Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy wszystkich Szanownych Forumowiczów!

Na początek oczywiście gorące życzenia z okazji Nowego Roku :D

Budowę Niewielkiego mamy zamiar rozpocząć na wiosnę, plany są ciągle u architekta, czekamy na pozwolenie. W związku z tym bardzo chcielibyśmy się uzyskać kilka istotnych dla nas informacji od budujących MO5. Ze względu na to, że wysłaliśmy już do jednego z Was wiadomość i zapytania na priva, a nie otrzymaliśmy odpowiedzi- chcemy publicznie zapytać jakąś dobrą duszyczkę o ilość potothermów 30 potrzebnych do wzniesienia ścian, o materiał i jego ilość z którego wybudowaliście ścianki nośne i działowe, oraz o ilość cegły na kominy (a z czego wsady?). Jesteśmy na etapie kupowania materiałów, a że nie mamy projektu u siebie, prosimy o informacje i pomoc.

POZDRAWIAMY!

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do budujacych M05a ale i M05 ze wzgledu na przerwe zimowa w budowie, mam pytanie zebyscie podzielili sie informacjami jak wygladaj koszty waszych budów .W zaleznosci od miasta jakie koszty przyszło wam placic za przyłacza.Proszę o jesli sie da to o wyszczegolnienie dokladne kosztów :) :) .I temat który jeszcze mnie irytuje to wszystkie zmiany do projektu M05aL

pozdrawiam budujacych

mam nadzieje ze za wiele nie proszę hiiiiiiiiiii :lol: :lol: :lol:

Widze, ze jestesmy na podobnym etapie... :-)

Wyprzedzam Ciebie tylko o... jeden dzien roboczy - mam wstawione okna, drzwi i brame. Poza tym, hydraulik konczy prace, a elektrykowi zostaly do zalozenia skrzynki - oczywiscie po tynkowaniu, ktore zaczynamy jeszcze w tym tygodniu!?

Moge polecic milego elektryka. p. Robert jest bardzo zrownowazonym czlowiekiem :-). Teren jego dzialalnosci to okolice: W-wy, Nowego Dworu, Plonska lub Plocka - miejsca zamieszkania.

Pytanie do budujacych M05a ale i M05 ze wzgledu na przerwe zimowa w budowie, mam pytanie zebyscie podzielili sie informacjami jak wygladaj koszty waszych budów .W zaleznosci od miasta jakie koszty przyszło wam placic za przyłacza.Proszę o jesli sie da to o wyszczegolnienie dokladne kosztów :) :) .I temat który jeszcze mnie irytuje to wszystkie zmiany do projektu M05aL

pozdrawiam budujacych

mam nadzieje ze za wiele nie proszę hiiiiiiiiiii :lol: :lol: :lol:

Chyba nie dość dokładnie śledzisz forum, ponieważ zarówno TomekM05a jak i Jean_Luc podawali swoje koszty :D

Mogę podzielić się dotychczasowymi kosztami. Jesteśmy na etapie stanu "0", ale nie ocieplonego i nie wylanego chudziakiem.

Beton+ pompa 6000 zł

Stal 1750 zł

Deski do wszystkiego 600 zł

Bloczki betonowe 5600 zł

Rury wod-kan 1500 zł

Inne(folia,Visbit itp.)1150 zł

Cement 500 zł

RAZEM ~17000zł

Do tego umowa z ZEWT i podłączenie prądu ok. 3000 zł. oraz podłączenie wody ok. 3000 zł. Za pracę 0 zł, bo budujemy sami. Mamy takie możliwości, a nic nas nie pogania. W koszty możemy też wliczyć niwelator wraz z osprzętem ok. 1000 zł. Do tego na wiosnę startujemy z drugim, bo nasze niewielkie będą bliźniakami. I muszę powiedzieć, że fajnie jest budować własny dom! :lol:

Jeśli zaś chodzi o schody, to już zamówiłam poprawki. Kiedy je otrzymam na pewno napiszę na czym polegają zmiany. W nowych projektach są już nowe schody! Chętnie zobaczyłabym stare w realu. A może by jednak ścianka kolankowa....

Kochani,

czy Ktoś ma przeprojektowaną wersję M05a? Rózni się ona od wersji pierwotnej przede wszystkim wielkością poddasza - z racji podniensienia ścianki kolankowej i rozmieszczeniem ław kominowych i kominów. Jesteśmy ciekawi jak to wygląda i gdzie są umiejscowione kominy. Dysponujemy wersją dziewiczą a mamy zamiar dokonać m.in właśnie takich zmian.

Czytając forum, pamiętam, że Ktoś z Was kontaktował się z naszą Panią Projektant- Betty Ann - chyba TY- czy może masz jakiś kontakt do Pani Małgorzaty ?

Pozdr

Budujemy M05a - aktualnie stan zero

Dotychczas poniesione koszty:

1. ściągnięcie humusu- 100 PLN

2. geodeta 650 PLN

3. stal 1700 PLN

4. beton 5300 PLN

5. bloczki betonowe 3000 PLN

6. ocieplenie i izolacja 2000 PLN

7. piasek 2200 PLN

8. zagęszczarka 90 PLN

9. kanalizacja pozioma 900 PLN

10 chudziak 2000 PLN

11. robocizna 11000 PLN

- I BUTELKA 0,7 DLA MURARZY :p

RAZEM 28940 PLN NIESTETY BOLAŁO ;-( I JESZCZE TYLE DO ZROBIENIA , ale warto bo będzie WIELKI NIEWIELKI :lol: :lol: :lol:

Tomku,

właśnie tak, jak wejdziesz na strony muratora, to spójrz na wymiary jakie teraz są podane przy projekcie, co świadczy o fakcie, że P. Małgorzata dokonała pewnych zmian a na pewno podniosła poddasze więc gdybyś teraz kupował projekt M05a - to na pewno już wersję ulepszoną

Pozdr

Ania

Dzięki TomMO5L za odpowiedź, fajnie, że będzie można skorzystać z czyjegoś doswiadczenia , my jesteśmy z Chełmna i bardzo chcemy ruszyć na wiosnę ale to wszystko zależy jak wiesz od wielu czynników, w marcu będzie już pozwolenie no ale jeszcze kredycik.Na budownictwie za dobrze się nie znam chociaż bardzo się staram lepszy jestem z pożarnictwa ale to też się przyda. Jeżeli na wiosnę się zgodzisz chętnie byśmy z żoną zobaczyli twoje cudo i skorzystali z twoich rad. Nie mogę się dodzwonić do autorki projektu, chciałem podpytać o te schody podobno ma jakąś sensowną przeróbkę. Ogólnie to chce wiedzieć wszystko zanim zacznę chyba tak będzie najlepiej. Jak zajarzę jak się przenieść na to forum zrobię to hihi , również pozdrawiam!!!

HAHIR

Kupiliśmy naszym zdaniem najfajniejszy projekt Niewielkiego wariant I. Na forum jest tyle rozbieżnych opinii na temat budowy domku, że aż strach się bać. W sumie to fajnie bo jeszcze nie zacząłem a już tyle się dowiedziałem!!!.Przęglądneliśmy wszystkie zdjecia zamieszczone na forum i przeczytaliśmy wszystkie opinie od dechy do dechy. Mamy takie wrażenie, że trzeba by jednak kilka kosmetycznych zmian wprowadzić chociaż w zasadzie wybraliśmy właśnie ten projekt bo bez zmian bardzo nam się podobał. Nie ma to jednak jak zobaczyć domek w rzeczywistości i podszkolić się na czyichś błędach ( może to nieładne ale na naszych też się ktoś kiedyś podszkolił). Chętnie zerkniemy na Niewielkiego bo z forum wynika , że są osoby które go budują w kujawsko - pomorskim. Jeżeli jest taka możliwośc będziemy bardzo wdzięczni.Chętnie też oglądniemy każdą ilość zdjęć ( niektóre są tak dokładne, że można policzyć prawie idealną ilość dachówek potrzebnych na dach). Pozdrawiamy wszystkich sympatyków tego zgrabnego i urokliwego domku!!!

Witam

W tym roku chcemy zacząć naszą budowę. Projekt został już w 90% "klepnięty" , nie muszę chyba mówić o jaki chodzi.

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

Zaczynam lekturę od pierwszego postu , a póki co pytam kto z Was może pokazać mi jak wygląda m05 w realu ?

My mamy dość nietypową działkę ale chcemy na niej zmieścić i dom i jeszcze mieć odrobinę miejsca na mini ogród (wymiary to 22 na 31 na 28 na 30).

Ogrodnikiem z zamiłowania nie jestem , ale warto mieć choć kilka drzewek i jakieś ładne kwiatki ;)

Kochani,

(...)

Czytając forum, pamiętam, że Ktoś z Was kontaktował się z naszą Panią Projektant- Betty Ann - chyba TY- czy może masz jakiś kontakt do Pani Małgorzaty ? (...)

Bingo! Zaraz posle Tobie numer na priva. Mysle, ze p. Gosia nie bedzie miala nic przeciw (jej tel. aktualnie jest zajety) - serdecznie pozdrawiam. Poza tym, proponuje pisac: margareta (13 strona na naszym forum) - to... p. architekt we wlasnej osobie. :-D