Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ludzie, wg mnie pokoje sa akurat - zdjecia tego nie oddawają. Wrzuci się łóżko, nawet małżeńskie, biurko pod okno, a półki na drugą stronę...

Byc moze..., ale w przypadku Niewielkiego M05 nie jest tak rozowo - wiem co mowie (pisze)! Jak nic, czeka mnie rozbiorka... :-(

Jest tak samo - zamiast 3 są dwa pokoje - o identycznych rozmiarach. Tyle tylko, że 3 to nie dwa. Za to łazienka w M05 jest większa.

Wydaje się jednak, ze życie mieszkających we własnych domach powinno sie skupiac w salonie: zimą /wieczorem - przy kominku/ i w descz, na tarasie - w pozostałe dni. Dla mnie poddasze to sypialnie + jakies biureczko. Tak mysłałem wybierając M05(a). I myślę :D .

Ludzie, wg mnie pokoje sa akurat - zdjecia tego nie oddawają. Wrzuci się łóżko, nawet małżeńskie, biurko pod okno, a półki na drugą stronę...

Byc moze..., ale w przypadku Niewielkiego M05 nie jest tak rozowo - wiem co mowie (pisze)! Jak nic, czeka mnie rozbiorka... :-(

zgadzam się z tobą całkowicie pokoje na górze w MO5 są wrecz maleńkie i bez powiększenia w moim przypadku nie byłobo mowy o budowie tego domu mój syn to juz całkiem duży kawaler i niedługo to z dziewczyną będzie chciał siedzieć w swoim całkiem sporym pokoju a nie w klitce z biurkiem i łóżkiem choc i ono pewnie będzie baaaardzo potrzebne

zgadzam się z tobą całkowicie pokoje na górze w MO5 są wrecz maleńkie...

Nie podwyzszylam gory, lecz (na etapie adaptacji projektu) zmienilam funkcje pomieszczen - zamienilam pokoj (po lewo) na lazienke, a lazienke na... doczepke :-) dolaczylam do pokoju (po prawo) - z czego bardzo sie ciesze. Oczywiscie, takie rozwiazanie nie jest dla wielodzietnej rodziny. Ja, moglam sobie pozwolic na ten manewr.

Wydaje się jednak, ze życie mieszkających we własnych domach powinno sie skupiac w salonie: zimą /wieczorem - przy kominku/ i w descz, na tarasie - w pozostałe dni. Dla mnie poddasze to sypialnie + jakies biureczko. Tak mysłałem wybierając M05(a). I myślę :D .

Tomek spisal, wypisal w jednym zdaniu "Marzenia wszystkich Niewielkich" :-D.

Wrzacy APEL: Zachecam wszytkich potencjalnych, przyszlych wlascicieli Niewielkiego i jego wariantow, do ogladania placow budowy. Rzuty, rozklad i fukcje pomieszczen sa rewalcyjne (przeciez to sklonilo Nas do wyboru projetu), ale drobna kosmetyka nie zaszkodzi, wrecz przyda sie.

Mala... weteran ;-)

Ps. Udalo mi sie w cisnac dodatkowe wc na parterze.

A teraz... nie wrzaco tylko goraco polecam Pana, ktory zajmuje sie sprzedaza i montazem okien firmy Jezierski. Jego dane tele znajdziecie na stronie http://www.jezierski.com.pl, zakladka partnerzy. Firma UNIPLAST, Warszawa (dokladnie Wesola k/Warszawy - prosty dojazd). Bardzo kompetenty - to powinno wystarczyc!

(..) mój syn to juz całkiem duży kawaler

No właśnie - mój to całkiem młody kawaler. Każdy ma inne wymagania co do niewielkiego :-? .

(..) czasem jest tak, że się nadepnie niechcący komuś

- byłaś blisko, bo napisałaś klitki - co wg mnie jest przesadą. Musiałem zapalic cyberpapierosa :) . A teraz sprawdzę Twoje poczucie humoru...

Jak myślisz, czy Twoja przyszła synowa będzie chciała z Toba mieszkac?

BettyAnn

Jaki wyszedł Ci koszt okien JEZIERSKI. :o

U nas postępy w pracach, ale jesteśmy jeszcze daleko za Wami. Mamy na razie mamy ściany parteru, dziś mają wylewać.A potem już tylko dach. Trochę mnie załamaliście tymi pokojami na górze , marzyła mi się szafa w każdym pokoju. :x

Na wiosnę będziemy dopiero robić ścianki na poddaszu ale chyba na 1m.

U nas pokoje wydają się duże, zwłaszcza, że podniesliśmy ścianke o jeden pustak i poszerzyliśmy dom, spokojnie pomieszcza się szafy i pełno schowków.

Nasz domek czeka już prawie tydzień na dachówki i gąsiory których zabrakło oraz okno, które będzie trochę niżej zamiast wyłazu dachowego. Jak zobaczyliśmy wyłaz z fakro -plastikowy!, to od razu zrezygnowaliśmy z niego, tym bardziej, że z ziemi łatwiej bedzie podstawić drabinę i wejść na dach niż najpierw wnosić drabine na poddasze..

JKJ7 budujesz mo5 czy mo5a?

U nas pokoje wydają się duże, zwłaszcza, że podniesliśmy ścianke o jeden pustak i poszerzyliśmy dom, spokojnie pomieszcza się szafy i pełno schowków.

Nasz domek czeka już prawie tydzień na dachówki i gąsiory których zabrakło oraz okno, które będzie trochę niżej zamiast wyłazu dachowego. Jak zobaczyliśmy wyłaz z fakro -plastikowy!, to od razu zrezygnowaliśmy z niego, tym bardziej, że z ziemi łatwiej bedzie podstawić drabinę i wejść na dach niż najpierw wnosić drabine na poddasze..

JKJ7 budujesz mo5 czy mo5a?

Budujemy M05a :p

Też podnosimy o jeden pustak i dajemy okna Velux (chyba?)

Na jakiej wysokości dajesz okna dachowe?

Szczerze Ci powiem to nie wiem na jakiej, musiałabym się męża zapytać; w każdym razie (pisałam o tym juz wcześniej), gdybyśmy dali velluxy nie byłoby szans na otwieranie przy moim wzroście, no chyba że wzielibyśmy z opcją otwierania na dole. Fakro są ok.

Pomimo, ze dosiegam broda do "parapetu" - postawilam na Veluxy. Sprawdze w praktyce tzw. drazek teleskopowy, hehe...

BettyAnn

Jaki wyszedł Ci koszt okien JEZIERSKI. :o

Chetnie podziele sie wycenami okien jezierskiego. Niestety obawiam sie, ze nikomu nie przydadza sie bowiem... otwory okienne (z wyjatkeim okien w garazu) maja wysokosc 244 cm i na dodatek sa to przesuwki - ot... male zmiany w moim niewielkim ;-).

OK.Ale kwota rzędu? Tez myślę o przesuwkach do salonu, ale właściwie to chciałam drewniane. Narazie nie orientowałam się w kwotach, myslałam o Firmie Excelent, Natura , bo oni mają przesuwane.

BettyAnn

Trochę mnie załamaliście tymi pokojami na górze , marzyła mi się szafa w każdym pokoju. :x

Na wiosnę będziemy dopiero robić ścianki na poddaszu ale chyba na 1m.

Spoko, spoko. Nie jest tak źle. Byłem na budowie - jakieś tam wnękówki wejdą. Mylący jest tylko rzut poddasza w projekcie - wydawało (mi) się, że będą że będą fajne szafska. Ale są skosy - i wielka szafa z drzwiami przesuwnymi jaką mam w obecnym mieszkaniu odpada.

Co więcej - zabrałem na budowę _GłosSumienia i też uznał, że nie jest tak źle. Podłoga ma 5x4 - ludzie!!! :D

Wrzacy APEL: Zachecam wszytkich potencjalnych, przyszlych wlascicieli Niewielkiego i jego wariantow, do ogladania placow budowy. Rzuty, rozklad i fukcje pomieszczen sa rewalcyjne (przeciez to sklonilo Nas do wyboru projetu), (...).

A... I rozkład parteru mu sie b. podobał.

OK.Ale kwota rzędu? Tez myślę o przesuwkach do salonu, ale właściwie to chciałam drewniane. Narazie nie orientowałam się w kwotach, myslałam o Firmie Excelent, Natura , bo oni mają przesuwane.

Firma Excelent sprzedaje mydlo i powidlo (trafilam do nich szukajac kuchni), i... m.in okna Jezierskiego. Bardzo spazylam sie na wycenie w Warszawie, w Kielcach otrzymalam kosztorys o 10 tys. mniejszy.

Namawiam do kupowania z fabryki, poprzez partnerow - spis (wojewodztwami) dostepny jest na stronie.

Przesuwki... moga byc dwojakie:

1. skrzydlo bez okuc - wizualnie wieksze od skrzydla z okuciem

2. oba skrzydla rowne

Wybralam druga opcje, niestety drozsza.

Przy otworze 265x244 (wyzsze - brak gwarancji; nie chcialam doswietli), dzielone na dwa, to:

1. 3680,00 zl

2. 4000, 00 zl

Ceny brutto (7% vat) z montazem, bez rabatu.

Wersja 2, ze szprosami: 4500,00 zl (Exellent 3627,00 zl bez montazu).

Wazne, aby grubosc szyby miala 6 mm (standard 4 mm).

Ps. Oczywiscie pcv, profil ELITA :-).