Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!!

Mam pytanie, czy ktoś z Was dał już wycenić okna z PCV do Niewielkiego? Wstępnie przeanalizowałem rynek i muszę powiedzieć, że różnice cenowe dochodzą nawet do 100%. :o :o :o

A jak to wygląda u Was? Czy zastanawialiście się nad wymiarami 170x120, czy je zostawiacie, czy nie. Ja jestem za pozostawieniem wymiarów zgodnych z projektem. Wszelkie zmiany wydaję mi się, że mogą zburzyć pewien styl Niewielkiego. Co o tym sądzicie? :roll:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest ktoś kto wybudował Niewielkiego M05 w okolicach Szczecina albo Gorzowa i chciałby podzielić się swoim doświadczeniem.

Chcemy rozpocząć budowę naszego M05 w Kwietniu i chcielibyśmy wysłuchać waszych opini.

Pozdrawiamy

Beata,Irek

Witam!

Piotrze napisałeś, iż kupiłeś dachówkę L15, tylko nie problem w dachówce ale w tym przypadku, w akcesoriach tj w gąsiorach poczatkowych i końcowych.

Na jesieni kupiłem tę dachówkę L15 do pokrycia altanki ogrodniczej i nie mogłem kupić gąsira początkowego i końcowego oraz dachówek skrajnych lewych i prawych. W końcu skończyło się na wykonaniu tych obróbek z balchy powlekanej.

Z tych względów dach pokryję dachówką Robena średzką falistą plus, gdyż do tej dachówki są bez kłopotu do kupienia wszystkie akcesoria.

Pozdarwiam

Irekpok

Buduję M05aL

Witam!!! :D

Powracając do tematu dachówki to kupiłem ją razem ze wszystkimi gąsiorami, zamknięciami, trójnikami + akcesoria. Moja powierzchnia dachu po przesunięciu ściany za garażem to 200m. No i dodatkowy koszt!!! :-? :-? :-?

Mam do Was pytanko ile Was kosztowała dachówka?

W kwestii okien to kupuje w firmie OKNOVID, 6-komorowe, jednosronny złoty dąb ze zlicowanymi listwami przyokiennymi ( z uwagi na dodatkowy pokój na parterze zamiast 4 mam 5 okien 170x120 zamawiam je bez środkowej listwy - poprzeczki, dzielącej okno na dwie części).

Cena 5600,00 + 4250,00 rolety zewnętrzne złoty dąb. :wink:

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

Dla zainteresowanych ceną pokrycia dachowego: My budujemy M05 w zasadzie bez zmian w projekcie i wyliczono nam, że musimy kupić dachóweczki na 220 m2.( o ile pamiętam). Kupiliśmy Braas celtycką (ciemnoczerwoną ), 2.140 sztuk + gąsiory, rynny i wszystkie akcesoria i wyniosło nas to 20.920. W tym są okna dachowe i kołnierze. Do tego blacha na pas nadrynnowy i podrynnowy-700zl (bez faktury) :wink: . W cenie był również transport 100km i rozładunek :) .

To znowu ja 8) ,

Zapomniałem dodać, że zostało nam 11 dachóweczek. Docinki z koszy były skrupulatnie wykorzystywane przez dekarzy w następnych koszach, z czego byliśmy silnie zadowoleni - chłopaki nie marnowali materiałów :) . Pochwalę się, że na szczęście dachówka jest położona rzeczywiście bardzo dokładnie, równo. Dach skończyliśmy 23.12.2006. i dosłownie po pięciu minutach od zejścia dekarzy z dachu zaczęło sypać śniegiem :D .

Witam "Niewielkich",

W kwestii okien... wycena okien drewnianych o wymiarach takich jak w projekcie wyszła na 23 tys :o

Poza tym dostałam kolejną wycenę robocizny stanu surowego otwartego - 52 tys. :o

Czy ja żyję na jakiejś innej planecie, czy Wasze wyceny są pdoobne?? Dodam, że chodzi mi o wyceny z tego roku.

Póki co utkiwiłam w elektrowni.Jak od nich dostanę papierek, to lecę z adaptacją.

Czy ktoś buduje M05a lub chociaż M05 w warmińsko-mazurskim???

Chciałabym zobaczyć, czy planowane przeze mnie zmiany są słuszne... :roll:

Witam wszystkich zauroczonych projektem M05a. My narazie jesteśmy na etapie załatwiania wszystkich niezbędnych papierków (a niestety trochę to trwa), ale już prawie zdecydowaliśmy się na zakup M05a. Wahamy się tylko dlatego, że orientacyjny kosztorys podany na stronie muratora nas nie za bardzo przekonuje.

Mam prośbę, czy ktoś kto posiada już ten projekt mógłby przesłać mi zestawienie ilościowe materiałów niezbędnych do budowy tego domku. Jakbym cos takiego miała, to dałabym znajomemu w hurtowni, a on wyliczłby mi orientacyjną kwotę potrzebną na zakup materiałów.

:)

Witam.

Obiecuję wkleję kilka fotek,ale dziś moja radiówka ma strajk :-? .

Zrobię kilka aktualnych, też poddasze po korekcie łazienki , ścianek w pokojach i klatce schodowej.

Dodam tylko, że jak czytam Wasze wyceny to nie wiem czy zdecydowalibyśmy się na budowę. Ale pewnie u nas na wschodzie to inny kraj :lol: .

Dla przykładu nasze okna to 6500 zł - drewniane ze szprosem konstrukcyjnym kol. orzech. Cena oczywiście z montarzem i bez VAT no i bez kwitu. :lol: .

Mieliśmy wyceny z różnych firm (Urzędowski itp.),ale na szczęście dla nas był rodzimy producent z renomą ( pchają do Wloch , Francji i Niemiec).

Wszędzie odradzano nam PCV ze względu na wielkość okien, szczególnie w tarasowych.Poza tym oczywiście sprzedadzą nam jakie zechcemy :-?

Pozdrowionka.

Artur!

Witam serdecznie wszystkich milosnikow Niewielkiego!!!Oboje z zoan jestesmy zakochani w projekcie Niewielki M05a!!!Dziekujemy za wszystkie cenne wskazowki i opinie na jego temat.Jednakze jak kazdy kto zaczyna budowe mam zasadnicze pytanie ile ?????to bedzie wszystko kosztowac????Jesli ktos z Niewielkich zna ta odpowiedz badz jest na tym etapie prac ze jest w stanie okreslic cene prosze o odpowiedz.

Witam,

Widzę, że mamy ten sam problem. My z mężem też chcemy bardzo kupić ten projekt, ale nie mamy pojęcia jaka jest realna cena wybudowania tego domu. Pisałam wczoraj na forum prośbę, aby ktoś kto ten projekt juz kupił, przesłal nam zestawienie materialow, abyśmy mogli przygotowac sobie taki wstepny kosztorys. Niestety póki co nie dostałam żadnej odpowiedzi :( Ale mam nadzieję, że ktos nam pomoze :)

Jak zobaczysz na forum jest juz wątek dotyczący Niewielkiego i tam bardzo duzo osób wymienia się informacjami, więc może i nam doradzą.

A na jakim etapie przygotowań do budowy jesteście?

Pozdr.

Basia i Jare

Witajcie!!!Oboje z zona na razie jestesmy w polu!!!!Jestesmy na etapie kupna dzialki,wiec niewiele...!!Ale domek postanowilismy juz wybrac i wybor padl na Niewielkiego.najbardziej odpowiada nam jego bryla.Wlasnie wczoraj odnlazlem forum odnosnie niewielkiego wiec zaraz zaczolem szperac o nim.Te wszystkie zawarte tam informacje sa bardzo interesujace i pomocne.Znalazlem tam rowniez szacunkowy kosztorys budynku opiewal on na 260 tys.Pozdrawaiam

Oboje z zona wybralismy rowniez Niewielkiego.Na razie jestesmy na etapie kupna dzialki.Ale pierwsza sprawa bylo wybranie projektu ktory bedzie spelnial nasze oczekiwanie.Wyborl bezapelacyjnie padl na Niewielkiego.!!!!!!Z budowa domu musimy jednak zaczekac do nastepnego roku ale juz teraz zamiezam zbierac cenne informacje jakie zamieszczaja tutaj na forum wszyscy milosnicy Niewielkiego,za ktore bardzo dziekuje.dziekuje osobom ktore umiescily zdjecia Niewielkiego na forum,to pomoglo nam wyobrazic sobie wnetrze domu.Jesli ktos z Panstwa ukonczyl juz budowe domu badz posiada przyblizony kosztorys prosze o informacje.