm.edu.pl/ Ale najbliższy czas jest bardzo optymistyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.11.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Tymczasem zapraszam na: http://tomekm05a.w.interia.pl/wiezba.html Szczególnie 2 fotka - stąd moje wcześniejsze porównania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.11.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Faktycznie on podniósł o 3 pustaki i dobrze na tym wyszedł. Jego chałupa fajnie wygląda - "zacisze z garażem". Widziałem "Zacisze" podniesione. Jest kilka takich niedaleko mnie. Tez się zresztą przymierzałem. Na ich podwyzszoną wersję bym nie poszedł. Przecież to KAWAŁ chałupy. Ale każdy buduje sobie . Myślę przy tym, że JEDEN PUSTAK W NIEWIELKIM jest OK, tak wcześniej napisałem. Zdjęcie nr 2 z SYMULACJI faktycznie wygląda DOBRZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.11.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jestem przed zamówieniem działówek porothermówek na poddasze.Wyliczyłem ok. 80 m2. Kto da więcej? A może mniej !?Nie za bardzo znalazłem cos konkretnego w projekcie i kosztorysie. A może ktoś znalazł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 KOSZTORYS PARTERU: - Porotherm 25 P+W - 1440 szt 8274,53 zl, ale dodawałem K-2 na sciany zew, cegłę na wew. /dwie cegły do poziomu 0/ - trochę dowoziłem poro, ale bez sensu - dałem się podpuścic Majstrowi, cho przydały się przy stemplowaniu /przedłużki /; - działowki na dole - Porotherm 11,5 P+W : 400szt - 2004zl zostało 160 szt. - cegła dziurawka 1226 szt. w tym paleta K-2 tak policzona, że 2 dziurawki to jedno K-2 - 821,42zl; - cegła pełna, w środowisku murarskim zwana kominówą - 1050szt - 766,5 zl; - belki stropowe wg wykazu: 6062zl - pustaki optiroc zwykłe: 450szt (100 za dużo - liczył sprzedawca ) - 1921 zl; - pustaki stropowe deklowane: 250szt. - 1312zl; - cement kl. 2. op 25kg. szt. 168 - 1475zl; cement kl. 1 na nadproża dowożony doraźnie - ok 50 worków; - stal - ciężki temat - raczej nie do odtworzenia; pozostałości z fundamentów + 1644,76 zł - ale były dowózki na około 1000 zł; - komin ceramiczny 996zl brutto + obudowa keramzytowa 500zł netto; - komin kwasówka do wys. parteru - zapomniałem bo netto ; - beton - 21,5 m3 3750zl netto. - deski - co najmniej 1000zl (netto); - stemple - było ze 200 w sumie po 5,5 za szt. netto; Wystemplowane dobrze a krótko . Ceny brutto, chyba, że zaznaczono inaczej. Zapomniałem o czymś? (będę uzupełniał). W sumie nie mniej niż 32 500 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 06.11.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jestem przed zamówieniem działówek porothermówek na poddasze. Wyliczyłem ok. 80 m2. Kto da więcej? A może mniej !? Nie za bardzo znalazłem cos konkretnego w projekcie i kosztorysie. A może ktoś znalazł? Mam takie przemyślenia na ten temat... 1. Zrobić ściany działowe wewnętrzne - porotherm 11.5, nie robić ścianki kolankowej. 2. Ocieplić wełną. 3. Zrobić wszystkie instalacje, tzn. prąd, woda, kaloryfery, solary, klima, internet, telefon, anteny telewizyjne, kable nagłaśniające i co tam sobie ludzie chcą 4. Zrobić z rigipsów ściankę kolankową, dodając tu i ówdzie pułeczki... Co sądzicie o tej kolejności ? TomekM05a - jak obrabiasz kominy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.11.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Kominy? A... Z cegły pełnej (kominówy ). Do szczytu. Później albo płytki, albo tynk. Główny powód - nie decyduje się na razie na odcień i fakturę cegły klinkierowej lub płytek. Bo chce miec piekne i użyc ich do słupów, ellewacji, moze kominów ale i do frontowego ogrodzenia. Chyba że nie o tej obróbce piszę . Kiedys pisałem o kominie z pełnego klinkieru. Teraz cos gdzies słyszałem, że ostatnie 3 warstwy z pełnego. To tak przy okazji. Jestem przed zamówieniem działówek porothermówek na poddasze. Wyliczyłem ok. 80 m2. Kto da więcej? A może mniej !? Nie za bardzo znalazłem cos konkretnego w projekcie i kosztorysie. A może ktoś znalazł? Nieaktualne... Kosztorys s.3, pkt.52d.8. 113,37m2. Na dole mi wyszło ok 30m2. No i obliczając z linijką byłem blisko. ok. 80 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.11.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 BettyAnn - gdzie jesteś? - Znaczy jak zaawansowane prace. Chętnie bym zobacvzył fotkę Twojej dachówki na dachu - z tego co pamiętam masz (masz miec) jakiś ciemny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 07.11.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 O, to właśnie wyczytałem o kominach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84284&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=komin+p%B3ytki Więcej literatury: Szukaj: komin and płytki - również o klinkierze. W zasadzie problem mam tylko z kominem komina od kominka -systemowym. Nie jest dopasowany do reszty. Ponad dachem wyszaluję wyrównujac do części wentylacyjnej, którą mam z cegły. Na to płytki. Chyba że Majster coś wymyśli . (I ja zaakceptuję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek2 07.11.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 JAK WASZE DOMY PIĘKNIE ROSNĄ -NIEWIELCY JUŻ NIEDŁUGO POGADAMY BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWO NA RAZIE PATRZĘ, CZYTAM I PODZIWIAM. WIECIE GDZIE MOŻNA WYCZYTAC WIĘCEJ O NIEWIELKIM, O JEGO KOSZTACH-MURATOR PODAJE KOSZTY BUDOWY ALE CZY ONE SĄ WIARYGODNE. A MOŻE BUDUJECIE W WOJ. LUBUSKIM LUB OKOLICY GORZOWA?????? P O Z D R A W I A M----WSZYSTKICH ---NIEWIELKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts