Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wycena dachu BRASS ROMANSKA CISAR dla M05a:

- materiały: 23 285 zzl w tym 6 okien 78/140: 5 820 zl i wyłaz dachowy i folia DIVOROL PRO

- orynnowanie: 4 586zl

- robocizna: 10 652 zł

- łaty/kontrłaty - ok 2 000 zl

Ceny netto

A ile Ci wyszło m2 dachu?

Coś nie mogę sie dogadać z fachowcem w kwestii wyceny - mówi że to chyba ponad 300 m2 i liczy jak dla 320 m2. Wg mnie to lekka przesada. A dokładnie sprawdzic na rysunkach nie ma czasu. :evil:

Jean_Luc - a Tobie ile m2 dachu liczyli a ile wyszło? :-?

Z góry dziękuję z pomoc!

Mój dekarz wykorzystując projekt, wprowadził wymiary dachu do specjalnego oprogramowania wykonanego na zlecenie f-my Brass. Wyszło 250 m2.

W załączonym do projektu kosztorysie jest coś ok.264m2, musisz zobaczyc nie mam przy sobie.

Dziękuję, właśnie nie mam projektów - wszystkie u architekta. :(

Podsumowanie ostnich dni roku 2006:

Brama zalozona, baterie w pilocie dzialaja. Jeszcze drzwi i chata na swieta zamknieta. Elektryk dzis konczy, hydraulik za tydzien skonczy, elewacja zewn w polowie pracy.

Plany na pierwsze dni stycznia 2007:

Elewacji zewn. cd. Tynki wewn. Kominek. Izolacja i wylewka podlog, ufff.

Plany na pierwsze dni stycznia 2007:

Elewacji zewn. cd. Tynki wewn. Kominek. Izolacja i wylewka podlog, ufff.

No, no, plany odważne :) i oby się powiodły!!!

Pogoda w 2006 zdecydowanie była "pod budowlańców".

Znam takich którzy chcą "na dniach" rozpoczynać budowę!!! Ale to już wg mnie ciężka przesada. :o

Podsumowanie ostnich dni roku 2006:

Brama zalozona, baterie w pilocie dzialaja. Jeszcze drzwi i chata na swieta zamknieta. Elektryk dzis konczy, hydraulik za tydzien skonczy, elewacja zewn w polowie pracy.

http://tomekm05a.w.interia.pl/surprise.gif No to extra.

A u minie powoli schnie poddasze. Została jeszcze jedna kałuża.

Nieźle padało, więc wziąłem się za zastawianie okien - na początek tych od zachodu (frontu), bo to do nich wpada deszcz mimo wystajacych okapów.

Pasowałoby również zastawic garaz, ale na razie nie mam koncepcji. To 4.5 m otwór. :evil:

Tak się zastanawiam ile ja kasy wydałem/wydam na stan surowy uotwary? :-? Bo tak jak se patrze na konto bankowe to cos tej kaski duzo nie ma...

stan zero z robocizną: ok 20

parter+strop: 32,5

konstrukcja dachu: 4+8

scianki poddasza: 2,5 (czesc mat. została z parteru i tam uwzgledniona)

kominy - wykonczenie: 2

robocizna murarska minus fundamenty: 14

dach bez okien, ale z robocizną i podatkiem: ok. 37

browarek dla kolegów murarzy: 0,2

SUMA: 120,2 :o :o :o :o

Wszystko trzeba interpretowac: "nie mniej niż".

PS. Zdziwienie moje wynika z faktu, że każdy zarobiony pieniążek wpływa na moje konto w którym sie zadłużam. Taki kredyt. W związku z tym nie bardzo się orientowałem ile już kaski wypłynęło :) . Oczywiscie, 120 to nie jest dla mnie mało :) .

A ja jestem po ostatecznych negocjacjach z ekipą która wybuduje i zadaszy mój dom (M05aL). Zaznaczam, iż ekipa bardzo dobra, sprawdzona trzykrotnie przez znajomych i każdy z nich bardzo ją polecał. Miała nie być tania ale mam mieć spokój. ;)

Chłopaki zrobią fundamenty schodkowe (teren jest pochyły), ściany (w tym działowe), wymurują kominy klinkierowe, zrobią dach, przykryją go gontem i... skasują 37 tysiaczków.

Zdaję sobie sprawę że jak na warunki podkarpackie nie jest to mało ale dla mnie jakość mojego domu i spokój poddczas budowy są najważniejsze. Ponoć mam się "na pewno na nich nie zawieść" - oby tak się stało. :)

Szefo przegląda przygotowaną przeze mnie umowę i początkiem stycznia mamy ją podpisywać. Wydaje mi się że temat ekipy powoli mogę zamykać.

Aha, cena jaką podali jest wg nowego cennika prac budowlanych - tego na 2007 r. :wink:

Witam wszystkich budujących niewielkiego. Od czasu gdy zobaczyliśmy z żonką projekt niewielkiego m05b/II w grudniowym muratorze zapadła decyzja: budujemy się. Jest to nowa wersja poprzednich "niewielkich" i stąd pytanie do wszystkich budujących poprzednie wersje:

- czy Waszym zdaniem zmiany jakie wprowadzono w projekcie likwidują problemy związane z budowaniem (najlepiej wiecie jakie),

- czy możliwe jest wybudowanie tego domu za 200 tys. systemem gospodarczym.

Naszym zdaniem jest to projekt lepszy od poprzedników ponieważ można prace wykończeniowe podzielić na dwa etapy. Dla 4 osobowej rodziny salon i 2 sypialnie na parterze to dobra rozwiązanie. Można prace na poddaszu rozłożyć w czasie.

pedzelito:

EXTRA widok! Też bym tak chciał. Są obok Ciebie działki do kupienia :) ?

PS. Za to nie masz w zasięgu wzroku żadnych tuneli foliowych :lol: , jak ja .

Dzięki! :)

Akurat trafiłeś bo obok mojej działki jest 14a do sprzedania ale Biuro Nieruchomości chce za ar 7500 zł. To już lekka przesada.

Akurat trafiłeś bo obok mojej działki jest 14a do sprzedania ale Biuro Nieruchomości chce za ar 7500 zł. To już lekka przesada.

Jak 5 lat temu kupowalam dzialke, tez mialam ladne widoki - las na dloni, a teraz... dom przy domie. W moich okolicach ceny dzialek ksztaltuja sie w granicach 10 - 12 tys za ar (ciekawe przeliczanie, jakbysmy hektary kupowali; przyzwyczajona jestem do operowania cena za metr, hehe).

Szczescie w nieszczesciu... przez wiele lat dojezdzalam do pracy 6, max 12 km; teraz (w okresie budowy) tylko 2,5 km, a czeka mnie... 38 km (w jedna strone). :-?