Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Jestem na etapie rozwielitki-czyli kupna projektu. Zbieram wszelkie informacje na temat tego domku. Na wiosne mam zamiar ruszyc z budowš. Ciekaw jestem jak faktycznie wygladaja pomieszczenia w srodku. Szukam fotek.

[email protected]

pozdrawiam

Tomek

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jean_Luc , wydawłao mi się, że pisałeś o tym, że będziesz chciał zrobić ściankę kolankową z jednego pustaka?

Jest zrobiona !

W projekcie jest od poziomu płyty dodatkowy wylewka betonowa 12cm.

U mnie w sumie jest o 30cm więcej, w tym delikatny wieniec z 2 prętami zbrojenia.

Aby zachować zgodność z dopuszczalnymi zmianami w projekcie jest to praktycznie wszytko co da się zrobić.

Umieszczam aktualny stan prac. Niestety tylko połowę domu, bo druga połowa została zniekształcona perspektywicznie przez pracujących panów.

http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/wiezba-dzien2.jpg

Jest zrobiona !

W projekcie jest od poziomu płyty dodatkowy wylewka betonowa 12cm.

U mnie w sumie jest o 30cm więcej, w tym delikatny wieniec z 2 prętami zbrojenia.

Kąt nachylenia dachu pozostawiłeś taki jak w projekcie?

Czy krokwie są dłuższe niż projektowano?

Musiałęś chyba coś zmienić, ponieważ ze zdjęcia wynika, że

podbitka pozostanie na równi z górną krawędzią otworu oknnego.

No i wróciłem :D .

Jestem po inspekcji 8) .

Zaawansowanie prac:

- więźba zakończona

- kominy wyciągniete

- i... ścianki na górze - wymurowane - z wyjątkiem włazów do ocieplania.

- taras i schody zewnetrzne - wylane.

Kontakt telefoniczny z dekarzem - nieudany :( - ale jutro go będę ścigał dalej :-? .

Fotka jutro - znów nie mam kabelka w domu :oops: .

A... u mnie krokwie przytnie dekarz - tak sobie zażyczył.

Kąt nachylenia dachu pozostawiłeś taki jak w projekcie?

Nie. Został zmieniony na 40 stopni

Czy krokwie są dłuższe niż projektowano?

Tak, ale nie wiem dokładnie ile. Muszę przyznać, że jest to dla mnie czarna magia... Wyliczyłem, że krokwie koszowe powinny mieć około 9.8m. Naliczyłem się jak głupi... Równania trygonometryczne bardzo zaawansowane. Bałem się, że braknie bo zamówiłem na 9.5m. Cieśla jednak początkowo powiedział, że mają mieć 8.5m (w projekcie 8.91) a później gdy mu zasugerowałem to dał więcej, ale ja i tak zamówiłem na 9.5m. Ostatecznie jak widać powinny mieć około 9.3m...

Zwątpiłem w moje umiejętności matematyczne...

Musiałęś chyba coś zmienić, ponieważ ze zdjęcia wynika, że

podbitka pozostanie na równi z górną krawędzią otworu oknnego.

Tak miała pozostać ! Gdybym nie trzymał się tego założenia to to pewnie pokusiłbym się na podniesienie o 4 bloczki. Nie odważyłem się jednak bo nie chciałem zepsuć architektury... I tak się strasznie boję, że coś wyjdzie nie tak...

http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/wiezba-dzien3.jpg

Okap będzie mieć 1m a nie 80cm

Witajcie,

Uff, przeczytałem wszystko. I trochę mam mętlik w głowie, teraz sobie musze to poukładac :lol: . Zdecydowalismy się na M05aL ( projekt dopiero kupimy) , wiec taki sam jak Jean-Luc, co więcej będziemy się budować w Zielonkach k/ Krakowa ( to niedaleko Jean-Luc).

Mam nadzieję, że Jean-Luc troszkę nas wesprze, a pewnie raczej uświadomi co nasz czeka:wink:.

Jean-Luc, mam nadzieje ze mozemy liczyc na Twoje doswiadczenie , być może jakoś to odrobimy :) :wink:

W każdym razie, będę wdzięczny za możliwośc zobaczenia "tworzonego" przez Ciebie Niewielkiego :lol:

LuMaNaZo

Witajcie,

będziemy się budować w Zielonkach k/ Krakowa ( to niedaleko Jean-Luc).

Mam nadzieję, że Jean-Luc troszkę nas wesprze, a pewnie raczej uświadomi co nasz czeka :wink:.

O, fajnie :-)

Szkoda, że w tym roku nie zaczęliście. Byłoby latwiej :)

Jednak wydaje mi się, że co dom to podobne problemy...

Jean-Luc, mam nadzieje ze mozemy liczyc na Twoje doswiadczenie , być może jakoś to odrobimy :) :wink:

W każdym razie, będę wdzięczny za możliwośc zobaczenia "tworzonego" przez Ciebie Niewielkiego :lol:

LuMaNaZo

Zapraszam ! :)

Stoi i można oglądać :-)

TomekM05a - czy mógłbyć wkleić zdjęcia z poddasza ? Jak to u Ciebie wygląda ?

Zastanawiam się nad zrobieniem ścianek kolankowych z pły G-K...

Ile wyszło Ci ostatecznie porothermu na ścianki na górze ?

Dawałeś 11.5P+W czy 8 P+W ?

Dałem 11,5 ile wyszło? - właśnie liczę... musisz chwile poczekac, na klinkier tez, choc to ok. dwoch palet - ale palety sa różne :D - tak jak kominy :lol: . - też potrzebuję moment.

Zdjęcia z poddasza ? - ciężko zrobi fajne zdjęcie, dajace jakieś wyobrażenie - ale cos tam mam - też musisz poczekac :) .

Jean_Luc... Twoje wypowiedzi swiadcza o radosci, ktora wypiasna jest na twarzy... Wiezba robi wrazenie, dom nabiera rzeczywistych ksztaltow. Po wylaniu fundamentow, to kolejny moment, kiedy na sercu robi sie cieplo ze szczescia ;-).

U mnie kominy pna sie do gory, a dekarze zworza swoje manele... Czy zdaza wykonac swoje z koncem miesiaca i poczatkiem mrozow? Jestem tuz, tuz... za Wami :-).

Ogladalam scianki poddasza, 1.38 m do wewnatrz - lotnisko zginelo :-(. Szkoda niewykorzystanego miejsca! Kombinuje, zeby rozebrac cegly, a murarze juz sie buntuja (wooojna... domooowa). Co o tym myslicie?

Jean_Luc... Twoje wypowiedzi swiadcza o radosci, ktora wypiasna jest na twarzy... Wiezba robi wrazenie, dom nabiera rzeczywistych ksztaltow. Po wylaniu fundamentow, to kolejny moment, kiedy na sercu robi sie cieplo ze szczescia ;-).

Hm... Przyznam, że nie czuję w tej chwili radości... Martwi mnie mnóstwo rzeczy, nie wysypiam się, gonię jak wariat. Bardziej trafnym określeniem byłoby "ta budowa mnie wykańcza".

Ostatni raz czułem radość po wymurowaniu ścian, gdy murarze sobie poszli na chwilę. Miałem czas, żeby uświadomić sobie, że dom buduję.

Czy zdaza wykonac swoje z koncem miesiaca i poczatkiem mrozow? Jestem tuz, tuz... za Wami :-).

Życzę tego nam wszystkim. Mrozy zaczekajcie ! Deszcze też :-) Już całkiem blisko koniec.

Ogladalam scianki poddasza, 1.38 m do wewnatrz - lotnisko zginelo :-(. Szkoda niewykorzystanego miejsca! Kombinuje, zeby rozebrac cegly, a murarze juz sie buntuja (wooojna... domooowa). Co o tym myslicie?

Ciężka sprawa... ta przestrzeń nadaje się właściwie tylko na instalacje, schowki, szuflady, itp. Ja już kombinuję, że zmieszczę tam trochę instalacji, klimatyzację, itp...

Oj, miałem odpowiedziec :o . Sorry ale nadrabiam zaległosci w pracy właściwej.

Porotherm 11,5:

160 szt (pozostałości z 4 palet z parteru)+4palety dowiezione+80szt, czyli 6.5 palety.

12.5 x 6,5 = 81,25m2 - no, to ma jakis sens :-?

Klinkier - kupiłem dwie palety:

jedna 285 szt wienerberger

druga - 424 szt ROBEN

Została 1/3 całości - zatem proponuje Ci kupic 1 dużą lub dwie małe i dowieźc reszte, chyba że (nie :) ) planujesz tak jak ja zostawic na słupy.

Dodatkowo kupiłem - 60 szt klinkieru pełnego i 80 szt. połówek na wykończenie komina systemowego.

I jeszcze zdjęcie...

Tez się wkurzyłem jak zobaczyłem jak ustawili scianki. Mogli przesunac jakies 10 cm na zewnatrz. Ale po zastanowieniu mówie - bez przesady. Ludzie, wg mnie pokoje sa akurat - zdjecia tego nie oddawają. Wrzuci się łóżko, nawet małżeńskie, biurko pod okno, a półki na drugą stronę. Szafa wnękowa to raczej żadna nie wejdzie - i to mnie trochę zaskoczyło. W pokoju nad garażem zasłoniłaby wentylację. W pokoju na przeciwko słup jest przy scianie - zrobili trochę szerzej schody. Pokoje nie za duże, ale... jest cos w zamian ... - mniej odkurzania :lol: .

A właśnie, co myślicie o centalnym odkurzaczu? :roll: