bergerak 04.03.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 to zrób tak, jak ogłoszka podnieś sciankę kolankową, ja byłem u koalla i u niego pokoje sa jak w projekcie, zależy o co chodzi, jeśli maja być sypialnie na górze to jest wystarczająca jesli do uztku codziennego, dzieci, lekcje,spotkania,to scianka k. w gorę, ja robię w górę gdyż moje dzieci będa w tych pokojach nie tylko spały, na marginesie czy ktoś mi podpowie z ta moja rama stalową w sciance kolankowejgdyż wychodzi kasa ogromna za stal, a propo w olsztynie stal w granicach 2, 70 zł za kg pręt fi 12, a ytong kupiłem po 8 zł bloczek betonowu ok. 3 zł z transportem, stan surowy z tarasami i schodami zewnetrznymi, plus kierownik budowy, dach z papa za 38.000 zł na razie rabie drzewo na działce gdyz przeszkadza w elektryce, do świat chcę mieć 0 stan, a może w tej ściance dać rdzenie z uzbrojeniem i będa krokwie się opierały czy to wystarczy jak sadzicie, ten od adaptacji wyliczł ta ramę, ale moze zrobił to pod katem finansowym, mój kierownik to widział i kręcił nosem, a dla mnie to wydatek na poziomie 15.000, co sadzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 04.03.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witam Dopiero teraz mogłem zajżeć na nasze forum i co widzę? [/b]aleksanderI[/b] fajnie wygląda Twój Niewielki z oknami. Chyba zmienię sam zamówienie na okna z listwą poprzeczną, która upiększa jednak te okna [/b]Tomek M05a[/b] fajny kolor dachówki. To chyba pierwszy Niewielki z taką kolorystyką jak dotąd!!!! Osobiście też wybrałem podobny kolor - ceglasty Aby do wiosny................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 04.03.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witam!!! aleksanderI fajnie byłoby gdybyś pochwalił się nam wnętrzem swojego domu, masz już tynki i posadzki? Może jakieś fotki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.03.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 [/b]Tomek M05a[/b] fajny kolor dachówki. To chyba pierwszy Niewielki z taką kolorystyką jak dotąd!!!! Jeśli chodzi o dobór kolorystyki zewnętrznej, to staram się również podążac za projektem. Powiem szczerze, że próbowalismy różnych kombinacji z wykorzystaniem tzw. kolorownika, ale ta przedstawiona w projekcie jest dosc profesjonalna. Przyczyniły sie do tego również takie czynniki jak: - pozostałe dachy na ulicy są również w kolorze okołoczerwonym - brak koniecznosci zatrudniania projektanta, np. wiadomo już jakiego koloru kostkę brukową użyję, - klasyczne rozwiązanie, ceglasty dach + pastelowy zółciótki tynk - tak zrobione domki już wcześniej zwracały nasza uwagę. Przedstawiałem gdzieś wczesniej podobny, gotowy domek. Nawet obróbka deski czołowej ma by w kolorze jasnobrązowym. Myślałem o desce heblowanej, ale ze względów praktycznych staneło na blasze. Przymierzałem się do ciemnobrazowych ram okien, ale skończy sie pewnie na jasnobrazowych (od zewnątrz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.03.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Problem zewnętrza jest już w zasadzie rozstrzygnięty. Ale pojawia sie następny poważny: kominek.Całe wnetrze jest już rozrysowane oprócz tego elementu. Uważam, że kiepski kominek może popsuc całą zabawę. Dlatego wszystkie wysiłki skupiamy obecnie na tym elemencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksanderI 05.03.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Cześć! Na tynki i wylewki przyjdzie nam jeszcze poczekać - wg planu odpowiednio do maja i czerwca. W tym tygodniu kończymy instalację elektryczną, alarmową i rtv. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekGL 05.03.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witam Zamierzam w niedalekiej przyszłości zakupić projekt niewielkiego M05a. Z uwagi na to iż moja działka ma 24m x 36m nie jestem w stanie wydłużyć niewielkiego od strony kuchni i pokoju dziennego (ściana z jednym oknem) tak jak to robią niektórzy forumowicze (max 24m działka-niestety). Dlatego mam pytanie czy nie dało by się go wydłużyć od strony frontowej i tarasowej (powiedzmy tak żeby uzyskać szerokość niewielkiego M05b)? Dla dobrego zrozumienia załączam rysunek. Czy ktoś o takim rozwiązaniu myślał? http://foto.onet.pl/emlsu,b0gckw0w0gk4_________________M05a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.03.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Pierwsze co by trzeba zobaczyc, to kominy,: - czy nie wyjdą na środku pokoi na piętrze, - czy nie wejdą w krokwie koszowe. Rozumiem, że to sprawdziłes? Ja jestem z tych co nie mogli pójśc w tym kierunku - gł x szer: 23x36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 06.03.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 A ja chciałam Wam powiedzieć, że nasz Niewielki robi się coraz popularniejszy Wczoraj do mojego pana architekta zadzwonili z Muratora z pytaniem, jakiego projektu makietę chciałaby mieć do pokazywania. Wybrał M05a Tylko czekać jak w warmińsko-mazurskim zaczną masowo powstawać Niewielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 06.03.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 witajcie a jaki wylaz dachowy dawaliscie?bo nie wiem czy daje sie zwykly do pomieszczen nieogrzewanych tj :http://www.velux.pl/Produkty/Okna+do+poddaszy/.htm?pid=H0062 czy moze daje sie tam po prostu okno wylazowe tj:http://www.velux.pl/Produkty/Okna+do+poddaszy/HA065.htm?pid=HA065 i jaki wymiar ma Wasz wylaz dachowy bo taki rozmiar jaki jest w projekcie ( przynajmniej w M05 ) to nie istnieje chyba u zadnego producenta albo cos zle patrze:) a drugie pytanie to czy dla tych okien ktore wystepuja parami stosowalisciekolnierze pojedyncze czy kombi z gory dzieki za odpowiedzi bo jestem na etapie wybierania okien polaciowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.03.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 A ja szukam blachy do obróbki deski czołowej w kolorze jasnobrązowym, co nie jest takie łatwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekGL 06.03.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam Mam projektanta który powiedział że bez problemów da się to przerobić. Co prawda nie widział jeszcze dokładnego projektu M05a . Dlatego mam pewne obawy. Chciałbym poszerzyć o 75 cm od strony frontowej i o 75 cm od strony tarasu, zachować ten sam kąt dachu 36, zmienić wysokość kalenicy do 7,47 tak jak jest w projekcie M05b. Jeszcze nie wiem co z kominami. http://foto.onet.pl/emlsu,b0gckw0w0gk4 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekGL 06.03.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam Czy nikt nie myślał o takiej zmianie ?.Jestem jeszcze na etapie takim że mogę coś zmienić (mam obawy że pokoje na poddaszu mogą być ciasne).Nie wiem czy zauważyliście ale na stronie muratora w projekcie M05a zostały wprowadzone zmiany odnośnie powierzchni pokojów na poddaszu.było łazienka - 3,7m2 a jest 4m2sypialnia - 9,3m2 a jest 10,9m22sypialnia - 7,9m2 a jest 9,5m2 Razem na poddaszu jest więcej powierzchni (>1,9) o 5,9m2.Czy jest to efekt podnisienia ściany kolankowej przez Panią projektantkę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 06.03.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witajcie!!! Mogę w końcu pokazać Wam jak będzie wyglądał mój Niewielki po kilku zmianach: kolor czerwony - zmienione ścianykolor czrny przerywany - zarys dachu http://foto1.m.onet.pl/_m/b576f661f91d5aea49215e5cc22ae17d,3,19,0.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.03.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Nie wiem czy zauważyliście ale na stronie muratora w projekcie M05a zostały wprowadzone zmiany odnośnie powierzchni pokojów na poddaszu. było łazienka - 3,7m2 a jest 4m2 sypialnia - 9,3m2 a jest 10,9m2 2sypialnia - 7,9m2 a jest 9,5m2 Razem na poddaszu jest więcej powierzchni (>1,9) o 5,9m2. Czy jest to efekt podnisienia ściany kolankowej przez Panią projektantkę? Takie rzeczy nam tu nie umykają . Zobacz np mój post z 4 stycznia (str15). Tam też dowiesz się, że Pani Małgośka zweryfikowała pierwowzór i podniosła 15centów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.03.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 http://foto1.m.onet.pl/_m/b576f661f91d5aea49215e5cc22ae17d,3,19,0.jpg Pozdrawiam Zatkało mnie. Ale pojechałeś . Czyżby to wersja M05/M05a czyli M0a5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.03.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 I jeszce słów kilka o blasze... Kupiłem... Jasnobrązową, czyli ceglastą matową. Nie przekonany do końca, a z pod groźbą przedłużenia wykończenia dachu, kolejny raz wyrzekłem: A niech tam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 06.03.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam!!! No może moje zdjęcie z rzutem domku jest dla ,,krasnoludów,, więc trochę powiększyłem: http://foto.onet.pl/e9tg3,yks470ofkmvk,7ee6c,u.html?D=1 Natomiast co do deski czołowej obitej blachąTomek M05a, to zastanawiam się nad jej całkowitą rezygnacją U mnie w okolicy jest domek, bardzo ładny z resztą, w którym właściciel nie dał deski czołowej, widać tylko pomalowane krokwie w kolorze złoty dąb, podobnie jak okna i drzwi wejściowe. Efekt niesamowity, mówię Wam!!!! Jak rozmawiałem z moim cieślą i wspomniałem mu o tym to odradzał, bo niewiadomo jak to wygląda. Zmienił zdanie jak sam to zobaczył. Obiecuję wkleić zdjęcia - ocenicie sami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 06.03.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 http://foto.onet.pl/e9tg3,yks470ofkmvk,7ee6c,u.html?D=1#7ee6c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 06.03.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 http://foto.onet.pl/e9tg3,yks470ofkmvk,6uknz,u.html#7ee6c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts