Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieliśmy poczekać żeby dach został umyty przez deszcz i żeby dowieźli nam 7 gąsiorów i 50 dachówek, których brakło, ale trochę się to wszystko wydłuża , więc co tam, może być trochę brudny ...

Czym brudziliście - jakiś kosztorys brudzenia?! :lol:

... a co do miejsca na poddaszu to chyba przesadzacie. Po podniesieniu o jeden pustak, wszystkie 3 pokoje są duże ...

Bez podnoszenia są w sam raz :D .

P.S NIEWIELKI jest THE BEST

Bez komentarza 8).

I jeszcze spowiedz:

w klitce

Podniesienie kolankówek zrobiło by z M05a tzw. stodołę.

Przepraszam - niechcący. Czy jeszcze jest w TV program "Wybacz mi"? :D

Siemka wszystkim!

Mieliśmy poczekać żeby dach został umyty przez deszcz i żeby dowieźli nam 7 gąsiorów i 50 dachówek, których brakło, ale trochę się to wszystko wydłuża , więc co tam, może być trochę brudny ...

Mam nadzieję, że Wam się spodoba,

P.S NIEWIELKI jest THE BEST

:D :D :D

Wow...

Klękajcie narody.

Prosimy o więcej zdjęć.

tommy07 - czy twój okap również sięga do poziomu projektowego ?

Jak długi teraz jest ten okap od śiany do deski ?

Siemka wszystkim!

Mam nadzieję, że Wam się spodoba, (...)

Piekna rezydencja! :-)

(...) a co do miejsca na poddaszu to chyba przesadzacie. Po podniesieniu o jeden pustak, wszystkie 3 pokoje są duże (sypialnia nad salonem po wydłużeniu domku o 1 metr zrobiła się olbrzymia) a łazienka też niczego sobie (powiększyliśmy ją kosztem pokoju nad garażem) (...)

No tak...

- "po podniesieniu o jeden pustak"

- "po wydłużeniu domku o 1 metr"

... innego efektu (tak cieszacego) nie mozna bylo oczekiwac :-D

Uodrobina trygonometrii:

Dane: a= 1 pustak(U220) = 0.22 m, kąt nachylenia połaci alfa=36 stopni

Szukane: b = odległość o którą można przesunąc sciankę

Wzór: b = a / tg alfa = 0.22 / 0.73 = 0.3m

Komentarz:

Daje to powiększenie pokoju o 0.6 m w przekroju C-C.

http://tomekm05a.w.interia.pl/zmeczony.gif

Gość tommy07

Czym brudziliście - jakiś kosztorys brudzenia?!

Brudzenie darmowe - napewno Cię nie ominie :lol:

Przepraszam - niechcący. Czy jeszcze jest w TV program "Wybacz mi"?

Chyba już nie ma ale wybaczone :)

Prosimy o więcej zdjęć.

tommy07 - czy twój okap również sięga do poziomu projektowego ?

Jak długi teraz jest ten okap od śiany do deski ?

Więcej zdjęć obiecuję we wtorek. Mam nadzieję, że zdążą dokończyć wszystko w poniedziałek: muszą włożyć jeszcze okno nad klatką schodową bo strasznie ciemno, no i dachówki i gąsiory.

Okap taki jak w projekcie, tj. deska czołowa kończy się na wysokości okien a co do długości to dzisiaj zmierzę dokładnie ale ma około 1 metra

Masz scianki na górze?

Widzę, że masz już podbitkę?!

Co z ociepleniem scian zewętrznych i dachu za ściankami na górze?

Ścianki stoją wybudowane (K3-12cm) ale tylko te w "środku domu". Te które mają oddzielać pokoje od krawędzi zewnętrznych domu robimy na wiosnę po zrobieniu ocieplenia dachu. Chyba będą z karton gipsu, tak jak dach.

Co do podbitki to chyba trochę zdjęcie myli bo jej jeszcze nie mamy. Niestety nie było nigdzie materiału a nie chciałem wstrzymywać roboty, więc stwierdziłem, że da się od spodu. Będzie więcej roboty ale trudno. Podbitkę będziemy robić nie poziomo (robi się przy ociepleniu domu) ale wzdłuż krokwi, tak żeby były odsłonięte (dodatkowa robota żeby je ładnie wyheblować :) )

Chyba jadę na budowę i porobię zdjęcia w środku zanim mój ojciec stworzy wszechogólne ciemności (zatrudniłem go do zabijania okien na zimę :) )

Pozdrawiam Niewielkich

Uodrobina trygonometrii:

Dane: a= 1 pustak(U220) = 0.22 m, kąt nachylenia połaci alfa=36 stopni

Szukane: b = odległość o którą można przesunąc sciankę

Wzór: b = a / tg alfa = 0.22 / 0.73 = 0.3m

Komentarz:

Daje to powiększenie pokoju o 0.6 m w przekroju C-C.

http://tomekm05a.w.interia.pl/zmeczony.gif

Na pewne, bardzo logiczne i estetyczne zmiany (co widac na obrazkach Tommy'ego) niestety zapozno. U mnie... jedyna deska ratunku to scianki poddasza (czesc), ktore sa juz wspomnieniem zarejestrowanym na zdjeciach (zostaly rozebrane na rzecz mini polek i szaf wnekowych, tak aby graty nie zabraly polowy miejsca w pokoju) i wyciagu bankowym. Dla pola, przestrzeni... (zrobie) wszystko.

BettyAnn - 0.6 m to nie tak dużo!

Tomek, z mojego punktu widzenia... 0,6 m = 39,47% wzrostu, tooo bardzo duzo, hehe i nikt, nic mnie nie przekona, nie pocieszy ;-).

Ale przecież Ty coś tam z łazienką swoją M05http://tomekm05a.w.interia.pl/1.gif zrobiłaś :D .

Taaak, poprosze o wpis do ksiegi rekordow NIEWIELKICH, hehe...

BettyAnn - 0.6 m to nie tak dużo!

Tomek, z mojego punktu widzenia... 0,6 m = 39,47% wzrostu, tooo bardzo duzo, hehe i nikt, nic mnie nie przekona, nie pocieszy ;-).

Ale przecież Ty coś tam z łazienką swoją M05http://tomekm05a.w.interia.pl/1.gif zrobiłaś :D .

Taaak, poprosze o wpis do ksiegi rekordow NIEWIELKICH, hehe...

Jeśli chodzi o wysokość, przy bloczku z suporexu, to tylko: 15,789% Twojego wzrostu.

Ostatnia próba pocieszenia :D.

TomekM05a napisał:

Przepraszam - niechcący. Czy jeszcze jest w TV program "Wybacz mi"?

Zostałem Ÿle zrozumiany - proszę o wybaczenie ogłoszkę. Wkurzyła mnie (prawie) okreœleniem: klitka, natomiast ja używałem wczeœniej sam niedelikatnych okreœleń stodoła.

Z wiadomych względów nie masz czasu tommy07 i nie znasz tego wštku.

Nie negowałem delikatnego podwyższania!

Dowód:

Widać z niej, że może te 30 góra 40 cm to jeszcze jakoœ by było (1 pustak + ekstra wieniec).

Myœlę przy tym, że JEDEN PUSTAK W NIEWIELKIM jest OK, tak wczeœniej napisałem. Zdjęcie nr 2 z SYMULACJI faktycznie wyglšda DOBRZE.

Ostatecznie zamykajšc temat podwyższania œciany kolankowej podsumuję:

Gdybym mógł odwrócić czas, to:

Kazałbym zrobić wyższy wieniec, wymurować cegłę dziurawkę (12 cm) wyżej - z drugiej strony szlunek wyższy, zalał betonem. Podwyšszona œciana kolankowa byłaby z betonu. Nie zrobiłem tak - lecz nie rozpaczam z tego powodu. :wink: . To tylko 5% głębokości łazienki :lol: .

Tomku ja się wcale ale to wcale nie obraziłam poczucia humoru to mam aż nadto sądzę że każdy buduje wedłu swoich potrzeb i uznania i nikogo nie wolno przekonywać na siłę do zmiany planów mój dom mi się podoba

To dobrze, bo programu już nie ma :D .

Podoba mi się to stwierdzenie:

nikogo nie wolno przekonywać na siłę do zmiany planów

Ja nikogo nie przekonywałem.

DOWÓD:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1465926&highlight=#1465926

PS. A mówią, że winny się tłumaczy :)

TomekM05a napisał:

[ Podwyšszona œciana kolankowa byłaby z betonu. Nie zrobiłem tak - lecz nie rozpaczam z tego powodu. :wink: . To tylko 5% głębokości łazienki :lol: .

Jak właśnie oceniasz łazienkę? Czy nie jest tak, że będziesz mógł poruszać się swoodnie po niej jednie w 60-70%?

Czy jest tam miejsce na kabinę prysznicową na ścianie wewnętrznej?

Najbardziej nurtuje mnie właśnie ta część poddasza.