Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Kropeczko!!!Nieuwaznie przeczytalem Twoj dziennik!!!!Teraz wszystko rozumie...!!! :roll:

Ty dopiero zaczynasz budowe Niewielkiego!!!Bede sledzil uwaznie wszystkie Twoje wpisy!!!!Pozdrawiam i zycze powodzenia!!!!I slinej woli!!!!My z zona dopiero zaczelismy!!!!Jest juz dzialka ale z budowa musimy zaczekac do przyszlego roku...!!ze wzgledow osobistych nie mozemy wczesniej zaczac.. :oops: Pozdrawiam

Swoja droga !!!Czy masz juz jakis orientacyjny koszt budowy!!!!Przegladalem posty i znalazlem tylko dwa!!!Odbiegaja od siebie znaczaco!!!Zamirzam dobrze sie przygotowac do tej budowy i od jakiegos czasu przegladam wszystkie posty zamieszczone na tej stronie i sporzadzam notatki kozystajac ze slusznych spostrzezen Niewielkich(bardzo pomocne).Pozdrawiam

Witaj burczymucha,

Dziękuję za odwiedzinki na mojej stronce :) No tak... dopiero zaczynam budowę, stąd jeszcze nie ma tam prawie nic :) Ale w miarę postępów będę wszystko zapisywać i wklejać zdjęcia. Może kolejnym budującym przyda się.

Ja planuję zacząć w czerwcu. Również studiuję wszystkie posty i zaznaczam to co istotne. A szczególnie wprowadzane w M05a zmiany.

Kosztorysu pełnego nie mam jeszcze. Tylko 3 wyceny robocizny stanu surowego otwartego. Jak będę coś mieć, to na pewno napiszę, bo z doświadczenia wiem, jak ważne jest to dla osób na etapie planowania wydatków.

Zapraszam do zaglądania na bloga :) Na pewno z czasem będzie co pooglądać :)

Tak! To nasz M 05 :lol: . Trzeba jeszcze podsypać ziemią, bo mamy drogę trochę wyżej.

No to siłą rozpędu, zanim nasza radiówka odmówi posłuszeństwa. :wink:

http://foto0.m.onet.pl/_m/bd8f9c74bd4cdf808696140165d5ee80,5,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/89ce1b6d1617e03e3ae87e54a7ab76bd,5,19,0.jpg

Ta beleczka trzyma cały dach. Cieśle mówili,że z takich buduje się mosty. :lol: ,z czego wnioskujemy, że nam się szybko nie rozleci. 8)

artshi - gratuluję. Na mój gust - solidna robota (dobra ekipa?). Sciana kolankowa zrobiona jak trza. Konstrukcja pod scianki w pokojach na górze tez fajny pomysł.

Jeśli chodzi o kalenicę - tak solidna - powiedział mój kierbud, że można zrezygnować z mieczy widocznych w pokoju - co uczynilem.

A teraz o mojej dachówce. Firma z Płońska produkująca dachówkę ma awarię linii technologicznej robiącej Cisara romanskiego, technologicznie dośc nowego :-? .Co przekłada się na dalsze oczekiwanie. Jak pech, to pech...

Kochani,

dawno mnie tu nie było, ale tyle się dzieje i to nie tylko wokół mojej budowy niewielkiego M05a. Jesteśmy juz na etapie dachu tzn. więżba będzie za tydzień- ponoć wyszło bardzo dużo drewna nasz "doradca" stwierdził, że za zwyczaj ok 10 kubików a tu aż 15 no i znowu idzie po kieszeni :o , dachówka też juz wybrana, a więc nasze plany są bardzo realne, bo chcemy Boże Narodzenie spędzić w niewielkim

Pozdrawiam Wszystkich

Ania

Witaj Anjawi!!!!

Gratuluje postepow w budowie.Wybrales ten sam projekt co my oboje z zona.Mam pytanie,tyle czytam na forum o zmianach jakie wprowadzaja Niewielcy do projektu,czy Ty rowniez dokonales jakis ??Czy podnosiles dach,zeby zyskac wiecej miejsca???My obawiamy sie ,ze schody beda zbyt waskie i jak przeczytalem wczoraj,ze moga one sprawiac wrazenie szybu windy.My chcemy wprowadzic tylko jedna zmiane a mianowicie,chcemy zrezygnowac z toalety na dole,dzieki czemu zyskamy na wiekszej lazience,przenoszac scianke dzialowa.A na jakie ogrzewanie domu sie zdecydowales???Chcielismy zainstalowac ogrzewanie na paliwo stale z samopodajnikiem,bo nasi znajomi takie maja i sa bardzo zadowoleni.chcielismy go zamatowac w pomieszczeniu za garazem,ale pojawil sie problem ,znowu po przeczytaniu postow,ze jest zbyt duzo odleglosc od kuchni i duzo energji potrzeba bedzie do ogrzania wody.!!!Juz sam nie wiem!!!Poszukiwalismy wczoraj rowniez producentow okien,chcielismy porownac ceny ale nic konkretnego!!!Moze jakies sugestie???Chcialem porownac ceny odnosnie dzwi od tarasu.Chcemy zeby byly rozsowne.Oboje z zona chcemy aby Niewielki stal sie dla nas cieplym miejscem do odpoczynku.

P.S.Moze kiedys bedziemy Cie mogli odwiedzic na placu budowy.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Witamy ponownie. Dawno nic nie pisaliśmy bo nie ma czasu.

Na początku stycznia skończyli nam dach i na razie przestój w budowie, to nie znaczy ,że nie działamy.

Załatwiamy okna drewniane dół-ok.10.000,- :roll: dachowe Velux 7 szt+ wyłaz Fakro do pomieszczeń ogrzewanych -ok.12.000,-

Czekamy na wycenę wod.kan.gaz + kominek+ co + solar :roll:

Na dzień dzisiejszy ten stan (oczywiście bez okien) to 137.000,' ale nic nas do tej pory nie interesowało oprócz kontroli wykonanych prac.( 3 miesiące).

Jakie Wy macie koszty takiego stanu. :roll:

A oto nasz domek jeżeli się uda wkleić!! :wink:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/edbc2f97b9ac7461.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d460fe0d829bdda.html

Witam Niewielkich !!!

Kilka dni temu kupiliśmy projekt M05a i chcielibyśmy ruszyć z budową na wiosnę.Będziemy budować w okolicy Krakowa.

Wiemy z forum,że kilka osób buduje niedaleko nas (gmina Michałowice).

Czy byłby Ktoś tak miły i zaprosił nas na swoją budowę? Pozdrawiamy i prosimy o kontakt.

bietka9