Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawi mnie jak przybita jest podbitka w naszym domku. Wg projektu wydaje mi się, że prostopadle od ściany do końca każdej krokwi jest odcinek belki o tych samych rozmiarach przekroju co krokwie. Nie wiem jak to się fachowo nazywa. Ktoś już jest na tym etapie i to zrobił ? TomekM05a - masz jakieś fotki na pocieszenie dla tych, co jeszcze nie są tal daleko jak Ty ?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zakładając, że wełnę można przytwierdzic po połozeniu folii na dach, ja chyba zrobię tak:

1. ocieplę dach do wys. ścianek zewnętrznych.

2. murarka na piętrze do końca.

Czy porotherm 11,5 będzie dodatkową izolacją? :-? Raczej tak.

Z pewnością izoluje.

Przestrzeń pomiędzy dachem a ścianką pozostaje jednak niewykorzystana a jest to idealne miejsce na schowki albo na instalacje. Niestety nie mamy stryszku, więc może warto pomyśleć aby wykorzystać to miejsce ? Jakieś naczynie wzbiorcze tam umieścić, jakieś rury, kable. Porobić skytki ? A może to nie ma sensu i ta prestrzeń jest stracona na zawsze ?

Raport: dowieźli więźbę.

Murarze nie dojechali. Przywieźli jedynie betoniarkę coby nie drażnić inwestora, ale za późno. Inwestor jest :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Cała radość z przywiezienia więźby poszła sobie gdzieś... Gotów byłem dać rozładowywaczom po ekstra napiwku, ale znowu rozładowywał jakiś gówniarz, który chwalił się jaki on to dobry jest :evil: Walnął w mur krokwią, że aż cały dom się zatrząsł i kawałek jednego pustaka odpadł. Ciekawe jakie to ma skutki ujemne na dom...

Ciekawe ile Wy mieliście takich pzypadków... Aż nie chcę myśleć jak teraz cieśle będą rzucać belkami po płycie...

Może jestem zbyt wrażliwy ? Może to ma tak być, że każdy dom zanim zostanie wybudowany to musi zostać zniszczony ?

Eh.. nie dostali ekstra napiwku...

Jean_Luc nie przejmuj się, rzadko się chyba zdarza bez takich niespodzianek. U nas np zrobili sobie winde do wciągania cegieł, pustaków itp. i efekt ich ułatwienia jest taki, ze pustaki przy oknach w kuchni są tak poobtłukiwane, że szkoda gadać...ale co im tam. Podobnych miejsc jest zresztą więcej.

Wczoraj cały dzien przyjmowaliśmy 'pielgrzymki' (znajomi, rodzina itd).

Kusi nie wstawiac ścian na poddaszu, mielibysmy niezłą bawialnie i miejsce na imprezki. Okna powstawiane-dobrze że fakro, bo velluxów nie dałabym rady otwierać, wysokośc też w sam raz, widzę okolice od ziemi po niebo; łazienka będzie powiększona na rzecz pokoju nad garażem, za kominem będzie tylko sedes; wszystkim się ten pomysł bardzo podoba więc robimy; układanie dachówki dziś się skończy, ale na ostateczny efekt trzeba jeszcze trochę poczekać...

pozdrawiam

agnieszka

Witam wszystkich.

Ot i jeszcze jedno doßwiadczenie budowlane. U mnie budujá a ja jestem daleko od budowy.

Ok. 2000 km :D .

Powaćne decyzje do podjécia, wszystkie przez telefon.

Z tego co usřyszařem kominy wyciagniete. Taras wymurowany, schody wejsciowe wyszalowane. Konstrukcja dachu na wykonczeniu. Majster chce ciagnac sciany na górze i ciéćko go powstrzymac przez telefon :x . Cos czuje, ze jak wroce za tydzien stane przed faktem dokonanym. I bedzie wesořo :x.

Zauważyliście, że za tymi ściankami jest prawie pełne wykończenie posadzki ? Tzn. pianka poliuretanowa, styropian FS20, szlichta ementowa ? Tak przynajmniej zeznaje projekt natomiast prawie na pewno nie ma kiedy tego zrobić przy robieniu stanu surowego !

To jest już wykończeniówka a to znaczy, że ścianka kolankowa również powinna być zrobiona przy wykończeniu...

To może jednak płyty gipsowo-kartonowe ?

U mnie dzisiaj murarze powiedzieli, że zrobią to wszystko zaraz po dachu. Nawet nie miałem czasu zaprotestować. Na szczęście jest jeszcze trochę czasu i temat można zgłębić.

Dzis, stanelam pod krokwia, ktora wypada w lazience i... zaniepokoilam sie. 1,90 w najwyzszym pukcie, to... nawet przy moim niskim wzroscie, bardzo malo. Na szczescie zamienilam funkcje pomieszczen, wiec nie bedzie jej tam docelowo, uff.

Martwie sie, ze po zalaniu stropu - kiedy slonce swieci i deszcz nie pada, przecieka. Na parterze sa 3 wielkie kaluze wody, ktora sobie z gory na dol kapie. Wykonawca tlumaczy, ze to normalne... i dach jest po to, zeby pozniej nie przeciekalo Czy u Was jest podobnie?

Tomek... koledzy i kolezanki buty w blocie brudza, a Ty... pewnie golymi stopami po piasku ganiasz? ;-)

Witam niewielkich oglądaliście już nowego muratora -jest w nim nasz niewielki w wersji b wariant II. Polecam . :p :lol: :p :lol:

Widziałem w dziale projekty na stronie Muratora. Mnie nie dotyczy. Nie spełnia warunków miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, więc pod tym względem nie ciąży mi na sercu ewentualna myśl, że go nie buduję :-)

A tak przy okazji czy udało wam sie wnieś płyty karton-gips przez te nieszczesne schody?

:evil:

A to ciekawe zagadnienie. wiesiek2 - jesteś już może na tym etapie ? Na razie nie mam jak sprawdzić...

Martwie sie, ze po zalaniu stropu - kiedy slonce swieci i deszcz nie pada, przecieka. Na parterze sa 3 wielkie kaluze wody, ktora sobie z gory na dol kapie. Wykonawca tlumaczy, ze to normalne... i dach jest po to, zeby pozniej nie przeciekalo Czy u Was jest podobnie?

U mnie wszytko było w wodzie. Nawet nie wiem już skąd co przeciekało - po prostu nie ma suchego kawałka budowy. Wszystko mokre. Może w tym tygodniu zaczną robić dach... Oby zdążyło coś podeschnąć przed mrozami.

Wszelkie próby zasłonięcia folią okazały się bezsensowne. Pozrywało folię w strzępy i nawet nie wiem gdzie ona jest.

Od zachodu mam otwartą przestrzeń i śnieg, który padał przez chwilę wpadał przez te małe okna w garażu i lądował na przeciwległej ścianie, która oddalona jest od okien prawie o 6m. Jedno muszę przyznać - idealnie mam rozłożony domek w stosunku do stron Świata i ukształtowania działki.

Jan LUC

JESTEM NA ETAPIE KUPNA DZIAŁKI I WYBORU PROJEKTU , Z BUDOWĄ RUSZAM NA WIOSNĘ I MUSZĘ SKOŃCZYĆ PRZED ZIMĄ.

ROZPISUJECIE SIĘ W SWOICH POSTACH O TYCH NIESZCZĘSNYCH SCHODACH WIĘC JESTEM CIEKAW CZY PŁYTY DA SIĘ WNIEŚĆ.

iLE TE SCHODY MAJĄ 88cm, CZY 98cm???

PRZECZYTAŁEM WSZYSTKIE POSTY NA TYM FORUM I NIE OBRAŻAJĄC POZOSTAŁYCH ZAUWAŻYŁEM ŻE TY ORAZ TOMEK JESTEŚCIE AUTORYTETAMI JEŻELI CHODZI O NIEWIELKI. MI OSOBIŚCIE NIEWIELKI Z PODWÓJNYM GARAŻEM BARDZO SIĘ PODOBA, I CHYBA W PRZYSZŁYM TYG. KUPIĘ TEN PROJEKT ,ALE PRZERAŻA MNIE ILOŚĆ SZCZEGUŁÓW O KTÓRYCH TRZEBA PAMIĘTAĆ PODCZAS BUDOWY.

CZY BYŁBYŚ W STANIE OKREŚLIĆ W PRZYBLIŻENIU ILE KOSZTUJE TEN DOM W TAKIM STANIE DO WPROWADZENIA?

BYŁBYM WDZIĘCZNY BO KOSZTY BARDZO MAM OKROJONE I DUŻO MUSZĘ WŁOŻYĆ WŁASNEJ ROBOTY.

LUC JAK NIE TY TO MOŻE KTOŚ INNY ZNA TE KOSZTY??? [/code]

Czesc,

dawno nic niepisaląm, ale przeglądam nasze forum skrupulatnie.

Mnie dekarz wyliczyl 206 metrów, tyle samo wyliczyl pan od sprzedaży dachówki, ale z tego co wiem kazdy liczy inaczej. W sumie to też chyba zależy od pokrycia dachu, ale nie jestem pewna :wink:

Ja mam zakupioną dachówkę na 206 metrów :lol:

Tak wogóle to u mnie dopiero strop bedzie zalewany w poniedzialek, chłopaki sie grzebią ale robia dokładnie. Na szczęście pogoda jest ładna, jak narazie :D , a to najwazniejsze.

Pozdrawiam was wszystkich !!!!!!

Jan LUC

JESTEM NA ETAPIE KUPNA DZIAŁKI I WYBORU PROJEKTU , Z BUDOWĄ RUSZAM NA WIOSNĘ I MUSZĘ SKOŃCZYĆ PRZED ZIMĄ.

Myślę, że jest to realne, ale wymaga dużej organizacji, samozaparcia i dużo wolnego czasu. Jeśli dodatkowo myślisz o niskich kosztach to potrzebujesz czasu na szukanie tanich materiałów, ale pamiętaj, że co tanie to drogie...

Ja myślałem, że jestem dobrze przygotowany do budowy, ale widzę, że są momenty kiedy nie wiem jak coś zrobić. Przykładowo - przeniosłem drzwi garażowe do kotłowni i dodatkowo obniżyłem posadzkę w garażu. Przyszła pora na zrobienie schodka przy tych drzwiach. Myślałem o tych schodkach przez miesiąc... Dzisiaj się okazało, że robię inaczej niż myślałem a dodatkowo z przerażeniem zobaczyłem, że nie wiem czy będzie miejsce na bramę garażową. Nie ma mnie na budowie, schodek prawdopodobnie wylany, przestudiowałem ofertę Hormanna i chyba będzie miejsce :)

ROZPISUJECIE SIĘ W SWOICH POSTACH O TYCH NIESZCZĘSNYCH SCHODACH WIĘC JESTEM CIEKAW CZY PŁYTY DA SIĘ WNIEŚĆ.

iLE TE SCHODY MAJĄ 88cm, CZY 98cm???

86 - 90 cm. Zależy jak się zrobi. Ja np. duszę schodów robię na szerokość 8cm a nie na 12 i już 4cm więcej.... Jutro zaczynają robić mi więźbę, nie mam jeszcze ani jednej płyty, więc nie przymierzałem i nie wiem czy wejdzie, czy nie. Może to być karkołomne i muszę jakoś sprawdzić. Ja jednak podniosłem o 20cm górę, więc jest różnica w stosunku do projektu gotowego.

PRZERAŻA MNIE ILOŚĆ SZCZEGUŁÓW O KTÓRYCH TRZEBA PAMIĘTAĆ PODCZAS BUDOWY.

Domek z pewnością jest bardziej skomplikowany niż przykładowo domek z dachem 2-spadowym. Najbardziej skomplikowany jest strop no i może więźba, ale jeszcze jestem przed tym, więc nie wiem. Mam również mieszane odczucia co do poddasza. Nie wiem, czy styl domu jest wart tego, żeby na górze marnować tyle miejsca...

Gdybym nie angażował się tak bardzo w budowę to z pewnością jakoś byłoby to wybudowane. Ja jednak żyję tym domem, będę w nim mieszkać, chcę wiedzieć dokładnie jak coś jest zrobione, ale dużo stresu mnie to kosztuje. Kupuję i zamawiam wszystkie materiały. Niestety codziennie jestem sfrustrowany bo się okazuje, że murarze nie zrobili czegoś należycie starannie...

Że coś jest inaczej, że poszli na łatwiznę itp...

CZY BYŁBYŚ W STANIE OKREŚLIĆ W PRZYBLIŻENIU ILE KOSZTUJE TEN DOM W TAKIM STANIE DO WPROWADZENIA?

Rozrzut z pewnością może być duży. Szacuję, że stan surowy otwarty - 120 - 190 tys.

Jeśli chodzi o koszt wykończenia to wziąłem kredyt na to i mogę Ci podesłać w miarę szczegółowy kosztorys. Powiedziałbym, że jakość wykończenia na średnim poziomie.

To już jednak zależy od Ciebie. Możesz zrezygnować z kominków, kupić tanią bramę garażową, kupić tanie i standardowe okna, itp, itd...