BettyAnn 22.11.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Okna drewnianie... piekna i droga impreza.Liczcie 12 tygodni czas realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_GlosSumienia 22.11.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 BettyAnn Trochę mnie załamaliście tymi pokojami na górze , marzyła mi się szafa w każdym pokoju. Na wiosnę będziemy dopiero robić ścianki na poddaszu ale chyba na 1m. Spoko, spoko. Nie jest tak źle. Byłem na budowie - jakieś tam wnękówki wejdą. Mylący jest tylko rzut poddasza w projekcie - wydawało (mi) się, że będą że będą fajne szafska. Ale są skosy - i wielka szafa z drzwiami przesuwnymi jaką mam w obecnym mieszkaniu odpada. Co więcej - zabrałem na budowę _GłosSumienia i też uznał, że nie jest tak źle. Podłoga ma 5x4 - ludzie!!! Wrzacy APEL: Zachecam wszytkich potencjalnych, przyszlych wlascicieli Niewielkiego i jego wariantow, do ogladania placow budowy. Rzuty, rozklad i fukcje pomieszczen sa rewalcyjne (przeciez to sklonilo Nas do wyboru projetu), (...). A... I rozkład parteru mu sie b. podobał. Dobra, dobra nie słodź za bardzo to, że się podobał to nie znaczy, że nie uważa, że to poddasze to wyjątkowo zmarnowana okazja. Nie ma co gadać, krokwie są długie więc wystarczyło ściane kolankową przysunąć na zewnątrz (wystarczy 3 pustaki) dodać mały wieniec i pokoje na poddaszu będą dwa razy większe. Wiem, że w Twoim wypadku to musztarda po obiedzie i dom jest niezły ale te poprawki to można nanieść. Koszt tego domu to ok 300 kpln więc trzeba to wykorzystać na maxa. Nie zwiększając kosztów (no może o wieniec czyli pewnie nie więcej niż ze 2 kpln) można mieć ze dwa razy więcej pokojów na poddaszu Ja mam ok 220 m2 domu i jeszcze tak na oko brakuje mi parę metrów . Głównie żałuję, że nie zrobiłem piwnicy. Garaż by poszedł do piwnicy i byłoby miejsce na narty, sanki, rowery i kosiarki, taczki a tak musze kombinowac. Narazie jest fajnie bo w porównaniu do mieszkania w bloku to jest ogromna róznica ale poczekaj z 1-2 lata i dopiero wtedy zobaczysz jakie naprawdę popełniłeś błedy w czasie budowy. No dom jest fajny ale poddasze za ciasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 22.11.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dobra, dobra nie słodź za bardzo to, że się podobał to nie znaczy, że nie uważa, że to poddasze to wyjątkowo zmarnowana okazja. Nie ma co gadać, krokwie są długie więc wystarczyło ściane kolankową przysunąć na zewnątrz (wystarczy 3 pustaki) dodać mały wieniec i pokoje na poddaszu będą dwa razy większe. Wiem, że w Twoim wypadku to musztarda po obiedzie i dom jest niezły ale te poprawki to można nanieść. Koszt tego domu to ok 300 kpln więc trzeba to wykorzystać na maxa. Nie zwiększając kosztów (no może o wieniec czyli pewnie nie więcej niż ze 2 kpln) można mieć ze dwa razy więcej pokojów na poddaszu (...) Podsumowujac... W sobote brygada za brame, a ja... z mlotkiem w reku zaczynam wyburzanie, hehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 22.11.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 (..) mój syn to juz całkiem duży kawaler No właśnie - mój to całkiem młody kawaler. Każdy ma inne wymagania co do niewielkiego . (..) czasem jest tak, że się nadepnie niechcący komuś - byłaś blisko, bo napisałaś klitki - co wg mnie jest przesadą. Musiałem zapalic cyberpapierosa . A teraz sprawdzę Twoje poczucie humoru... Jak myślisz, czy Twoja przyszła synowa będzie chciała z Toba mieszkac? Jeeśli pytanie o synową było kierowane pod mój adres no to chyba nie choć prawde powiedziawszy jestem wprost faannttastyczna a na poważnie to raczej spodziewam się mieszkać z teściami lub moja mamą ii wcale w moim przypadku nie jest to odległy temat poniewaz są to już ludzie wiekowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 22.11.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 widzę że temat podnosić czy nie mąci spokój wielu jeszcze budującym ja już zbudowałam podniosłam, poddasze jest super teścią góra podoba się bardziej od dołu ,ale faktycznie jest OK okna mam FAKRO 6 szt ale powinno być 8 tylko kaski brakło moze kiedyś się dołoży pokoje wyszly ładne duże i przestronne i właśnie tego oczekiwałam po moim MO5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 22.11.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 wystarczyło ściane kolankową przysunąć na zewnątrz (wystarczy 3 pustaki) dodać mały wieniec i pokoje na poddaszu będą większe Możecie mi to wyjaśnić? Przyznam się że nie zrozumiałem, nie wiem jak się przesuwa ścianę kolankową na zewnątrz. A bardzo chcę maksymalnie wykorzystać miejsce na poddaszu. Jak to najsensowniej zrobić w M05a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 23.11.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 (..) mój syn to juz całkiem duży kawaler No właśnie - mój to całkiem młody kawaler. Każdy ma inne wymagania co do niewielkiego . (..) czasem jest tak, że się nadepnie niechcący komuś - byłaś blisko, bo napisałaś klitki - co wg mnie jest przesadą. Musiałem zapalic cyberpapierosa . A teraz sprawdzę Twoje poczucie humoru... Jak myślisz, czy Twoja przyszła synowa będzie chciała z Toba mieszkac? Jeeśli pytanie o synową było kierowane pod mój adres no to chyba nie choć prawde powiedziawszy jestem wprost faannttastyczna a na poważnie to raczej spodziewam się mieszkać z teściami lub moja mamą ii wcale w moim przypadku nie jest to odległy temat poniewaz są to już ludzie wiekowi Dodam tylko, że nie buduję zbyt wielkiego domu (buduję NIEWIELKI - jak sama nazwa wskazuje ) - bo dzieci jak dorosną zbyt długo nie pomieszkają. I taki był sens mojej wypowiedzi. Mogłem nie komentowac . Bo podnoscic nie podnosic sprawa indywidualna. Nikomu nic do tego - szczególnie co niektórym, których przez grzecznośc nie wymienię, tylko powiem, że ich pseudo forumowe rozpoczyna soię od _G . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_GlosSumienia 23.11.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 wystarczyło ściane kolankową przysunąć na zewnątrz (wystarczy 3 pustaki) dodać mały wieniec i pokoje na poddaszu będą większe Możecie mi to wyjaśnić? Przyznam się że nie zrozumiałem, nie wiem jak się przesuwa ścianę kolankową na zewnątrz. A bardzo chcę maksymalnie wykorzystać miejsce na poddaszu. Jak to najsensowniej zrobić w M05a? W waszym projekcie murłata leży praktycznie na stropie. Wg mnie to rozwiązanie powoduje ogromne straty powierzchni na poddaszu. Wystarczy pod murłatą wyprowadzić ścianę (kolankową) na ok 3 pustaki potem wieniec i pokoje nie będą kończyły się ok 1,5-2.0 metra przed końcem domu tylko będą do końca. Co spowoduje ok 100% wzrost powierzchni pow 1.9 w pokojach (dokładnie to trzeba to oczywiście policzyć). Koszty tego zabiegu są NIEWIELKIE a zysk dosyć znaczny. Spowoduje to oczywiście podniesienie dachu o wysokość ściany kolankowej ale można to skompensować wydłużeniem krokwii o ok 30 cm i praktycznie nikt tego nie zauważy bo okna też są wysokie. Możesz sobie narysować dokładnie elewacje przed i po zmianach i zobaczyć jak to wpłynie na zmianę sylwetki domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 23.11.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 wystarczyło ściane kolankową przysunąć na zewnątrz (wystarczy 3 pustaki) dodać mały wieniec i pokoje na poddaszu będą większe Możecie mi to wyjaśnić? Przyznam się że nie zrozumiałem, nie wiem jak się przesuwa ścianę kolankową na zewnątrz. A bardzo chcę maksymalnie wykorzystać miejsce na poddaszu. Jak to najsensowniej zrobić w M05a? W waszym projekcie murłata leży praktycznie na stropie. Wg mnie to rozwiązanie powoduje ogromne straty powierzchni na poddaszu. Wystarczy pod murłatą wyprowadzić ścianę (kolankową) na ok 3 pustaki potem wieniec i pokoje nie będą kończyły się ok 1,5-2.0 metra przed końcem domu tylko będą do końca. Co spowoduje ok 100% wzrost powierzchni pow 1.9 w pokojach (dokładnie to trzeba to oczywiście policzyć). Koszty tego zabiegu są NIEWIELKIE a zysk dosyć znaczny. Spowoduje to oczywiście podniesienie dachu o wysokość ściany kolankowej ale można to skompensować wydłużeniem krokwii o ok 30 cm i praktycznie nikt tego nie zauważy bo okna też są wysokie. Możesz sobie narysować dokładnie elewacje przed i po zmianach i zobaczyć jak to wpłynie na zmianę sylwetki domu. Zrozumiałem, ale boje się o te trzy pustaczki, a raczej o "coś" co po ich wstawieniu powstanie. Nie chcę wybudować stodoły. Zdecydowałem się na jednego pustaka. Z tego co pamiętam to nie tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 23.11.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Ja ostatecznie podniosłem o 30cm, kąt zmienił się na 40 stopni. W efekcie kalenica nie jest na 2.7m, ale 3.5m ! Ścianka kolankowa o wysokości 125cm jest 65 cm od ściany, co daje podłogi około 30m2 w każdym pokoju. Dodatkowo powstała jakaś dziwna powierzchnia, za schodami, o wysokośći od 2m w dół a już z pewnością może tam być kącik do czytania z oknem. Tylko jak tam wejść ? Dziwactwo się zrobiło... Wiem gdzie będą rośliny i choinka na święta Kominy wyszły mi na środek pokoi, tak że już zastanawiam się nad mini garderobami. Okap wyszedł jednak za duży. Liczyłem, że będzie większy od projektowanego o 20cm a jest większy o 30-35 cm. Panowie cieślowie coś przekombinowali. Zastanawiam się co teraz z tym zrobić. Jak dojdzie jeszcze rynna to już będzie zdecydowanie zbyt dużo. Zostawiłem poziom okapu tak, jak w projekcie. Zastanawiam się teraz czy przypadkiem nie odjąć jednego rządka dachówek. Z tą powierzchnią na górze to jest tak... 1. Gdy nie ma więźby to jest "ale lotnisko" 2. Gdy jest więźba to jest "hm, nie jest znowu aż takie lotnisko" 3. Gdy jest folia wstępnego krycia to jest "zdecydowanie nie jest to lotnisko, ale czy te pokoje nie będą zbyt małe?" 4. Gdy będą ścianki działowe to będzie "..." 5. Gdy będzie ocieplenie to będzie "...." 6. Gdy będą rigipsy to będzie "..." Punkty 4-6 dopiszczcie sobie sami Niektóre z nich mogą mieć powiększający efekt. Proponuję wszelkim zmieniającym projekt poczekać na realizację przez nas chociaż jednego M05 i M05aL i zobaczenie tego na własne oczy. Pamiętajcie, że to jest nowy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 23.11.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 (...) na poważnie to raczej spodziewam się mieszkać z teściami lub moja mamą ii wcale w moim przypadku nie jest to odległy temat poniewaz są to już ludzie wiekowi Ja rowniez... szykuje na parterze piekny pokoj z garderoba i lazienka dla moje ukochanej, suuuper 60-tki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 23.11.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Proponuję wszelkim zmieniającym projekt poczekać na realizację przez nas chociaż jednego M05 i M05aL i zobaczenie tego na własne oczy. Pamiętajcie, że to jest nowy projekt. O WŁAŚNIE!!! Nic dodać, nic ująć!!! Jean_Luc jeśli pozwolisz to wprosze się do Ciebie jak będzie już można. Ok? W końcu budujesz identyczny dom jak ja będę budował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 23.11.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 (...) Z tą powierzchnią na górze to jest tak... 1. Gdy nie ma więźby to jest "ale lotnisko" 2. Gdy jest więźba to jest "hm, nie jest znowu aż takie lotnisko" 3. Gdy jest folia wstępnego krycia to jest "zdecydowanie nie jest to lotnisko, ale czy te pokoje nie będą zbyt małe?" 4. Gdy będą ścianki działowe to będzie "..." 5. Gdy będzie ocieplenie to będzie "...." 6. Gdy będą rigipsy to będzie "..." (...) Proponuję wszelkim zmieniającym projekt poczekać na realizację przez nas chociaż jednego M05 i M05aL i zobaczenie tego na własne oczy. Pamiętajcie, że to jest nowy projekt. Siedzisz w mojej glowie i czytasz w moich myslach ? Jestem na etapie pkt. 3 (stan na dzis: pol dachu ) - potwierdzam wrazenia, nie zaprzeczam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKJ7 23.11.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Macie jakieś nowe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnka 23.11.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Nie ma kiedy nawet zrobić zdjęć, szybko robi się ciemno. Szczerze powiedziawszy ja czekam na deszcz, najlepiej krótki i ostry, umyłby dach, bo jest starsznie brudny. Teść powoli zabija deskami okna na zimę. Na początku następnego tygodnia chłopaki skończą robotę. Ale będzie dziwnie...już jest jakoś tak cicho i pusto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 23.11.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Niespodzianka... (w wersji roboczej) . http://beata.mikolajewska.w.interia.pl/dom Ps. Wybaczcie brak polskich znakow, ale to sa minusy mojego mac'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 23.11.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Niespodzianka... (w wersji roboczej) . http://beata.mikolajewska.w.interia.pl/dom SUPER! Nie mam zbytnio czasu żeby się delektować ale rzuciłem okiem i BARDZO mi sie podoba!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m05b 23.11.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 witamczy jest wśród was jakiś sympatyk domków z serii M05 i pocgodnych z okolic 3 miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tommy07 23.11.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Siemka wszystkim! Mieliśmy poczekać żeby dach został umyty przez deszcz i żeby dowieźli nam 7 gąsiorów i 50 dachówek, których brakło, ale trochę się to wszystko wydłuża , więc co tam, może być trochę brudny ... Mam nadzieję, że Wam się spodoba, a co do miejsca na poddaszu to chyba przesadzacie. Po podniesieniu o jeden pustak, wszystkie 3 pokoje są duże (sypialnia nad salonem po wydłużeniu domku o 1 metr zrobiła się olbrzymia) a łazienka też niczego sobie (powiększyliśmy ją kosztem pokoju nad garażem) A tak prezentuje się olbrzymi (moim zdaniem:) Niewielki M05aL: http://images2.fotosik.pl/260/45fe38c103576a1fmed.jpg i z drugiej strony http://images4.fotosik.pl/223/0158835c541c4ad5med.jpg P.S NIEWIELKI jest THE BEST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMaNaZo 23.11.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Siemka wszystkim! .......... A tak prezentuje się olbrzymi (moim zdaniem:) Niewielki M05aL:..... Naprawdę SUPER!. My dopiero jesteśmy przed inwestycją w Niewielkiego. Mam nadzieje, ze Jean-Luc zgodzi sie na wizyte, ja mam do niego blisko. Jean_Luc, napisz mi priva [email protected] kiedy Ci pasuje, jesli sie zgodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts