TomekM05a 04.01.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Tomku, właśnie tak, jak wejdziesz na strony muratora, to spójrz na wymiary jakie teraz są podane przy projekcie, co świadczy o fakcie, że P. Małgorzata dokonała pewnych zmian a na pewno podniosła poddasze więc gdybyś teraz kupował projekt M05a - to na pewno już wersję ulepszoną Pozdr Ania No tak, teraz już wiadomo dlaczego stronka chwilowo zniknęła z serwera muratora. Śledztwo zakończone. Podziekowania za udział w śledztwie dla anjawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 04.01.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 A tuuu zapomniana lista, ktora powinna byc wiecznie zywa:1.TomekM05a [okolice W-wy; M05a; (brak scianki w salonie, brak kominka zew., schody z podestem); porotherm 25; (BRASS,romanska,czerwony);...] 2. BettyAnn [okolice W-wy; M05; (skrocona scianka w salonie, brak scianki w kuchni, dodatkowe wc na parterze, zamiana funkcji pomieszczen na poddaszu - np. pokoju na lazienke, duze otwory okienne, ogrzewanie podlogowe elektryczne); gazobeton; (IBF, podwojne S, czarny);...] 3. Magdac. [ Częstochowa, M05; ( brak kominka, powiększenie garderoby kosztem pomieszczenia gospodarczego, brak drzwi z garażu do pomieszczenia gospod. i na zewnątrz budynku, filarki okrągłe, podniesienie ścianki kolankowej); max kozłowicki 29, dachówka ceramiczna Koramic renesansowa L15 antracyt-angoba; ...} 4.JKJ7 M05A [Małopolska,(brak kominka zew., zmieniona ilość i wielkość okien, brak ścianki w salonie,schody z podestem,przejście do kotłowni przez pom.gosp.)RUPP CERAMIKA SIRIUS czerwień ceglasta-angoba] 5. Radek69 [okolice W-wy, M05aL; (gazobeton, brak ścianki w kuchni, brak kominka zewnetrznego, brak drzwi zewn. z pomieszcenia za garażem - za to okno takie, jak w garażu, podłoga garażu opuszczona o 15 cm, dachówka BRASS celtycka cegła - angoba, brak komina wentylacyjnego, zamiast wnęk na szafy garderoba, mniejszy przekrój filarków, strop lany 15 cm) 6. piotr.l M05 (gazobeton, przesunięcie zewnętrznej ściany pomieszczenia gospodarczego za garażem do tyłu i wyrównanie jej z zewnętrzną ścianą pokoju obok - powstał w tym miejscu kolejny pokój, podłoga garażu opuszczona o 15 cm, przesunięcie komina w kotłowni o 1m do tyłu i umieszczenie w tym miejscu drzwi wejściowych do pom. gosp. /kotłowni - wejście do kotłowni tylko od garażu - mniej kłopotów z przenoszeniem miału , przesunięcie dolnej łazienki do ściany graniczącej z salonem, co umożliwi wymurowanie jednego komina mniej!!! 7. tommy07 i agnka [stalowa Wola, MO5aL; ( dom poszerzony o metr, brak kominka zewnętrznego i małych drzwi balkonowych, schody ze spocznikiem, powiększona garderoba kosztem małego pomieszczenia gosp., przejście przez pom. gosp. z garażu, powiększona łazienka na poddaszu, max 29, dachówka Creaton Kera Phanne brązowna)]. 8. aleksander [Tarnowskie Góry M05L - zamiast garażu dodatkowy pokój, garderoba poszerzona o małe pomieszczenie gospodarcze, schody ze spocznikiem, poprzez zastosowanie wentylacji mechanicznej zlikwidowaliśmy dwa kominy, porotherm 30, dachówka Brass - celtycka, brązowa] Kto nastepny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 04.01.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 No to podrążmy temat zmian w M05a: Różnica pomiędzy wysokością w kalenicy M05aI i M05aII wynosi 15cm. Czyli ok. 1 cegły na "boczku". Domyślam się, że zbrojenie wieńca nie zostało wiele zmodyfikowane... Ewentualnie "rozciągnieto" wysokośc... PS. Załóżmy, że M05aII oznacza zmodyfikowana wersję M05aI - wersja I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 04.01.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Ostatecznie zamykajšc temat podwyższania ciany kolankowej podsumuję: Gdybym mógł odwrócić czas, to: Kazałbym zrobić wyższy wieniec, wymurować cegłę dziurawkę (12 cm) wyżej - z drugiej strony szlunek wyższy, zalał betonem. Podwyšszona ciana kolankowa byłaby z betonu. Nie zrobiłem tak - lecz nie rozpaczam z tego powodu. . To tylko 5% głębokości łazienki . lazienka: 3,71 -> 4 m pokoje: 9,31 -> 10,9 pokoj: 7,94 -> 9,5 RAZEM: 42,75 ->48,6 E,tam... Jednak dla schodów ma to pewne znaczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 04.01.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mocno przymierzam sie do projektu MO5a(Niewielki). Generalnie bardzo mi się podoba ten domek (parę rzeczy do zmian), widziałem na formum zdjęcia, ale jesli to możliwe bardzo chętnie obejrzałbym czyjąś budowę lub nawet stojący już dom. Jestem z Waraszwy, będę budował się w Starej Wsi pod Nadarzynem, ale moge przyjechać wszędzie w Mazowieckim . Trochę już źjeździłem miejsc gdzie gęsto powstają nowe domy (Józefosław, Rusiec, Nadarzyn i okolice),ale niestety nie natknąłem się na "Niewielkiego". Będę wdzięczny za pomoc. Pzdr Kuba ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMG 04.01.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witajcie, Jestesmy nowi zalogowani ale nie nowi czytajacy to super forum Jak juz wspominalem bedziemy najprawdopodobniej budowac M05a. Chcemy wprowadzic jednak troche zmian np.: powiekszyc caly domek, zwiekszyc kat nachylenia dachu (bo musimy) i zalezy nam bardzo na jeszcze jednej lazience na gorze i chociaz malej garderobie. Mam pytanie czy ktos z milych forumowiczow, zwlaszcza z Malopolski, powiekszyl domek? o ile? Ile max. mozna dodac bez specjalnej zgody autora projektu? chetnie zobaczylibysmy rzuty takiego powiekszonego niewielkiego z wymiarami pozdrawiamy AMG, Kraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 04.01.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Piszecie że autorka projektu Niewielkiego naniosła zmiany... A ja nie mogę sobie przypomnieć jaka była wcześniejsza powierzchnia użytkowa niewielkiego, bo chyba się zmieniła?? Coś mi nie gra... Czy ktoś pamięta? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 04.01.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Piszecie że autorka projektu Niewielkiego naniosła zmiany... A ja nie mogę sobie przypomnieć jaka była wcześniejsza powierzchnia użytkowa niewielkiego, bo chyba się zmieniła?? Coś mi nie gra... Czy ktoś pamięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 04.01.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 kasiasikorka - mówisz - masz : http://www.projekty.oknonet.pl/projekty2.php?s=3&id=24&r=1 W projekcie jest pow>1,9 bez garażu 125,74 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anw73 04.01.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam wszystkich forumowiczow.Ja tez posiadam projekt niewielkiego i bede startowal z budowa na lato.Zdecydowalem sie na sciane jednowarstwowa ytong 40 cm.Czy ktos juz budowal z tego materialu?Moge rownierz podzielic sie z wycena oraz kosztami robocizny w mojej okolicy.Pozdrawiam anw73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 04.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Zapraszamy tutaj - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62107&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 04.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 A co powiecie na temat kredytów cześc budujacych pisała ze jest w trakcie załatwiania lub ma przyznany . Mozecie opisac z waszej perspektywywy dobre i złe strony załatwiania kredytu i moze poradzicie gdzie brać a gdzie omijac jaki bank pozdrowionko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 04.01.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 A co powiecie na temat kredytów cześc budujacych pisała ze jest w trakcie załatwiania lub ma przyznany . Mozecie opisac z waszej perspektywywy dobre i złe strony załatwiania kredytu i moze poradzicie gdzie brać a gdzie omijac jaki bank pozdrowionko Tutaj znajdziesz wszystko czego szukasz i to z większego grona forumowiczów jak "Niiewielcy": http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=43761&highlight=kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 05.01.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Wielkie dzieki TomekM05a! No wlasnie tak myslalam. W pierwszej fazie przygladania sie projektowi wydawalo mi sie ze mial mniejsza powierzchnie uzytkowa.. wielkie dzieki za owiecenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 05.01.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Czy różnica ta wynika z podniesiania dachu o tzw jedną "cegłę"? (Jeśłi o tym było gdzieś wspomniane to musiałem przeoczyć) Jeśli tak to o ile?. Z tego co widzę w katalogu i na stronie to róznica jest na poddaszu. Było 42,6m2 a jest 48,5m2. W nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu- nadal bardzo chętnie zobaczyłbym Niewielkiego chociaż w stanie surowym.PzdrKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjustin 05.01.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ostatecznie zamykajšc temat podwyższania ciany kolankowej podsumuję: Gdybym mógł odwrócić czas, to: Kazałbym zrobić wyższy wieniec, wymurować cegłę dziurawkę (12 cm) wyżej - z drugiej strony szlunek wyższy, zalał betonem. Podwyšszona ciana kolankowa byłaby z betonu. Nie zrobiłem tak - lecz nie rozpaczam z tego powodu. . To tylko 5% głębokości łazienki . lazienka: 3,71 -> 4 m pokoje: 9,31 -> 10,9 pokoj: 7,94 -> 9,5 RAZEM: 42,75 ->48,6 E,tam... Jednak dla schodów ma to pewne znaczenie . Witam, My właśnie zakupiliśmy nową wersję M05a. Murłata nie leży bezpośrednio na stropie ale jest podniesiona o jeden bloczek (24cm). Pomino tego podbitaka jest na równi z górnym rantem otworu okiennego (tak jak w starej wersji). Kąt nachylenia dachu pozostał ten sam. Tomku, mam więc do Ciebie prośbę abyś sprawdził na rzucie więźby, ile masz wysunięty dach poza obrys muru. W nowej wersji jest 80 cm (z deską pionową pod rynną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenaM05aL 05.01.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Patrzę w "stary" projekt i między końcem dachu, a końcem muru jest....80 cm. Tzn. między krawędzią dachu, a np. osią 1 jest 104 cm. W starym - odległość między osiami 1 i 2 wynosi 180 cm, a między B i F -510 cm. A jak jest w "nowym"? Jeśli zmiana,to tylko podniesienie budynku o 1 bloczek, to OK, bo mam już fundament... Czasami mam wrażenie, że budowa domu to taka większa gra w scrabble. Ale ja lubię tę grę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjustin 05.01.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Patrzę w "stary" projekt i między końcem dachu, a końcem muru jest....80 cm. Tzn. między krawędzią dachu, a np. osią 1 jest 104 cm. W starym - odległość między osiami 1 i 2 wynosi 180 cm, a między B i F -510 cm. A jak jest w "nowym"? Jeśli zmiana,to tylko podniesienie budynku o 1 bloczek, to OK, bo mam już fundament... Czasami mam wrażenie, że budowa domu to taka większa gra w scrabble. Ale ja lubię tę grę! Wychodzi na to że wymiary są te same . Ciekawe jak dokonała tego nasza Pani architekt, podnosząc dach o 24cm a nie zmieniając wymiarów o których mowa oraz nie zmieniając kąta nachylenia dachu (przypomnę, że podbitka nadal jest na poziomie górnej krawędzi otworu okiennego). W przekroju A-A mam tak: od górnego rantu do stropu - 15cm strop - 24cm scianka kolankowa - 24 cm murłata -14cm Jeżeli chodzi o schody to wydaje się że zostały wydłużone. Porównajcie hol na starym projekcie (link podał TomekM05a) i na nowym. Tomku, chyba Twoje rozwiązanie przypadło naszej architekt. Tylko tyle, że przesunęła sciankę maskując w ten sposób wpuszczone schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.01.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Murłata nie leży bezpośrednio na stropie ale jest podniesiona o jeden bloczek (24cm). Pomino tego podbitaka jest na równi z górnym rantem otworu okiennego (tak jak w starej wersji). Kąt nachylenia dachu pozostał ten sam. Tomku, mam więc do Ciebie prośbę abyś sprawdził na rzucie więźby, ile masz wysunięty dach poza obrys muru. W nowej wersji jest 80 cm (z deską pionową pod rynną ) W "pierwowzorze" murłata (14cm) też nie leży na stropie, a na wysokosci podłogi czyli ok. 10 cm (styropian+wylewka)/ u mnie +12cm/ od poziomu stropu - 1 cegła na "boczku". W zwiazku z tym podtrzymuje twierdzebnie ze podniesienie nastąpiło o 15 cm. Faktycznie, w tym samym w projekcie jest 80 cm wystająca krawędz dachu. Rozwiazanie kwestii: Wychodzi na to że wymiary są te same . Zrobiła to na tzw. "sztukę". Ale w nie należy się tym zbytnio przejmowac. I tak krokwie wypada zamówic ze 20 cm dłuższe. Lepiej przycinac niz podłuzac . A, na moim koncie umiescilem kiedys stare rozmiary krokwi z projektu. Zaraz zamieszcze link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.01.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Obiecane rozmiary wieźby ze starej wersji projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts