Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Kochani,

Dawno się nie odzywałam ponieważ ciągle brakuje mi czasu (ponoć jestem żle zorganizowana ;)) ale w końcu udało się.

Czasami udaje mi się trochę poczytać o Waszych poczynaniach i bardzo, ale to bardzo mnie cieszy jakim to idzie tempem, oczywiście trzymam za Wszystkich kciuki

U nas również maleńkie postępy, tzn jesteśmy na etapie stanu zerowego (postaram się wkleić zdjęcia). Bez wątpienia przysłużyła się natura, bo gdyby nie to to trzeba byłoby czekać do wiosny.

Było trochę problemów, bo architekt, który adaptował projekt "trochę" się pomylił, ale już po strachu.

ps. Tomku, widziałam, że schody stanęły - SUPER - to niestety jeszcze przede mną

:wink: Hej!

Powiedzcie mi proszę o co chodzi z tymi schodami w projekcie niewielkiego?

Jestem przed zakupem projektu ale chciałabym żeby wszystko było jasne :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1195689&highlight=#1195689

A z tego co pisano jest gorzej.

Nie rozumię Twojego stwierdzenia? Czy poprawki naniesione są jeszcze gorsze?

Jestem zielona :wink:

O ewentualnych poprawkach w poprawionej wersji projektu nic nie wiem. Bo niby skąd.

Mówiłem o tych co pobudowali.

Niektórzy podnieśli ściankę kolankową. U mnie są schody z podestem wpuszczone głębiej.

A z tego co pisano jest gorzej.
- znaczy, że ci, którzy je budowali cos skarżyli się nt. tego że tam jest nisko. Pamietam, że tak było w dwóch wcześniejszych postach. Ale poszukac musisz sama. :)

Witajcie,

Milczałem przez jakiś czas bo było ciężko, ale dzisiaj jest niedziela to mogę napisać :-)

Oto 2 fotki stanu surowego.

Północ:

http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/stan_surowy_pln.jpg

Zachód:

http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/stan_surowy_zach.jpg

Zostały do zamontowania 4 okna połaciowe i uzupełnienie dachówek oraz posprzątanie terenu... Gdy to będzie to wkleję resztę zdjęć. Generalnie jednak mogę zakomunikować zakończenie stanu surowego.

Jeśli chodzi o górę to tak, jak pisałem - podniosłem o jeden bloczek i zwiększyłem kąt nachylenia do 40 stopni. W efekcie góra to są 3 lotniska i duża łazienka. Te 3 pokoje mają w sumie po około 25-30m2 Schody są super. Może trochę wąskie, ale zupełnie się tego nie odczuwa.

Po modyfikacjach tak to wygląda:

http://pawel.stankiewicz.strefa.pl/murator/nad_schodami.jpg

Wczoraj miałem 2 wizyty forumowiczów. Jedna mnie ominęła... Prawdopodobnie kasiasikorka. Bardzo mi przykro, że mnie nie było - byłem 30min później. Zapraszam ponownie - proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny.

Jeśli chodzi o drugą wizytę to był LuMaNaZo. Komiczna sytuacja... Okazało się, że mieszkamy naprzeciwko siebie. Ja widzę jego okna a On moje :) Niesamowity zbieg okoliczości...

Mam pytanie Jean_Luc czy cos zmieniłes w projekcie jeszcze czy skok o jeden betonik i nachylenie dachu to wszystko prosze o zamieszczenie wiecej fotek

pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich budujących niewielkiego. Od czasu gdy zobaczyliśmy z żonką projekt niewielkiego m05b/II w grudniowym muratorze zapadła decyzja: budujemy się. Jest to nowa wersja poprzednich "niewielkich" i stąd pytanie do wszystkich budujących poprzednie wersje:

- czy Waszym zdaniem zmiany jakie wprowadzono w projekcie likwidują problemy związane z budowaniem (najlepiej wiecie jakie),

- czy możliwe jest wybudowanie tego domu za 200 tys. systemem gospodarczym.

Naszym zdaniem jest to projekt lepszy od poprzedników ponieważ można prace wykończeniowe podzielić na dwa etapy. Dla 4 osobowej rodziny salon i 2 sypialnie na parterze to dobra rozwiązanie. Można prace na poddaszu rozłożyć w czasie.

Cześć,

My też wybraliśmy M05II i nawet dzisiaj dostalismy projekt;-)

Zmiany jakie chcemy wprowdzić to :

- likwiacja scianki działowej, oddzialeającej kuchnię od salonu

- pokój nr 4 przerabiamy na pomieszczenie gospodarcze z wejściem od domu i ogrodu

No i to generalnie zmiany jakie chcemy wprowadzić.....

Też chcemy wykończyć poddasze w późniejszym terminie.

Co do ceny budowy to z tego co się orientowalismy to 200 tys to raczej nie da rady :-?

A tak wogóle to gdzie chcesz się budować?

I do już bardziej doswiadczonych- co myslicie na temat ścian z YTONGA 36,5 bez ocieplenia. Potrzebujemy materiał, którym szybko się buduje, ale zarazem dokładnie i zalezy nam na małej przepuszczalności ciepła.

I czy montujecie może wentylację mechaniczną? i co myslicie na jej temat?

Krzyna

I do już bardziej doswiadczonych- co myslicie na temat ścian z YTONGA 36,5 bez ocieplenia. Potrzebujemy materiał, którym szybko się buduje, ale zarazem dokładnie i zalezy nam na małej przepuszczalności ciepła.

Krzyna

Witam,

Jeżeli będziecie budowali z YTONGA 36,5 (zależy jaki typ) osiągnięcie współczynnik przenikalności około 0,3 - czyli zdawałoby się że jest OK.

Pytanie co z nadprożami. Nie będą one dostatecznie ocieplone i współczynnik będzie o wiele większy :cry: - przemarzanie murowane.

Dziś mówi się (a za kilka lat będzie on prawdopodobnie normą), że współ. powinien być 0,22. Można to osiągnąć poprzez wymurowanie ścian dwuwarstwowych:

gazobeton (lub jak to woli YTONG) 30cm + styropian 12cm.

Rozważcie to, ponieważ późniejsze koszty ogrzewania zaskakują.

Nasz Niewielki spadł na drugą stronę. Takiego przestoju dawno nie było. Większość forumowiczów odpoczywa po Sylwestrze :lol: :lol:

Rozpoczął się rok 2007. W związku z tym chciałbym wszystkim tym, którzy rozpoczęli budowę "niewielkiego" życzyć powodzenia w dalszej jego realizacji. Wasze uwagi przekazywane tutaj są dla wszystkich bardzo cenne. Wszystkim rozpoczynającym (w tym i sobie) życzę dużo optymizmu i doskonałych fachowców :D :roll: .

Pomimo, że nie załapałem się na ulgę (jakieś 3 dni opóźnienia) buduję. Gdybym miał pewność, że nie będzie mrozów rozpoczął bym już w styczniu.

Krzyna

Witam,

Jeżeli będziecie budowali z YTONGa 36,5 (zależy jaki typ) osiągnięcie współczynnik przenikalności około 0,3 - czyli zdawałoby się że jest OK.

Pytanie co z nadprożami. Nie będą one dostatecznie ocieplone i współczynnik będzie o wiele większy :cry: - przemarzanie murowane.

Dziś mówi się (a za kilka lat będzie on prawdopodobnie normą), że współ. powinien być 0,22. Można to osiągnąć poprzez wymurowanie ścian dwuwarstwowych:

gazobeton (lub jak to woli YTONG) 30cm + styropian 12cm.

Rozważcie to, ponieważ późniejsze koszty ogrzewania zaskakują.

My zdecydowaliśmy się na YTONGA 36,5. Doświadczenie zdobędziemy za kilka lat, ale dziś sąsiedzi zza płotu bardzo chwalą sobie mieszkanie w YTONGu. Zwracają też uwagę na niskie rachunki za ogrzewanie. My polecamy film "Budowanie z YTONGa", który można zamówić na stronie http://www.xella.pl. Kwestia nadproży jest tam omówiona również. Oczywiście wymagana jest niezwykła dokładność w całym cyklu budowy. Różnica poziomów w naszych fudamentach to ok. 0,5 cm. Dla bardziej wymagających jest jeszcze YTONG 40.

Pozdrawiam wielką armię niewielkich. Marzena :D