Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich ;-)

My tez zaczynamy przygodę z Niewielkim dokładnie wariant M05bL. Mamy juz zakupiony projekt, część załatwionych papierków i zamierzamy startowac zaraz na wiosne. Planujemy kilka drobnych zmian m.in:

- likwidacja garazu (jeden pokój więcej),

- powiększenie łazeinki kosztem wnęki przeznaczonej na szafe,

- lub przeniesieni łazeinki w inne miejsce tak żeby było okno na swiat ;-),

- zmiana stolarki okiennej na inną.

- zmiana schodów na proste z przystankiem pośrodku

Mamy duzy dylemat jakie ściany wykonać tzn

- dwuwarstwowe (pustak MAX 30 cm + steropian 12cm)

- trójwarstwowe (pustak MAX 20 cm + steroopian 6 cm + pustak MAX 9 cm)

Może ktoś z Forumowiczów doradzi bo z żoną jesteśmy początkujący ( choc to forum przeglądamy chyba już z rok ;-) ).

narazie pozdrawiam wszystkich budujacych. napewno w przyszłości napisze cos więcej :D. papapapapapa

Witam wszystkich ;-)

My tez zaczynamy przygodę z Niewielkim dokładnie wariant M05bL. Mamy juz zakupiony projekt, część załatwionych papierków i zamierzamy startowac zaraz na wiosne. Planujemy kilka drobnych zmian m.in:

- likwidacja garazu (jeden pokój więcej),

- powiększenie łazeinki kosztem wnęki przeznaczonej na szafe,

- lub przeniesieni łazeinki w inne miejsce tak żeby było okno na swiat ;-),

- zmiana stolarki okiennej na inną.

- zmiana schodów na proste z przystankiem pośrodku

Mamy duzy dylemat jakie ściany wykonać tzn

- dwuwarstwowe (pustak MAX 30 cm + steropian 12cm)

- trójwarstwowe (pustak MAX 20 cm + steroopian 6 cm + pustak MAX 9 cm)

Może ktoś z Forumowiczów doradzi bo z żoną jesteśmy początkujący ( choc to forum przeglądamy chyba już z rok ;-) ).

Jesteśmy tuż tuż przed zakupem M05b.Łazienke tez zamierzamy powiększyć kosztem tej wnęki.Co do garażu to my zamierzamy go powiększyć, żeby było miejsce na piec co, wegiel itp.Wcześniej myśleliśmy o częściowym podpiwniczeniu, ale uznaliśmy że będzie drogo i obawiamy się pękania ścian w przyszłości.Mam pytanie co do zmian w projekcie, czy potrzebowaliście zgody autorki np na zmiane schodów na proste.CZy długo trzeba czekać na taki projekt ze zmianami?

Pozdrawiamy.

Witam wszystkich

Buduję M05aL (na razie mam fundament). Chciałabym bardzo prosić o kontakt forumowiczów, którzy wybudowali swoje M05a gdzieś w okolicach Warszawy przynajmniej do stany surowego. Nie zmieniałam do tej pory nic w projekcie (jest to dom idealny), ale po przeczytaniu o problemach związanych z klatką schodową bardzo chciałabym zobaczyć ten dom w realu, zanim go jeszcze wybuduję. Mam jeszcze szansę coś w nim zmienić.

Pozdrawiam serdecznie Joannna

witam wszystkich,

już po ziemie, przynajmniej w Gdańsku także czas brać się do roboty

Dzisiaj zaczynam ocieplać poddasze, wełna, folia i dalej płyty gipsowe, rezygnuje całkowicie ze ścian murowanych na górze, wszystko wykonane będzie z płyt gipsowych.

Pozdrawiam.

Witam,

mam pytanie do budujacych M05 oraz M05a. Jak jest w tych projektach rozwiazana sprawa wylewek na podaszu? Czy sa one po calosci stropu czy tylko w pomieszczeniach?

Koalla:

jak bedziesz stawial scianki gips-karton? Najpierw scianki na stropie a potem wylewka miedzy nimi czy najpierw wylewka a potem scianki na nie?

Ja buduje wg indywidualnego projektu ale wzorowany na M05a. W tej chwili zaczynaja mi klasc dachowke.

Jako, ze na calym poddaszu mam scianki gips karton mam teraz zagadke czy najpierw stawiac scianki a potem miedzy nimi wylewke czy wymurowac jakis cokolik i dopiero na nim stawiac scianki?

Pozdrawiam

Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Wymiary mojej działki to- 22x37

Problem jest z szerokością działki. Projektant zakłada minimalne wymiary działki 24,4 m Patrząc od frontu działka po prawej stronie jest niezabudowana. Pomyślałem, że od granicy tej działki odsunę się o 1,5 m i przy wymiarach domu 16,4 m na lewą stronę działki pozostanie mi 4 metry. Powiedzcie mi, czy to będzie zgodne z prawem budowlanym? :roll:

Witam!

Twoja sytuacja Artek jest trochę skomplikowana, gdyż prawo budowlane mówi, iż musisz zachować odległość od granicy bocznych działek min. 4m, chyba że jedna z bocznych ścian Twojego domu nie ma okien, wtedy 3 m.

Spróbuj dogadać się z Muratorem, żebyś mógł w jakiś sposób zwrócić ten projekt w zamian za podobny. Nie wiem jaki projekt wybrałeś? Jeśli mowa jest o Niewielkim z podwójnym garażem, to mógłbyś zamienić go na Niewieliego z pojedyńczym stanowiskiem. Oba projekty w zasadzie są do siebie podobne. :)

Głowa do góry!!!! :) :) :)

No, no... 0.5 m to pewnie już nie problem dla Adaptera. Przytnie po troszku z obu stron i bedzie dobrze. Chyba, że przeraż Cię pomniejszenie o ten kawałek pokojów na górze :) . Ale przecież nowa wersja M05a powiększa te pokoje o tyle w stosunku do pierwotnej

Okno w jadalni z widokiem na sąsiada też wydaje się byc wątpliwą przyjemnością dopóki nie wyrosną jakieś krzaki.

Proponuję jednak przed zakupem projektu porozmawiac z potencjalnym Adapterem.

Wymiary mojej działki są podobne, tyle, że inne przyporządkowanie gł: 22,5 szer 36. Bałem się o małą powierzchnię za tarasem, ale zostało parę metrów do siatki. Natomiast tzw. podórko mam od strony jadalni. :)

Okien na taras jest dużo (ja jedno zamurowałem), również dobrze doświetlona jest strona przeciwna - aneks kuch. zatem lekkie ograniczenie możłiwości oglądania świata zewnętrzego wydaje się być w twoim przypadku na miejscu.

A, masz już wypis z planu zagospodarowania przestrzennego/czy jakos tak/? - tam może być jeszce jakiś ogranicznik.

No i jeszcze sąsiad - może sę zgodzi mieszkac blizej?

Witam!!!

Mam pytanie do TomkaM05a czy kupiłeś już dachówkę? Czytając wcześniejsze posty wiem,że miałeś zamiar kupić dachówkę cementową BRAAS. Czy coś się zmieniło? Ja sam w obecnej chwili stoję przed wyborem kupna dachówki albo cementowa BRAAS podwójna ,,s,, kolor ceglasty - piękna :lol: :lol: :lol: lub ceramiczna Koramic kolor czerwona angoba - też fajna, ale kolor już nie ten, no i ta nieszczęsna cena!!! :x :x :x

Różnica to ok 4500,00. Jestem bardziej za pierwszym rozwiązaniem!!!

A Ty co wybrałeś? :roll:

Pozdrawiam

Jest pewne p-stwo, że dachówkę dowieziono już na działkę. Podobne, że pokrywać zaczną w tym tygodniu. I nie będę komentować terminowości mojej ekipy dekarzy, bo musiał bym używać słów niecenzuralnych...

Wybrałem BRASS, romańska - cisar. Kolor czerwony - czyli wg mnie pomaranczowy kazała mi wybrac żona :D .

jak dla mnie jest to, że są porowate szczególnie na krawędziach, a jest to niestety widoczne z dołu ja się patrzy na dach.

Kiedyś miałem takie przemyślenia na tego typu problemy: Czy takie duperele będą faktycznie raziły moje oko - nie. Czy będę się przyglądał szczegółowo jakimś elementom i mówił: tu mogłem się bardziej wysilić - nie.

Ja zdecydowałem, że będę się starał na czymś oszczędzić - padło na dach.

Z drugiej strony zastanawiam się intensywnie nad ociepleniem scian zew. wełną zamiast styropianu. :-?

No tak, zbliża się wiosna i nowe problemy okołobudowlane :) .

Wiele postów na forum wskazuje, że przecieka przy kominach.

Ta dylatacja ponoc pomaga w lepszym uszcelnianiu komina. Jedna blacha mocowana do komina, druga do dachu. Czemu to pomaga? Niweluje czyjeś ruchy. Dachu?

Temat odświeżył mi teść. I przypomniał o dylatacjach. On ma zrobione, bo miał niezłego dekarza. Ktoś kiedys widział jego komin i drążył temat, bo mu ciekły.

Mój dekarz robił w tamtym roku u kumpla i też miał te problemy :o . Kiedyś o tym pisałem jak się dowiedziałem, że ostatnie kilka warstw kominów trzeba zrobić z klinkieru pełnego.

Znalazłem też forumowy post o dylatacjach przy kominie, ale mi uciekł.

Dużo literatury na forum na temat kominów. Nawet się doeedziałem, że komiów z klinkieru, nawet pełnego, nie powinno się budować :o .

Oj, ta wiedza budowlana :D .

Jutro dzwonię do dekarza.

A, i pamiętajcie o pełnej fudze na kominach.

praca wre, ale po malutku - w sobote zostaly wylane posadzki i utopione pieniadze pt. kable grzejne - ponad 14000 W

Witaj BettyAnn !

A zdjęcia ? Że się tak zapytam :)

U mnie ocieplone poddasze, elektrykę sam robię na poddaszu.

Zrobię elektrykę to rigipsy na poddaszu będą się robić.

Okna i drzwi balkonowe wkrótce.

Na razie nie będę mieć drzwi zewnetrznych... Jak rozwiązujecie taką sprawę jak tymczasowe drzwi ?