TomekM05a 22.12.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Pewnie. To M05a/M24. Nazwa: Domowe Niewielkie zacisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 23.12.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Właśnie otrzymaliśmy pozwolenie na budowę M05( hurraaa!!!) Będziemy budowac się niedaleko Olsztyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 24.12.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Witajcie!!!! Z okazji zbliżających się Swiąt Bożego Narodzenia chciałbym Wam wszystkim życzyć zdrowia, radości, spełnienia marzeń, a w nadchodzącym Nowym 2007 Roku samych sukcesów no i oczywiście zamieszkania w nowym, pięknym Niewielkim!!!! Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 24.12.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 No tak... Aby następną choinkę ubierać w Niewielkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 25.12.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Pozdrawiam wszystkich budujacych zainteresowany jestem projektem M05aL czy ktoś buduje w okolicach Śląska i czy była by możliwośc zobaczenia domu w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artshi 25.12.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Witam wszystkich obecnych i Wesołych Świąt!!!To nasz M05 / jak uda mi się wkleić /http://images2.fotosik.pl/307/8c63de5930814afcmed.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artshi 25.12.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 O! św.Micołaju, się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjawi 27.12.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witajcie Kochani, Dawno się nie odzywałam ponieważ ciągle brakuje mi czasu (ponoć jestem żle zorganizowana ) ale w końcu udało się. Czasami udaje mi się trochę poczytać o Waszych poczynaniach i bardzo, ale to bardzo mnie cieszy jakim to idzie tempem, oczywiście trzymam za Wszystkich kciuki U nas również maleńkie postępy, tzn jesteśmy na etapie stanu zerowego (postaram się wkleić zdjęcia). Bez wątpienia przysłużyła się natura, bo gdyby nie to to trzeba byłoby czekać do wiosny. Było trochę problemów, bo architekt, który adaptował projekt "trochę" się pomylił, ale już po strachu. ps. Tomku, widziałam, że schody stanęły - SUPER - to niestety jeszcze przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 29.12.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Hej! Powiedzcie mi proszę o co chodzi z tymi schodami w projekcie niewielkiego? Jestem przed zakupem projektu ale chciałabym żeby wszystko było jasne Czy zmiany są już naniesione przez autorkę projektu? RATUJCIE................................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 29.12.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Pozdrawiam wszystkich budujacych zainteresowany jestem projektem M05aL czy ktoś buduje w okolicach Śląska i czy była by możliwośc zobaczenia domu w trakcie budowy Czesc! Jak zdobędziesz namiary na kogoś kto buduje ten domek na śląsku to podziel się informacjami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 29.12.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Hej! Powiedzcie mi proszę o co chodzi z tymi schodami w projekcie niewielkiego? Jestem przed zakupem projektu ale chciałabym żeby wszystko było jasne http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1195689&highlight=#1195689 A z tego co pisano jest gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 29.12.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Hej! Powiedzcie mi proszę o co chodzi z tymi schodami w projekcie niewielkiego? Jestem przed zakupem projektu ale chciałabym żeby wszystko było jasne http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1195689&highlight=#1195689 A z tego co pisano jest gorzej. Nie rozumię Twojego stwierdzenia? Czy poprawki naniesione są jeszcze gorsze? Jestem zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 29.12.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 O ewentualnych poprawkach w poprawionej wersji projektu nic nie wiem. Bo niby skąd. Mówiłem o tych co pobudowali. Niektórzy podnieśli ściankę kolankową. U mnie są schody z podestem wpuszczone głębiej. A z tego co pisano jest gorzej. - znaczy, że ci, którzy je budowali cos skarżyli się nt. tego że tam jest nisko. Pamietam, że tak było w dwóch wcześniejszych postach. Ale poszukac musisz sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 29.12.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witajcie, Milczałem przez jakiś czas bo było ciężko, ale dzisiaj jest niedziela to mogę napisać Oto 2 fotki stanu surowego. Północ: http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/stan_surowy_pln.jpg Zachód: http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/stan_surowy_zach.jpg Zostały do zamontowania 4 okna połaciowe i uzupełnienie dachówek oraz posprzątanie terenu... Gdy to będzie to wkleję resztę zdjęć. Generalnie jednak mogę zakomunikować zakończenie stanu surowego. Jeśli chodzi o górę to tak, jak pisałem - podniosłem o jeden bloczek i zwiększyłem kąt nachylenia do 40 stopni. W efekcie góra to są 3 lotniska i duża łazienka. Te 3 pokoje mają w sumie po około 25-30m2 Schody są super. Może trochę wąskie, ale zupełnie się tego nie odczuwa. Po modyfikacjach tak to wygląda: http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/nad_schodami.jpg Wczoraj miałem 2 wizyty forumowiczów. Jedna mnie ominęła... Prawdopodobnie kasiasikorka. Bardzo mi przykro, że mnie nie było - byłem 30min później. Zapraszam ponownie - proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny. Jeśli chodzi o drugą wizytę to był LuMaNaZo. Komiczna sytuacja... Okazało się, że mieszkamy naprzeciwko siebie. Ja widzę jego okna a On moje Niesamowity zbieg okoliczości... Mam pytanie Jean_Luc czy cos zmieniłes w projekcie jeszcze czy skok o jeden betonik i nachylenie dachu to wszystko prosze o zamieszczenie wiecej fotek pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyna 29.12.2006 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam wszystkich budujących niewielkiego. Od czasu gdy zobaczyliśmy z żonką projekt niewielkiego m05b/II w grudniowym muratorze zapadła decyzja: budujemy się. Jest to nowa wersja poprzednich "niewielkich" i stąd pytanie do wszystkich budujących poprzednie wersje: - czy Waszym zdaniem zmiany jakie wprowadzono w projekcie likwidują problemy związane z budowaniem (najlepiej wiecie jakie), - czy możliwe jest wybudowanie tego domu za 200 tys. systemem gospodarczym. Naszym zdaniem jest to projekt lepszy od poprzedników ponieważ można prace wykończeniowe podzielić na dwa etapy. Dla 4 osobowej rodziny salon i 2 sypialnie na parterze to dobra rozwiązanie. Można prace na poddaszu rozłożyć w czasie. Cześć, My też wybraliśmy M05II i nawet dzisiaj dostalismy projekt;-) Zmiany jakie chcemy wprowdzić to : - likwiacja scianki działowej, oddzialeającej kuchnię od salonu - pokój nr 4 przerabiamy na pomieszczenie gospodarcze z wejściem od domu i ogrodu No i to generalnie zmiany jakie chcemy wprowadzić..... Też chcemy wykończyć poddasze w późniejszym terminie. Co do ceny budowy to z tego co się orientowalismy to 200 tys to raczej nie da rady A tak wogóle to gdzie chcesz się budować? I do już bardziej doswiadczonych- co myslicie na temat ścian z YTONGA 36,5 bez ocieplenia. Potrzebujemy materiał, którym szybko się buduje, ale zarazem dokładnie i zalezy nam na małej przepuszczalności ciepła. I czy montujecie może wentylację mechaniczną? i co myslicie na jej temat? Krzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjustin 31.12.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 I do już bardziej doswiadczonych- co myslicie na temat ścian z YTONGA 36,5 bez ocieplenia. Potrzebujemy materiał, którym szybko się buduje, ale zarazem dokładnie i zalezy nam na małej przepuszczalności ciepła. I czy montujecie może wentylację mechaniczną? i co myslicie na jej temat? Krzyna Witam, Jeżeli będziecie budowali z YTONGA 36,5 (zależy jaki typ) osiągnięcie współczynnik przenikalności około 0,3 - czyli zdawałoby się że jest OK. Pytanie co z nadprożami. Nie będą one dostatecznie ocieplone i współczynnik będzie o wiele większy - przemarzanie murowane. Dziś mówi się (a za kilka lat będzie on prawdopodobnie normą), że współ. powinien być 0,22. Można to osiągnąć poprzez wymurowanie ścian dwuwarstwowych: gazobeton (lub jak to woli YTONG) 30cm + styropian 12cm. Rozważcie to, ponieważ późniejsze koszty ogrzewania zaskakują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 02.01.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam Niewielkich w 2007!Ale wieje! Ciekawe jak tam mój foliowy dach!? Ach ci moi fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomM05L 02.01.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Nasz Niewielki spadł na drugą stronę. Takiego przestoju dawno nie było. Większość forumowiczów odpoczywa po Sylwestrze Rozpoczął się rok 2007. W związku z tym chciałbym wszystkim tym, którzy rozpoczęli budowę "niewielkiego" życzyć powodzenia w dalszej jego realizacji. Wasze uwagi przekazywane tutaj są dla wszystkich bardzo cenne. Wszystkim rozpoczynającym (w tym i sobie) życzę dużo optymizmu i doskonałych fachowców . Pomimo, że nie załapałem się na ulgę (jakieś 3 dni opóźnienia) buduję. Gdybym miał pewność, że nie będzie mrozów rozpoczął bym już w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 02.01.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Ja rowniez... dolaczam sie do zyczen na nowy rok i zycze Wszystkim wiele, wiele wytrwalosci! Polecam powaznie rozwazyc i przetrawic art. zamieszczony w ostatnim nr. Muratora http://www.muratordom.pl/6319_15960.htm dotyczacy przemiany domu z typowego na energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenaM05aL 02.01.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 I do już bardziej doswiadczonych- co myslicie na temat ścian z YTONGA 36,5 bez ocieplenia. Potrzebujemy materiał, którym szybko się buduje, ale zarazem dokładnie i zalezy nam na małej przepuszczalności ciepła. I czy montujecie może wentylację mechaniczną? i co myslicie na jej temat? Krzyna Witam, Jeżeli będziecie budowali z YTONGa 36,5 (zależy jaki typ) osiągnięcie współczynnik przenikalności około 0,3 - czyli zdawałoby się że jest OK. Pytanie co z nadprożami. Nie będą one dostatecznie ocieplone i współczynnik będzie o wiele większy - przemarzanie murowane. Dziś mówi się (a za kilka lat będzie on prawdopodobnie normą), że współ. powinien być 0,22. Można to osiągnąć poprzez wymurowanie ścian dwuwarstwowych: gazobeton (lub jak to woli YTONG) 30cm + styropian 12cm. Rozważcie to, ponieważ późniejsze koszty ogrzewania zaskakują. My zdecydowaliśmy się na YTONGA 36,5. Doświadczenie zdobędziemy za kilka lat, ale dziś sąsiedzi zza płotu bardzo chwalą sobie mieszkanie w YTONGu. Zwracają też uwagę na niskie rachunki za ogrzewanie. My polecamy film "Budowanie z YTONGa", który można zamówić na stronie http://www.xella.pl. Kwestia nadproży jest tam omówiona również. Oczywiście wymagana jest niezwykła dokładność w całym cyklu budowy. Różnica poziomów w naszych fudamentach to ok. 0,5 cm. Dla bardziej wymagających jest jeszcze YTONG 40. Pozdrawiam wielką armię niewielkich. Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts