kropeczka27 24.02.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Droga kropeczko27 !!! Już odpowiadam na Twoje obawy w sprawie rolet!!! Ja już zamówiłem okna z gotowymi roletami podtynkowymi. Projekt zakłada nadproża grubości 15 cm pełne, ja zastosuję nadproża, tzw, ,,L,, z miejscem na skrzynkę do rolety. Sprzedawca okien zapewnił, że pod okna 170x120 potrzebna skrzynka 16cm. Mój kierbud mówił, że jest to spokojnie do wykonania, np. ściana 11 warstw suporex 25 + jedna warstwa cegły pełnej pod strop+spoiny = uzyskujemy potrzebne miejsce na puszkę pod rolety!!!!!!!! Pozdrawiam piotr.I dziękuję bardzo za wyjaśnienia. Czy przy takim rozwiązaniu nasze domki będą wyglądać tak jak w projekcie? Nie powstanie widoczna przestrzeń między oknami a okapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 24.02.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 witam, wlaśnie uruchomiliśmy kredyt i zaczynamy na wiosnę budowę. Wprowadziliśmy kilka zmian, ale zastanawiam się nad jeszcze jedną...otóż widziałam, że niektórzy przestawiają ściankę przy wejściu do domu po lewej stronie. Tym sposobem, pomniejszają wprawdzie kuchnię, ale zyskują wnękę w przedpokoju np. na szafę pod zabudowę. myślę, że to dobre rozwiązanie, a Wy co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 24.02.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 witam, wlaśnie uruchomiliśmy kredyt i zaczynamy na wiosnę budowę. Wprowadziliśmy kilka zmian, ale zastanawiam się nad jeszcze jedną... otóż widziałam, że niektórzy przestawiają ściankę przy wejściu do domu po lewej stronie. Tym sposobem, pomniejszają wprawdzie kuchnię, ale zyskują wnękę w przedpokoju np. na szafę pod zabudowę. myślę, że to dobre rozwiązanie, a Wy co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 24.02.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam!!!! Odpowiadając na pytanie kropeczko27 to jasne, że nie będzie dodatkowej przestrzeni nad oknem do okapu, gdyż puszka od rolet schowa się w nadprożu nadokiennym. Wysokość nadproża z wmontowaną puszką, czy bez niej jest zbliżona!!!!!!!! Mam pytanko do osób budujących M05 (z jednostanowiskowym garażem) jaka wyszła Wam ilość drewna na więźbę i jakie koszty? Drugie pytanie do tych, którzy podnieśli ściankę kolankową, to o ile zwiększyła się Wam powierzchnia dachu? Jle płaciliście za robociżnę, tzn. więźba, położenie dachówki za metr? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 24.02.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat zamiany stropu Teriva na płyty kanałowe, tzw. żerańskie, słyszałem, że koszty dużo niższe, a przede wszystkim mniej roboty i zaoszczędzony czas!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 24.02.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Odpowiadając na pytanie kropeczko27 to jasne, że nie będzie dodatkowej przestrzeni nad oknem do okapu, gdyż puszka od rolet schowa się w nadprożu nadokiennym. Wysokość nadproża z wmontowaną puszką, czy bez niej jest zbliżona!!!!!!!! No skoro tak, to kamień z serca Dzięki piotr.I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 24.02.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 ... że niektórzy przestawiają ściankę przy wejściu do domu po lewej stronie. Tym sposobem, pomniejszają wprawdzie kuchnię, ale zyskują wnękę w przedpokoju np. na szafę pod zabudowę. myślę, że to dobre rozwiązanie, a Wy co o tym sądzicie? Ja osobiście wolę mieć większą kuchnię, mały przedsionek jakoś przełknę Zależy jak kto lubi, ale z racji spędzania większej ilości czasu w kuchni niż w przedsionku, wybieram wersje oryginalną. Ale z drugiej strony szafa by sie tam przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekpok 24.02.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam Został poruszony temat rolet, w przypadku ściany dwu warstwowej nie ma żadnego problemu gdyż kasetę najlepiej zamontować przed zrobieniem docieplenia bezpośrednio na nadprożu i trochę wyżej nad oknem wtedy cała kaseta będzie zakryta przez podbitkę i tylko należy przewidzieć dostęp awaryjny w przypadku konieczności napraw. Prowadnice od rolet będą przykręcone do ściany i przykryte przez docieplenie.W przypadku właśnie tego projektu domu uważam że jest najlepsze rozwiązanie gdyż kasety nie będą obniżały lini okien i nie będą zabierały światła. Mogę tak zdecydowanie twierdzić gdyż na początku lat 90- tych sam prowadziłem zakład montujący rolety więc trochę się na tym znam. IrekpokM05aL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 24.02.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 PEDZELITO CZY MOGE PROSIC TAKŻE O PRZESŁANIE NA PRIV'A WZORU UMOWY NA WYKONANIE STANU SUROWEGO? WIDZE ZE "MOJ" O TO NIE POPROSIL aladinowa07 ania Witam Czy ja również mogłabym prosić o wzór tej umowy na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 25.02.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/045828bcdba73f28.htmlwitam wszystkich i pozdrawiam do kilku dni walczę z wklejeniem zdjęcia mojego domku na forum teraz zrobie próbe moich wypocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 25.02.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 to jeszcze raz ja powiedzcie czy udało się wam obejrzeć zdjęcie jeśli moja próba się powiodła i możecie obejrzeć mój domek to postaram się wklejać zdjęcia dość regularnie bo się nawet dorobiłam aparatu ha ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 25.02.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Witam !!! Możesz ogłoszka śmiało wklejać kolejne zdjęcia swojego Niewielkiego!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 26.02.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 I mnie się udało obejrzec . Zapodawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.02.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 tomM05L i bietka9 - umowy wysłane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 26.02.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Z cyklu: radośc inwestora z kolejnego etapu prac. W czwartek maiłem 24 dachówki na dachu -obiecali, że zaczną - po czym przyszła wielka zima . Ale podobno chłopaki dzis pracują od rana... Ktoś kiedyś pisał, że zakńczył dach przed pierwszym śniegiem. U mnie bardzo podobnie, zakończe dach wraz z ostatnim śniegiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koalla 26.02.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam, u mnie kończą tynkowanie, w czwartek brama garażowa a od przyszłego poniedziałku wchodzi ekipa od hydrauliki i ogrzewania. Koszt instalacji wodnej, kanalizacyjnej, grzewczej(na parterze podłogówka) z piecem olejowym 15-23kw oraz ze zbiornikiem 750l to 20500zł W tym jest robocizna i instalacja do podłączenia kominka z płaszczem wodnym. Piec krajowy firmy BUDGAZ. Do wiadomości dla GOODLOOK1 przesłałem namiary na mnie z prywatnej poczty, czekam na kontakt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 26.02.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 PEDZELITO Bardzo dziękuję!!! Wszystko ok.Jesteśmy dopiero na etapie gromadzenia dokumentów(ile nam to zajmie czasu?).Mąż zlecił kosztorys M05a (czekamy) i pasowałoby mieć już umówioną ekipę do budowy. Nie będzie łatwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 27.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 .Jesteśmy dopiero na etapie gromadzenia dokumentów(ile nam to zajmie czasu?).Mąż zlecił kosztorys M05a (czekamy) i pasowałoby mieć już umówioną ekipę do budowy. Nie będzie łatwo... Oj nie będzie łatwo... Ja też jestem dopiero na początku i już mam momentami ogromne wątpliwości Czy warto zlecać robienie kosztorysu inwestorskiego? Zastanawiam się nad tym, to chyba dość sporo kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 27.02.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 a my jesteśmy dzisiaj po wycenie dachu w dwóch firmach ( chodzi o materiał bo robocizna jest już ustalona za cały stan surowy ) więc jedna firma w oparciu o Euronit profil S ) kolor ceglasty i w tym : - 2200szt - dachówki - 1,89 zl netto / szt - 8szt - gasior początkowy - 49,99 zl netto / szt - 150szt - gasior podstawowy - 9,50 zl netto / szt - 4szt - kolpak kalenicowy - 77,20 zl netto / szt - 158 szt - klamra gasiora - 1,40 zl netto / szt co w sumie daje : 7945,76 zl brutto druga firma ktora jest przedstawicielem braasa zaoferowala ( ilosci zdaje sie sa te same ) : - dachowka celtycka lumino - 1,93 zl netto / szt - gasior poczatkowy - 48,36 zl netto / szt - gasior podstawowy - 11,07 zl netto / szt - kolpak kalenicowy - 94,26 zl netto / szt - klamra gasiora - 0,94 netto / szt co daje w sumie : 8319,11 zl brutto wybor pada na euronit ale chyba tez nie do konca ze wzg. na cene jutro trzeba placic bo od 01.03 euronit drozeje o 15% !! a reszte wyborow bedziemy relacjonowac dla potomnych i obecnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 27.02.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jesteśmy dopiero na etapie gromadzenia dokumentów(ile nam to zajmie czasu?).Mąż zlecił kosztorys M05a (czekamy) i pasowałoby mieć już umówioną ekipę do budowy. Nie będzie łatwo... Oj nie będzie łatwo... Ja też jestem dopiero na początku i już mam momentami ogromne wątpliwości Czy warto zlecać robienie kosztorysu inwestorskiego? Zastanawiam się nad tym, to chyba dość sporo kosztuje? Sądzę,że warto.Będzie na płycie CD,wg aktualnych cenników ( ?) , z możliwością modyfikacji(częściowo). Kosztorysant wycenił swoją pracę na 270 zł.Za tydzień ma być gotowy.Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts