Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

BettyAnn - gdzie jesteś? - Znaczy jak zaawansowane prace. :D

Chętnie bym zobacvzył fotkę Twojej dachówki na dachu - z tego co pamiętam masz (masz miec) jakiś ciemny odcień.

Jestem... jestem... (jeszcze) jestem ;-).

Zagladam, przegladam forum, z pisaniem (z czasem) gorzej.

Niestety mam (a raczej moj wykonawca) poslizg z terminami. W piatek wieczorem zrobil mi prezent urodzinowy i bez mojej wiedzy wylal, zalal schody i strop. Dowiedzialam sie o tym na drugi dzien, i... bylam zla. Twoj KierBud nie zdazyl na inspekcje, wrrr.

Dzis, korzystajac z pogody muruja kominy (wykanczam czarnym klinkierem). Jutro planuja... krokwie, a kiedy dach, kto to wie? Dachowke (IBF, S, BLACK, zamowienie zlozone na ul. Parysa - Mlociny) bedziesz mogl obejrzec w realu - zapraszam.

Dzis rowniez (albo przede wszystkim), zakonczylam walke (czytaj: bitwe o gwarancje) z oknami. Niestety, nie beda gotowe wg planu na polowe miesiaca :-(.

Ps. Zdjecia... caly czas w obrobce ;-).

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propo... me wypowiedzi na forum sa ograniczone, jak wiedza o budowie. Zdobywam doswiadczenie i prosze los o mozliwosc wykorzystania jej ponownie, haha... - zartuje.

W przeciwienstwie do wiekszosci bardzo... eksperymentuje (ogrzewanie, stolarka okienna). Ale... najbardziej z wykonawca, ktory zaopatruje mnie w material. Niestety zmusza mnie do tego sytuacja zyciowa, dluuugo pracuje i buduje alone. Przedstawiam kosztorys:

- lawy, scianki, plyta betonowa, izolacja - 20 000 zl

- sciany parteru gazobeton, slupy i nadproza - 23 000 zl

- strop teriva, schody betonowe - 16 000 zl

- sciany wewn. konstrukcyjne i dzialowe, kominy z cegly: 7 800 zl

- drewno impregnowane - 16 500 zl

- dachowka cementowa, rynny, blacha - 23 000 zl

- i... konca listy (welna, folia, stolarka okienna i drzwiowa, tynki, farba, posadzka betonowa z izolacja, elewacja, parapety, okap, ogrzewanie, instalacja elektryczna i sanitarna, szambo) - nie widac!

Cenny brutto, material + wykonanie.

Dodam, ze rekordowa kwota, z jaka mialam okazje spotkac sie w trakcie szukania ekipy, wynosila 170 000 zl za stan surowy otwarty, bez zadaszenia. Uroki mieszkania kolo stolicy.

A ja jestem po pierwszych konkretniejszych rozmowach na temat sposobu budowy domu. Rozmawiałem z człowiekiem od okien i z człowiekiem który załatwia mi pozwolenie na budowę - można by go nazwać kierbudem ale nim nie będzie. ;) Jak dla mnie za mało rzeczowy, nie czuję że zna się na temacie i... nie oddzwania do mnie. :evil: Wystarczy tylko napisać że pytaniem o rodzaj stropu spowodowałem jego wielkie zdziwienie niemalże konsternację i stwierdzenie "popytam znajomych". Popytał i mówi że tylko Teriva - droższa ale zdecydowanie cichsza, łatwiejsza w robocie. I tyle. :o A że przenoszenie hałasu ma dla mnie bardzo duże znaczenie to wystarczyło abym pozostał przy Terivie, stropu nie zmieniam na monolit.

Natomiast "kolo" od okien okazał się BARDZO konkretny.

Pierwsze jego pytanie dotyczyło materiału na ściany i jako że nie byłem zdecydowany polecił mi silikaty + wełna. Przedstawił wszelkie "za i przeciw" i przekonał mnie. Zainteresowanych zapraszam tutaj: http://www.silikaty.lezajsk.pl/dlaczego/dlaczego.htm

Okna - "specjalista" oczywiście powiedział że jakieś takie nietypowe ale szczególnie zdziwił się jak zobaczył te poprzeczki w oknach - że to starodawne i wogóle. Ale ja powiedziałem że zostają i koniec tematu. Znalazł błędy w opisie rozmiarów okien - raz opisane 170/120 a drugim razem 120/170. Polecił okna salon/taras - te trzy duże - zrobić jako przesuwne - ponoć to jakaś bardzo fajna i solidniejsza konstrukcja. Cena niewiele wyższa od "standardów". Rozmawialiśmy też o bramie garażowej - do podwójnego garażu zaleca jedną dużą bramę - 5m.

Aha, okna i bramę ma wycenić co natychmiast tutaj umieszczę. Nie mówiłem mu co konkretnie chcę ale mają to być plastiki w najlepszym połączeniu ceny do jakości.

Z tego co pamiętam to tyle. Pozdrawiam wszystkich "Niewielkich"!

Rozmawiałem z człowiekiem od okien i z człowiekiem który załatwia mi pozwolenie na budowę - można by go nazwać kierbudem ale nim nie będzie. ;)

Zapłać mu dopiero, gdy faktycznie wszystko załatwi. Przyłącza zewnętrzne również !!

Popytał i mówi że tylko Teriva - droższa ale zdecydowanie cichsza, łatwiejsza w robocie. I tyle. :o A że przenoszenie hałasu ma dla mnie bardzo duże znaczenie to wystarczyło abym pozostał przy Terivie, stropu nie zmieniam na monolit.

Z tym drugim się zgodzę, ale gdy cała płyta jest zrobiona z "garków". W M05a 1/4 płyty to żebra, które tak naprawdę są bardzo grubym monolitycznym stropem.

Poza tym garki terivy są bardzo słabe. Każdy z moich robotników zaliczył załamanie się garka i wpadnięcie w dziurę. Ja zaliczyłem załamanie 2 garków, wpadnięcie po pas, pokiereszowanie tylnej części ciała i łokci... Poza tym podczas zalewania garki terivy strasznie piją i moi murarze przeklinali, że nie mogą porządnie rozciągnąć betonu.

Nie mam doświadczenia z innymi stropami, ale podobno fert ma rowki, w których woda zostaje i przez to łatwiej rozciągnąć beton. Wienerberger wygląda porządniej niż fert...

Poza tym garki terivy są bardzo słabe. Każdy z moich robotników zaliczył załamanie się garka i wpadnięcie w dziurę. Ja zaliczyłem załamanie 2 garków, wpadnięcie po pas, pokiereszowanie tylnej części ciała i łokci... Poza tym podczas zalewania garki terivy strasznie piją i moi murarze przeklinali, że nie mogą porządnie rozciągnąć betonu.

UUUU, kiepskie garki :) . U mnie zero takich zjawisk. Garki polecił mi Majster - że fajne, bo się nie kruszą. Pojechaliśmy do gostka (od garków). Patrze w cennik i mówie: Panie, ale coś drogo w stosunku do konkurencji.

A on na to:

Panie, nie chcesz nie bierz. Ode mnie do 200 km ludzie przyjeżdzają.

Kupiłem.

Jak już miałem ułożone zajechał tynkarz jakiś. Mówi, że garki to gdzie indziej. On zna takie, że tynk pięknie łapią. Co do tynkowania, to pożyjemy, zobaczymy co z moimi będzie. Ale to w przyszłym roku.

Konstrukcji przybywa:

http://tomekm05a.w.interia.pl/dachcd.JPG

A tak przy okazji wyszło, że moi dostawcy drewna, zamiast pododawac 20cm pododawali ok 0,5m co niewątpliwie nadszarpnęło MÓJ budżet. Pozostaje tylko poodcinac te ok 30 cm i zażyczyc sobie zabrania i zwrotu kasy :) . Oj, a ja im taka reklamę zrobiłem :-? :oops: .

A my Ciebie TomekMO5a trochę chyba wyprzedzamy:) Nasze chłopaki pokończyli wszystkie roboty i siedzą tylko u nas ( po 8 czasem), więc robota idzie szybko, folia prawie położona, kominy powyciągane, orynnowanie się robi, dachówki czekają. Tylko icm znowu nas straszy deszczem. Oby tym razem się pomylił...chociaż niestety rzadko mu się to zdarza!

Nie wklejam na razie zdjęć, bo mi ręce opadają jak patrze na plac budowy; wszystko mokre i jeden wielki syf wokół; wczoraj rano chodziliśmy po deskach, bo woda stała w środku. W tych 'nerwach' zadzwoniłam nawet do faceta od więźby, powiedział żebym nie panikowała, bo deszcz sprawia, że impregnat tylko głębiej wchodzi w drewno, minimalnie go zmywa z zewnątrz.

Pomimo tej głupiej pogody, mówie wam dom wygląda cudnie!

Pozdrawiam

Agnieszka

no a my juz mamy wyceny 3 ekip i oczywiscie za ten sam zakres robot

czyli od wykopow po pokrycie dachu dachowka roznice siegaja 75% :)

24tys

35tys

42tys

ze wzg. nie tylko ekonomicznych wybierzemy ekipe najtansza

bo w sumie szef wydaje sie byc taki najmniej cwaniakowaty i ukladny

nie rozpaczal ze dach ciezki jak inni - po prostu dach jak dach i trzeba

go zrobic, a poza tym widzielismy jego 3 budowy i ludzie byli zadowoleni

z drugiej strony nie wiem czemu to mozna zawdzieczyc ale poszlismy

do trzech ekip i wszystkie maja czas - moze nie ze nic nie robia w przyszlym

roku ale dadza rade nam to postawic wiec mimo ze faktycznie troche

ludzi pojechalo do IRL i UK to miedzy ksiazki wkladamy twierdzenia ze

sie nie uda znalezc ekipy :)

po prostu na szczescie jest w czym wybrac wiec trzeba na dniach Pana Jerzego

zaklepac i na wiosne ruszac z wykopami:) hehe

a poza tym widzielismy jego 3 budowy i ludzie byli zadowoleni

:-? To przekonujace. 24 tys. też. :D . O i to ważne:

w sumie szef wydaje sie byc taki najmniej cwaniakowaty

A my Ciebie TomekMO5a trochę chyba wyprzedzamy:)

:evil: :lol:

Już jadą kominy. Co prawda zapomnieli o tym, że dodatkowe kanały wentylacyjne trzeba dołożyc na górze. Ale od czego inwestor :D .

W końcu zrobie dwa frontowe z klinkieru :oops: . Najwyżej płytki na to :( .

Komin od kominka do końca z kominówy - niech trochę postraszy.

Szukałem trochę pełnego klinkieru - trzeba wcześniej zamawiac, bo to towar unikalny!

A do mnie dekarz wchodzi w przyszłym tygodniu. Na razie folia na to ołatowienie. I będę musiał czekac.

Dachówka:

- BRASS frankfurter klasyczny czerwony lub

- BRASS Romańska czerwony.

Konstrukcji przybywa:

http://tomekm05a.w.interia.pl/dachcd.JPG

A tak przy okazji wyszło, że moi dostawcy drewna, zamiast pododawac 20cm pododawali ok 0,5m co niewątpliwie nadszarpnęło MÓJ budżet. Pozostaje tylko poodcinac te ok 30 cm i zażyczyc sobie zabrania i zwrotu kasy :) . Oj, a ja im taka reklamę zrobiłem :-? :oops: .

Tomek a dlaczego krokwie konczą się pół metra poniżej górnej krawędzi okna ? Dobrze, że okna się otwieraja do wewnątrz bo by sie nie otwierały.

A na tym strychu to zamierzasz zrobić chociaż jakiś NIEWIELKI pokoik czy tylko składzik na kosiarkę :D

No ale wolnoć Tomku w swoin domku (NIEWIELKIM).

Ps. A mówiłem zrobić ścianę kolankową i by sie okna otwierały :D

Ale wietrzysko!

A konstrukcja stoi :D i coraz mniej drewna na dole.

Scianka pomiędzy schodami a przedsionkiem postawiona. Nie ma innej możliwości, o czym przekonuje dzisiejsza pogoda. Wieje od frontu, zatem bez wiatrołapu nie ma szans.

Kominy ...

Nie pną się rewelacyjnie. Na razie sięgają więźby i klinkier czeka na stropie. No właśnie. Będą jednak z klinkieru :-? . Wydałem jakieś 2 tys, e tym:

- 2 palety klinkieru zwykłego, tzn. z dziurami,

- 50 szt klinkieru pełnego, na końcówki kominów,

- 80 szt klinkieru dziurawego - połówek - na komin systemowy, zamiast płytek o których wsczesniej marudziłem :roll: .

A niech tam. Kolor żółty - Sachara, czy jakoś tak. Widziałem takie - zroszone deszczem dają fajny efekt.

A zdjęcia się robią i umieszczają na stronie www ? :-)

Przyganiał kocioł garnkowi... :)

Ja umieszczę swoje gdy będzie się coś działo. W tej chwili można w błocie utonąć i pogoda straszy...

Zostało mi wymurowanie jednej warstwy bloczka i wylanie delikatnego wieńca z trzpieniami. Dzisiaj zatelefonował do mnie Pan od więźby, którą chciał przywieźć w sobotę a tu święto...

Więźba ma więc być w poniedziałek. Zobaczymy czy pogoda pozwoli...

Zabrakło dziś kliszy. Jutro kupię :) .

Faktycznie w sobotę święto :-? . Tzn że się nie pracuje? :D Ciekawe co na to moje ekipy :-? .

Nie wklejam na razie zdjęć, bo mi ręce opadają jak patrze na plac budowy; wszystko mokre i jeden wielki syf wokół; wczoraj rano chodziliśmy po deskach, bo woda stała w środku.

Ja umieszczę swoje gdy będzie się coś działo. W tej chwili można w błocie utonąć i pogoda straszy...

Zróbcie fotomontaż, wklejcie jakieś drzewka, trawkę, słoneczko itp :D .

1. Zrobić ściany działowe wewnętrzne - porotherm 11.5, nie robić ścianki kolankowej.

2. Ocieplić wełną.

3. Zrobić wszystkie instalacje, tzn. prąd, woda, kaloryfery, solary, klima, internet, telefon, anteny telewizyjne, kable nagłaśniające i co tam sobie ludzie chcą :)

4. Zrobić z rigipsów ściankę kolankową, dodając tu i ówdzie pułeczki...

Co sądzicie o tej kolejności ?

Ok.

Zakładając, że wełnę można przytwierdzic po połozeniu folii na dach, ja chyba zrobię tak:

1. ocieplę dach do wys. ścianek zewnętrznych.

2. murarka na piętrze do końca.

Czy porotherm 11,5 będzie dodatkową izolacją? :-? Raczej tak.