tomM05L 28.01.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Może w kilku zdaniach mógłby ktoś, kto nie ma gazu, opisać jak rozwiązać problem ogrzewania niewielkiego. Czy w każdym inny wypadku musi być naczynie wzbiorcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koalla 29.01.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 witam wszystkich,już po ziemie, przynajmniej w Gdańsku także czas brać się do robotyDzisiaj zaczynam ocieplać poddasze, wełna, folia i dalej płyty gipsowe, rezygnuje całkowicie ze ścian murowanych na górze, wszystko wykonane będzie z płyt gipsowych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terenia Maciek 29.01.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam wszystkich My tez zaczynamy przygodę z Niewielkim dokładnie wariant M05bL. Mamy juz zakupiony projekt, część załatwionych papierków i zamierzamy startowac zaraz na wiosne. Planujemy kilka drobnych zmian m.in: - likwidacja garazu (jeden pokój więcej), - powiększenie łazeinki kosztem wnęki przeznaczonej na szafe, - lub przeniesieni łazeinki w inne miejsce tak żeby było okno na swiat , - zmiana stolarki okiennej na inną. - zmiana schodów na proste z przystankiem pośrodku Mamy duzy dylemat jakie ściany wykonać tzn - dwuwarstwowe (pustak MAX 30 cm + steropian 12cm) - trójwarstwowe (pustak MAX 20 cm + steroopian 6 cm + pustak MAX 9 cm) Może ktoś z Forumowiczów doradzi bo z żoną jesteśmy początkujący ( choc to forum przeglądamy chyba już z rok ). narazie pozdrawiam wszystkich budujacych. napewno w przyszłości napisze cos więcej . papapapapapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewpawol 30.01.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam wszystkich My tez zaczynamy przygodę z Niewielkim dokładnie wariant M05bL. Mamy juz zakupiony projekt, część załatwionych papierków i zamierzamy startowac zaraz na wiosne. Planujemy kilka drobnych zmian m.in: - likwidacja garazu (jeden pokój więcej), - powiększenie łazeinki kosztem wnęki przeznaczonej na szafe, - lub przeniesieni łazeinki w inne miejsce tak żeby było okno na swiat , - zmiana stolarki okiennej na inną. - zmiana schodów na proste z przystankiem pośrodku Mamy duzy dylemat jakie ściany wykonać tzn - dwuwarstwowe (pustak MAX 30 cm + steropian 12cm) - trójwarstwowe (pustak MAX 20 cm + steroopian 6 cm + pustak MAX 9 cm) Może ktoś z Forumowiczów doradzi bo z żoną jesteśmy początkujący ( choc to forum przeglądamy chyba już z rok ). Jesteśmy tuż tuż przed zakupem M05b.Łazienke tez zamierzamy powiększyć kosztem tej wnęki.Co do garażu to my zamierzamy go powiększyć, żeby było miejsce na piec co, wegiel itp.Wcześniej myśleliśmy o częściowym podpiwniczeniu, ale uznaliśmy że będzie drogo i obawiamy się pękania ścian w przyszłości.Mam pytanie co do zmian w projekcie, czy potrzebowaliście zgody autorki np na zmiane schodów na proste.CZy długo trzeba czekać na taki projekt ze zmianami? Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKOZLOWSKA 02.02.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam wszystkichBuduję M05aL (na razie mam fundament). Chciałabym bardzo prosić o kontakt forumowiczów, którzy wybudowali swoje M05a gdzieś w okolicach Warszawy przynajmniej do stany surowego. Nie zmieniałam do tej pory nic w projekcie (jest to dom idealny), ale po przeczytaniu o problemach związanych z klatką schodową bardzo chciałabym zobaczyć ten dom w realu, zanim go jeszcze wybuduję. Mam jeszcze szansę coś w nim zmienić. Pozdrawiam serdecznie Joannna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 02.02.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 witam wszystkich, już po ziemie, przynajmniej w Gdańsku także czas brać się do roboty Dzisiaj zaczynam ocieplać poddasze, wełna, folia i dalej płyty gipsowe, rezygnuje całkowicie ze ścian murowanych na górze, wszystko wykonane będzie z płyt gipsowych. Pozdrawiam. Witam, mam pytanie do budujacych M05 oraz M05a. Jak jest w tych projektach rozwiazana sprawa wylewek na podaszu? Czy sa one po calosci stropu czy tylko w pomieszczeniach? Koalla: jak bedziesz stawial scianki gips-karton? Najpierw scianki na stropie a potem wylewka miedzy nimi czy najpierw wylewka a potem scianki na nie? Ja buduje wg indywidualnego projektu ale wzorowany na M05a. W tej chwili zaczynaja mi klasc dachowke. Jako, ze na calym poddaszu mam scianki gips karton mam teraz zagadke czy najpierw stawiac scianki a potem miedzy nimi wylewke czy wymurowac jakis cokolik i dopiero na nim stawiac scianki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artek681 02.02.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Pozdrawiam bardzo serdecznie. Po wielu staraniach kupiłem ośmio arową działkę. Wybrałem wymarzony projekt z Muratora, okazało się, że wymiary działki są za małe o 2 metry. Proszę, doradzcie co mogę w tym przypadku zrobić ażeby nie rezygnować z tego projektu. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 02.02.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Podaj wymiary działki/glebokosc x szer/ i będziemy kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artek681 03.02.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Pozdrawiam serdecznie Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Wymiary mojej działki to- 22x37 Problem jest z szerokością działki. Projektant zakłada minimalne wymiary działki 24,4 m Patrząc od frontu działka po prawej stronie jest niezabudowana. Pomyślałem, że od granicy tej działki odsunę się o 1,5 m i przy wymiarach domu 16,4 m na lewą stronę działki pozostanie mi 4 metry. Powiedzcie mi, czy to będzie zgodne z prawem budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 03.02.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam! Twoja sytuacja Artek jest trochę skomplikowana, gdyż prawo budowlane mówi, iż musisz zachować odległość od granicy bocznych działek min. 4m, chyba że jedna z bocznych ścian Twojego domu nie ma okien, wtedy 3 m. Spróbuj dogadać się z Muratorem, żebyś mógł w jakiś sposób zwrócić ten projekt w zamian za podobny. Nie wiem jaki projekt wybrałeś? Jeśli mowa jest o Niewielkim z podwójnym garażem, to mógłbyś zamienić go na Niewieliego z pojedyńczym stanowiskiem. Oba projekty w zasadzie są do siebie podobne. Głowa do góry!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artek681 03.02.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Pozdrawiam serdecznie. Mam inny pomysł, mam zamiar w garazu zamontować zamiast okien luksfery i odsunę się o 3 metry, z drugiej strony zlikwiduję okno i też się odsunę o 3 metry. Wówczas problemem będzie tylko te 0,4 m po 0,2 na każdą stronę- może to przejdzie? jak myślicie? Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 03.02.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam!!! Nieżle kombinujesz!!! Szkoda, że nie będziesz miał w jadalni okna Ale jak Tak bardzo Ci zależy to trudno. Zapytaj się swojego architekta, z którym i tak będziesz musiał rozmawiać w sprawie adaptacji projektu, co zrobić z tymi brakującymi 0,2 czy 0,4m. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 03.02.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 No, no... 0.5 m to pewnie już nie problem dla Adaptera. Przytnie po troszku z obu stron i bedzie dobrze. Chyba, że przeraż Cię pomniejszenie o ten kawałek pokojów na górze . Ale przecież nowa wersja M05a powiększa te pokoje o tyle w stosunku do pierwotnej Okno w jadalni z widokiem na sąsiada też wydaje się byc wątpliwą przyjemnością dopóki nie wyrosną jakieś krzaki. Proponuję jednak przed zakupem projektu porozmawiac z potencjalnym Adapterem. Wymiary mojej działki są podobne, tyle, że inne przyporządkowanie gł: 22,5 szer 36. Bałem się o małą powierzchnię za tarasem, ale zostało parę metrów do siatki. Natomiast tzw. podórko mam od strony jadalni. Okien na taras jest dużo (ja jedno zamurowałem), również dobrze doświetlona jest strona przeciwna - aneks kuch. zatem lekkie ograniczenie możłiwości oglądania świata zewnętrzego wydaje się być w twoim przypadku na miejscu. A, masz już wypis z planu zagospodarowania przestrzennego/czy jakos tak/? - tam może być jeszce jakiś ogranicznik. No i jeszcze sąsiad - może sę zgodzi mieszkac blizej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 04.02.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam!!! Mam pytanie do TomkaM05a czy kupiłeś już dachówkę? Czytając wcześniejsze posty wiem,że miałeś zamiar kupić dachówkę cementową BRAAS. Czy coś się zmieniło? Ja sam w obecnej chwili stoję przed wyborem kupna dachówki albo cementowa BRAAS podwójna ,,s,, kolor ceglasty - piękna lub ceramiczna Koramic kolor czerwona angoba - też fajna, ale kolor już nie ten, no i ta nieszczęsna cena!!! Różnica to ok 4500,00. Jestem bardziej za pierwszym rozwiązaniem!!! A Ty co wybrałeś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 04.02.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Powracając do tematu dachówek to minusem cementowych, jak dla mnie jest to, że są porowate szczególnie na krawędziach, a jest to niestety widoczne z dołu ja się patrzy na dach. Natomiast ceramika jest niemalże idealnie gładka!!!!!!!!! Sam już nie wiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 04.02.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jest pewne p-stwo, że dachówkę dowieziono już na działkę. Podobne, że pokrywać zaczną w tym tygodniu. I nie będę komentować terminowości mojej ekipy dekarzy, bo musiał bym używać słów niecenzuralnych... Wybrałem BRASS, romańska - cisar. Kolor czerwony - czyli wg mnie pomaranczowy kazała mi wybrac żona . jak dla mnie jest to, że są porowate szczególnie na krawędziach, a jest to niestety widoczne z dołu ja się patrzy na dach. Kiedyś miałem takie przemyślenia na tego typu problemy: Czy takie duperele będą faktycznie raziły moje oko - nie. Czy będę się przyglądał szczegółowo jakimś elementom i mówił: tu mogłem się bardziej wysilić - nie. Ja zdecydowałem, że będę się starał na czymś oszczędzić - padło na dach. Z drugiej strony zastanawiam się intensywnie nad ociepleniem scian zew. wełną zamiast styropianu. No tak, zbliża się wiosna i nowe problemy okołobudowlane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 04.02.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Czy ktoś ma coś do powiedzenia nt. dylatacji przy obróbce kominów ????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 04.02.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Wiele postów na forum wskazuje, że przecieka przy kominach. Ta dylatacja ponoc pomaga w lepszym uszcelnianiu komina. Jedna blacha mocowana do komina, druga do dachu. Czemu to pomaga? Niweluje czyjeś ruchy. Dachu? Temat odświeżył mi teść. I przypomniał o dylatacjach. On ma zrobione, bo miał niezłego dekarza. Ktoś kiedys widział jego komin i drążył temat, bo mu ciekły. Mój dekarz robił w tamtym roku u kumpla i też miał te problemy . Kiedyś o tym pisałem jak się dowiedziałem, że ostatnie kilka warstw kominów trzeba zrobić z klinkieru pełnego. Znalazłem też forumowy post o dylatacjach przy kominie, ale mi uciekł. Dużo literatury na forum na temat kominów. Nawet się doeedziałem, że komiów z klinkieru, nawet pełnego, nie powinno się budować . Oj, ta wiedza budowlana . Jutro dzwonię do dekarza. A, i pamiętajcie o pełnej fudze na kominach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyAnn 05.02.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 witam... po przerwie, praca wre, ale po malutku - w sobote zostaly wylane posadzki i utopione pieniadze pt. kable grzejne - ponad 14000 W poza tym dojezdzam 30 km (w jedna strone) dorzucac drewna do ognia - oooj... dymek dymi z... dyni - tez pozdrawiam, bm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 05.02.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 praca wre, ale po malutku - w sobote zostaly wylane posadzki i utopione pieniadze pt. kable grzejne - ponad 14000 W Witaj BettyAnn ! A zdjęcia ? Że się tak zapytam U mnie ocieplone poddasze, elektrykę sam robię na poddaszu. Zrobię elektrykę to rigipsy na poddaszu będą się robić. Okna i drzwi balkonowe wkrótce. Na razie nie będę mieć drzwi zewnetrznych... Jak rozwiązujecie taką sprawę jak tymczasowe drzwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts