Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pewnie że się pochwale ale potrzebuję trochę czasu, posiedze przed komputerem w weekend to przedstawie dotychczasowy kosztorys i wkleje pare fotek. Mój M05L powstaje w Gdańsku jeśli ktoś ma chęć odwiedzić to jest mile widziany, dodatkowe uwagi, spostrzeżenia kogoś z zewnątrz mogą wpłynąć korzystnie na dalszą część budowy. Pozdrawiam :D !

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dostalismy dzisiej wycenę robocizny..

stan surowy otwarty z przykryciem dachu dachówką i maszyny = 48000,00 zł

Co o tym śądzicie???

budujemy M05B

Wg mnie nie jest to tanio.

Ja za budowę i przykrycie gontem M05a zapłacę 37 000 zł.

I mój M05a ma 175m2 (pow. 190cm).

No tak,tak ale Ty budujesz w Rzeszowie a ja we Wrocławiu- wydaje mi się, że tu jest powód różnicy.

pozdrawiam

Zdecydowanie tak, ale różnica jest trochę duża. Choć warto zapłacić nawet taka cenę pod warunkiem że naprawdę ekipa jest tego warta. Moja ekipa sprawdzona na kilku "znajomych" budowach ponoć warta tej kasy. Nie są najtańsi jak na warunki podkarpackie.

do Krzyna :

my za pierwotny M05L z przesunieta sciana od strony salonu i kuchni mamy placic

za stan surowy otwarty ( tj. z pokryciem dachu dachowka cementowa, wstawieniem okien polaciowych, zrobienie i oklinkierowaniem kominow oraz kolumn przy wejsciu i na tarasie bez orynnowania ale z drenazem dookola ) 33 tys. jestesmy na etapie ze tak powiem zabezpieczajacej przede wszystkim mnie umowy co ma byc zrobione no i jestesmy "spod" wroclawia

WITAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH M05A!!!!

MAM PYTANIE KTO BUDUJE W OKOLICACH LUBLINA???

Wiem ze artshi buduje w Zamościu ale czekam jeszcze na odpowiedx od niego czy mogę przyjechać.

A MOŻE KTOŚ MI DA SWOJE NAMIARY KTO MIESZKA W WARSZAWIE?

Bardzo chcialabym zobaczyć ten dom w realu.

PROSZĘ WAS ODEZWIJCIE SIĘ :lol:

Witam,

zgadzam się z Pędzelitem. Ja buduję m05a 15 km od Wrocławia i za wybudowanie stanu surowego otwartego łącznie z przygotowaniem więźby i pokryciem dachu dachówką ceramiczną mam wycenę 33,5 tys. Ważne jest też to, że nie wybraliśmy oferty najtańszej lecz ofertę ekipy sprawdzonej.

Nasz dom jest również powiększony w stosunku do projektu.

serdecznie pozdrawiam wszystkich "niewielkich"

L.B.

baaardzo Wam dziękuję za informacje.

Jeżeli różnica jest ok 12 tys pomiędzy wycenami tzn,że muszę szukac dalej, bo jakoś mi nie zależy na najdroższych.

A może Wy możecie dać mi jakieś namiary na Wasze ekipy.

Fajnie by było budować taki sam domek i tą samą ekipą :D

Miłego dzionka.

witam wszystkich niewielkich bardzo długo nie pisałam ale śledziłam wasze postępy w pracach i muszę przyznać są imponujące no ale zima sprzyja budowie ja dziś byłam w moim domku i muszę wam powiedzieć że było co sprzątać bo w tym właśnie celu tam pojechałam oczywiście zamiatałam tylko podłogi ale strasznie sie zmachałam ale ja właściwie to nie o tym chciałam tylko chcę wszystkim niewielkim życzyć w Nowym Roku samych sukcesów wytrwałości kasy wiele radości oraz mocnych nerwów i wiele zdrowia a tak swoją droga to mogło by troszkę sypnąć ś niegiem bo się wybieram na narty a bez śniegu to będzie raczej trudno

POZDRAWIAM GOSIA :p :lol: :wink:

Witam :D

Jestem na etapie skończonych fundamentów, tzn. ławy wylane i wymurowane ściany fundamentowe z bloczków, rozprowadzone rury od kanalizacji, izolacja pionowa i pozioma, bez ocieplenia. Łączny koszt do tej pory:

1. wykop: 350,00

2. szlowanie ław:1500,00 (z płyt OSB - ziemia okropna pod wykopy)

3. stal:1450,00

4. beton z gruszki B 20: 3700,00

5. piasek do murowania 20t: 300,00

6. bloczki betonowe: 2700,00

7. cement: 600,00

8. izolacja pinowa i pozioma(dysperbit i izolbet): 350,00

9. rury pcv do kanalizacji: 450,00

10. robocizna: 0,00 (buduję z ojcem)

11. przyłącza: 1000,00(woda i kanalizacja), 1600(prąd)

SUMA: 14000,00 :lol: :lol: :lol:

Witam Piotr.l

Mam Pytanie gdzie kupiłeś w okolicach Torunia takie tanie materiały na budowe awjw

WITAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH M05A!!!!

MAM PYTANIE KTO BUDUJE W OKOLICACH LUBLINA???

Wiem ze artshi buduje w Zamościu ale czekam jeszcze na odpowiedx od niego czy mogę przyjechać.

A MOŻE KTOŚ MI DA SWOJE NAMIARY KTO MIESZKA W WARSZAWIE?

Bardzo chcialabym zobaczyć ten dom w realu.

PROSZĘ WAS ODEZWIJCIE SIĘ :lol:

Witam!

Wysłałem Ci odpowiedź na e-mail, ale z praktyki wiem,że moje maile nie zawsze dochodzą ( mam dziwną radiówkę) :roll: Jak nie dostałaś to dzwoń 698985136. Pozdrawiam, artshi.

ARTSHI !!!!

otrzymalam Twoja wiadomość .

Dziękuje Ci serdecznie, :lol:

Wiem teraz że budujesz M05 a ja szukam ciągle kogoś kto buduje M05a ale jakos nikt nie chce sie odezwać, chociaż pojechałabym nawet do W-wy, bo Gdańsk czy Toruń to trochę daleko.

Ale nic czekam moze ktoś się zlituje i mnie zaprosi...... :wink:

Ale chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia ,żeby miec chociaż wyobrażenie jak ten dom wogóle wygląda . Odezwę się napewno!!!

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam Magda

Do: awjw!!!!

Fajnie że coraz więcej Niewielkich buduje się w okolicach Torunia :D :D :D

Już odpowiadam na Twoje pytanie.

Wszystkie materiały kupuję w hurtowni MatBud w Rozgartach, gdzie można troszkę ponegocjować............

Trzeba się jednak spieszyć z niektórymi materiałami budowlanymi, gdyż ceny niektórych idą szybko w górę. :evil: :evil: :evil: Mimo, że jest jeszcze zima to już kilka rzeczy zamówiłem, aby zdążyć przed podwyżką, np. bloszki z suporexu, itd.

:wink:

Pozdrawiam..........

Witam wszystkich,

Pomimo, ze projektu jeszcze nie zakupilam, robię wstępną orientację kosztów robocizny M05a, żeby ewentualnie móc zmienić projekt.

Pierwsza ekipa wycenila stan surowy otwarty z obiciem dachu papą na 58 tys.

Co o tym sądzicie? Wg mnie strasznie dużo...

witam,

ja buduje M05L jest mniejszy od M05a ale nie aż tak dużo a koszta robocizny jakie poniosłem do tej pory (aktualnie domek stoi przykryty dachówką) to mianowicie:

13000zł - murowanie bez wylania schodów

4500zł - wiąźba dachowa

7500zł - położenie dachówki, obsadzenie okien, położenie rynien, zabezpieczenie wszystkich okien przed zimą (folia na górze, deski dół)

Zaczynałem budowe w sierpniu w tej chwili na pewno ceny troczę sie pozmieniały. Buduje w Gdańsku.