Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak w ogóle humor musi mi dopisywac :-? .

Po dwutygodniowym opóźnieniu w oczekiwaniu na dachówkę mam ją od wczoraj na działce. Ekipa też miała by od poniedziałku, ale...

I tu nie zgadniecie...

Zadzwoniłem, w przekonaniu, że robota wre, a tu facet rozpoczyna jak zwykle...

B. Pana przepraszam, ale musielisimy odbyc... szkolenie BHP i będziemy w czwartek. Najgorsze jest to, że facet raczej nie kombinuje, bo go już nie omieszkałem sprawdzic.

Pozostaje tylko życzyc wam i sobie jak najmniej tego typu przygód.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tak w ogóle humor musi mi dopisywac :-? .

Po dwutygodniowym opóźnieniu w oczekiwaniu na dachówkę mam ją od wczoraj na działce. Ekipa też miała by od poniedziałku, ale...

I tu nie zgadniecie...

Zadzwoniłem, w przekonaniu, że robota wre, a tu facet rozpoczyna jak zwykle...

B. Pana przepraszam, ale musielisimy odbyc... szkolenie BHP i będziemy w czwartek. Najgorsze jest to, że facet raczej nie kombinuje, bo go już nie omieszkałem sprawdzic.

Pozostaje tylko życzyc wam i sobie jak najmniej tego typu przygód.

Co prawda ja jeszcze nie znam "uroków" budowy, ale myślę, że tylko humor może pomóc nie zwariować :) Tak więc trzymaj się dzielnie :)

Mnie na przykład śmieszy sytuacja, że przy obecnym braku dobrych ekip, to inwestor zabiega o majstrów. Czy nie powinno być odwrotonie? Zawsze wydowało mi się, że to wykonawcy powinno zależeć, żeby dostał robotę.

No coż... Rzeczywistość jest inna :o A przynajmniej w moim przypadku :roll:

Z moich osobistych obserwacji wynika, że sami o klienta zabiegają:

- okniarze/drzwiarze,

- agencje ochrony.

Faktycznie, to niewielka grupa :roll: . Pozostali mają nasze budowy gdzieś.

W moim przypadku martwi mnie b. fakt, ze mam tak mało czasu, a rodzinka daleko. Wiele bym zrobił sam z pomocą "dziadków". Może powoli, ale dokładnie. No i satysfakcja.

Niestety, ktoś kiedyś powiedział, że jak się buduje to trzeba miec duzo czasu lub dużo pieniędzy :-? . Tyle, ze różnie to bywa :) .

A tak konkretniej, czy ktoś umówił się z tynkarzami, ocieplaczami itp i za ile...

Tak na prawdę to ja tylko umówiłem hydraulika 100 za punkt i kominkarza. A z elektrykiem będę dopiero gadał w tym tygodniu.

A może ktoś z okolicy mi poleci jakąś tynkowo-gipsową ekipę .

tynki gipsowe z agregatu: 25zl lub 28zl (robo+mat)

wylewki: 13 lub 14zl (robo)

Podobała mi się firemka co robi wszystko: ociepla sciany i dachy, tynkuje, robi wylewki. Ma reklamę w sieci i ładny samochówd dostawczy z emblematem. Ale ma też te wyższe ceny :( .

... ale tynk i wylewki trzeba zgłaszac na ok 2 mies przed. To dopiero za miesiac dalej poszukam :-? .

Nie bez znaczenia jest również fakt, że za tynki cementowo-wapienne trzeba zapłacic 15 zl(roboc) + 5 zl za materiał, a u kolegi beda robic wkrótce i zobacze czego warta ta ekipa i tynk.

Witam!

Dość długo nie zaglądałem na forum i dlatego dopiero teraz odpowiadam Glisie.

Będę budował jak tylko pogoda pozwoli M05aL z podpiwniczeniem częściowym.

Nawet w tym trochę większym Niewielkim trzeba było wprowadzić dość sporo zmian żeby włożyć schody do piwnicy. Myślę że zacznę budowę w połowie marca więc niestety nie mam na razie co pokazać. Mogę pokazać jedynie zmiany jakie sam wprowadziłem w tym projekcie.

Irekpok

M05aL

irekpok jeśli to możliwe, to ja chętnie bym zobaczyła jakie zmiany zrobiłeś. Jutro niosę projekt do architekta, więc może jeszcze szybko coś zmienię :lol:

I jeszcze prośba do wszystkich: czy ktoś posiada wzór umowy z budowlańcami na stan surowy, którym mógłby się ze mną podzielić? Byłabym wdzięczna...

Od ponad miesiąca negocjujemy stawki na wykonanie Niewielkiego. W tym roku wykonawcy w naszym rejonie się bardzo cenią. Najkorzystniejsza oferta na wykonanie całości budowy (pod klucz) bez instalacji to 77,5 tys. netto.

Na wszystkie instalacje mam narazie jedną wycenę 25tys. brutto robocizna z materiałem.

Chciałbym prosić o Waszą ocenę.

witam ponownie

dzisiaj zlozony zostal wnioseczek o pozwolenie - teraz tylko czekac :)

co nie znaczy odpoczywac bo trzeba kolejne sprawy zalatwiac

mam pytanko do tych co juz przez to przechodzili

otoz w jaki sposob wyliczac ilosc potrzebnych materialow do zamowienie?

dodam ze zrobilismy pewne zmiany w projekcie - w tym przesuniecie sciany

zewnetrznej o 90cm wiec od razu trzeba wiecej pustakow, wiecej, pustakow

stropowych, wiecej dachowki.

kto Wam to wyliczal?

- sami

- kierownik budowy

- architekt adaptujacy

czy moze same hurtownie

z gory dzieki za odpowiedz i pozdrawiam

Witam wszytskich,

Mam pytanie: czy ktoś z Was przewiduje w Niewielkim zamontowanie rolet podtynkowych?

Jak wtedy będzie wyglądać sytuacja z oknami?

Wczoraj mój architekt powiedział, ze zostaną one obniżone o szerokość skrzynki. Podoba mi się, tak jak jest teraz, czyli, żeby dochodziły do samego okapu. Czy to zmieni się po uwzględnieniu rolet? Może martwię się bez potrzeby... Nie umiem sobie tego wyobrazić... :cry:

Witam!!!

Droga kropeczko27 !!! :D

Już odpowiadam na Twoje obawy w sprawie rolet!!! Ja już zamówiłem okna z gotowymi roletami podtynkowymi. Projekt zakłada nadproża grubości 15 cm pełne, ja zastosuję nadproża, tzw, ,,L,, z miejscem na skrzynkę do rolety. Sprzedawca okien zapewnił, że pod okna 170x120 potrzebna skrzynka 16cm. Mój kierbud mówił, że jest to spokojnie do wykonania, np. ściana 11 warstw suporex 25 + jedna warstwa cegły pełnej pod strop+spoiny = uzyskujemy potrzebne miejsce na puszkę pod rolety!!!!!!!! :D :D :D

Pozdrawiam