Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześc, też mam projekt M05, zastanawiam sie nad podniesieniem poddasza o dwa pustaki, co zwiekszy powierzchnie poddasza, zostana zlikwidowane płyty karton-gips, tlko nie wiem czy to możliwe. Jezeli wiecie co trzeba zrobi w tym kierunku zeby uzyskac stosowne pozwolenie na taka zmiane to prosze o rady.

Pozdrawiam

Witam,

Ja również myślałem o podniesieniu poddasza o 1-2 pustaki, ale autor projektu nie zgodziła się. Mój architekt z kolei stwierdził, że można podnieść o 1 pustak i wydłużyć okap a tym samym zostanie zachowany styl domku.

Nie wiem jednak czy to dobry pomysł bo przy podniesieniu o 1 pustak okap będzie wystawał na 1.08 m. Co o tym sądzicie ?

Dzięki za odpowiedź ale dół jest w porzo, mi chodziło o poddasze. A z tym nasłonecznieniem to nie do końca tak, bo gdyby mury poddasza podniesc o 2 pustaki to by było większe nasłonecznienie, gdyz odległośc dachu od okna by sie zwiększyła i więcej słońca by padało na dom, ale to jest moje zdanie.

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, razem z narzeczona mamy zamiar zakupic projekt niewielki z podwojnym garazem, czytalem dokladnie forum, chcemy rowniez zrobic pare zmian, ale chcialbym wiedziec jedna rzecz czy wymiary sypialni na poddaszu nie przekraczajace 10m, nie wiem jak to dokladnie okreslic, ale czy to sa wymiary powiedzmy plaszczyzny sufitu, czy sufit+skosy???? bardzo prosze o odpowiedz bo jesli okaze sie ze 10metrow to raczej musze zrezygnowac z tego projektu:((( a szkoda by byla pozdrawiam

Witaj iksalp25 !

Powierzchnia, która jest podana dotyczy powierzchni na wysokości 1.9m

Sypialnie mają powierzchnie:

9.31 (17.67) m2

7.94 (15.20) m2

9.34 (17.71) m2

Liczba w nawiasie jest wielkością powierzchni podłogi.

Poza tym jest zrobiona sztuczna ścianka kolankowa na wysokości 1.3m, a to oznacza, że powierzchnia podana jest na wysokości skosów, jeśli dobrze zrozumiałem twoje pytanie.

Pytałem pewnego architekta o to, czy pokoje nie będą zbyt małe, ale stwierdził, że tak naprawdę widzi się powierzchnię podłogi i nie będą małe.

Dodatkowo w projekcie jest aranżacja ustawienia mebli i w tych dwóch większych pokojach są po 2 łóżka, 2 biurka do pracy i szafy.

Przyznam, że sam się martwię jak to będzie wyglądać, zwłaszcza, że sufit to tak naprawdę płaszczyzna o szerokości 30cm a znajomi radzili, żeby nawet nie wypłaszczać sufitu a pozostawić widoczną belkę kalenicową.

Jeśli masz wątpliwości to zobacz projekt "zacisze z garażem":

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=794

Jest to moim zdaniem bardzo dobry projekt, ale z różnych względów nie wybrałem go.

to super w takim razie jestesmy zdecydowani na ten projekt, maly fajny i ladny:) aktualnie mieszkam tez w domku z poddaszem uzytkowym ale 260m2 to stanowczo za duzooooo tym bardziej ze jest butla z gazem buuu oki dzieki Ci przyjacielu, tak sie sklada ze mozna kupic ten projekt u mnie w miescinie:) a przy okazji jak bede w krakowie i bedziesz juz mieszkal to zajade obejrzec twoj domek:) koncze wlasnie AGH L:) pozdrawiam

Hej ja co prawda jeszcze nie mam projektu ale wiem ze niedlugo bede mial w tym roku planuje tylko stan surowy, otoz nad ogrzewaniem zastanawialem sie wielokrotnie, dla mnie najlepszym rozwiazaniem byloby ogrzewanie kominikiem z plaszczem wodnym, gdyz mieszkam w lesie i mam prawie 20hektarow lasu, a i za 10m3 deba place tylko 400pln:) takze napewno wybiora ta opcje czytalem na forum o tym systemie ogrzewania ale powiem szczerze ze mam teraz metlik w glowie:) pozdrawiam

iksalp25 - jak będę mieszkać to zapraszam - a nawet wcześniej. Na razie jest to jednak działka 18 ar. W tym droga 60x3.5m, którą będę odśnieżać w zimie pługiem śnieżnym, który będę musiał kupić... :)

magdac. - niestety nie jestem do końca zdecydowany... Aktualnie myślę o kotle gazowym kondensacyjnym + kominek z plaszczem + ogniwa solarne.

Czym więcej jednak czytam tym więcej zdaję sobie sprawę z tego, że jest to dość skomplikowana instalacja. Nie boję się samego skomplikowania, ale boję się, że wydam pieniądze na coś, czego nie będę użytkować.

Alternatywa ? Pompa ciepła + rekuperator... być może, ale muszę zgłębić temat.