Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Droga kropeczko27 !!! :D

Już odpowiadam na Twoje obawy w sprawie rolet!!! Ja już zamówiłem okna z gotowymi roletami podtynkowymi. Projekt zakłada nadproża grubości 15 cm pełne, ja zastosuję nadproża, tzw, ,,L,, z miejscem na skrzynkę do rolety. Sprzedawca okien zapewnił, że pod okna 170x120 potrzebna skrzynka 16cm. Mój kierbud mówił, że jest to spokojnie do wykonania, np. ściana 11 warstw suporex 25 + jedna warstwa cegły pełnej pod strop+spoiny = uzyskujemy potrzebne miejsce na puszkę pod rolety!!!!!!!! :D :D :D

Pozdrawiam

piotr.I dziękuję bardzo za wyjaśnienia. Czy przy takim rozwiązaniu nasze domki będą wyglądać tak jak w projekcie? Nie powstanie widoczna przestrzeń między oknami a okapem?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, wlaśnie uruchomiliśmy kredyt i zaczynamy na wiosnę budowę. Wprowadziliśmy kilka zmian, ale zastanawiam się nad jeszcze jedną...otóż widziałam, że niektórzy przestawiają ściankę przy wejściu do domu po lewej stronie. Tym sposobem, pomniejszają wprawdzie kuchnię, ale zyskują wnękę w przedpokoju np. na szafę pod zabudowę. myślę, że to dobre rozwiązanie, a Wy co o tym sądzicie?

witam, wlaśnie uruchomiliśmy kredyt i zaczynamy na wiosnę budowę. Wprowadziliśmy kilka zmian, ale zastanawiam się nad jeszcze jedną...

otóż widziałam, że niektórzy przestawiają ściankę przy wejściu do domu po lewej stronie. Tym sposobem, pomniejszają wprawdzie kuchnię, ale zyskują wnękę w przedpokoju np. na szafę pod zabudowę. myślę, że to dobre rozwiązanie, a Wy co o tym sądzicie?

Witam!!!!

Odpowiadając na pytanie kropeczko27 to jasne, że nie będzie dodatkowej przestrzeni nad oknem do okapu, gdyż puszka od rolet schowa się w nadprożu nadokiennym. Wysokość nadproża z wmontowaną puszką, czy bez niej jest zbliżona!!!!!!!! :D

Mam pytanko do osób budujących M05 (z jednostanowiskowym garażem) jaka wyszła Wam ilość drewna na więźbę i jakie koszty? :-? :-? :-?

Drugie pytanie do tych, którzy podnieśli ściankę kolankową, to o ile zwiększyła się Wam powierzchnia dachu?

Jle płaciliście za robociżnę, tzn. więźba, położenie dachówki za

metr? :evil: :evil: :evil:

pozdrawiam

Odpowiadając na pytanie kropeczko27 to jasne, że nie będzie dodatkowej przestrzeni nad oknem do okapu, gdyż puszka od rolet schowa się w nadprożu nadokiennym. Wysokość nadproża z wmontowaną puszką, czy bez niej jest zbliżona!!!!!!!! :D

No skoro tak, to kamień z serca :lol: Dzięki piotr.I :)

... że niektórzy przestawiają ściankę przy wejściu do domu po lewej stronie. Tym sposobem, pomniejszają wprawdzie kuchnię, ale zyskują wnękę w przedpokoju np. na szafę pod zabudowę. myślę, że to dobre rozwiązanie, a Wy co o tym sądzicie?

Ja osobiście wolę mieć większą kuchnię, mały przedsionek jakoś przełknę :)

Zależy jak kto lubi, ale z racji spędzania większej ilości czasu w kuchni niż w przedsionku, wybieram wersje oryginalną. Ale z drugiej strony szafa by sie tam przydała :-?

Witam

Został poruszony temat rolet, w przypadku ściany dwu warstwowej nie ma żadnego problemu gdyż kasetę najlepiej zamontować przed zrobieniem docieplenia bezpośrednio na nadprożu i trochę wyżej nad oknem wtedy cała kaseta będzie zakryta przez podbitkę i tylko należy przewidzieć dostęp awaryjny w przypadku konieczności napraw. Prowadnice od rolet będą przykręcone do ściany i przykryte przez docieplenie.

W przypadku właśnie tego projektu domu uważam że jest najlepsze rozwiązanie gdyż kasety nie będą obniżały lini okien i nie będą zabierały światła.

Mogę tak zdecydowanie twierdzić gdyż na początku lat 90- tych sam prowadziłem zakład montujący rolety więc trochę się na tym znam.

Irekpok

M05aL

Z cyklu: radośc inwestora z kolejnego etapu prac.

W czwartek maiłem 24 dachówki na dachu -obiecali, że zaczną - po czym przyszła wielka zima :cry: .

Ale podobno chłopaki dzis pracują od rana...

Ktoś kiedyś pisał, że zakńczył dach przed pierwszym śniegiem. U mnie bardzo podobnie, zakończe dach wraz z ostatnim śniegiem :roll:.

Witam,

u mnie kończą tynkowanie, w czwartek brama garażowa a od przyszłego poniedziałku wchodzi ekipa od hydrauliki i ogrzewania.

Koszt instalacji wodnej, kanalizacyjnej, grzewczej(na parterze podłogówka) z piecem olejowym 15-23kw oraz ze zbiornikiem 750l to 20500zł

W tym jest robocizna i instalacja do podłączenia kominka z płaszczem wodnym.

Piec krajowy firmy BUDGAZ.

Do wiadomości dla GOODLOOK1 przesłałem namiary na mnie z prywatnej poczty, czekam na kontakt. Pozdrawiam. :D

.Jesteśmy dopiero na etapie gromadzenia dokumentów(ile nam to zajmie czasu?).Mąż zlecił kosztorys M05a (czekamy) i pasowałoby mieć już umówioną ekipę do budowy. Nie będzie łatwo...

Oj nie będzie łatwo... Ja też jestem dopiero na początku i już mam momentami ogromne wątpliwości :roll:

Czy warto zlecać robienie kosztorysu inwestorskiego? Zastanawiam się nad tym, to chyba dość sporo kosztuje?

a my jesteśmy dzisiaj po wycenie dachu w dwóch firmach ( chodzi o materiał bo robocizna jest już ustalona za cały stan surowy )

więc jedna firma w oparciu o Euronit profil S ) kolor ceglasty i w tym :

- 2200szt - dachówki - 1,89 zl netto / szt

- 8szt - gasior początkowy - 49,99 zl netto / szt

- 150szt - gasior podstawowy - 9,50 zl netto / szt

- 4szt - kolpak kalenicowy - 77,20 zl netto / szt

- 158 szt - klamra gasiora - 1,40 zl netto / szt

co w sumie daje : 7945,76 zl brutto

druga firma ktora jest przedstawicielem braasa zaoferowala ( ilosci zdaje sie sa te same ) :

- dachowka celtycka lumino - 1,93 zl netto / szt

- gasior poczatkowy - 48,36 zl netto / szt

- gasior podstawowy - 11,07 zl netto / szt

- kolpak kalenicowy - 94,26 zl netto / szt

- klamra gasiora - 0,94 netto / szt

co daje w sumie : 8319,11 zl brutto

wybor pada na euronit ale chyba tez nie do konca ze wzg. na cene

jutro trzeba placic bo od 01.03 euronit drozeje o 15% !!

a reszte wyborow bedziemy relacjonowac dla potomnych i obecnych :)

Jesteśmy dopiero na etapie gromadzenia dokumentów(ile nam to zajmie czasu?).Mąż zlecił kosztorys M05a (czekamy) i pasowałoby mieć już umówioną ekipę do budowy. Nie będzie łatwo...

Oj nie będzie łatwo... Ja też jestem dopiero na początku i już mam momentami ogromne wątpliwości :roll:

Czy warto zlecać robienie kosztorysu inwestorskiego? Zastanawiam się nad tym, to chyba dość sporo kosztuje?

Sądzę,że warto.Będzie na płycie CD,wg aktualnych cenników ( ?) :o ,

z możliwością modyfikacji(częściowo).

Kosztorysant wycenił swoją pracę na 270 zł.Za tydzień ma być gotowy.Zobaczymy... :roll: