Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam nadzieję że niewielka się nie obrazi jak napiszę że w jej Niewielkim nie ma tego, co wg mnie czyni ten projekt charakterystycznym a mianowicie okap dachu z założenia ma być na równi z górnymi krawędziami okien. U Ciebie tego zabrakło i nie mogę napisać że mi się to podoba. Przepraszam ale to moja subiektywna opinia.

O ile podniosłaś ściankę kolankową? Dach pozostawiłaś taki jak w projekcie?

Tak jestem poważny,dlatego chcę jednak ławę i fundament tak jak w projekcie,czy masz może jakieś sugestie?

Ponawiam pytanie, co na to Twój KierBud?

Zastanawiam się czy zdążę przed mrozem,czy nie zacząć na wiosnę.

Niestety, nic mi nie wiadomo aby ktoś z nas był synoptykiem :D .

Kierownik budowy uważa, do czego mnie też namawiał,żeby nie wylewać ławy, tylko od razu fundamenty szerokości 60 cm, a następnie bloczki. Natomiast, ja na początku nie miałem wyrobionego w tej kwestii zdania i chciałem zaufać jego doświadczeniu. W dodatku jednemu sąsiadowi wylał same fundamenty bez ławy, a drugiemu wylał ławę i fundamenty. Więc już zgłupiałem. Stąd moje pytanie.

I kolejne pytanie z serii "dziecinne pytania". Ile średnio czasu zajęło wam wylanie samych fundamentów? :roll:

Do Agnka: Super domek. :D

A co do pogody to ostatnio nawet na meteorologów nie ma co liczyć, lepiej by się na wróżki przekwalifikowali.

do tombakrycha

Fundament to: chudy beton, ława fundamentowa i ściana fundamentowa.

Zapewne chodzi Ci o warstwę chudego betonu. Odpowieź: nie musi być.

Zależy to również od tego jaki jest grunt. U mnie jest grunt gliniasty i ławę będę wylewał w bezpośrednio wykopanym gruncie. Prawdopodobnie obłożę folią / zobacz zdjęcia Tomka/

Domki super!

aleksanderI - widzę, że sporo pozmieniałeś. Ja będę zaczynał

M05L, więc nie obraź się, jak dostaniesz priva z kilkoma pytaniami.

Jednak podniesienie ścianki kolankowej lekko zakłóciło harmonię.

Myślę, że gdyby niewielka wydłużyła troszeczkę dach, byłoby ok.

Ale i tak jest ładnie.

Witamy,

Jestesmy nowymi Niewielkomaniakami. Jestesmy w tracie czytania forum, czytamy, czytamy, az strach w oczach co to bedzie. Ale tak naprawde to fascynacja i podziw ze sobie z budową, kredytami itp tak radzicie. Dzieki za cenne informacje.

Chcemy zacząć na wiosne. Budujemy pod Wrocławiem (wschód od Wrocławia). Sa moze jekies Niewielkie domki w sąsiedztwie:)

Pozdrawiamy,

Marta, Tomek i Jedrus

Tomek mo5a - a jak postępy w pracach u Ciebie?

Szczególnie chciałąbym zobaczyć Twój dom i Jeana_Luca; z wiadomych względów:)

Wziąłem najlepszego dekarza w okolicy... i teraz czekam, aż przyjdzie. Jest odrobina szans, że przykryję folia w tym tygodniu. Tymczasem wszyscy mnie wyprzedzają.http://tomekm05a.w.interia.pl/4.gif

:lol:

Kierownik budowy uważa, do czego mnie też namawiał,żeby nie wylewać ławy, tylko od razu fundamenty szerokości 60 cm, a następnie bloczki. Natomiast, ja na początku nie miałem wyrobionego w tej kwestii zdania i chciałem zaufać jego doświadczeniu. W dodatku jednemu sąsiadowi wylał same fundamenty bez ławy, a drugiemu wylał ławę i fundamenty. Więc już zgłupiałem. Stąd moje pytanie.

I kolejne pytanie z serii "dziecinne pytania". Ile średnio czasu zajęło wam wylanie samych fundamentów? :roll:

Domyślam się tylko o co chodziło...

Chciał wykopac rów, ułożyc zbrojenie i zalac betonem do poziomu ziemi. Ciężko powiedziec, czy to co nad nad zbrojeniem, a jeszcze w ziemi, to ława, czy już scianka fundamentowa :). Jego myślenie jest typowe dla budowlańców - robic tak, by się nie narobic (odpadaja roboty podziemne). Zauważ jednak, że jeśli beton bedzie wlewany do rowu 40cm to bedzie go duzo wiecej niż gdyby wymurowac scianke fundamentowa z bloczków. Co dopiero gdyby rów miał byc na 60cm.

Propozycja: niech robią jak w projekcie i wyłączą komplikatory :D .

Wykopy 3 dni, zbrojenie 2 dni, popr. zbrojenia + zalanie 1 dzien, 1 dzien przerwy, wymurowanie scianek fundamentowych 3 dni - ale moje chłopaki to zawzięta grupa. :D