Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do szcęściarzy,którzy zadaszyli :p :

Jak się u Was ma końcówka krokwi (dolna) do górnej krawędzi otworu okniennego?

U mnie dziś zaczęli przycinkę i jestem nieźle zdrzaźniony czy nie pojechali za bardzo :o. Proszę o odpowiedź do jutra do 7.00 :lol: Jak przyłożyłem dechę poziomo do okna, to brakuje jakieś 7 cm w pionie :o , do krokwi. :o :-?

Spać spokojnie?!

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

(......). W efekcie góra to są 3 lotniska i duża łazienka. Te 3 pokoje mają w sumie po około 25-30m2 Schody są super. Może trochę wąskie, ale zupełnie się tego nie odczuwa.

(..)Jeśli chodzi o drugą wizytę to był LuMaNaZo. Komiczna sytuacja... Okazało się, że mieszkamy naprzeciwko siebie. Ja widzę jego okna a On moje :) Niesamowity zbieg okoliczości...

Witajcie,

Rzeczywiście , takie sytuacje nie zdarząją się często. Mieszkamy blok w blok, okno w okno , ale spotkaliśmy sie na budowie Jean_Luc'a. To jeszcze raz świadczy o tym, ze relacje w blokowiskach są aspołeczne, każdy jest anonimowy i nikt nikgo nie zna. Mam nadzieję, że mieszkając w Niewielkim, relacje z sąsiadami będa bardziej "zacieśnione", a przynajmniej, jest szansa, że ich będziemy znać, niewazne czy ich lubimy czy nie.

Potwierdzam, że to co zrobił na poddaszu Jean_Luc jest genialne. Naprawdę, duże trzy pokoje( jest miesjce na garderobę, pokoje są tak duże, że jakby komuś się urodziła 5 dzieciaków :) to można je podzielić i też się zmieszcza , spoko łazienka, oraz dużo miejsca nad głową na schodach.

To efekt tych 40stopni i podwyższenia. A wygląd na zew. ten sam, tzn z zachowaniem bryły. Polecam tym, ktorzy maja szanse na modyfikacje.

Cieszę się, że miałem i mam ...:) taką możliwość, śledzić dokonania Jean_Luca. Zresztą pionierzy przechodzą do historii ...:)

LuMaNaZo

Do szcęściarzy,którzy zadaszyli :p :

Jak się u Was ma końcówka krokwi (dolna) do górnej krawędzi otworu okniennego?

U mnie dziś zaczęli przycinkę i jestem nieźle zdrzaźniony czy nie pojechali za bardzo :o. Proszę o odpowiedź do jutra do 7.00 :lol: Jak przyłożyłem dechę poziomo do okna, to brakuje jakieś 7 cm w pionie :o , do krokwi. :o :-?

Spać spokojnie?!

Hm, dzięki za odpowiedź :) .

Jak to sie mówi lepiej kijek pocieniowac, niż go potem pogrubasic. Wychodzac na przeciw temu powiedzeniu kazałem chłopakom wydłużyc krokwie o 5 cm. Upierdliwy ze mnie inwestor 8) .

Teraz jest tak, że jak dojdzie podbitka, to jej dolna krawędź będzie ok. 3cm nad obecną krawędzią otworu okiennego. Docelowo będzie jeszcze wiecej (pianka, tynk). Czyli razem jakies 5 cm. Dam tez listwe (tę za rynną) na przynajmniej 20cm. U Jean_Luca wydaje mi się trochę wąska, chyba że jej nie ma wogóle. Jeśli dobrze widzę na zdjęciu tommy07 jest w miarę szeroka.

Jeśli chodzi o dach Jean_Luca to na mój gust jednak okap dośc wystaje :-? . Myślę jednak, że po dołożeniu ocieplenia scian efekt częściowo zniknie :-? :D . A te 40 stopni? Jak patrzyłem na więźbę to wyglądało to gorzej. Ale muszę powiedziec, że z dachówką nieźle. Może ciemny kolor dachówki to sprawił? No i jak potrzeba przestrzeni to znaczy, że potrzeba :) .

Deska czołowa - tak to się nazywa. Dam 20-kę. Od początku wydawała mi sie potrzebna w dachu. Wg mnie robi niezły efekt wizualny.

Jean_Luc - jakbys tak wywalił ostatnią warswę dachówki, przyciął krokwie pionowo ( masz poziomo) i dał te deskę, to okap by ci zmalał. Tak tylko sobie pisemnie myślę :-? . Tylko nie mów, że chciałeś zaoszczędzic na deskach :lol: .

Dla tych co się nie boją... Spaśc

http://tomekm05a.w.interia.pl/zkomina.html

Chciales napisac... z dziennika ludzi o silnych nerwach (snieg tuz, tuz... a przykrycia dachu jeszcze nie ma). ;-)

A propo dachu, mysle ze ze u mnie odleglosci miedzy dachowka a rynnami sa nierowne - nie zachowuja przyjetych norm "nierownosci". Albo nie myle sie, albo myle, i... jest to moje zboczenie zawodowe?

Już wiem!

Kiedyś mówiłem o tym, że rozważam zamurowanie okna:

Dowód:

Myslimy równiez o zamianie na okno wąskich drzwi tarasowych, lub nawet likwidacji!!! ("-my" - ja jestem przeciwny ).

A tu:

http://www.wmmurator.com.pl/pliki/dom_413_3.jpg

Muszę powiedziec, że moja żona ma wyczucie :-? . Taki salon forsowała! I nie ma na imię Małgorzata :) .

Dzwonię po murarzy... Niech kręcą wapno :) !

PS. Zacząc ufac żonie? (W sprawach "budowlanych" :lol: ).

Gość tommy07

Krótkie przemyślenie n/t projektów:

Chciałem znaleźć na muratorze przybliżone koszty budowy dla M05aL by porównać sobie jak się one mają do rzeczywistości. Może znalazłbym jakąś analogię (w co raczej wątpię :)) i pozwoliłoby to określić ile wyniesie dokończenie stanu surowego. Jednak nic z tego. Spróbujcie znaleźć nasze projekty (tzn. MO5a lub M05aL) !!! Żadnych szans. Zniknęły !!

Czyżby Wielce Szanowna Pani Cybulska-Marks po wizytach u forumowiczów stwierdziła, że jednak coś spie.....

Ciekawe o co chodzi ?

Może ktoś z Was wie ?

Krótkie przemyślenie n/t projektów:

Chciałem znaleźć na muratorze przybliżone koszty budowy dla M05aL by porównać sobie jak się one mają do rzeczywistości. Może znalazłbym jakąś analogię (w co raczej wątpię :)) i pozwoliłoby to określić ile wyniesie dokończenie stanu surowego. Jednak nic z tego. Spróbujcie znaleźć nasze projekty (tzn. MO5a lub M05aL) !!! Żadnych szans. Zniknęły !!

Czyżby Wielce Szanowna Pani Cybulska-Marks po wizytach u forumowiczów stwierdziła, że jednak coś spie.....

Ciekawe o co chodzi ?

Może ktoś z Was wie ?

Faktycznie jest to BARDZO podejrzane!!! :o

Nie chcę wyciągać pochopnych wniosków ale nie ukrywam że zaniepokoiłem się.

Mam nadzieję że uzyskamy wyjaśnienie od Pani Projektant o co chodzi...

A z doświadczenia wiemy że projekt nie jest do końca przemyślany konstrukcyjnie... :cry:

Witam Budujących wszystkie Niewielkie,

Po pierwsze - proszę się się nie martwić, od jutra projekt będzie znów dostępny na stronie Muratora;

Po drugie - po analizie forum i kilku wizytach na budowie postanowiłam przygotować zamienny projekt klatki schodowej (niektórym przeszkadza lokalne obniżenie na klatce schodowej do 1,9m) - zainteresowanych proszę o telefon (22) 5905168 lub (22) 5905555 lub mail [email protected];

inne metody na uzyskanie większej wysokości na klatce to:

- podnosienie ścianki kolankowej;

- zmiana kąta nachylenia dachu; (zgody na takie zmiany wydajemy bezpłatnie)

Po trzecie - kosztorysy opracowywane są poza pracownią architektoniczną i proszę nie mieć do mnie osobiście pretensji o jakieś nieściłości; natomiast z pewnością Murator się poczuje - można uwagi na ten temat zgłaszać pod podanym wyżej adresem mailowym;

Mimo kłopotów, które zawsze na budowie się zdarzają, mam nadzieję, że dobrze się będzie w "moich" domach mieszkało :wink:

Pozdrawiam Gośka Marks - autorka projektu

PS. Nie jestem taka sztywna, że mnie określać mianem Wielce Szanowna......