piotr.l 30.11.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Zapomniałem o fotkach agnki i tommy07 - super efekt Waszego Niewielkiego!!! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 01.12.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Czesc Niewielcy , a co z oknami, jakie dajecie? Drewnaiane, pcv, czy cos innego, jakiego polecicie producenta, czy warto zamontowac takze nawiewniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 02.12.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Chyba jednak plastiki. Ale czekam do lutego - nie panikuję ze wzgl. na ceny . Zastanawiam się nad dwukolorowymi, tzn. drewniopodone od zewnątrz, białe od wewnątrz. Ale to tylko przymiarka. Na razie dechy od zachodu i południa, foliowe reszta . Myslimy równiez o zamianie na okno wąskich drzwi tarasowych, lub nawet likwidacji!!! ("-my" - ja jestem przeciwny ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnka 03.12.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 U nas na pewno plastiki, ale za to podbitka będzie drewniana. Decyzje będą podejmowane na wiosne.Jeśli chodzi o tą nieszczęsną belkę nad schodami, była na styk dla 182 mojego męża. Zamartwiałam się oczywiście co z tym zrobić. Nasz wykonawca twierdził, że marudzę coś, bo przecież nikt wyższy od mojego nie powinien wchodzić na poddasze:) ; ale ostatecznie wyciął kawałek belki pod kątem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 03.12.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam wszystkich!!! Mam gorącą prośbę do tych którzy budują Niewielkiego M05, a mają już położony dach o kilka fotek z pokoi na poddaszu i łazienki. Ciekawy jestem jak wygląda to wszystko w realu Czytając wasze cenne wskazówki dobrze byłoby podnięść ściankę kolankową tylko nie wiem w końcu o ile? O 1,2 bloczki.........? A nawet jeśli, czy o dużo zmieni sie wielkość pomieszczeń na górze? Powiem,że bardzo dużo cennych wskazówek dają Wasze zdjęcia, dzięki którym można sporo się dowiedzieć o projekcie, a także pozwalają w porę zmienić coś nim będzie za późno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderI 03.12.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Zdjęcia poddasza i parę innych. http://aleksanderi.fotosik.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek69 03.12.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Cześć!Na razie nie podchodzę do zagadnienia fotek bo nie mam kiedy. Wszystkie wolne chwile spędzam na budowie (majster już mnie nienawidzi). Całw dwa dni (sobota niedziela) spędziłem na porządkowaniu i przygotowaniach do zimy. Ci murarze to straszni bałaganiarze i niszczą mnustwo materiału, a gwoździe to rekord.Ja kupuję okna plastikowe. Ich jakość mam sprawdzoną przez 10 lat w ekstremalnych warunkach centrum dużego miasta. Drewniane badam u kilku znajomych w nowo wybudowanych domach (5 - 2 lata) i we wszystkich są problemy. Jeden już przeprowadzał renowację. Jak nie wycieka żywica, odpryski lakieru, lu inne cuda, a wszyscy mają okna renomowanych firm. Na razie planuję tak jak Tomek - od zewnątrz kolor a od środka białe. Muszę niestety zmniejszyć światło okien, bo wg projektu dolny ramiak wyjdzie niżej, niż poziom np. blatu w kuchni. Podniosę o 12 cm. i będzie dobrze. A właśnie. W kuchni robiliście 1 czy 2 okna?A co do schodów, to mój majster też chciał wycinać krokiew, ale nie zgodziłem się. Czekam na odpowiedź Muratoara (tak się przechwalają, że ich projekty są przemyslane i dopracowane). Najpierw chcieli przyjechać - może to była groźba -bo po mojej uciesze z wizyty, ani widu, ani słychu. Poczekam do wtorku i przypomnę się. Cóż to za projekt, w którym trzeba zmniejszać rozmiar krokwi (na mniejszy!) aby dało się normalnie funkcjonować. I to jeszcze w bardzo newralgicznym miejscu - to powiązanie z konstrukcja dachu będzie dosyć niestabilne, a cztery słupki nie zabezpieczą przed ruchami poprzecznymi. Jeśli krokwie nie są suszone np. do 30% wilgotności, to już na wiosnę będzie widać wypaczenia w części szczytowej daszku. A kto z Was kupił sezonowanie suche drewno lub z suszarni? A kto wierzy, że takie właśnie kupił? Nasza więźba ma średnio 55 - 70% wilgotności. Kto nie wierzy, niech sprawdzi. Oczywiście nie chcę marudzić i obrzydzać naszego domu - nadal jestem zachwycony - ale ten dach nad schodami to fatalna wpadka Pani Małgorzaty. Gdybym to wiedział budując fundamenty, to po prostu poszerzyłbym po 20 cm. z każdej strony tą część domu.Co myslicie, na temat takiego pomysłu:Zamontować słupek (może od razu ozdobny np. rurę chromowaną) w taki sposób, aby podparł belki koszowe daszku nad schodami. Wypada on w dobrym miejscu i mógłby od razu stanowić element balustrady - sprawdźcie. Próbował już ktoś wnosić płyty K-G po schodach? Da się , czy trzeba kupić małe?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomM05L 03.12.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 do piotr. I[/b gdzie będziesz miał drzwi do sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 03.12.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Witam!!! Jeśli chodzi o mnie, to wejście do sypialni będę miał podobnie jak w najnowszym projekcie Niewielkiego Muratora(z brązowym dachem). Na skutek przesunięcia łazienki do ściany z salonem powstanie w miejscu dawnej łazienki korytarz prowadzacy do dwóch pokoi - na wprost i w prawo do pokoju za garażem (mam wersję z garażem po prawej stronie). Postanowiłem przesunąć też ścianę zewnętrzną tego pokoju zrównać ze ścianą pokoju obok, co daje mi całkiem fajny pokój i kolejne metry na poddaszu. Wiem, że zmieni się nieco konstrucja dachu z tyłu domu, ale już zmiany mam opracowane u mojego architekta. Wygląda to całkiem miło....... Kolejny plus to o jeden komin mniej, gdyż komin z salonu połączony będzie z kominem wentylacyjnym w łazience. Pozdrowionka......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 04.12.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Zdjęcia poddasza i parę innych. http://aleksanderi.fotosik.pl/ Bardzo ladny album. A gdzie podziales garaz? Ps. Prosze, bardzo Was prosze... dopisujcie sie do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderI 04.12.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 1.TomekM05a [okolice W-wy; M05a; (brak scianki w salonie, brak kominka zew., schody z podestem); porotherm 25; (BRASS,romanska,czerwony);...] 2. BettyAnn [okolice W-wy; M05; (skrocona scianka w salonie, brak scianki w kuchni, dodatkowe wc na parterze, zamiana funkcji pomieszczen na poddaszu - np. pokoju na lazienke, duze otwory okienne, ogrzewanie podlogowe elektryczne); gazobeton; (IBF, podwojne S, czarny);...] 3. Magdac. [ Częstochowa, M05; ( brak kominka, powiększenie garderoby kosztem pomieszczenia gospodarczego, brak drzwi z garażu do pomieszczenia gospod. i na zewnątrz budynku, filarki okrągłe, podniesienie ścianki kolankowej); max kozłowicki 29, dachówka ceramiczna Koramic renesansowa L15 antracyt-angoba; ...} 4.JKJ7 M05A [Małopolska,(brak kominka zew., zmieniona ilość i wielkość okien, brak ścianki w salonie,schody z podestem,przejście do kotłowni przez pom.gosp.)RUPP CERAMIKA SIRIUS czerwień ceglasta-angoba] 5. Radek69 [okolice W-wy, M05aL; (gazobeton, brak ścianki w kuchni, brak kominka zewnetrznego, brak drzwi zewn. z pomieszcenia za garażem - za to okno takie, jak w garażu, podłoga garażu opuszczona o 15 cm, dachówka BRASS celtycka cegła - angoba, brak komina wentylacyjnego, zamiast wnęk na szafy garderoba, mniejszy przekrój filarków, strop lany 15 cm) 6. piotr.l M05 (gazobeton, przesunięcie zewnętrznej ściany pomieszczenia gospodarczego za garażem do tyłu i wyrównanie jej z zewnętrzną ścianą pokoju obok - powstał w tym miejscu kolejny pokój, podłoga garażu opuszczona o 15 cm, przesunięcie komina w kotłowni o 1m do tyłu i umieszczenie w tym miejscu drzwi wejściowych do pom. gosp. /kotłowni - wejście do kotłowni tylko od garażu - mniej kłopotów z przenoszeniem miału , przesunięcie dolnej łazienki do ściany graniczącej z salonem, co umożliwi wymurowanie jednego komina mniej!!! 7. tommy07 i agnka [stalowa Wola, MO5aL; ( dom poszerzony o metr, brak kominka zewnętrznego i małych drzwi balkonowych, schody ze spocznikiem, powiększona garderoba kosztem małego pomieszczenia gosp., przejście przez pom. gosp. z garażu, powiększona łazienka na poddaszu, max 29, dachówka Creaton Kera Phanne brązowna)].8. aleksander [Tarnowskie Góry M05L - zamiast garażu dodatkowy pokój, garderoba poszerzona o małe pomieszczenie gospodarcze, schody ze spocznikiem, poprzez zastosowanie wentylacji mechanicznej zlikwidowaliśmy dwa kominy, porotherm 30, dachówka Brass - celtycka, brązowa] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomM05L 04.12.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 do piort.I napisz na jakim etapie jesteś teraz. W przyszłym tygodniu będę miał pozwolenie. Ruszamy na wiosnę. Chciałbym się wprosić, by zobaczyćjak to wygląda w rzeczywistości. Mieszkam w kuj-pom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 04.12.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Siemanko !!!! Z chęcią wkleiłbym zdjęcia, ale mam z tym małe kłopoty!!!!! W odpowiedzi na Twoje pytanie Tomku - jestem na etapie skończonych fundamentów. Niestety z przyczyn finansowych (staram się obecnie o kredyt)musiałem na tym etapie w tym roku skończyć. Ruszam z budową wczesną wiosną, tak aby na przyszłe świeta się już wprowadzić. Jeśli masz ochote zapraszam, możesz śmiało obejżeć to, co udało mi się wybudować. Jest tego nie wiele ale zawsze coś...... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 04.12.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Zdjęcia poddasza i parę innych. http://aleksanderi.fotosik.pl/ Witam! aleksanderI, bardzo ładne zdjęcia i domek! Zaciekawiły mnie dwie fotki, a mianowicie: - co to za "ustrojstwo" zamontowałeś? http://img131.imageshack.us/img131/2938/podogatd9.jpg - coż to za ściana z cegieł? Czyżbyś planował w domu taką "surową" ścianę. http://img53.imageshack.us/img53/8305/scianazb5.jpg To jest coś co osobiście mi się BARDZO podoba i będę taką robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 05.12.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Zaciekawiły mnie dwie fotki, a mianowicie: - co to za "ustrojstwo" zamontowałeś? Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla ?! Aleksander... Opisz swoj sysytem, wspomnij tez o kosztach. Dzieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 05.12.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Zobaczcie co znalazlam:http://www.wioskabudowlana.com/pl_cele.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekpok 05.12.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Cześć !Witam wszystkich budujących "Niewielki " . Sam jestem w trakcie przygotowania placu budowy po uzyskaniu pozwolenia wg projektu Niewielki M05a. Z uwagą przeczytałem uwagi i wprowadzone zmiany i z niektórych na pweno skorzystam.Projekt niestety nie jest zbyt dopracowany, swiadczy o tym choćby to, że brak jest w przekrojch B-B i C-C środkowej ławy i ściany fudamentowej. Przed kupnem projektu uzyskałem zgodę pani architekt na zmianę ilości i położenia wszystkich otworów (drzwi i okien) co wiąże się ze zmianą elewacji. Wprowadziłem również częściowe podpiwniczenie, gdyż wychowałem w domu z piwnicą i uważam że kawałek piwniczki jest potrzebne. Z pozostałych zmian to przede wszyskim to ściana jednowarstwowa z keramzytobetonu o szerokości 36 cm z wkładką styropianową o współczynniku przenikania 0,2 i co się z tym wiąże zmiana grubości ścian fudamentowych na 30 cm. Zmiejszam trochę taras i powiększam pokój na parterze o 80 cm. Skorzystam z podpowiedzi i podniosę wieniec o jakiś 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKJ7 06.12.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Co tu taka cisza nastała, czy wszyscy już skończyli budować, czy oglądacie poczki od Mikołaja. Pewnie wiecie, ale brama garażowa Horman do Mo5a z rabatem to 7000,-. Jaką bramę wybieracie , jakie okna ,jakie drzwi wejściowe, jakiej firmy? Popiszcie coś bo nudno się zrobiło. U nas robią dach, całe szczęćcie pogoda sprzyja.Reszte prac będziemy robić na wiosnę , ale pasuje się co nieco rozeznać w cenach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 06.12.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Witam, ja jeszcze nie mam dachu ale okna juz mam zamówione, Oknoplast-Kraków, dwukolorowe biały/orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 06.12.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Jak juz pisalam... - okna na parterze pcv, Jezierski (odbieram za tydzien) - okna na poddaszu pcv, Velux (wklejone w piekny, czarny dach - tylko, ze przy moim wroscie procz nieba nie widze swiata, haha) - brama Wisniowski (odbior lada dzien) - drzwi... zamowilam i zrobili inny wzor, wrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts